A legnépszerűbb kávés koktélok: 8 szuper recept

A kávés koktélok története

A kávés koktélok története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor a kávéházakban a kávét egy kis pálinkával vagy likőrrel megspékelve kezdték felszolgálni. Így próbáltak vendégeket csalogatni és vonzóbbá tenni a kávézókat. A kávékoktélok azonban csak a 20. században lettek igazán népszerűek. A szesztilalom bevezetésekor ugyanis a kávénak álcázott italokban jól el tudták fedni az alkohol ízét. 

De természetesen nem csak ez játszott közre abban, hogy ma virágkorukat élik a kávés koktélok! A különféle receptúrák meghódította a kávék és a koktélok szerelmeseinek szívét, és ma már világszerte ott vannak a bárok és éttermek itallapjain.

Miért szeretjük annyira a kávés koktélokat?

Nézzük most meg, hogy mitől ennyire elragadóak ezek az italkülönlegességek!

Gazdag ízvilág

A kávé intenzív, gazdag és összetett ízprofilja tökéletes harmóniát alkot a különféle alkoholos italokkal, például a whisky, a vodka vagy a rum aromáival, egy még izgalmasabb ízvilágot teremtve.

Élénkítő, frissítő élmény

A kávé koffeintartalma miatt a kávés koktélok nemcsak ízletesek, hanem frissítőek is. Ez az energia különösen vonzó lehet azok számára, akik egy kis plusz löketre vágynak a nap folyamán, vagy épp az éjszakai buliban van szükségük némi élénkítő hatásra.

Sokoldalúság

A kávé egyik legnagyobb szépsége, hogy sokféle módon elkészíthető és kombinálható különböző alkoholokkal és ízesítőkkel. Az eszpresszó, a cold brew, a filteres kávé mind-mind más karaktert ad a koktéloknak, így a variációk száma szinte végtelen. Ez a sokoldalúság lehetőséget ad a kreativitásra mind a profi bártenderek, mind az otthoni kísérletezők számára.

Klasszikus és modern 

Számos klasszikus kávés koktél, így például az ír kávé vagy az Espresso Martini is valódi időtálló kedvenc, de az újabb, modern kreációk is egyre népszerűbbek. Mindenki stílusa és ízlése szerint megtalálhatja kedvencét.

Desszert és koktél egyben

Sok kávés koktél - például a White Russian  - édes és krémes, így tökéletes választás lehet azoknak, akik pusztán egy elragadó desszertre vágynak.

A legnépszerűbb kávés koktélok: 8 szuper recept

És akkor most lássunk néhányat kedvenc kávé alapú koktéljaink közül!

Az ír kávé a forró kávét ír whiskyvel, cukorral és egy kis tejszínnel kombinálja.

1. Ír kávé (Irish Coffee)

Az egyik legnépszerűbb koktél, az ír kávé, mely a zamatos feketét némi ír whiskyvel, cukorral és egy kis tejszínnel kombinálja. A tökéletes Irish Coffee kulcsa az, hogy az enyhén felvert tejszín a kávé  tetején egy gyönyörű réteget képez, amely amellett, hogy szemet gyönyörködtető, nagyon finom is. Tökéletes ital egy stresszes nap után, bármelyik buliban, de desszertként is megállja a helyét.

Az ír kávé az 1950-es években Írországban született, a Nemzetközi Bártender Szövetség (IBA) hivatalos koktél listáján is szerepel.

Hozzávalók:

  • 3 cl ír whiskey
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 160 ml hosszú kávé
  • 40 ml tejszín

Elkészítés:

  1. Főzd le a kávét és verd fel a habot!
  2. Öntsd a kávét egy pohárba vagy kifejezetten egy ír kávés bögrébe!
  3. Keverd el a cukrot a kávéban, majd jöhet a whiskey!
  4. Végül pedig a nagyjából 2,5 cm vastag hab a tetejére!
Az Espresso Martini a kávé és a vodka találkozása.

2. Espresso Martini

Az Espresso Martini egy igazi modern klasszikus, amely tökéletesen ötvözi a kávé élénkítő hatását a vodka tiszta ízével. Ez a koktél az 1980-as években született Londonban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Az egyszerű, mégis kifinomult ízvilágával az Espresso Martini ideális választás lehet bármikor, amikor felfrissülésre vágysz.

Hozzávalók:

  • 5 cl Stolichnaya vodka
  • 3 cl Monin kávé likőr
  • 1 cl cukorszirup
  • 25 ml eszpresszó

Elkészítés: 

  1. Készíts egy adag eszpresszót, majd hagyd hűlni!
  2. Tölts egy shakerbe jeget!
  3. Öntsd a hozzávalókat a lehűtött kávéval együtt a shakerbe!
  4. Addig rázd az összetevőket (min. 30 mp-ig), amíg az ital habos nem lesz!
  5. Szűrd át az italt egy martinis pohárba!
  6. Díszítheted a tetejét néhány szem kávébabbal!

3. Tequila Espresso Martini

A Tequila Espresso Martini egy izgalmas csavar a klasszikus Espresso Martini koktélon, amely a tequila karakteres ízét ötvözi az eszpresszó gazdagságával és a kávélikőr édességével.

Hozzávalók:

  • 5 cl tequila (lehetőleg reposado vagy blanco)
  • 30 ml espresszó
  • 2 cl Kahlua (kávélikőr)
  • 10 ml cukorszirup (opcionális, ha édesebben szereted)
  • jég
  • díszítéshez kávébab

Elkészítés: 

  1. Főzz le egy adag friss eszpresszót, és hagyd kihűlni!
  2. Egy shakerbe tegyél jeget, majd öntsd bele a tequilát, a kávélikőrt, a friss eszpresszót és a szirupot!
  3. Rázd össze alaposan, hogy az összetevők jól elkeveredjenek és lehűljenek!
  4. Szűrd le az italt egy hűtött martini pohárba!
  5. A koktél tetejét díszítsd kávébabbal!

4. White Russian

A White Russian egy klasszikus koktél, amely egyszerűsége és gazdag, krémes ízvilága miatt vált népszerűvé. Ezt az italt A nagy Lebowski című filmnek köszönhetően ismerték meg sokan, ahol gyakori szereplő volt.

Hozzávalók: 

  • 4 cl vodka 
  • 2 cl  Kahlua (kávélikőr)
  • 20 ml tejszín 
  • jég

Elkészítés:

  1. Az összetevőket töltsd egy old fashioned pohárba, majd bárkanállal keverd el!
  2. A tejszínt óvatosan öntsd az ital tetejére!

5. Black Russian

És ha már megismertük a White Russiant, jöjjön most a tejszín mentes változata! A Black Russian egy egyszerű, mégis elegáns koktél, amely két összetevő, a vodka és a kávélikőr kombinációjával éri el gazdag ízvilágát. Az ital az 1940-es évek végén született Belgiumban, és azóta is népszerű választás a kávé és az alkohol kedvelői körében.

Hozzávalók:

  • 5 cl ml vodka
  • 20 ml Kahlua
  • jég

Elkészítés: 

  1. Tölts meg egy old fashioned poharat jéggel.
  2. Öntsd bele a vodkát és a kávélikőrt!
  3. Keverd össze az italt egy bárkanállal, hogy a két összetevő jól elkeveredjen!

TIPP: Használj jó minőségű vodkát és kávélikőrt a legjobb ízélmény érdekében.

6. Cold Brew Negroni

A Cold Brew Negroni egy izgalmas variációja a hagyományos Negroni koktélnak, amely a gin, a Campari és a vermut kombinációját gazdagítja a hidegen áztatott kávé komplex ízével. Ez a frissítő és élénkítő ital tökéletes választás azok számára, akik szeretik a klasszikus Negroni keserű édességét, de egy kis koffein löketre is vágynak.

Hozzávalók:

  • 30 ml gin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml édes vermut
  • 30 ml hidegen áztatott kávé (cold brew)
  • jég
  • narancshéj a díszítéshez

Elkészítéshez:

  1. Tölts meg egy old fashioned poharat jéggel!
  2. Öntsd bele a gint, a Camparit, a vermutot és a hidegen áztatott kávét!
  3. Keverd össze az italt egy bárkanállal, hogy az összetevők jól elkeveredjenek és lehűljenek!
  4. Vágj egy vékony szelet narancshéjat, csavard meg a pohár felett, majd helyezd a pohárba díszítésként!

7. Irish Affogato

Az Irish Affogato egy luxus desszert koktél, amely magában foglalja az eszpresszó intenzív ízét és az ír whiskey zamatait. Egy klasszikus ír kávén nehéz javítani, de egy kis  jégkrém és krémlikőr hozzáadása sosem árt. Az Irish Affogato a klasszikus Irish Coffee-t a hagyományos affogatóval ötvözi.

Hozzávalók:

  • 2 cl ír whiskey
  • 1,5 cl Baileys 
  • 1 gombóc kávé fagylalt coffee ice cream
  • 45 ml cold brew
  • tejszínhab
  • csokoládéforgács

Elkészítés:

  1. Egy bögrében keverd össze a  whiskyt, a Baileyst, a kávé fagylaltot és a cold brew-t.
  2. Díszítsd tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal!

8. Amaretto kávé

Az amaretto kávé egy ízletes és különleges koktél, amely az amaretto likőr gazdag, mandulás és édes ízét párosítja a frissen főzött kávé intenzív aromájával. Ez a koktél egy igazi nektár a mandula és kávé szerelmeseinek, és tökéletes választás lehet egy hűvös reggelen vagy egy esti kikapcsolódás alkalmával.

Hozzávalók:

  • 3 cl amaretto likőr
  • 120 ml frissen főzött kávé
  • tejszínhab a díszítéshez (opcionális)
  • mandula forgács vagy reszelt csokoládé a díszítéshez (opcionális)
  • cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (opcionális)

Elkészítés:

  1. Főzd le a kávét!
  2. Töltsd az amaretto likőrt egy pohárba vagy bögrébe, majd mikor picit kihűlt a kávé, öntsd rá a likőrre!
  3. Majd mehet rá a frissen főzött kávé az amaretto likőrre! Ha szeretnéd édesíteni a koktélt, adhatsz hozzá cukrot vagy édesítőszert, ezután keverd össze!
  4. Díszítheted tejszínhabbal, mandula forgáccsal vagy reszelt csokoládéval!

Ha szeretnél még mélyebben elmerülni a kávék és a koktélok világában, megismerkednél a feketék elkészítésének, valamint a koktélok keverésének fortélyaival, akkor válogass Best Mixer tanfolyamaink között és válj igazi profivá!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram