Hosszú kávé, igazi kedvenc olasz módra

Az olasz kávé szerelmeseinek szívében egyértelműen fontos helyet foglal el a hosszú kávé. A lungo egy klasszikus eszpresszó, amelyet dupla mennyiségű vízzel készítenek. Ezáltal hosszabb időt tölt az eszpresszógépben és újabb, izgalmasabb aromákat csalogat elő a kávészemekből. Ismerkedj most meg közelebbről a hosszú kávéval!

A hosszú kávé vagy caffé lungo, egy klasszikus eszpresszó, ami dupla mennyiségű vízzel készül.

Mi a hosszú kávé?

Az olasz ‘lungo’ szó jelentése, ‘hosszú’, ezért is használjuk magyarul a caffé lungóra a hosszú kávé elnevezést.

Mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?

A hosszú kávé ugyanannyi kávéból készül, mint a rövid, de a főzés során nagyjából kétszer annyi vizet használnak. Így a mennyisége, illetve a főzési ideje is kétszeres, amely egy eszpresszóhoz képest új ízvilággal ajándékozza meg feketédet. 

A lungóra is jellemző a presszó krémessége, amely egyben azt is megmutatja, hogy milyen minőségű kávéból készült. Minél krémesebb, annál biztosabbak lehetsz benne, hogy prémium feketével van dolgod.

A hosszú kávé koffeintartalma

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a presszó vagy a hosszú kávé erősebb?

Néhányan tévesen úgy gondolják, hogy azért, mert több vízzel készül a lungo, gyengébb a presszókávénál. Az igazság azonban az, hogy pontosan a hosszabb főzési ideje miatt lesz erősebb, hiszen több koffein tud kioldódni.

A hosszú kávé koffeintartalma 75-130 mg attól függően, hogy milyen típusú kávéból és mennyi vízzel készül.

Mi a különbség a hosszú kávé, az americano és a filter kávé kávé között?

A közös vonás, hogy mindhárom kávéfajta hígabb az eszpresszónál, mégis mindegyiknek egyedi jellegzetességei vannak. 

Hosszú kávé vs. americano

Az amerikai kávé és a hosszú kávé az eszpresszóhoz hozzáadott víz miatt hígabb, míg a filter kávé az eljárás módjában különbözik. 

A lungo és az americano elsősorban az arányokban tér el. Míg a hosszú kávéhoz legfeljebb 115 ml forró vizet adnak, addig az americanohoz akár 175 ml-t is. Az amerikai kávé esetében az elkészített presszókávét a barista hígítja vízzel, a hosszú kávé viszont az esetek többségében a nagyobb vízmennyiséggel kerül lefőzésre.

Hosszú kávé vs. filter kávé

Az americano és a lungo nagynyomású presszó kávéfőzővel készül, amely intenzívebb ízeket eredményez. A filter kávéhoz azonban speciális eszközöket alkalmaznak a baristák. Hosszabb ideig készül, mint a lungo és az americano, a kávéőrlemény ezáltal több ideig ázik a vízben, amelyet módszertől függően aztán átszűrnek vagy lecsepegtetnek.

A hosszú kávé nem csak Olaszországban népszerű

Olaszországba a II. világháború után rengeteg vendégmunkás érkezett, akik később az olasz kávézás hagyományait saját országukban is meghonosították. Sokáig a filter kávé volt a legelterjedtebb, a klasszikus eszpresszó  azonban gazdag ízvilágával hamar meghódította a szíveket. Így nem meglepő, hogy a hosszú kávé is világszerte egyre népszerűbbé vált.

Arabica vagy robusta? Milyen kávéból készítsük?

A hosszú kávé elkészítése arabica és robusta szemekből egyaránt lehetséges.

Alapvetően mindegy, arabica és robusta szemeket egyaránt használhatsz a hosszú kávéhoz. Ahhoz, hogy valóban élmény legyen a kávézás, érdemes minőségi kávét vásárolni. 

A robusták jobban bírják a hosszabb elkészítési időt, de természetesen arabicából is zamatos kávét főzhetsz. Érdemes kipróbálni különféle készítményeket, más-más országokból, régiókból, hogy megtaláld a számodra legideálisabb ízvilágot. A hosszú kávé illata és zamata meg kell, hogy érintse minden érzékszervedet.

A kávébab minősége mellett a víznek is meghatározó szerepe van. Fontos, hogy mindig friss vizet használj. Ajánlott vízszűrő segítségével beállítani az optimális vízkeménységet is, hiszen a víz lungo esetén hosszabb ideig találkozik a kávéval, így az befolyással lesz a kávé ízére.

Miket készíthetsz hosszú kávéból?

A hosszú kávét számos ital és étel elkészítéséhez is használhatod. Sokan például nem presszókávéval, hanem lungóval készítik a tiramisut, hogy könnyebben lehessen adagolni és eloszlatni az édességben.

A cappuccino és latte macchiato is sokat profitál a lungo nem túl erős ízvilágából. 

Mindazok, akik nem rajonganak annyira a presszó kávé erőteljes ízéért, szívesen fogyasztják és használják a hosszú kávét alapként például jeges kávékban.

Hosszú kávé készítése házilag

Ahhoz, hogy jó hosszú kávét tudj otthon is készíteni, elengedhetetlen, hogy kávégépeden szabályozni lehessen a vízmennyiséget.  Amennyiben a kávéfőzőn nem tudjod ezt állítani, akkor csak az americano elkészítésére van lehetőséged. Csalhatsz picit azzal, hogy kevesebb, a hosszú kávénak megfelelő vizet öntesz az eszpresszóhoz, de az eredmény azért nem lesz ugyanaz, mintha valóban lungót főznél.

Kapszulás gépek esetén is van mód a víz mennyiség állítására, az automata kávégépek és eszpresszógépek pedig szintén lehetővé teszik a megfelelő adagolást.

Amennyiben egy klasszikus eszpresszóhoz 7 g őrölt kávét és 30 ml vizet adagolsz csészénként, akkor hosszú kávé esetén a 7 g-os mennyiséghez 60 ml vizet használj! 

Hosszú kávé főzése presszógépben lépésről lépésre

A hosszú kávé elkészítéséhez legalkalmasabb a nagynyomású presszó kávéfőző.
 • 1. lépés: Kapcsold be időben a kávégépet, hogy fel tudjon melegedni. Töltsd fel friss vízzel a tartályt, majd melegítsd elő a 150 ml- 80 ml-es vagy cappucinós csészéket.
 • 2. lépés: Töröld tisztára a felmelegedett portafiltert, szűrőt: így eltávolíthatod az előző kávé után maradt szennyeződéseket.
 • 3. lépés: Mosd át a fejet és töröld szárazra a felső szűrőt, hogy megtisztítsd a kávémaradványoktól.
 • 4. lépés: Őröld meg frissen a kávét. Használj digitális mérleget, hogy pontosan meg tudd határozni a mennyiségét. Csészénként 7-10 g kávéra lesz szükséged.
 • 5. lépés: Először simítsd el a kávét, aztán tömörítsd a tamperral.
 • Jó, ha tudod: A tömörítés azért fontos, mert az őrölt kávén így képes egyenletesen átfolyni a nagy nyomással érkező víz. Ha a víz nem érinti a kávépogácsa teljes keresztmetszetét, akkor nem oldódik ki megfelelő mennyiségű íz és aromaanyag. 
 • 6. lépés: Helyezd a kart a fejbe, tedd alá a csészé(ke)t és azonnal add rá a nyomást. A kávé nagyjából 50 mp alatt fog elkészülni, ezután állítsd le a gépet.
 • 7. lépés: Élvezd a frissen lefőtt kávé zamatát.

Így tisztítsd minden alkalommal kávégépedet

Ha elkészült a kávé, kikapcsolás előtt mindenképpen alaposan tisztítsd meg a kávégépet. Ha ugyanis felhalmozódnak a kávészemcsék és egyéb szennyeződések, azok hatással lesznek a főzött kávéra, füstös ízt kölcsönözhetnek.

Mindig mosd át alaposan a gépet és gondoskodj a vízkőtelenítésről és a kávézsír eltávolításáról.

Ezeket a lépéseket feltétlenül végezd el:

 • Vedd le a kart.
 • Mosd ki a kávépogácsát a karból és töröld szárazra.
 • Öblítsd át a fejet tiszta vízzel, majd töröld szárazra.
 • Tedd vissza a kart a következő használatig.

Szeretnél még mélyebben elmélyedni a kávék rejtelmeiben? Igazi profivá válni? Akkor nézz szét barista tanfolyamaink között!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram