Arabica és robusta: a legfontosabb különbségek és tudnivalók

Akár új vagy a kávézás világában, akár azok közé a kávé rajongók közé tartozol, akik évek óta élvezik a jó kávé fantasztikus ízeit, bizonyára észrevetted az arabica vagy robusta szavakat a csomagoláson. Arra már valószínűleg rájöttél, hogy itt a kávé két fajtájáról van szó, na de mi a különbség a kettő között? 

A cikkből megismerheted a két kávéfajtát, választ kaphatsz arra a kérdésre is, hogy mit érdemes keresned a boltokban: arabicát vagy robustát, és egy összehasonlító táblázatot is készítettünk az átláthatóság kedvéért.

Arabica és robusta: a két világhódító kávéfajta

A kávéfélék nemzetségébe több, mint 125 (!) kávéfajta tartozik, ebből azonban mindössze kettő volt képes világszerte elterjedni. Az abszolút világelső az arabica, azaz latin nevén Coffea Arabica, ami a világon eladott körülbelül 150 millió zsáknyi kávé nem kevesebb, mint 70%-át teszi ki. Őt követi a kevésbé népszerű, ámde jóval olcsóbb robusta, azaz Coffea Canephora a maga 30% részesedésével. Lássuk, hogy miért olcsóbb a robusta, és hogy hogy nem képes kedvező ára ellenére nagyobb piaci részt szerezni! 

Az arabica kávé teszi ki a kávé kereskedelmének 70%-át

Mit kell tudni az arabicáról?

Az arabica kávéfajta eredetileg Afrikából, Etiópiából származik. Eleinte feltehetően összetörve, zsírral keverve fogyasztották a kávészemeket, 1737-ből, Jemenből származik az első írásos feljegyzés a megpörkölt, őrőlt kávéból készült italról. Az arabicát legalább egy teljes évszázaddal előbb fedezték fel, mint a robustát. Népszerűségét csak részben köszönheti ennek a ténynek: igazi előnye ugyanis aromákban gazdag, színes ízvilága, 

Az arabica kávécserje

Mielőtt belevágnánk a kávébabok közelebbi vizsgálatába, érdemes egy kicsit jobban megismerni magát a kávénövényt. Az arabica kávécserje az Egyenlítő környékét kedvelő trópusi növény, ami 2,5-4,5 méteres magasra képes megnőni, levelei hosszúkásak, virágzata fehér. 

Az arabica kávécserje érzékeny a környezeti hatásokra

Az arabica kávécserje kizárólag a tengerszint feletti 900-2000 méteres magasságban érzi jól magát. Ez a tulajdonsága önmagában eléggé behatárolja az ültetvények helyszínét, amin nem segít, hogy a növény nem kedveli a túl magas hőmérsékletet, 15-25°C számára az ideális. Igen érzékeny továbbá a talaj minőségére, a hőingadozásra, és a páratartalomra is, valamint nem szereti a közvetlen napsütést sem. Az arabica ráadásul nem túl ellenálló a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben sem, a kémiai védekezés pedig nagy gazdasági és ökológiai terhet jelent.

Ami a termést illeti, a növény 3 éves  korában virágzik először, de az első cseresznyére emlékeztető gyümölcsök körülbelül 5 éves korban szüretelhetők. A termések színe először piros, majd később lilássá változik, de a pontos szín fajtától is függ: az arabicán belül rengeteg külön fajtát különböztethetünk meg. A kávécseresznye belsejében található a lényeg: a gyümölcs magját a két darab zöld színű kávébab.ó alkotja. Egy kifejlett arabica cserje éves hozama körülbelül 1,5-3 kg. 

A kávétermesztés további szépsége, hogy a gyümölcsök nem egyszerre érnek be: ezért az igazán jó kávét kézzel szüretelik, hogy csak az éppen megfelelően érett gyümölcsök magjai kerüljenek be a csészédbe. 

Hol terem az arabica? 

Az arabica fő termőterületei: 

 • Brazília
 • Etiópia
 • India 
 • Guatemala
 • Kolumbia
 • Costa Rica

Az arabica kávébab

Az arabica kávébab lapos, kissé ovális formájú. Koffeintartalma a robustáénál alacsonyabb, körülbelül 0,3-1,5% közötti. Az alacsonyabb koffeintartalomnak köszönhetően íze kevésbé keserű, mint a robustáé, savassága pedig alacsonyabb. Ideális számára a világos vagy közepes pörkölés, hiszen így őrizhető meg leginkább az a rengeteg aroma és ízjegy, amelyet a kávészemcsék őriznek. 

Milyen az arabicából készült kávé?

Illatos, gazdag, ízekkel teli, egyszóval fenséges: már amennyiben valóban jó minőségű, megfelelő pörkölési profillal feldolgozott és persze frissen őrölt kávéról van szó. Ezek a tényezők ugyanis létfontosságúak, ha valóban jó kávét szeretnél inni, de erről lesz még később szó. 

Ideális eseteben tehát az arabicából készült kávé:

 • Gazdag ízekben: találkozhatsz gyümölcsös, csokis, karamellás, virágos aromákkal, de érezhetsz fűszeres felhangokat is 
 • Édesebb: nagyobb a cukor és a zsírtartalma is
 • Nem keserű
 • Savassága fajtától függően változhat

Tehát az arabicával nem lőhetsz mellé? 

Dehogynem. Sajnos rengeteg a gyengébb minőségű, ipari termelésből származó, agyon vegyszerezett, géppel szüretelt arabica. Ezek gyengeségeit sötét pörköléssel igyekeznek elfedni, hogy az égett íztől ne érezd a valódi ízeket. Bár ma már néha a hagyományos szupermarketek polcain is rejtőzik minőségi arabica, ha valóban minőségre vágysz, jobban jársz a kávéra szakosodott üzletekkel. 

a robusta ellenálló, de szegényebb az ízvilága

Robusta: a szívósabb testvér

A robustát, amely szintén Afrikából származik, az 1800-as években fedezték fel egy Nílus-expedíció során.  A növény sokkal ellenállóbb az arabicánál, termesztése könnyebb, koffeintartalma magasabb. Cserébe viszont nem rendelkezik túl kifinomult ízvilággal. Akkor tehát inkább kerüld el? A válasz nem ilyen egyértelmű. 

A robusta kávécserje

A robusta kávécserje az arabicánál magasabbra, akár 6-7 méteres magasságúra is képes megnőni és kiválóan érzi magát a 2-800 méteres magasságban. Szeret a közvetlen napsütésben sütkérezni, 30°C fokig köszöni, jól van, és nem zavarja a magas páratartalom sem. Lényegesen ellenállóbb a kártevőkkel szemben is, így sokkal könnyebb a termesztése. További előnyös tulajdonsága, hogy magasabb a hozama: évente akár 2,3-4 kg kávécseresznyét is lehet szüretelni róla. 

A robusta főbb termőterületei: 

 • Vietnám
 • Nyugat- és Közép-Afrika 
 • Brazília
 • India
 • Borneó
 • Nicaragua

A robusta kávébab

A robusta kávébab átmérője kisebb, formája inkább kerekded. A legnagyobb különbség a koffeintartalmában rejlik: akár 1,5-4% koffeint is tartalmazhat. Az erősebb élénkítésnek azonban ára van: a koffeintartalom miatt íze sokkal keserűbb, ugyanis a koffein az ember által ismert egyik legkeserűbb anyag. A robusta egyúttal savasabb is, mint az arabica.

A robusta előnye ugyanakkor, hogy fehérjetartalma magasabb, így crema-ja vastagabb és tartósabb. Inkább a sötét pörkölési profil illik hozzá: a robusta ugyanis kiválóan bírja a pörkölést. 

A robustából készült kávé

A robustából készült ital íze fanyarabb, kevésbé gazdag, inkább zabpehelyre, földre emlékeztet, és az arabicánál sokkal erőteljesebb és kesernyésebb. Éppen ezért legtöbbször instant kávénak, olcsó kávék töltőanyagának használják. Ugyanakkor markánssága, magas koffeintartalma és azon tulajdonsága, hogy jól elbírja az igazán sötét pörkölést is, az olasz kávékultúra fontos szereplőjévé teszi. Bár önmagában ritkán használják, megfelelő arányban keverve az arabicával - ezt hívják blendnek - espressonak nagyszerű. 

Egy jó blend képes egyesíteni a két fajta előnyeit, ötvözni a gazdag ízvilágot a robista markánsságával, ütősségével. A kávébabokat egyébként ilyenkor külön, a fajtának megfelelő pörkölési profillal pörkölik, és csak ezután keverik össze. 

Akkor tehát óvakodj a robustától?

Fontos tudnivaló, hogy egy minőségi robusta sokkal jobb is tud lenni, mint egy silány arabica. Robustából is létezik ugyanis specialty minőségű, gondosan termesztett kávé, főleg az indiai fajták képviselnek magas minőséget. Ha szereted az espressot, és egy minőségi robustát vagy blendet választasz, nem fogsz csalódni. És persze akkor sem, ha azért vásárolsz robustát, mert valami ütősre vágysz.

arabica és robusta kávészemek

Arabica vs. Robusta - táblázatban

Arabica és Robusta összehasonlítása

ArabicaRobusta
Ármagasabbalacsonyabb
Termesztési körülményektengerszint felett 900-2000 m, hegyvidékentengerszint felett 200-900 m
Hőmérséklet15°C-25°C, érzékeny a hőingadozásra, magas páratartalomraakár 30°C-ig, hőingadozást, magas páratartalmat jól bírja
Kártevőknagyon érzékenyellenálló
Terméshozam1,5-3 kg/év2,3-4 kg/év
Kávébab küllemeovális laposkisebb, kerekded
Ízviláglehet gyümölcsös, virágos, csokis, karamellás
kevésbé keserű
inkább mogyorós, földes, zabpehelyre emlékeztető
nagyon keserű
Savasságfajtától függmagas
Koffeintartalom0,3 - 1,5%1.5% - 4%
Megfelelő pörkölési profilvilágostól-közepesen sötétigközepesen sötét-nagyon sötét
Milyen kávéitalhoz ajánlott?alternatív és filteres technikákkal készült kávéitalok. espresso, tejes kávéitalokesősorban espresso és espresso alapú tejes kávéitalok

Az arabica és robusta jövője

Az arabica érzékenysége igencsak megnehezíti a termesztést, ezért nemesítéssel próbálnak ellenállóbb fajtákat létrehozni. A legnagyobb kihívás, hogy a nemesítéssel megőrizzék a színes ízvilágot is, és ne kelljen kompromisszumot kötni az ízek terén. A kenyai F1 kultúrnövények például már igen ígéretesek: jó csészeminőség mellett ellenállóak a hírhedt CLR és CBD gombás fertőzésekkel szemben. 

A robustánál szintén aktív nemesítés zajlik, hogy a minél előnyösebb ízeket és géneket örökítsék, néhány indiai fajtából már Magyarországon is kapható specialty minőségű kávé. 

Ha végigolvastad ezt a cikket, akkor valószínűleg komolyabban érdekel a kávékészítés világa. Ha lelkes vagy, és még többet szeretnél megtanulni, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol garantáltan szuper hangulatban és tapasztalt oktatóktól tanulhatod meg a kávékészítés művészetét! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram