Kávéfajták:10 kávétípus, amit mindenkinek meg kell kóstolni

Espresso, cappuccino: ezeket a kávéfajtákat mindenki ismeri, de sokan bajban vannak, amikor a kávézóban a többi kávéfajta közül kell választani. Bár az említett két ital kétségkívül verhetetlen, a változatosság kedvéért, na meg persze a kávé alapműveltség részeként is érdemes felfedezni a többi népszerű kávétípust. A cikkből megismerheted a legnépszerűbb kávéitalok főbb tulajdonságait, és az elkészítésüket is.

Olasz kávé, te csodálatos

A világon nem sok olyan pont van, ahol ne ismernék az olasz kávéitalokat. Az olasz kávékultúra központi szerepet játszik a világ kávéfogyasztásának történetében.  Na de hogyan lehetséges ez, amikor az országban nem is terem kávé? 

 A választ Olaszország kereskedelemben betöltött szerepében kell keresni. Az olasz kikötőkbe ugyanis az 1800-as években már a világ számos kávétermelő országából érkezett be kávészállítmány. Ennek köszönhetően aktív kísérletezés kezdődött a minél tökéletesebb pörkölés és kávékészítés kifejlesztésére. 

legnépszerűbb kávéfajták

Az olasz kávégépek története

Az olasz espresso adja a lenépszerűbb kávéfajták alapját

Az első jelentős találmányt 1901-ben szabadalmaztatta Luiggi Dezzere. Az általa kifejlesztett Tipo Gigante tekinthető a ma ismert kávégépek első változatának. A gép hátránya volt azonban, hogy a túl forró víznek köszönheően az elkészűlt ital íze meglehetősen keserű volt.

Ezt a rendszert fejlesztette tovább Desidero Pavoni, aki egy nyomásmentesítő szeleppel bővítette a készüléket, és egy gözölőpálcát is beszerelt. Az Ideale nevű gép biztonságosabb volt, és lehetővé tette a tej habosítását is. 

Bár a gőzerő megfelelő volt, az Ideale még mindig égett ízű kávét készített. Csak az 1930-as években érte el az espresso készítés azt a szintet, amit ma ismerünk Francesco Illy-nek és Achille Gaggia-nak köszönhetően. Gaggia 1938-ban megjelent kávégépe ugyanis már képes volt 10 bar nyomással elkészíteni a kávéitalt. Ekkor jelent meg az imádott crema, ez a fantasztikusan krémes természetes kávéhab az espresso tetején. 

Gaggia gépének egyeduralmát csak 1961-ben tudta megtörni a Faema E61 karos kávéfőző, amelyet kisebb módosításokkal még a mai napig is gyártanak.

Olasz kávéfajták

Az olasz kávéitalok alapja szinte minden esetben a tökéletes espresso, amelyet sokan a kávéitalok királyának tekintenek. Magyarországon ezen kívül még a cappuccino hódítása a jellemző. De nem szabad itt leragadni, hanem érdemes megismerni (és természetesen megkóstolni a különlegesebb italokat is. A következőkben áttekintjük a 10 legnépszerűbb kávéital jellemzőit és pár mondatban bemutatjuk az elkészítésüket is. 

Ma már a hagyományos kávé fajtákon kívül megannyi szuper recept létezik

Espresso 

Minden az espressoval kezdődik. A magyarul presszókávénak vagy eszpresszónak nevezett rövid fekete italhoz espresso pörkölésű, azaz sötét pörkölésű kávéra van szükség. Ebből mindössze 7-8 grammnyi mennyiséget kell 90 fokos vízzel 9 bar nyomáson kivonatolni. Az elkészítés ideje körülbelül 20-25 másodperc, aminek a végén 25-30 ml isteni italt kapunk. A jó espresso tetejéről pedig nem hiányozhat a bársonyos crema sem. 

Doppio 

A doppio neve alig ismert, de annál többen fogyasztják. Ez a kávétípus nem más, mint a hagyományos dupla espresso

Ristretto

Aki nem szeretne óriási koffeinlöketet, annak jó választás a még az espressonál is rövidebb ristretto. A 15-20 milliliternyi ital nem csak mennyiségében tér el nagytestvérétől, de alacsonyabb a koffeintartalma, és az íze is édesebb, kevésbé keserű. 

Espresso lungo

A magyarul hosszúkávénak nevezett kávéital kétféleképpen készülhet. Van ahol az elkészült espressohoz 50-70 ml forró vizet töltenek, máshol pedig hosszabb ideig történik a kávé kivonatolása, és így lesz több a kávé mennyisége. Az elkészült ital kb. 130--170 ml, íze pedig kevésbé intenzív.

Az americano a lungonál is több vízzel készülő kávé típus

Americano 

Az americano még az espresso lungonál is több vízzel készül. Elkészítéséhez először 150-180 ml vizet forralnak, majd ebbe öntik az espressot. Néhol dupla espresso kerül a vízbe, így egy kicsit intenzívebb az amúgy filterkávéra hasonlító ízhatás. 

Espresso Macchiato

Első tejes kávéitalunk, az espresso macchiato. Ez a magyar fordításban “foltos” eszpresszó alig több, mint a sima espresso. Mindössze két kanálnyi habosított tej kerül a tetejére. Létezik még az ital újhullámos kávékészítésből ismert variációja, ha a habosított tej helyett tejkrémmel öntik fel az italt. 

Cappuccino

A rendkívül nagy népszerűségnek örvendő cappuccino egy espresso és 100-120 ml tejhab keveréke. Apró buborékos, vastagabb tejhabból készül, melynek ideálisan 2 cm vastagságúnak kell lennie. Aki tökéletes cappuccinot szeretne érdemes elsajátítani a tejhabkészítés minden fortélyát, és megtanulhat valamilyen latte art mintát is készíteni. 

Latte Macchiato

Foltos kávé mellett foltos tej is létezik. Ebben az esetben a 200-250 ml tejbe kerül a kávéfolt, azaz az espresso. Ebben az esetben is a cappuccinohoz hasonló vastag tejhab szükséges az ital elkészítéséhez. Először a tejhabot kell egy magas falú pohárba tölteni, majd hagyni kell egy kicsit ülepedni, hogy szétváljon a tej és a hab. Ha ez megtörtént, jöhet az espresso és már kész is a csodálatos 3 rétegű kávéital! 

Flat White

Egyre népszerűbb a dupla ristrettoból készült Flat White. Ez a kávéital a megszokott tejhabnál lágyabb, krémesebb habbal készül, melyhez 120 ml tej szükséges. Az így elkészült tejkrém “laposabb”, innen jön tehát a “flat” név. Íze lágy, de vigyázat! Koffeintartalma a megszokottnál magasabb! 

Robusta vagy arabica kávét válassz? 

Robusta és arabica: ez a két kávéfajta kapható a kereskedelemben. De melyik a jobb? 

  • Arabica kávé: komplexebb ízvilág, édeskésebb íz és alacsony koffeintartalom jellemzi ezt a kávéfajtát. Ha feketén iszod a kávét, akkor ez a jó választás, a kávérajongók nagy része az arabicára esküszik. Ugyanakkor ára magasabb, mivel a növény érzékenyebb, termesztése nagy körülekintést igényel
  • Robusta kávé: A robusta koffeintartalma magasabb, ugyanakkor íze nem olyan kifinomult. Kedvezőbb áron lehet hozzájutni. Tejes kávéitalokhoz tökéletes.

Ha végigolvastad ezt a cikket, akkor valószínűleg komolyabban érdekel a kávékészítés világa. Ha lelkes vagy, és még többet szeretnél megtanulni, akkor jelentkezz barista tanfolyamaink egyikére, ahol garantáltan szuper hangulatban és tapasztalt oktatóktól tanulhatod meg a kávékészítés művészetét! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram