Affogato, a heves jeges olasz desszert

Ha olasz desszertekről van szó,  az affogato bizony méltó helyet foglal el a tiramisu és a panna cotta mellett. Bár elég sok vita van arról, hogy valójában kávéitalról vagy édességről van szó, a lényeg, hogy az affogato a forró nyári napokon egy tökéletes kávés frissítő. Ráadásul villámgyorsan elkészíthető! Cikkünkben most megnézzük, hogy mit is jelent az affogato. Mutatjuk, hogyan készítsd el és milyen változatokban találkozhatsz vele.

Az affogato egy olasz desszert vanília fagyival és eszpresszóval.

Az affogato jelentése

Az affogato egy tökéletes olasz desszert, melyben talákozik a jéghideg vaníliafagylalt és a mennyei eszpresszó. Úgy készül, hogy egy adag eszpresszót közvetlenül egy gombóc fagyira vagy gelatóra öntenek, és egy kis csészében vagy pohárban tálalják.

Az affogato név az olasz "megfullad" vagy “elsüllyed” szóból származik, ami arra utal, hogy a fagyi gyakorlatilag eltűnik a zamatos eszpresszóban. A fekete azonnal megolvasztja a fagylaltot, így az tökéletes beleolvad a kávéba. 

A caffe affogato egyszerre kombinálja a meleg és hideg, valamint édes és kesernyés ízeket, csodálatos harmóniát teremtve. 

Gyakran díszítik a tetejét:

  • kakaóporral
  • apróra vágott dióval
  • csokoládéforgáccsal
  • tört mogyoróval
  • szirupokkal
  • cantuccinivel
  • biscottival 
  • gyümölcsdarabokkal stb.
Az affogato kávé szülőhazája Olaszország.

A valódi olasz affogato kávé: eszik-e vagy isszák?

Viszonylag nagy múltra tekint vissza ez a kávédesszert, ugyanis már az eszpresszógép feltalálása után is készítették, ugyanakkor csak az 1900-as évek végén kezdett elterjedni. Olasz gyökerei vannak, de bevette az egész világot.

Bár elsősorban desszertként tekintenek rá, néhány olaszországi étterem és kávézó még mindig italnak minősíti az affogatót. Ez folyamatos vita tárgya.

Szülőhazájában az affogato mesterei fognak egy gyönyörű poharat, beletesznek egy púpozott kanál fior di latte gelatót, és ráöntenek egy finom eszpresszót. A fior di latte kicsit olyan, mint a vaníliafagyi, de nem az. A szó maga tejvirágot jelent magyarul, és jellemzően tejből, cukorból és keményítőből készül, tojássárgája nélkül. Az állaga eredetileg nagyon kemény volt, de manapság már sokkal krémesebb változatból készítik ezt a desszertet. Természetesen, ha nincs fior di latte, akkor a hagyományos vanília helyettesíti.

Az affogatot fogyaszthatjuk úgy is, hogy kikanalazzuk a fagyit a kávéból, azonban sokan megvárják, míg a fagylalt tökéletesen eggyé válik az eszpresszóval, majd egyszerűen megisszák.

Az affogato különböző változatai

Ahogy oly sok mindennek, az affogatonak is vannak variánsai.  Nézzük most meg, hogy milyen változatokkal találkozhatsz világszerte a kávézók kínáltalában!

  • A fior di latte és a vaníliafagylalt mellett egyes kávézók karamell- vagy csokoládéfagylalt alapú affogatót is kínálnak.
  • Sokan új ízeket érnek el azzal, hogy nem a hagyományos eszpresszóval készül a különlegesség. A desszert intenzitása attól függően változik, hogy milyen mennyiségű eszpresszót adunk hozzá, és az extrakcióval is lehet kísérletezni. Például az affogato dupla ristrettóval készítve sokkal intenzívebb ízvilágú lesz.
  • Brazíliában népszerű a gyümölcsfagylaltos verzió. 
  • Vannak, akik szirupokat, olajos magvakat használnak, hogy feldobják a desszertet
  • Léteznek alkoholos változatok is, amelyek likőrrel vagy borral készülnek. A hagyományos alkoholos verziót affogato corretto néven ismerik. Ezt grappával, azaz olasz törkölypálinkával készítik. De bármilyen likőr jól áll neki, a Baileys vagy a kávélikőr kifejezetten jól áll az affogatónak.
Az affogato jelentése, megfulladni, elsüllyedni.

Hogyan készíts affogatót otthon?

Szerencsére az affogato otthoni elkészítése nagyon egyszerű, és nem igényel semmilyen speciális felszerelést. 

Két minőségi hozzávalóra van szükség:

  • Jó fagylaltra
  • Jó kávéra

Nem probléma, ha nincs eszpresszógéped, ugyanis a kotyogós vagy kapszulás kávé vagy egy tartalmasabb filterkávé is tökéletes alkalmas a desszert elkészítéséhez. Sőt, még akár instant kávét is használhatsz.

Az elkészítés villámgyors és nagyon egyszerű:

1. Vegyél egy csészét vagy egy 2dl-es üvegpoharat.
2. Kanalazz bele egy gombóc vaníliafagyit.
3. Ezután jöhet rá a kávé, majd azonnal fogyaszd!

TIPP: Amennyiben az erősebb feketék szerelmese vagy, használhatsz dupla eszpresszót is.

3 különleges affogato kávé recept

Most pedig nézzük meg, hogy mivel bolondíthatod meg a hagyományos affogato kávé receptet.

Habos-csokis affogato

Jöjjön egy ínyencség a csoki kedvelőknek!

Hozzávalók:

  • 1 gombóc csokoládéfagylalt
  • 1 adag frissen főzött eszpresszó kávé
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál csokoládészirup vagy olvasztott csokoládé
  • Opcionálisan csokoládéforgács vagy reszelt csokoládé a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Készítsd elő az eszpresszót a szokásos módon.
  2. Tegyél egy gombóc csokoládéfagylaltot egy pohárba.
  3. Öntsd rá a kávét a fagylalt tetejére. 
  4. Egy kis tálban verd fel a tejszínt kemény habbá, majd kanalazd rá az affogato tetejére.
  5. Öntsd rá a csokoládészirupot vagy az olvasztott csokoládét a habos rétegre.
  6. Opcionálisan díszítsd az affogatót csokoládéforgáccsal vagy reszelt csokoládéval.

Kardamom affogato

Ha szereted a fűszeres kávéspecialitásokat, akkor az illatos kardamommal készült változat biztosan maradandó élmény lesz.

Hozzávalók:

  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • 1 adag frissen főzött eszpresszó kávé
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál méz vagy kardamom szirup (opcionális)

Elkészítés:

  1. Készítsd elő az eszpresszó kávét.
  2. Kanalazz egy gombóc vaníliafagylaltot egy pohárba.
  3. Szórj őrölt kardamomot a fagylalt tetejére. A kardamom egyedi és aromás ízt ad az affogatónak.
  4. Öntsd rá a kávét a fagylalt tetejére. 
  5. Opcionálisan adhatsz hozzá egy evőkanál mézet vagy kardamom szirupot, hogy még intenzívebb legyen a kardamom íze. 

Alkoholos affogato

Ha vendégeket vársz és egy kis alkohol sem hiányozhat, akkor ez a recept garantáltan tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • 1 adag frissen főzött eszpresszó kávé 
  • 1-2 evőkanál alkoholos ital (pl. konyak, rum, amaretto, likőr - válaszd a kedvencedet)
  • csokoládéforgács vagy kakaópor a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Készítsd elő az eszpresszó kávét a szokásos módon eszpresszó géppel vagy bármilyen más módon, amit preferálsz.
  2. Tegyél egy gombóc vaníliafagylaltot egy tálba vagy pohárba. 
  3. Öntsd rá az eszpresszó kávét a fagylalt tetejére.
  4. Adagolj hozzá 1-2 evőkanál az általad választott alkoholos italból. Használj kevesebbet vagy többet, attól függően, hogy mennyire szeretnéd erősre a desszertet.
  5. Ha szeretnéd, akkor díszítheted a tetejét csokoládéforgáccsal vagy kakaóporral.

Mennyi koffeint tartalmaz az affogato kávé?

A koffein pontos mennyisége a recepttől és a kávé típusától függ. Az egy adag eszpresszóval készült affogato 70-80 mg koffeint tartalmaz, de ha dupla adagot használsz, a koffeintartalma 140-160 mg-ra nő. 

Természetesen az affogatót koffeinmentes kávéval is elkészítheted. Ebben nagyjából 3-16 mg koffein lesz.

Az affogato tartalmaz tejet?

A legtöbb esetben igen, mivel a vaníliafagylalt hagyományosan tejjel készül. Ugyanakkor ha tejmentes diétát folytatsz, akkor használhatsz növényi tejes változatot, például kókusztejes, mandulatejes vagy szójatejes fagyit. 

Ha szeretnél még többet megtudni az affogatóról vagy más specialitásokról, vonz a profi kávékészítés világa, szívesen tanulnál igazi profiktól, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram