Mi is az eszpresszó? - 6. rész: 10 lépés a tökéletes eszpresszóhoz

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe.

Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt olvashatod el: 

Jó presszót készíteni sokkal bonyolultabb, mint gondolnád. Tökéletes kávészemek, jó recept, tiszta és hőstabil gép, és konzisztens őrlő is kell hozzá. Nagy gyakorlat kell tehát, hogy biztosan jó italt adjunk ki a kezünk közül. 

Összeszedtük nektek azt a tíz lépést, amelynek mentén elérheted a várt eredményt! Ne feledjétek, rengeteg jó és rossz italt is el kell készíteni és megkóstolni ahhoz, hogy tudjuk, mit szeretnénk viszontlátni a csészében. 

Az eszpresszo készítés első lépése a portafilter megtisztítása

Lépés 1: Tiszta portafilter

Mielőtt elkezdenéd az adagolást, menj biztosra! Legyen tiszta és csont száraz a szűrőkosár. Ha nedves marad vagy esetleg zacc maradványok kerülnek a következő őrlemény adagba, akkor könnyen túlextraktált lehet az italod és keserű ízt fogsz érezni. A legtisztább eredményt akkor kapod, ha minden elkészült ital után átmosod a felső fejet (és a szűrőkosarat is) a gépből jövő forró vízzel, majd a basketet tisztára törlöd egy száraz ronggyal. 

Lépés 2: Megfelelő bemenő adag

Talán ennek kéne az legegyszerűbbnek lennie, ha minden őrlő megfelelően adagolna, de ez nem így van. Ha biztosra akarsz menni, és mindig jó italt készíteni, akkor használj mérleget! Ha szeretnél többet megtudni az adag és az ital közti összefüggésről, akkor olvasd el az alábbi cikkünket a témában!

Mi is az eszpresszó? - 1.rész: az adag és az extrakció

Lépés 3: Disztribúció azaz egyengetés

Legtöbbször az őrlő egy hatalmas hegycsúcsot adagol a basketbe. Ha ezt letömörítenénk, akkor egy egyenetlen pogácsát kapnánk: néhol több, míg máshol kevesebb őrlemény lenne. A cél, hogy mindig minden szimmetrikus legyen. Egyengesd el a kezeddel, (erőkifejtés nélkül!) vagy használj disztribúciós eszközt!

Lépés 4: Tamperolás, azaz tömörítés

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! A tömörítés célja, hogy minél több levegőt távolítsunk el a pogácsánkból és ezt minél egyenletesebben tegyük. Érezni fogod, hogy a kávé meddig engedi ezt. Nem kell túl erősnek lenni, de simogatni sem szabad. Nagyon fontos, hogy minél egyenletesebben végezzük el ezt a folyamatot, különben channelling, azaz átcsatornásodás jöhet létre, az italunk pedig pocsék lesz. Ha sikerült megtalálnunk a megfelelő tömörítési technikát, akkor fontos, hogy újra meg újra, ugyanazon a módon tamperoljunk! 

Lépés 5: Engedd ki a használt vizet

Mielőtt felhelyezed a kart, mindenképp engedj ki egy kis vizet a group headből! Ezzel eltávolítod a fent maradt apró kis kávémaradványokat is! 

Lépés 6: Helyezd fel a kart és azonnal kezdd el a kávé készítést! 

Fontos, hogy miután felkerült a portafilter azonnal nyomjuk meg a gombot. A csészéket is inkább azután helyezzük oda, miután elkezdődött a folyamat. A group headből kiáramló hő azonnal “égetni” kezdi a pogácsát és keserű ízt varázsolhat a csészébe! A World Barista Championship-en például pontlevonás jár egy ilyen hibáért! 

Lépés 7: Ellenőrizd magad!

Hiába miénk a legfinomabb espresso recept, ha nem ellenőrizzük azt! Figyelj arra, hogy megfelelő maradjon a lefolyási idő és a kijövő mennyiség! Ne félj változtatni az őrlő állításon, hiszen erre egy nap akár többször is szükség lehet! Ha megváltozik az idő vagy a presszó mennyisége, más íze lesz a csészébe került italnak! 

Lépés 8: Ne felejtsd el, hogy ez vendéglátás

Megfelelő barista tudás ide vagy oda, senki nem szeretne egy fancsali ábrázatot bámulni, amikor meginna egy finom kávét. A legjobb barista az, aki mögött nemcsak kávés szakmai tudás van, de megfelelő kiszolgálást nyújt és tisztán, gyorsan dolgozik. Állítólag az italok finomabbak ha kedvesen szolgálják fel!:)

Lépés 9: Tartsd tisztán a gépet!

Mindig a vendég az első, és az, hogy a lehető legfrissebb állapotban szolgáljuk fel az italt. Ha visszaértél a workstation-re, az első dolog a takarítás: el kell távolítani a zaccot, kitakarítani a szűrőkosarat és kiengedni a vizet! 

Lépés 10: Szeresd, amit csinálsz! 

Érezd magad jól a munkahelyeden, várd az új napot és a kihívásokat. Mindig legyen cél a fejlődés és a tanulás így sosem fogod megunni a kávék világát!

Ha vizuális típus vagy, akkor nézd meg a Best Mixer YouTube csatornáján az erről készült videónkat!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram