A filter kávé hallatán sokan húzzák a szájukat, gyengének és keserűnek tartják. Pedig a filteres feketék jól elkészítve felejthetetlen ízélményt adnak, nem hiába annyira népszerűek a specialty kávézók kínálatában. Kiegyensúlyozottak, ízekben, aromákban gazdagok. De mitől is lesz valóban mennyei a filteres kávé? Mire kell odafigyelni az elkészítésénél? És miért is imádják annyira a kávézás szerelmesei? Mutatjuk!

Mi az a filter kávé?
A filter kávé nagyon egyszerűen készül: a frissen őrölt kávét filterbe tesszük, majd forró vízzel öntjük le. Ezt követően a víz alaposan átjájárja a szemeket, majd az ízekben gazdag fekete szépen lassan folyik át az alá helyezett edénybe.
Az ún. pour over módszer lényege és egyben a jó filter kávé titka, hogy minél egyenletesebb legyen az extrakció, azaz az ízek és aromák harmonikusan oldódjanak ki a kávészemcsékból. Ehhez pedig nem csak az a fontos, hogy milyen kávét használunk, de figyelni kell arra is, hogy milyen durvára őröljük a kávét, valamint a víz hőmérséklete és az elkészítés ideje is kulcsfontosságú.
Filter kávé készítése: géppel vagy kézzel?
Sokan ott rontják el a filter kávét - és címkézik utána hígnak és keserűnek -, hogy gépi kávéfőzőt használnak. Ezek a készülékek bár kétségkívül kényelmesek, olcsóak, gyorsak, azonban a bennük készült feketék rendre gyenge minőségűek.
A probléma abból adódik, hogy kialakításának köszönhetően a víz nem éri a kávé teljes felületét, ezen kívül egyes részeken túl forró vízzel találkozik az őrlemény. Mindez sok esetben azt eredményezi, hogy túl extraktált lesz a kávé, azaz a nem kívánatos kesernyés ízek is megjelennek.
Hogy valóban kiegyensúlyozott, komplex ízvilágú filteres kávét ihassunk, mindig érdemes kézi eszközt választani. Ilyen lehet például a V60, a Kalita vagy a Chemex.
TUDTAD? A kávékészítés során először a gyümölcsös és savas, majd az édes, végül pedig a kesernyés ízjegyek oldódnak ki.
A legjobb filter kávé elkészítésének 8 apró titka
Lássuk most, hogy mitől lesz valóban felejthetetlen a filter kávé?
#1 Milyen kávét használj?
Filteres feketékhez elsősorban világos pörkölésű kávék illenek, mivel a hosszabb áztatás jobban előhozza a kávészemek íz- és aromavilágát. A sötétebb változatokra jellemzőbb a kesernyés karakter, amit a tartós vízzel érintkezés, valamint a túl magas hőmérséklet még inkább előcsalhat, ez pedig akár kifejezetten kellemetlen ízeket eredményezhet.
Természetesen óriási jelentősége van annak is, hogy honnan származik a kávébab és milyen módon dolgozták fel. Például a száraz eljárással készült szemek édesebbek, testesebbek, míg a savasabb ízeket kedvelőknek a nedves eljárással készült változatok lehetnek ideálisak.
#2 Milyen durvára őröld a kávészemeket?
A filter kávénál kulcsfontosságú a friss őrlemény. Ha nem csak reggeli ébresztőként, hanem a zamatok valódi élvezetéért kávézunk, nem árt beszerezni egy jó minőségű darálót, ami szép egyenletesen őrli meg a kávészemeket.
Miért is fontos a szemcsék mérete? Ezzel tudjuk ugyanis befolyásolni az extrakció mértékét.
Amennyiben durvábbra őröljük a kávét, a víz gyorsabban átfolyik, hiszen kisebb felületen érintkezik a szemekkel. Így azonban kevesebb íz fog kioldódni feketénkbe.
Ha harmonikus ízjegyekre vágyunk és arra, hogy minél több aromát nyerjünk ki, érdemesebb finomabbra darálni a kávébabot.
Nem célszerű azonban túl finomra sem őrölni a kávét, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy a lassú átfolyásnak köszönhetően kesernyés és zavaros lesz a végeredmény.
Korábban itt írtunk arról, hogy hogyan válaszd ki a legjobb kézi kávédarálót >>
#3 Jó, ha van kéznél kávé mérleg
Mivel a tökéletes filter kávénál óriási szerepe van az arányoknak, nem elég érzésből készíteni. Mindig ajánlott precízen kimérni a kávé és a víz mennyiségét.
#4 Nem csak a kávé, a víz is fontos
Mivel a kávészemeket a készítés során a szokottnál hosszabb ideig járja át a víz, ezért elengedhetetlen, hogy jó minőségű legyen.
A filter kávéhoz legalkalmasabb a szűrt víz, hiszen ez már nem tartalmazza azokat a szennyeződéseket és ásványi anyagokat, amelyek befolyásolhatják az elkészült fekete ízét.
#5 Kávé vs. víz: milyenek legyenek az arányok?
Többféle recept is létezik, azonban az 1:17-es arány nagyon népszerű, kellemes extrakciót eredményez. Ez azt jelenti, hogy 1 gramm kávéhoz 17 gramm vízre lesz szükségünk. Természetes nyugodtan kísérletezz a szemcsemérettel, illetve a víz hőfokával, ha picit még finomítanál az ízvilágon.
#6 Kávéfilter: papír vagy textil?
Akármelyik változat is szimpatikus, a legfontosabb szempont, hogy a szűrő pontosan illeszkedjen a kávé készítőbe. Ugyanis ha nem megfelelő a méret, vagy rosszul helyezzük be, az akadályozhatja, hogy a víz egyenletesen járja át a kávészemeket, amely jelentősen ronthat az ízhatáson.
A textil filterekre sokan azért esküsznek, mert nem befolyásolják a kávé ízét és környezettudatosabb megoldásnak tartják, mint az eldobható papír változatokat.
A papír filterek higiénikusak, praktikusak, a kávékészítést követően eldobhatók. Amennyiben ilyen verziót használunk, előzetesen mindenképp érdemes forró vízzel átöblíteni, hogy a papír íze ne keveredjen a kávé aromáival.
#7 Mennyi az ideális hőmérséklet?
Ahogy arról már korábban szót ejtettünk, a hőmérséklet az egyik legfontosabb tényező a filter kávé esetén. Minél magasabb ugyanis a hőfok, annál gyorsabb az extrakció.
A legideálisabb, ha a víz hőmérséklete 90-96 C°, azonban nyugodtan kísérletezhetsz, hogy a skálán belül néhány fok különbség milyen ízjegyeket csalogat elő az őrleményből. Ehhez érdemes egy hőmérőt is beszerezned.
TIPP: Nem csak a víz, hanem az elkészült kávé hőfoka is számít. Ha a fekete hideg edénybe folyik le, akkor gyorsan kihűl. Ezért célszerű a kávé készítő edényt előzetesen átmelegíteni.

#8 Felöntés, áztatás és keverés
A filteres kávénál a helyes öntési technika elengedhetetlen.
Remek módszer a fokozatos felöntés, vagyis amikor a kávéhoz használt vízmennyiséget több alkalommal öntjük a kávéra. Ezzel az is megakadályozható, hogy csak kis területen érje az őrleményt a víz, és a zacc sem kerül a filter szélére.
De jó megoldás a folyamatos öntés is, amikor megállás nélkül, körkörösen visszük fel a vizet a szemekre.
Ahhoz azonban, hogy a legegyenletesebben nedvesíthessük be az őrleményt, a kávét meg kell keverni az extrakció folyamán. Ezzel meggyorsíthatjuk a kioldódást. Célszerű mindig ugyanazt az eszközt és gyorsaságot használni minden egyes alkalommal, hiszen a keverés is változtathat az ízeken.
JÓ, HA TUDOD: Az első öntésnél gyakori, hogy a felszabaduló szén-dioxid miatt a kávékeverék habzani, virágozni kezd. Mivel ez akadályozza az egyenletes extrakciót, mindenképp várd meg a folyamatot, mely 30-45 másodperc alatt lezajlik.
Tökéletesítsd filter kávédat!
A filter kávé szerelmesei elsősorban harmonikus, kiegyensúlyozott ízvilága miatt rajonganak ezért a specialitásért. Ráadásul remek terepet ad arra, hogy otthon kísérletezhessünk ki újabb és újabb ízeket, tökéletesítve a korábban kipróbált változatokat. Kedved szerint változtathatsz a víz és kávé arányán, a kávébababok típusán és az őrlés durvaságán, de még a felöntés és keverés technikája is sokat hozzáadhat a végeredményhez. Érdemes mindig egy komponenset módosítanod, így könnyebben nyomon követheted feketéd ízjegyeinek változását.
Szeretnél még jobban elmerülni a kávékészítés rejtelmeiben? Akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol tapasztalt oktatóink vezetnek be a kávézás varázslatos világába!
képek forrása: freepik.com