Kézi kávédaráló - így válaszd ki a legjobbat!

MIÉRT FONTOS A MINŐSÉGI KÉZI KÁVÉDARÁLÓ KIVÁLASZTÁSA?

Ha igazán jó kávét szeretnél készíteni, akkor az az aranyszabály, hogy frissen őröld a kávét egy minőségi darálóval közvetlen a kávé elkészítése előtt.. Mi ennek az oka?

A KÁVÉ EGY KÉNYES TERMÉK

Ahhoz, hogy a kávé megőrizze a finom ízeket és aromákat, megfelelően kell kezelni. Az előre megőrölt kávé elveszíti az aromák egy jelentős részét, míg a polcon arra vár, hogy megvásárold. Ezért érdemes szemes kávét vásárolni, amelyet ha megfelelően csomagolnak, akár 4 hétig tökéletes állapotban marad.

Legalább ennyire lényeges, hogy őrléskor a kávészemcsék nagyjából egyenlő méretűek és formájúak legyenek. Egy minőségi kézi kávédaráló precíz és konzisztens őrleményt készít, így megkapsz mindent, amivel otthon is tökéletes kávét ihatsz.

MIÉRT FONTOS A MINŐSÉGI KÉZI KÁVÉDARÁLÓ KIVÁLASZTÁSA?

MIÉRT JÁRSZ JOBBAN A KÉZI KÁVÉDARÁLÓVAL, MINT A GÉPIVEL?

Ha sok pénzed van, választhatsz persze gépesített kávédarálót. Ezek a gépek viszont több tízezer forinttól indulnak, az olcsóbb gépek nem tudnak jó minőséget produkálni.

A kézi kávédaráló előnyei

 • Kedvező beszerzési ár
 • Könnyű tárolhatóság
 • Biztosan nem égeti meg a kávét
 • Energiatakarékos (csak a te energiádat használja fel)
 • Utazáshoz is ideális
 • Kialakíthatsz vele egy kellemes kávékészítési rituálét

MIRE FIGYELJ KÉZI KÁVÉDARÁLÓ VÁLASZTÁSAKOR?

Anyag és kezelhetőség
A legtöbb kézi kávédaráló rozsdamentes acél, műanyag, üveg és esetlegesen fa elemek kombinációjából áll. Ugyan a darálási élmény szempontjából érdemes átgondolni, hogy miből készül az őrlő teste és alapja, de ennél sokkal fontosabb az, hogy milyen anyagot használnak az őrléshez.

A kerámiából készült őrlők olcsóbbak és teljesen elfogadható őrleményt készítenek. További előnyük, hogy nem melegszenek annyira fel, mint a fémből készült őrlők, így biztosan elkerülheted, hogy az értékes kávébabok megégjenek.
A fémből készülteknél viszont nem érdemes olcsót választani, mert ezek nem tudják a megfelelő minőséget hozni. Egy drágább fémből készült őrlő viszont precízebb és hatékonyabb lehet, mint a kerámia.

A gyártók sokszor kihangsúlyozzák az őrlők méretét, azonban érdemes arra odafigyelni, hogy ez a külső méretet jelöli. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora a távolság a külső gyűrű és a vágóél között.  Sokkal korrektebb összehasonlítást tesz lehetővé a kúp átmérője, úgyhogy ezt keresd a választáskor.

KAPACITÁS

A kézi kávédarálóknak eltér a tárolókapacitása, ami főleg akkor fontos szempont, ha egyszerre nagyobb mennyiségű filteres kávét szeretnél készíteni. Ha túl kicsi a tartály és ezért részletekben kell darálnod a kávét, akkor mire a kávékészítéshez érsz, az első körben ledarált kávéd már elkezdni elveszíteni az aromáját.

ŐRLÉSI BEÁLLÍTÁSOK

Hogy a legjobbat hozd ki a kávéból, a szemcseméret beállítása kritikus fontosságú:

 • Cold-brew esetén őröld nagyon durvára a kávét, hiszen 8-24 órát fogsz áztatni
 • French Press-hez durva vagy közepesen durva szemcseméretet válassz
 • V60-hoz vagy egyéb filteres kávéhoz közepes szemcseméret a legideálisabb
 • Aeropress-szel a legkönnyebben finom szemcsemérettel készíthetsz jó kávét
 • Az Espresso-hoz nagyon finom szemcseméret szükséges, hogy gyorsan kioldódjanak az aromák

Minél finomabbra szeretnéd őrölni a kávét, annál több időbe telik ugyanannak a mennyiségnek a megdarálása, ezért ha előre tudod, hogy sok espressot fogsz inni, akkor válassz inkább nagyobb őrlővel rendelkező darálót!

Kézi kávédaráló

MELYIK KÉZI KÁVÉDARÁLÓT VÁLASZD 2021-BEN?

Belépő kategóriás kézi kávédarálók

Ne ijedj meg attól, hogy ezek a termékek belépő kategóriásak! Ha saját magadnak szeretnél igazán jó kávét készíteni, ahhoz ezek a darálók teljesen megfelelőek.

Hario Skerton Plus
Megbízható, olcsó és rendkívül népszerű termék kezdőknek. Jó a dizájnja, nem túl nehéz és kerámia örlővel készül. Hátránya, hogy a durvább őrlésnél egyenletlen a szemcseméret, és nem lehet vele megjegyezni az őrlési finomság beállításokat.

Porlex Mini
Ez egy tartós és pénztárcabarát választás otthoni baristáknak. Tökéletes választás utazáshoz és kültéri kávékészítéshez is. Az őrlési finomságot könnyű változtatni, kerámia kúpos örlő találhatóü benne. Ha viszont nagyon fontos számodra az egyenletes őrlemény közepes vagy durva szemcseméretnél, érdemes drágább darálót választanod.

CSÚCSKATEGÓRIÁS KÉZI KÁVÉDARÁLÓK

Ha profi barista vagy vagy csak otthonra is szeretnéd a legjobbat, akkor ezeket a termékeket érdemes választanod. Természetesen ezek már egy magasabb árkategóriát képviselnek

1Zpresso JX
Ha egy gyors kézi darálót keresel, amely kielégíti az igényeidet az egyenletes szemcseméretet illetően, ugyanakkor nem kell miatta bankot rabolnod, akkor ez a daráló jó választás. Éles és tartós rozsdamentes acél kúpos örlővel rendelkezik amely garantálja a tökéletes őrlést.

Comandante C40 Nitro Blade
Bár ennek a gyönyörű darálónak az ára is prémium, nagyszerű választás mind otthoni ínyenceknek, mind profi baristáknak. Tartós szerkezet, minden részlete aprólékosan megtervezve, és elképesztően egyenletes szemcseméretet produkál bármilyen őrlési finomságnál. Rozsdamentes acél kúpos örlővel rendelkezik.

A tökéletes kávé elkészítéséhez a megfelelő őrlésen kívül még rengeteg dolgot kell figyelembe venni. Ha a kávékészítés komolyabban érdekel, akkor látogass el a Best Barista barista tanfolyamára, ahol tapasztalt és profi oktatóktól garantált jó hangulatú órákon sajátíthatod el a kávékészítés csínját-bínyját!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram