Filteres kávékészítés, nem mindennapi módon: a Hario V60 tökéletes választás, ha a kávé minden apró ízjegyét élvezni szeretnéd. A bejegyzésből kiderül, hogy mitől olyan különleges a V60, hogyan kell elkészíteni vele a kávét, és milyen kávéfajtákat érdemes hozzá választani.
MI AZ A V60?
A V60 gyakorlatilag egy tölcsér, amely 60 fokos szöget zár be. Az elnevezés a vektor 60-ból származik. ű
A tölcsér sajátossága, hogy belső oldalai barázdáltak, amely segíti a megfelelő légáramlást.
A legismertebb változat anyaga hőálló üveg. Ugyanakkor készítik még műanyagból (amely a gyakran utazóknak tökéletes választás), de kerámiából és fémből is. A prémium verzió vörösrézből készül, amely barista körökben igen népszerű, jó hővezető tulajdonságainak köszönhetően.
A V60 kétféle méretben kapható:
- V60-01: 1-2 csésze hosszú kávé készítésére alkalmas
- V60-02: 1-4 csésze hosszú kávé készíthető vele
A V60 ELŐNYEI
- Kedvező áron beszerezhető
- Rendkívül tiszta, minden aprócska ízjegyet magában hordozó kávé készíthető vele
- Az elkészítési módja egyszerű, kezdők is könnyen boldogulnak vele
- Tökéletesen alkalmas kísérletezésre
- Nem technológiaigényes
A V60 HÁTRÁNYAI
- Eszpresszó nem készíthető vele, tehát a hosszas szürcsölgetés kedvelőinek ajánljuk
- Mi a különbség a French Press vagy Aeropress kávékészítéshez képest?
- A V60 kávéja kevésbé testes, olajos a French Press és Aerepress kávéjához képest, ugyanakkor lényegesebb letisztultabb ízvilágot kaphatsz vele.
KÁVÉ KÉSZÍTÉSE HARIO V60-NAL
Milyen tényezőkre kell figyelni?
Az elkészült ital minőségét két tényező befolyásolja a legjobban: a szemcseméret és a lefolyási idő.
Az ideális szemcseméret valahol az apró és közepes között van, ha túl durvára őröljük a kávét, akkor túl gyorsan le fog folyni a víz, így csak enyhén testes, vizes ital lesz az eredmény.
Ha túl apró a szemcseméret, akkor egyrészt átjuthat a filteren, másrészt túl lassú a víz lefolyása.
A megfelelő lefolyási idő (áztatással együtt) körülbelül 2,5-3 perc.
Ha kísérletezni szeretnél a kávéval, akkor a lefolyási idő és szemcseméreten kívül a következő változókkal játszhatsz:
- Az előáztatás időtartama
- Víz hőmérséklete
- Mozdulatok iránya
MILYEN KÁVÉT VÁLASSZ A V60-HOZ?
Mivel a V60 tökéletesen kihozza az apró ízjegyeket, használj egyetlen termőterületről származó kávét (tehát ne keveréket). Kiválóan illik hozzá a nedves vagy félszáraz feldolgozási mód. A megfelelő pörkölés a világostól közepes pörkölésig.
Milyen kiegészítők szükségesek a kávéfőzéshez?
Kezdő szett:
- V60-ba méretre illeszkedő filter (a Hario gyárt ilyet)
- Hattyúnyakú vízforraló kanna, hogy a vizet pontosan tudjuk a kávéra tölteni (kedvező árú választás a Hario Buono kettle)
- Valamilyen jó minőségű kávédaráló
- Csésze vagy kiöntő
Rajongóknak és profiknak:
- Mérleg
- Hőmérő a víz hőmérsékletének méréséhez
- Stopperóra
AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE
A kávé mennyiségével úgy számolj, hogy literenként körülbelül 60-80g szükséges. 1 adag kávéhoz körülbelül 2,5 dl (azaz 250g) víz és 15-20g kávé fog kelleni.
Az előkészületek
Először is melegíts fel körülbelül fél liter vizet, majd őröld meg a kávét. Helyezd a tölcsért a kiöntőre! Ezután hajtsd bele a filtert a tölcsérbe, majd mosd át a víz felével. Erre a lépésre azért van szükség, hogy kioldódjanak a szennyeződések, vegyi anyagok és a papír íze, ráadásul a filter így tökéletesen a tölcsér oldalára simul majd. További előny az eszköz átmelegedése.
A kávé készítése
- Tölsd bele a kávét a tölcsérbe! Finoman le is kopogtathatod, hogy jobban leülepedjen
- Önts rá körülbelül a kávé mennyiségéhez képest dupla annyi vizet (15g kávéhoz 30g körül) és hagyd 30 másodpercet ázni! Ez a folyamat a blooming, vagy előáztatás, amely azért szükséges, hogy a kávé “kinyíljon”
- A maradék vizet a kávé közepétől kifelé tartó körkörös mozdulatokkal töltsd rá, több részletben! Hagyd, hogy egy kicsi lefollyon, majd tölts utána úgy, hogy a kávé mindig víz alatt maradjon. A teljes lefolyási idő áztatással körülbelül 2,5-3 perc
- Végül a filtert és a zaccot dobd ki és mosd el az eszközt!
A V60 KÁVÉ FOGYASZTÁSA
Mint minden filteres kávénak, a V60-nak is kell egy kicsit hűlnie ahhoz, hogy a legteljesebb ízhatást érezhesd. Ha nem bírod ki, persze azonnal belekortyolhatsz a kávédba, de körülbelül 5-6 perc múlva élvezheted a legteljesebb ízkompozíciót.
Érdemes egyébként tesztelni, hogy mennyiben változik a kávé íze, ahogy fokozatosan kihűl. Míg melegebben az édesebb ízek dominálnak, ahogy csökken a hőmérséklete, a savasság kerül előtérbe.
EGY UTOLSÓ GONDOLAT
A V60 fantasztikus választás mindenkinek, aki szereti a hosszú kávét, és szeretné megtapasztalni, hogy a kávénak mennyire gazdag és különleges ízvilága van. Bár elsőre kicsit furcsa lehet az így készített kávé, de az biztos, hogy teljesen átformálja majd a kávéról alkotott elképzelésedet. Mindezt egy teljesen megfizethető és praktikus módon! Ha igazi kávérajongó vagy, akkor a V60-nal nem nyúlhatsz mellé!
Ha szeretnéd elsajátítani a kávékészítés minden fortélyát, akkor jelentkezz a Bestmixer barista tanfolyamjaira! Akár hobbi szinten, de egészen mester szintig eljuthatsz, amivel akár egy új karriert és életet is kezdhetsz.