Mit kell tudni a Hario V60-ról?

Filteres kávékészítés, nem mindennapi módon: a Hario V60 tökéletes választás, ha a kávé minden apró ízjegyét élvezni szeretnéd. A bejegyzésből kiderül, hogy mitől olyan különleges a V60, hogyan kell elkészíteni vele a kávét, és milyen kávéfajtákat érdemes hozzá választani.

Hario V60

MI AZ A V60?

A V60 gyakorlatilag egy tölcsér, amely 60 fokos szöget zár be. Az elnevezés a vektor 60-ból származik. ű

A tölcsér sajátossága, hogy belső oldalai barázdáltak, amely segíti a megfelelő légáramlást.

A legismertebb változat anyaga hőálló üveg. Ugyanakkor készítik még műanyagból (amely a gyakran utazóknak tökéletes választás), de kerámiából és fémből is. A prémium verzió vörösrézből készül, amely barista körökben igen népszerű, jó hővezető tulajdonságainak köszönhetően.

A V60 kétféle méretben kapható:

  • V60-01: 1-2 csésze hosszú kávé készítésére alkalmas
  • V60-02: 1-4 csésze hosszú kávé készíthető vele

A V60 ELŐNYEI

  • Kedvező áron beszerezhető
  • Rendkívül tiszta, minden aprócska ízjegyet magában hordozó kávé készíthető vele
  • Az elkészítési módja egyszerű, kezdők is könnyen boldogulnak vele
  • Tökéletesen alkalmas kísérletezésre
  • Nem technológiaigényes

A V60 HÁTRÁNYAI

  • Eszpresszó nem készíthető vele, tehát a hosszas szürcsölgetés kedvelőinek ajánljuk
  • Mi a különbség a French Press vagy Aeropress kávékészítéshez képest?
  • A V60 kávéja kevésbé testes, olajos a French Press és Aerepress kávéjához képest, ugyanakkor lényegesebb letisztultabb ízvilágot kaphatsz vele.

KÁVÉ KÉSZÍTÉSE HARIO V60-NAL

Milyen tényezőkre kell figyelni?
Az elkészült ital minőségét két tényező befolyásolja a legjobban: a szemcseméret és a lefolyási idő.

Az ideális szemcseméret valahol az apró és közepes között van, ha túl durvára őröljük a kávét, akkor túl gyorsan le fog folyni a víz, így csak enyhén testes, vizes ital lesz az eredmény.
Ha túl apró a szemcseméret, akkor egyrészt átjuthat a filteren, másrészt túl lassú a víz lefolyása.

A megfelelő lefolyási idő (áztatással együtt) körülbelül 2,5-3 perc.

Ha kísérletezni szeretnél a kávéval, akkor a lefolyási idő és szemcseméreten kívül a következő változókkal játszhatsz:

  • Az előáztatás időtartama
  • Víz hőmérséklete
  • Mozdulatok iránya

MILYEN KÁVÉT VÁLASSZ A V60-HOZ?

Mivel a V60 tökéletesen kihozza az apró ízjegyeket, használj egyetlen termőterületről származó kávét (tehát ne keveréket). Kiválóan illik hozzá a nedves vagy félszáraz feldolgozási mód. A megfelelő pörkölés a világostól közepes pörkölésig.

Milyen kiegészítők szükségesek a kávéfőzéshez?

Kezdő szett:

  • V60-ba méretre illeszkedő filter (a Hario gyárt ilyet)
  • Hattyúnyakú vízforraló kanna, hogy a vizet pontosan tudjuk a kávéra tölteni (kedvező árú választás a Hario Buono kettle)
  • Valamilyen jó minőségű kávédaráló
  • Csésze vagy kiöntő

Rajongóknak és profiknak:

  • Mérleg
  • Hőmérő a víz hőmérsékletének méréséhez
  • Stopperóra


AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE

A kávé mennyiségével úgy számolj, hogy literenként körülbelül 60-80g szükséges. 1 adag kávéhoz körülbelül 2,5 dl (azaz 250g) víz és 15-20g kávé fog kelleni.

Az előkészületek

Először is melegíts fel körülbelül fél liter vizet, majd őröld meg a kávét. Helyezd a tölcsért a kiöntőre! Ezután hajtsd bele a filtert a tölcsérbe, majd mosd át a víz felével. Erre a lépésre azért van szükség, hogy kioldódjanak a szennyeződések, vegyi anyagok és a papír íze, ráadásul a filter így tökéletesen a tölcsér oldalára simul majd. További előny az eszköz átmelegedése.

A kávé készítése

  • Tölsd bele a kávét a tölcsérbe! Finoman le is kopogtathatod, hogy jobban leülepedjen
  • Önts rá körülbelül a kávé mennyiségéhez képest dupla annyi vizet (15g kávéhoz 30g körül) és hagyd 30 másodpercet ázni! Ez a folyamat a blooming, vagy előáztatás, amely azért szükséges, hogy a kávé “kinyíljon”
  • A maradék vizet a kávé közepétől kifelé tartó körkörös mozdulatokkal töltsd rá, több részletben! Hagyd, hogy egy kicsi lefollyon, majd tölts utána úgy, hogy a kávé mindig víz alatt maradjon. A teljes lefolyási idő áztatással körülbelül 2,5-3 perc
  • Végül a filtert és a zaccot dobd ki és mosd el az eszközt!

A V60 KÁVÉ FOGYASZTÁSA

Mint minden filteres kávénak, a V60-nak is kell egy kicsit hűlnie ahhoz, hogy a legteljesebb ízhatást érezhesd. Ha nem bírod ki, persze azonnal belekortyolhatsz a kávédba, de körülbelül 5-6 perc múlva élvezheted a legteljesebb ízkompozíciót.

Érdemes egyébként tesztelni, hogy mennyiben változik a kávé íze, ahogy fokozatosan kihűl. Míg melegebben az édesebb ízek dominálnak, ahogy csökken a hőmérséklete, a savasság kerül előtérbe.

EGY UTOLSÓ GONDOLAT

A V60 fantasztikus választás mindenkinek, aki szereti a hosszú kávét, és szeretné megtapasztalni, hogy a kávénak mennyire gazdag és különleges ízvilága van. Bár elsőre kicsit furcsa lehet az így készített kávé, de az biztos, hogy teljesen átformálja majd a kávéról alkotott elképzelésedet. Mindezt egy teljesen megfizethető és praktikus módon! Ha igazi kávérajongó vagy, akkor a V60-nal nem nyúlhatsz mellé!

Ha szeretnéd elsajátítani a kávékészítés minden fortélyát, akkor jelentkezz a Bestmixer barista tanfolyamjaira! Akár hobbi szinten, de egészen mester szintig eljuthatsz, amivel akár egy új karriert és életet is kezdhetsz.

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram