Cold brew, a hűvösen elegáns fekete

Ha nem csak forrón szereted a kávét, viszont unod a hagyományos jegeskávékat, akkor itt az ideje, hogy megismerd a cold brew-t, ami egy igazi üdítő különlegesség a meleg nyári napokon. Lágyság és kiegyensúlyozottság jellemzi, emellett egy valódi koffeinbomba. Többféle módon is elkészíthető, kiváló lehetőséget ad a kísérletezésre. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy milyen eszközökre és kávéra van szükséged a cold brew-hoz és az apró sikerösszetevők titkába is beavatunk.

A cold brew elkészítéséhez a kávét hideg vagy szobahőmérsékletű vízben kell áztatni.

Mi az a cold brew?

A cold brew némileg hasonlít a filterkávéhoz, de sokkal különlegesebb. Specialitása, hogy a kávéőrleményt hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják 12-24 órán keresztül, majd leszűrik. A hosszú elkészítési folyamatnak köszönhetően a savak kevésbé oldódnak ki, ami egy sokkal lágyabb és a forrón készült kávéktól eltérő ízkarakterű feketét eredményez. 

Bár a cold brew már évszázadok óta létezik, az elmúlt tíz évben vált igazán népszerűvé a kávéimádók körében. 

Mennyi a cold brew kávé koffeintartalma?

A hosszú áztatási folyamatnak köszönhetően a koffeinnek is van ideje alaposan kiázni, így a cold brew koffeintartalma másfél-kétszere is a lehet a filterkávéénak. Garantált tehát, hogy felpörgeti a nyári napokat.

Mi a különbség a cold brew és jegeskávé között?

A cold brew-t  nagyon könnyű összetéveszteni a jegeskávéval. Bár mindkettőt hidegen szolgálják fel, elkészítési módjukban jelentősen különböznek. A  hagyományos jegeskávé esetében a megfőzött, forró kávét lehűtik és a jégkockára öntik, míg a cold brew-nál már maga a kávé áztatása hideg vízben történik. Ennek köszönhetően teljesen más ízvilágú a két kávé, egyetlen közös pontjuk, hogy ízlés szerint tejjel, növényi tejjel és különféle édesítőszerekkel lehet megbolondítani őket.

A cold brew és a cold drip ugyanaz?

Nem, bár sokan úgy gondolják. A cold drip sokkal gyorsabban készül el, mint a cold brew, nagyjából 4-12 óra  alatt. A fő különbség a két fajta között az, hogy míg a cold brew-nál az őrölt kávé hideg vízben ázik, addig a cold drip esetében jeges vizet csepegtetnek az őrleményre. Elkészítéséhez egy - többnyire üveg - csepegtetőre van szükség, ez segíti, hogy a jeges víz lassan csöpögjön a frissen darált kávéra. A cold dripet többnyire jéggel, eszpresszó csészében szervírozzák. Karakteresebb ízvilág jellemzi és alacsonyabb a koffeintartalma, mint a cold brew-é.

Milyen kávéból készítsd a cold brew-t?

Hogy kinek, melyik kávé a legjobb a cold brew-hoz, ez nagyon ízlésfüggő, egy a lényeg, speciality minőségűt használjunk. 

A baristák például gyakran a dél- és közép-amerikai kávékat részesítik előnyben, elsősorban az édes és csokoládés ízjegyek miatt. Azonban a gyümölcsös karakterrel rendelkező kávék is valósággal virágoznak a cold brew-ban. A világosabb pörkölésűek savassága pedig szinte ragyog a hideg vizes extrakció által biztosított édes profillal szemben.

A cold brew kávé nem azonos a jegeskávéval, a cold drippel és a frappéval.

Az otthoni cold brew készítés fortélyai

Mire lesz szükséged a cold brew-hoz?

  • szemes kávé
  • szűrt víz
  • jó minőségű kávédaráló 
  • zárható üveg
  • szűrő, papír filter

Mennyi legyen a kávé és a víz aránya?

Sok helyen az 1:8-as kávé-víz arányt javasolják, ami azt jelenti, hogy például 50 g őrleményhez 400 ml vizet kell adni. Vannak azonban olyan cold brew receptek is, amelyek 1:2 arányt ajánlanak. Érdemes ezzel kísérletezni, hogy valóban az ízlésünknek megfelelő cold brew készülhessen.

Amennyiben a kávé mennyiségét növeled, erőteljesebb ízvilágú lesz a végeredmény, míg ha a hígabb verziót szereted, akkor célszerű több vizet adni hozzá.  

Nem csak a kávé-víz aránya számít azonban, hanem az is, hogy mennyire durva szemű az őrlemény, illetve milyen hosszú ideig áztatod. Minél tovább találkozik a vízzel a kávé, annál erősebb lesz.

A cold brew készítés lépései

Első lépés: A kávét őröld durva szeműre, majd tedd bele az üvegbe.
Második lépés: Az őrleményt öntsd fel a hideg vagy szobahőmérsékletű szűrt vízzel, keverd össze, majd hagyd 5 percig ülepedni, ezután ismét keverj rajta.
Harmadik lépés: Zárd le az üveget és tedd a hűtőbe 12-24 órára.
Negyedik lépés:  Fogj egy apró lyukú szitát, tegyél bele egy papír filtert és szűrd át rajta a keveréket. (A papír filtert érdemes előtte átöblíteni, hogy az íze ne befolyásolja az átszűrt kávéét.)
Ötödik lépés: A szűrést követően a kávé zárt üvegben 3-4 napig is eláll, de természetesen azonnal fogyaszthatsz is belőle.

Tipp: A cold brew-t ugyanúgy ízesítheted, mint a többi kávéfajtát és bár nem hagyományos jegeskávéról van szó, jégkockával is ihatod.

Cold brew készítése French Press-szel

Ha French Press rajongó vagy, akkor bevetheted kedvenc kávékészítődet a cold brew-hoz is. Nincs más dolgod, mint beletenni az őrölt kávét, majd lenyomni a szűrőt annyira, hogy ellepje az őrleményt és már mehet is a hűtőbe. 

Arra figyelj, hogy miután elkészült az ital, nagyon óvatosan nyomd le a szűrőt a kávéfőző aljáig, különben a kávé túlságosan felkavarodhat.  

Érdemes az utolsó 30-50 ml a French Press-ben hagyni, nehogy zaccos, kesernyés legyen a végeredmény.

A jó cold brew sikerének titka

  • Mindig friss és durvára őrölt kávét használj! - A cold brew-nál kifejezetten fontos szerepe van a friss őrlésnek. Az előre megdarált szemek sokkal jobban ki vannak téve a környezeti hatásoknak, jelentősen veszítenek beltartalmukból, aromáikból. A cold brew-hoz célszerű durvábbra őrölni a kávét, ugyanis a finom, porszerű állag sokkal nehezebb szűrhető.
  • Szűrt vízzel készítsd a cold brew-t! - A választott kávé mellett kritikus pont, hogy milyen vizet használsz a kávéfőzéshez. Érdemes csapvíz helyett szűrt vizet választani, hogy a klór és egyéb összetevők ne rontsanak a kávé ízvilágán.
  • Legalább 12 órán át áztasd! -  Ahhoz, hogy igazán ínycsiklandó kávé legyen a végeredményt, fontos, hogy ne csalj az idővel. Ha túl korán szűröd le a cold brew-t, az a minőség rovására megy. 
  • Ne áztasd túl sokáig! - A túlzott áztatás sem tesz jót neki, hiszen elkezdi kivonni  a keserűbb ízeket. Bár van, aki a 24 órás áztatásra esküszik, a legkiegyensúlyozottabb ízvilág 12-15 óra között érhető el. Kísérletezz és találd meg a számodra legideálisabb áztatási időt.   

Ha pedig nem csak tökéletes cold brew-t szeretnél elkészíteni, hanem más kávéfajták fortélyait is ellesnéd, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol fantasztikus hangulatban és tapasztalt oktatóktól tanulhatod meg a kávékészítés művészetét!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram