Koffein allergia: minden, amit tudni érdemes

Sokak számára nem indulhat a nap egy jó fekete nélkül. Nem is csoda, hiszen a kávéban található természetes hatóanyag, a koffein serkenti a központi idegrendszert, tunningol, segít lendületesebbé tenni a reggeleket. Vannak azonban olyanok, akik érzékenyek erre a stimulánsra, nyugtalanná, ingerlékennyé válnak, fáj a fejük és olyanok is, akiknél komoly allergiás tünetek jelentkeznek. Cikkünkben most megnézzük, hogy mit érdemes tudni a koffein allergiáról, mi okozhatja, milyen jelei lehetnek, és mit tehetünk, ha szervezetünk nem tolerálja a koffeint.

A súlyos koffein allergia akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

Koffein allergia: mennyire veszélyes a kávéban található koffein?

A koffein egy természetes stimuláns, amely hatással van az agyra és a központi idegrendszerre. Számos növényben megtalálható, többek között a kávéban, a teában és a kakaóban. Fokozza az energiát, az éberséget, és pont emiatt sok kávéimádó nem tudja elképzelni a napkezdést, vagy épp a kora délutáni órákat egy csésze finom fekete nélkül.

Amíg mértékkel fogyasztjuk, a koffein nem veszélyes. Kutatások szerint egy egészséges felnőtt biztonsággal maximum 400 mg koffeint fogyaszthat egy nap. Ez egyáltalán nem kevés, ha azt vesszük, hogy egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60-100 mg. Természetesen attól is függ, hogy milyen típusú kávéról van szó és hogyan készül.

Vannak, akik érzékenyebbek a koffeinre

Sokan csak a koffein pozitív hatásait érzékelik, például hogy frissebbek, jobban tudnak koncentrálni stb. Vannak azonban olyanok is, akik érzékenyebbek a koffeinre és olyan tüneteket tapasztalnak, mint:

 • nyugtalanság
 • álmatlanság
 • fejfájás
 • reflux megjelenése vagy súlyosbodása
 • szívritmuszavarok stb.

A koffeinérzékenység hatásai zavaróak, de viszonylag csekélyek. Nem így van ez azoknál, akik koffein allergiában szenvednek. Esetükben a legkisebb mennyiségű koffein fogyasztása is negatív hatással van a fizikai és mentális egészségre.

A koffein allergia tünetei lehetnek a kiütések, viszketés, nyálkahártya duzzanatok, légzési nehézségek, emésztési problémák.

Mik a koffein allergia tünetei?

A koffein allergia jelei hasonlóak más ételallergiák tüneteihez. Lássuk most, hogy milyen formában jelentkezhetnek.

Koffein allergia bőrön, nyálkahártyán

 • bőrkiütés vagy csalánkiütés
 • viszketés vagy ekcémaszerű reakciók
 • az ajkak, a nyelv vagy az arc viszketése, duzzanata (angioödéma)

A koffein allergia egyéb tünetei

 • légzési nehézség vagy zihálás
 • emésztési problémák, például hányinger, hányás vagy hasmenés
 • fejfájás
 • szapora szívverés vagy szívdobogás
 • szorongás vagy nyugtalanság

Mikor jelentkezik a koffein allergia kiütés vagy más tünetek?

A jelek már röviddel a koffein fogyasztása után mutatkoznak, de órákkal később is kialakulhatnak. Mivel a koffein allergia nem annyira elterjedt, előfordulhat, hogy a tüneteket más típusú allergiának tulajdonítjuk.

A súlyos koffein allergia jelei: mi utal anafilaxiás sokkra?

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezet súlyos, életveszélyes állapothoz vezető, túlérzékenységi reakciója, mely az alábbi szimptómákat produkálhatja: 

 • légzési nehézség a megduzzadt torok vagy nyelv miatt
 • ziháló légzés
 • köhögés

Mi okozza a koffein allergiát?

A koffein allergia pontos oka nem ismert, de feltételezhetően a koffein molekulára vagy a koffeintartalmú italokban vagy élelmiszerekben található egyéb vegyületekre adott immunrendszeri válaszreakció. Akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a koffeint káros betolakodóként érzékeli, ami miatt IgE antitesteket termel.

A koffein allergia ritka, és többnyire inkább érzékenységként vagy intoleranciaként, mint valódi allergiaként jelentkezik.

ÉRDEKESSÉG: A kor előrehaladtával előfordul, hogy a szervezet érzékenyebbé válik a koffeinre. Bizonyos növényi alapú étrend-kiegészítők, például az echinacea pedig felerősítheti a koffein hatását. 

Koffein allergia kiütés: tényleg minden esetben a koffein a bűnös kávéfogyasztáskor?

Határozottan nem! Előfordulhat, hogy kávészemek növényvédő- vagy rovarirtó szerekkel szennyezettek, ebben az esetben a kemikáliák is előidézhetnek allergiás panaszokat.

A kávészemekben lehetnek továbbá ún. mikotoxinok is, melyek egy gomba méreganyagai és képesek túlélni a pörkölést, majd allergizálni.

Nagyon gyakori továbbá, hogy az állati eredetű tejtermékekkel készült kávék hatására jelentkeznek kellemetlen tünetek, például puffadás, hasmenés, melyek hátterében sokszor laktóz és/vagy kazein érzékenység áll.

Az instant kávéporok is kiválthatnak érzékenységet akár a tejporok által, akár az édesítőszereknek köszönhetően.

Fontos tehát, hogy ha nem feketén isszuk a kávét és allergia jeleit észleljük, akkor ne csak a koffeinre gyanakodjunk, hanem gyakorlatilag a kávé bármely összetevője ludas lehet a problémában.

Koffein allergia teszt: hogyan történik a diagnosztizálás?

A már említett panaszok esetén célszerű minél előbb allergológushoz fordulni. A koffeint allergia teszt többféle módon is történhet, azonban a vérvizsgálat a legmegbízhatóbb módja a diagnosztizálásának. A laborban ilyenkor az immunglobulin E-t (IgE) szintjét mérik, azaz hogy az immunrendszer mennyi antitestet termelt az adott allergénre reagálva.

Ez idő alatt az allergológus már javasolni fogja a koffeintől való tartózkodást, míg megjönnek a leletek. Hasznos lehet továbbá étkezési naplót vezetni, hogy kiderüljön, pontosan milyen ételek és italok fogyasztása vált ki tüneteket.

A koffein allergia bőrön viszketéssel, ekcémaszerű reakciókkal jelentkezhet.

Hogyan kezelhető a koffein allergia?

A koffein allergia egyetlen kezelési módja, a koffein teljes elhagyása. Fontos mindig elolvasni az italok és élelmiszerek címkéjét, hiszen koffeint nem csak a kávé tartalmazhat.

Kerülni kell:

 • a kávét (sajnos még a koffeinmentes kávé is tartalmaz minimális koffeint)
 • a fekete teát
 • egyes üdítőitalokat (pl. kólát)
 • a csokoládét
 • az energiaitalokat
 • egyes étrend-kiegészítőket
 • néhány vény nélkül kapható gyógyszert (pl. egyes fejfájás csillapítókban is szokott koffein lenni)

Mit tehetünk, ha mégis jut némi koffein a szervezetbe? 

Előfordulhat, hogy bár gondosan kerüljük a koffeint tartalmú készítményeket, mégis fogyasztunk olyan italt, élelmiszert vagy gyógyszert, ami tudtunkon kívül tartalmazza.

Ilyenkor a vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek csökkenteni a viszketést, a duzzanatot, a csalánkiütéseket. Abban a nagyon ritka esetben, ha koffein fogyasztása után anafilaxiás sokk jelentkezne, az epinefrin injekció lehet jó megoldás, erről mindenképp érdemes egyeztetni az allergológussal.

Mit tehetünk, ha nem fogyaszthatunk koffeint?

Sajnos a kávék csodás ízvilágát semmi sem pótolhatja, azonban más módon is növelhetjük  energiaszintünket, fittségünket és koncentrációnkat.

Lássunk néhányat:

 • Minél több folyadék fogyasztásával - A tiszta víz az egyik legjobb megoldás, érdemes legalább 2-3 litert meginni naponta.
 • Koffeinmentes teákkal  - A mate és a macha tea, valamint a ginzeng is kiváló választás a kávé helyettesítésére. 

TIPP: Ki mondta, hogy lattét csak kávéval készíthetsz? A matcha latte egy matcha porból, vízből, valamint állati vagy növényi tejből készült habos és krémes állagú ital, ami ráadásul világszerte megtalálható a kávézók itallapján.

 • Dió rágcsálásával - A csonthéjas nagyban hozzájárul az agyi funkciók javításához, így a koncentráció javításához, emellett feltölti a B-vitamin raktárakat is.
 • Sportolással - Hetente érdemes legalább 150 percet szánni a testmozgásra: kocogni, sétálni, kerékpározni, jógázni, aerobikozni stb. Ezek jobb közérzetet és nagyobb energiaszintet biztosítanak.
 • Elegendő pihenéssel - Az éjszakánként hét-kilenc óránál kevesebb alvás reggeli fáradtságot okozhat. Fontos kényelmes alvási környezetet teremteni, és rendszeres lefekvési rutint beépíteni a mindennapokba. Kapcsoljuk ki a tévét és más elektronikus eszközöket, és gondoskodjunk arról, hogy a szoba kellemes hőmérsékletű és sötét legyen.

Ha még többet szeretnél megtudni…

Amennyiben már kacérkodtál  a gondolattal, hogy a blogcikkeken túl is elmélyedj a kávézás világában, és még többet megtudj a koffeines és koffeinmentes csodákról, akkor nézz szét barista tanfolyamaink között! Kezdő szinttől egészen a mesterkurzusokig számos lehetőséged akad arra, hogy velünk szélesítsd a látóköröd!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram