Koffeinmentes kávé, avagy a kávézás öröme kicsit másképp

A fanatikus kávérajongók közül sokan kissé fanyalogva tekintenek a koffeinmentes kávékra, pedig azok zamatukban és megjelenésükben is maximálisan felveszik a versenyt a hagyományos feketékkel. 

 • Létezik teljesen koffeinmentes változat? 
 • Hogyan vonják ki a koffeint a kávészemekből? 
 • Kiknek ajánlott koffeinmentes kávét fogyasztaniuk? 

Összegyűjtöttünk a legfontosabb tudnivalókat.

A koffeinmentes kávé csekély mennyiségben tartalmaz koffeint.

Hagyományos vs. koffeinmentes kávé koffeintartalma

A koffeinmentes kávé abban különbözik a hagyományos feketéktől hogy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz koffeint. Olyan, hogy teljesen koffeinmentes kávé, nem létezik.

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Koffeinmentes őrölt kávé esetében a Magyar Élelmiszerkönyv maximum 0,08%-os koffeintartalmat ír elő. Meghatározza továbbá a csökkentett koffeintartalmú kávé kritériumait is. Eszerint a kávé és koffeinmentes kávé keverésével készült feketékben maximum 0,8% koffein lehet.

Ez a csekély mennyiség azonban olyan elenyésző, hogy azok számára sem okoz problémát, akik érzékenyek a koffeinre.

További jó hír, akik nem fogyaszthatnak koffeint, azoknak sem kell lemondaniuk a kávézás valódi élményéről, hiszen a koffeinmentes készítmények ma már pont olyan intenzívek, mélyek vagy épp krémesek, mint hagyományos társaik. Lássuk, hogy lehet a koffeinmentes kávé is minőségi!

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

Több eljárás is létezik arra, hogy a pörköletlen, zöld kávébab-szemekből kivonják a koffeint. A koffeinmentesítésre azért van szükség még ebben a fázisban, mert a pörkölés során megváltozik a babok szerkezete.

Nézzük, milyen módszerek léteznek!

Oldószeres eljárás

Ez a legelavultabb és legtakarékosabb metódus, és a rosszabb minőségű kávék esetén alkalmazzák. Ennek egyszerű az oka, az eljárással ugyanis a kávé sokat veszít aromájából és hatóanyagaiból. 

Lényege, hogy még a pörkölés előtti fázisban felgőzölik a kávébabokat, majd oldószeres - metilén-kloridos vagy etil-acetátos - vízben áztatják, amely megköti a koffeint, így amikor a szemeket kimossák, az oldószerrel együtt a koffein is távozik. Ezt követően a kávét kiszárítják és zsákokba töltik.

A kávészemeket metilén-kloridos vízben áztatják, amely megköti a koffeint.

Mi az ára a koffeinmentesítésnek? Nem károsak az oldószerek az egészségre?

Számos kutatás foglalkozott már ezzel a kérdéssel, de arra jutottak, hogy a használt metódusoknak, így az oldószeres eljárásnak sincs egészségkárosító hatása.

A metilén-klorid nagyobb mennyiségben rákkeltő anyag, ezért szigorúan szabályozzák a felhasznált mennyiséget, így a végtermék maximum 0,001% maradék metilén-kloridot tartalmazhat.

A riadalmat sokakban az okozza, hogy kis mennyiségű metilén-klorid belégzése olyan panaszokat okozhat, mint:

 • szédülés
 • fejfájás
 • álmosság
 • köhögés
 • ingerlékenység

Hatással van:

 • a központi idegrendszerre
 • a figyelemre
 • a finommotoros képességekre

Az etil-acetáttal kapcsolatban is megfogalmazódtak kétségek, azonban nem elsősorban egészségügyi hatásai miatt. Hátránya, hogy nagyon gyúlékony, emellett jellegzetes szagú is, amelyet a kávészemek alaposan magukba szívnak.

Mivel szigorú szabályok mentén történik a koffein eltávolítása, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármi egészségügyi problémát okozhatnának ezek a vegyi anyagok.

Svájci vizes módszer

A sokkal környezetbarátabb ún. swiss water módszert a minőségi kávéknál alkalmazzák.

A koffein kivonása úgy történik, hogy a nyers kávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldottanyag-tartalma azonos a zöld kávé oldható anyag összetételével, egyedül a koffein hiányzik belőle. Így a feloldás folyamata során kioldódik a koffein, a szemek azonban megőrzik aromájukat.  

A koffeines víz szűrésére aktív szénszűrőt használnak, majd az áztatás után a babokat kiszárítják és indulhat is a pörkölés.

Szén-dioxidos metódus

Ez a legmodernebb és egyben legköltségesebb módszer, amely szintén a minőségi, prémium kávék esetén alkalmazott eljárás. 

Az eljárás lényege, hogy a szén-dioxid megfelelő nyomás alatt átmeneti - gáz és folyékony közötti - halmazállapotba kerül, így lesz alkalmas a koffein kivonására. 

Ezzel a metódussal maximálisan biztosítható a minőség megőrzése, hiszen a kávébab értékes összetevői nem távoznak.

Hegyi vizes módszer

Akiknek fontos a környezet és az egészség védelme, azok számára biztosan ez az egyik legszimpatikusabb metódus. Gleccservizet használnak a koffein kivonására és speciális szűrővel távolítják el a koffeint a vízből.

A legtöbb esetben 2-8 mg koffein található meg egy csésze koffeinmentes kávéban.

Arról már az előbbiekben szót ejtettünk, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz minimális koffeint. 

Átlagosan nagyjából 2-8 mg található egy csésze kávéban, azonban ez márkafüggő. Van olyan készítmény, amely akár 15 mg-ot is tartalmazhat.

Ez talán soknak tűnhet, de ha összehasonlítjuk a nem koffeinmentes verziókkal, akkor óriási a különbség, hiszen egy hagyományos kávéban 60-120 mg koffein van.

Nem jobb a helyzet például a fekete tea esetében sem, amelyben 20-90 mg is előfordulhat, de például az étcsokoládéban is 70-100 mg-mal kell számolnunk.

A koffeinmentes kávé jótékony hatásai

A koffeinmentes kávék pozitív egészségügyi hatásait általában nem szokták külön vizsgálni, így az sem teljesen egyértelmű, hogy a hagyományos kávék előnyeit élvezik-e a koffeinmentes készítményeket fogyasztók.

Egy 2017-es vizsgálat ugyanakkor azt állapította meg, hogy  a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti egyes daganatos betegségek - így a prosztatarák, bőrrák, májrák, leukémia, méhtestrák, szájüregi rák stb. - kialakulását. Ez a kávéban található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhető.

A kutatás továbbá összefüggést mutatott ki a koffeinmentes kávéfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás kockázatának csökkenése között. A tanulmány szerint ez leginkább a napi 2-4 csésze koffeinmentes kávét fogyasztók körében volt megfigyelhető.

Kiknek ajánlott a koffeinmentes kávé?

Elsősorban azoknak, aki valamilyen érzékenység, egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthatnak koffeines italokat.

Már két-három csésze kávé magas vérnyomást okozhat például az arra hajlamosaknál.

Sok nőgyógyász nem javasolja a kismamáknak sem a koffein fogyasztását, mert az hatással lehet a magzat növekedésére.

A koffein számos gyógyszer felszívódását és hatását befolyásolhatja. Nem ajánlott például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek lehetséges kölcsönhatásairól mindig fontos áttanulmányozni a betegtájékoztatót.

A megoldás a koffeinmentes kávé!

A koffeinmentes kávé maximálisan helyettesíti a koffeines változatokat, egyáltalán nincs szükség arra, hogy lemondjunk a kávézás szertartásáról. Szinte mindegyik kávéfajta elkészíthető belőle, még koffeinmentes instant kávéval is találkozni a boltok polcain. Ráadásul még az sem probléma, ha az esti órákban merülnénk el a zamatos feketék élvezetében, hiszen a koffeinmentes verzió nincs élénkítő hatással. Lefekvés előtt azoknak is jó alternatíva lehet, akik egyébként hagyományos kávét fogyasztanak.

Szakemberek napi max. 3-400 mg koffein bevitelét ajánlják, így ha túllépnénk ezt a mennyiséget, de mégis megkívánunk egy csésze feketét, a koffeinmentes változatból bátran ihatunk.Szeretnél a kávék mesterévé válni? Kezdőtől haladó szintig elsajátítani a kávészakma fortélyait? Akkor nézz szét barista tanfolyamaink között!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram