A matcha latte néhány évvel ezelőtt jelent meg először a kávézók itallapján, és viszonylag rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert. Jellegzetes zöld színével és egyedülállóan diós, földes és olykor kicsit kesernyés ízével messze kitűnik az italok közül. A matcha teát, amelyből készül, már több mint ezer éve fogyasztják és számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. De hogyan készítsünk belőle lattét? Jöjjenek most a matcha latte titkai és néhány szuper recept!
Mi az a matcha latte?
A matcha latte egy matcha porból, vízből, valamint állati vagy növényi tejből készült habos és krémes állagú ital.
Népszerű ital a tökéletes napkezdéshez, valamint kiváló délutáni élénkítő, amely remek párost alkot a desszertekkel, péksüteményekkel.
A macha latte por titkai
A matcha eredetileg Kínából származik, de ma már szinte kizárólag Japánhoz kötik, és állítólag Myoan Eisai zen buddhista szerzetes hozta be Japánba a 12. században. A matcha maga egy zöld tea, amelyet árnyékos helyen termesztenek, és csak a legjobb minőségű rügyeket választják ki a szedésre. Ezután szárítják és porítják.
A matchát az alábbiak alapján osztályozzák:
- minőség
- szüret ideje
- szín
- íz és aroma
Két különböző osztályba sorolják: a szertartásokra alkalmasra, valamint a konyhai változatokra.
Az ún. kulináris kategórián belül számos almegjelölés is létezik, többek között a ‘kávézó minőségű’ vagy ‘konyhai minőségű’. A különböző gyártók más-más módon különböztetik meg a fokozatokat, de a szertartásos (ceremonial) a legmagasabb fokozatú és ezek az őrlemények a legdrágábbak is.
FONTOS TUDNI: A kulináris minőségű matcha nem azt jelenti, hogy lennének olyan matcha fajták, amelyek ivásra vagy főzésre teljesen alkalmatlanok. Mindössze azt, hogy ezek a legtökéletesebb választások a matcha lattéhoz, valamint a különféle matcha süteményekhez.
A matcha latte hatása
A matcha tea mellett a matcha latte is egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Sokan kedvelik egyedi ízvilága mellett egészségügyi előnyei miatt.
Alapja, a matcha tea por ugyanis gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így a matcha latte fogyasztása vitalizáló hatású, és segìthet a koncentráció javításában. Emellett a benne található L-teanin nevű aminosav enyhe nyugtató hatással rendelkezik, ami hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez.
Hogyan készül a matcha tea latte?
Az elkészítés során néhány kanál matcha port vízzel kevernek, hogy egy pasztát kapjanak. Ezután jöhet hozzá a gőzölt tej, ahogyan a normál latte esetében is.
Ha tehát egyszerűen akarnánk megfogalmazni a matcha latte titkát, akkor az eszpresszót matcha paszta helyettesíti, az összetevők különben ugyanazok, mint kávés testvérénél. A latte kifejezés tehát az ital gőzölt és textúrázott tejjel történő elkészítésére utal csupán, amelyet a caffé lattéhoz hasonló formában szolgálnak fel és a latte art sem hiányozhat róla.
Az ital édesíthető ízlés szerint cukorral, mézzel vagy más édesítőszerekkel, például agavé sziruppal.
Matcha latte, ahogy a profik készítik
Az ital matcha alapjánál alapvetően az jelenti a kihívást, hogy a paszta ne legyen csomós.
A profik a hagyományos módszer szerint egy ún. chawan matcha teás tálat használják a keveréshez , valamint egy chasen néven ismert speciális bambusz habverőt.
A vízhőmérséklet és a habverési technika közötti egyensúly tökéletesítése a jó matcha készítés titka.
TIPP: Bár a tehéntej sokkal könnyebben habosítható, érdemes tudni, hogy a matcha hasznos polifenoljai kevésbé tudnak benne felszívódni, ezért a növényi tejek jobban ajánlottak. A barista verziókból ráadásul remek hab készíthető.
Az 5 legjobb matcha latte recept
Matcha lattét akár otthon is készíthetünk, ehhez mutatunk most néhány jól bevált receptet.
#1. Klasszikus matcha latte
Ha szereted mindenben az egyszerűséget, akkor ez a változat biztosan tetszeni fog. Semmi fakszni, csak egy kis macha por, víz és tej, és máris kész a krémesen habos ital.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál matcha por
- 1 dl víz
- 1,5 dl meleg növényi tej (pl. mandula-, szója- vagy zabtej)
- méz, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (opcionális)
- fahéj, kurkuma (opcionális)
Elkészítés:
- A vizet 80-85°C-ra melegítjük.
- Átszitáljuk a matcha port egy kis tálkába, hogy minél inkább elkerüljük a csomósodást.
- A matcha porhoz hozzáadjuk a vizet és vagy bambusz teacsettel, vagy kézi tejhabosítóval elkeverjük, amíg sima pasztát nem kapunk. Teljesen csomómentesre kell dolgozni.
- Ezután gőzöljük és habosítjuk a tejet, majd ráöntjük a matcha pasztára.
- Végül jöhet az édesítés, és ha szeretnénk, kevés fahéjjal, valamint kurkumával is megszórhatjuk.
TIPP: A bambusz teaecsetet a macha latte készítése előtt érdemes beáztatni, hogy felpuhuljnak a szálai.
#2. Gyömbéres matcha latte
A gyömbéres matcha latte egy igazi vérpezsdítő különlegesség, amely amellett, hogy elragadó ízvilággal rendelkezik, remek immunerősítő is.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál matcha por
- fél liter víz
- egy kis darab gyömbér
- 2 dl növényi tej (pl. mandulatej, szójatej)
- 1 evőkanál méz vagy más édesítőszer ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
- A gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a vízzel együtt 20 percig forraljuk.
- A matcha port az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadunk kb. 1 dl gyömbéres vizet és csomómentesre dolgozzuk a bambusz ecsettel vagy kézi habverővel.
- A tejet felmelegítjük vagy gőzöljük és habosítjuk, majd hozzáadjuk a gyömbéres matcha pasztához.
#3. Levendulás-rózsavizes matcha latte
Jöjjön egy igazán romantikus matcha latte recept is, amelyet az illatos levendula és a rózsavíz tesz egyedivé, lágyítva a matcha karakteres ízvilágát.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál matcha por
- 1 dl víz
- 1,5 dl meleg növényi tej (pl. mandula-, szója- vagy zabtej)
- fél teáskanál szárított levendula
- 2 cl rózsavíz
Elkészítés:
- Elkészítjük a klasszikus matcha lattét, majd a végén hozzáadjuk a rózsavizet.
- Szárított levendulával a tetején szervírozzuk.
#4. Mézeskalácsos matcha latte
Ez az ital a karácsony hangulatát idézi ugyan, azonban egész évben remek választás, ha valami ínyencségre vágyunk.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál matcha por
- fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1dl víz
- 3 dl mandulatej
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
- A mézeskalács fűszerkeveréket és matcha port szűrőn átszitáljuk.
- A vizet 80-85 fokra melegítjük, majd 1 deciliternyi mennyiséggel csomómentesre keverjük a porokkal.
- A mézeskalácsos matcha pasztát csészébe tesszük.
- A mandulatejet gőzöljük és habosítjuk, majd a pasztára öntjük.
- A végén elkeverjük benne a mézet, és már fogyaszthatjuk is.
#5. Jeges matcha latte
A hűsítő jeges matcha latte egy igazi különlegesség a forró nyári napokra.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál matcha tea por
- 3-4 evőkanál forró víz
- 2 dl növényi tej
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- méz vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint
- 3-4 jégkocka
Elkészítés:
- A jeges lattét egy 3 dl-es befőttes üvegben készítjük. Beletesszük a matcha port, majd a forró vizet és alaposan elkeverjük.
- Ezt követően jöhet az édesítő és a vanília, amivel szintén csomómentesre keverjük a matcha port.
- Majd hozzáadjuk a tejet, alaposan összerázzuk vele. Ezután pedig jöhetnek a jégkockák.
Ha a matcha latte mellett más specialitásokat is megismernél, szívesen belesnél a kávékészítés kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!
[Képek forrása: freepik.com]