A kánikulában a kávézás igazi szerelmesei sokszor szívesebben választanak egy nagy adag fagyi vagy egy hűsítő limonádé helyett egy isteni jegeskávét. Ez a különleges kávéital ma már számos verzióban szerepel az itallapokon: jéggel vagy fagyival, hagyományos vagy növényi tejjel, édes szirupokkal és tejszínhabbal is rendelhetjük. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mit érdemes tudni a jegeskávéról. Megmutatjuk, hogy mire van szükség otthon az elkészítéséhez és megismerheted a kedvenc jegeskávé receptjeinket is.
Mi is az a jegeskávé?
A jegeskávé egy hideg, frissítő kávéital, amelyet általában jéggel, tejjel vagy tejszínnel, sok helyen pedig fagyival és egyéb ízesítőkkel - például karamell vagy mogyoró sziruppal - készítenek. Némelyik jegeskávé csoda felér egy tökéletes desszerttel.
Világszerte számos változata vált ismertté és közkedveltté. Igazán különleges például a vietnami jeges kávé, amelyhez édesített sűrített tejet használnak, de híres a whiskyvel ízesített jeges ír kávé, vagy a chilei café helado, amelyhez vanília fagylaltot adnak.
ÉRDEKESSÉG: Bár itthon is nagyon elterjedt a fagyival készült jegeskávé, valójában ennek semmi köze ahhoz az eredeti italhoz, amit közel 200 éve a francia idegenlégiósok is fogyasztottak. A café mazagran néven elhíresült specialitás az algériai Mazagran nevű erdőről kapta a nevét, ahol a katonák a kávészirupot hideg vízzel keverték még a XIX. század derekán.
Miért is imádjuk annyira a jegeskávét?
Nézzük is most meg, hogy a jegeskávé mivel is ejti rabul a szíveket.
- Hűsítő
A legfőbb szexepilje, hogy egy ízig-vérig hűsítő és frissítő ital. Amennyiben a legforróbb napokon nem akarunk lemondani a kávézás élvezetéről, ugyanakkor nem szívesen fogyasztunk forró feketét, remek választás lehet.
- Koffeinforrás
A jegeskávé - hacsak nem koffeinmentes kávéból készül - amellett, hogy egy kiváló desszert, segít a fáradtság leküzdésében és feltuningolni az energiaszintet.
- Változatos ízvilágú
A jegeskávé sokféle ízesítéssel és variációban készíthető. Gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy melyik változatot fogyasztjuk. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének és preferenciáinak megfelelőt.
- Otthon is könnyen elkészíthető
Jegeskávét ma már minden kávézóban találunk, de előfordulhat, hogy inkább otthon kortyolnánk el ezt a hűsítő különlegességet. Nos, ennek semmi akadálya, hiszen bármikor egyszerűen és gyorsan isteni jeges italt varázsolhatunk saját konyhánkban.
Mire lesz szükséged otthon a jegeskávé készítéhez?
A jegeskávé házilag nem igényel különösebb tudást és tapasztalatot. Lássuk, hogy miket érdemes előkészíteni hozzá!
- Kávé
A jegeskávé lelke természetesen maga a fekete. Mindig válassz minőségi szemes kávét, amit frissen őrölsz a legjobb végeredmény érdekében.
Mind a sima, mind a dupla eszpresszó, valamint a hosszú kávé is jó alap. Ha pedig a French Press vagy az AeroPress szerelmese vagy, bátran használhatod jeges receptjeidhez.
Nem árt szem előtt tartani, hogy a hideg megváltoztatja az ízeket, aromákat, így elképzelhető, hogy a jeges változat esetében más lesz a kedvenc kávéd, mint például egy hagyományos latténél. Célszerű elsősorban a gyümölcsös és csokoládés ízjegyeket előnyben részesíteni.
- Jég
A jegeskávé másik fontos összetevője, a jég, ami a jeges élvezetről gondoskodik. Minden esetben a jég kerül elsőként a pohárba, ezután jöhet a kávé, illetve a tej vagy a szirup, ha azt is használunk. Érdemes nagyobb jégkockákat használni és fontos megfelelően bánni a jég mennyiségével, ugyanis könnyen vizessé tehetjük az italt.
- Cukor vagy édesítőszer
Amennyiben a fagyis változatát készítjük a jegeskávénak, akkor valószínűleg nem lesz szükség édesítőre, mivel a fagylaltok már önmagukban jó nagy adag cukrot tartalmaznak. Ha viszont az egyszerű, jeges változatot készítjük és édesszájúak vagyunk, akkor bizony bele kell csempészni az édes ízeket az italba.
A cukor a jegeskávé esetében nehezen oldódik, ezért érdemesebb szirupot használni. Ha nem szimpatikus a bolti verzió, akkor 2 rész cukor, 1 rész víz felhasználásával magunk is elkészíthetjük. Egy lábosban közepes hőmérsékleten felmelegítjük és amikor a cukor feloldódott, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Természetesen más édesítőszer alternatívák is jól állnak a jegeskávénak, például a juhar- vagy agavé szirup.
- Tej
A tej opcionális összetevő. Hagyományos és növényi tejjel is készíthető. A legideálisabb kesutejet használni, ami krémességet kölcsönöz a jegeskávénak, és az íze is semlegesebb. A szójatej savanykás lehet, míg a mandulatej nagyon karakteres. Utóbbit ízesített jegeskávéknál javasoljuk.
- Szirupok
Nagyon népszerűek a különböző szirupokkal készült jegeskávék, amelyek egyedi karaktert kölcsönöznek az italnak. A karamell mind télen, mind nyáron tökéletes választás, de isteni a vanília, a fehércsoki, a mogyoró és az eper is. Ráadásul a szirupok az édesítőszereket is kiválthatják.
+1 tipp: Jegeskávé pohár
A jegeskávéhoz magasabb falú üvegpohár dukál, hogy legyen elegendő hely a jégnek, a kávénak, a tejnek és szükség esetén a fagyinak. Az átlátszó poharak ráadásul csodálatos esztétikai élményt is nyújtanak, jól látható bennük a kávé rétegződése és díszítése.
A 8 legjobb jegeskávé recept házilag
#1. Klasszikus jegeskávé
Elsőként jöjjön a hagyományos jegeskávé recept alap összetevőkkel, komolyabb flancolás nélkül.
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó vagy dupla eszpresszó
- 2 dl tej vagy növényi tej
- cukorszirup ízlés szerint (opcionális)
- 2-3 jégkocka
Elkészítés:
- Elkészítjük az eszpresszót, majd hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, hozzáadjuk a cukorszirupot.
- Egy jegeskávés pohárba beletesszük a jeget, majd ráöntjük a kávét, végül a tejet.
#2. Egyszerű jegeskávé recept
A klasszikusnál is van egyszerűbb változat, ha nem szeretnénk nagyon túlgondolni a jegeskávét.
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 2 teáskanál cukorszirup vagy édesítő (ízlés szerint)
- 2-3 jégkocka
Elkészítés:
- Lefőzünk egy adag eszpresszót, majd hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a cukorsziruppal.
- Egy magasabb falú pohár aljára jégkockákat teszünk, majd ráöntjük a kávét.
TIPP: Természetesen, nem muszáj édesíteni a kávét, a cukorszirup kihagyható a receptből. Ízlés szerint szervírozhatjuk tejszínhabbal a tetején.
#3. Karamellás jegeskávé recept
Jöjjön most az örök kedvenc, a karamellás jegeskávé, mely egy valóban megunhatatlan desszert a forró napokon.
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 1,5 dl tej vagy növényi tej
- ízlés szerint sós karamell szirup
- 3-4 jégkocka
- tejszínhab (opcionális)
- karamell szósz (opcionális)
Elkészítés:
- Lefőzzük az eszpresszót és hagyjuk kihűlni.
- A pohár aljára jeget teszünk, majd ráöntjük a tejet és a sós karamella szirupot.
- Ezután adjuk hozzá a kávét.
- Ízlés szerint megkoronázhatjuk egy kis tejszínhabbal a tetején, amire akár karamell szószt is tehetünk.
#4. Jegeskávé fagyival
A fagyis verzió szintén igazi sláger. A legtöbb esetben vanília fagylalt az alap, de a csoki, a mogyoró is jól harmonizál a kávéval, sőt akár gyümölcsös változatokkal is kísérletezhetünk.
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 2-3 gombóc fagyi (ízlés szerint)
- tejszínhab (opcionális)
Elkészítés:
- Az eszpresszó főzéssel kezdjük, de ennél a változatnál nem szükséges lehűteni a kávét.
- A pohár aljára kanalazzuk a 2-3 gombóc fagyit, majd jöhet rá a fekete.
- A tetejére opcionálisan tejszínhabot teszünk.
#5. Málnás vegán jegeskávé
Ha odavagyunk a gyümölcsös finomságokért, akkor a málnás jegeskávét nem érdemes kihagyni.
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 2 dl kesutej
- ízlés szerint málna szirup
- 2-3 jégkocka
Elkészítés:
- Lefőzzük az eszpresszót, majd hagyjuk kihűlni.
- A jeget a pohár aljára tesszük, majd jöhet rá a kesutej és a málna szirup, végül pedig az eszpresszó.
TIPP: Mivel egy vegán verzióról van szó, nem használunk díszítésként tejszínhabot, hanem kevés aprított pirított mandulával tehetjük még izgalmasabbá az italt.
#6. Görög jegeskávé
A görögök jegeskávéja a frappé, ami tradicionálisan instant kávéból (Nescafé) és vízből készül. Többféle verziója is van attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. Most egy közepesen édes változat receptjét mutatjuk.
Hozzávalók:
- 1-2 teáskanál instant kávé
- 1-2 teáskanál cukor
- 250 ml víz
- 3-4 jégkockányi zúzott jég
Elkészítés:
- Egy magas falú pohárba beletesszük a jeget.
- Az instant kávét, a cukrot és egy felespohárnyi vizet habverővel alaposan eldolgozunk, amíg krémes habot nem kapunk. Majd rátöltjük a jégre.
- Ezután felöntjük hideg vízzel.
#7. Tonikos jegeskávé
A tonik és a kávé egy nyerő páros. Igazi felfrissülést nyújt a kánikulában.
- 1 adag eszpresszó
- 1,3 dl tonik
- 2-3 jégkocka
- ízlés szerint citrom vagy limelé (opcionális)
- díszítésként mentalevél
Elkészítés:
- Első lépésben lefőzzük a kávét.
- A pohárba beletesszük a jégkockákat, majd ráöntjük a tonikot.
- Ezután jöhet rá kávé.
- Ha szeretjük a savanykásabb ízeket, pár csepp citrom vagy limelével is feldobhatjuk.
- A tetejét mentalevéllel díszítjük.
#8. Koffeinmentes jegeskávé
Végezetül ne feledkezzünk meg azokról sem, akik anélkül szeretnék felfedezni a jegeskávék csodás világát, hogy koffeint fogyasztanának. Az összes recept ugyanis gond nélkül elkészíthető koffeinmentes feketéből is, és nem kell aggódni az ízélmény miatt sem.
Ha szeretnél még több jegeskávé receptet elsajátítani és jobban belemerülnél a kávékészítés fortélyaiba, szívesen tanulnál igazi profiktól, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!
[Képek forrása: freepik.com]