Az AeroPress története, működése és receptek

A legtöbb kávézásban érdekelt ember konyhájában ott csücsül a polcon két műanyag cső, a vendégségbe jövő laikus ismerősök pedig még csak nem is sejtik, hogy mire használható a fejük felett pihenő kompakt eszköz. Az AeroPress nem hasonlít semmilyen más kávékészítő célszerszámra, nem szakmabéli a megalkotója, és elsőre nem is aratott osztatlan sikert. Mára mégis ez az egyik legikonikusabb darabja a kávékultúrának, sőt az egyik legkedveltebb barista bajnokság is köré épül. 

De mitől olyan különleges ez az eszköz, hogy immár több, mint egy évtizede külön versenyeket szentelnek neki? A cikkből ez is kiderül, de szó lesz az aeropress használatáról, működéséről és természetesen Aeropress recepttekkel is szolgálunk.

Az Aeropress használata és története

Mi az AeroPress?

Az AeroPress két műanyag csőből és egy bajonettzár alapon működő szűrőből áll. Ezen kívül már csak papírfilterre, őrölt kávéra és meleg vízre van szükség. A csomagolástechnika is zseniális: egy apró dobozban érkezik az egész, amelyben az eszközön kívül egy kanál,  egy keverőpálca és egy adagolást segítő tölcsér is rejlik. 

A két cső egymásba csúsztatható, a tervezés szerint a kanálba pedig nagyjából pont annyi kávé fér, amennyivel az italt készíteni érdemes. Ezen felül az egyik cső kívülről számozott, így a víz mennyiségét is mérhetővé teszi. Takarítása végtelenül egyszerű: a pogácsa apró pukkanó hanggal kinyomható, amikor elkészült az ital, és szinte teljesen tiszta, csak egy apró öblítés kell neki. Talán pont ezen tulajdonságai miatt szeretik a kirándulások vagy a kempingezés szerelmesei is.

Az Aeropress kávéhoz mindössze az eszköz, forró víz és kávé szükséges

Az AeroPress kávéfőző története és világhódítása

Az AeroPresst Alan Adler álmodta meg, aki sporteszközök tervezésével és gyártásával foglalkozott. Na de mi visz rá egy mérnöki agyat, hogy ilyen eszközt készítsen? A frusztráció. Adlert zavarta, hogy a hagyományos otthoni kávéfőzőkkel 5-6 adag italt lehet elkészíteni, amikor neki csak egyre van szüksége.

Valószínű, hogy Alan Adler szakmai kívülállósága és mérnöki magatartása az, amelytől ennyire praktikus eszközt talált fel. A technológiát ugyanis nem a filteres eszközök ihlették, hanem az espresso gépek. Adler szükségét érezte annak, hogy nyomást használjon kávé készítés közben, bár tény hogy itt nem maga az eszköz, hanem az ember ereje fejti ki azt. Erről eszünkbe juthat a French Press, de az AeroPress közkedveltsége jóval felülmúlta az előbbit. 

Adlert zavarta, hogy a legtöbb kávé túl keserű, és tudta, hogy a lefolyási idő csökkentésével tompíthat ezen a bántó ízen, ám ebben az esetben növelnie kell a nyomást, ha a megszokotthoz hasonló italt szeretne elérni. Így dőlt el, hogy az eszköz légmentesen záródó műanyag csövekből fog készülni. A kísérletezés során több prototípus is keletkezett, de végül 2005-ben került piacra a ma ismert AeroPress, amely azóta sem változott sokat. A legjelentősebb átalakulás az, hogy az eredetileg polikarbonátból készült eszköz, 2009 óta kopoliészterből vásárolható meg, és kicsit más lett a cső elejére készült design is. Azóta is Alan Adler és családi vállalkozása gyártja az eszközt. 

A specialty kávés közösség szkeptikus és elutasító volt az eszközzel szemben, valószínűleg azért, mert a megalkotója váltig állítja, hogy ez egy espresso készítésre is alkalmas szerkezet, továbbá azt is, hogy a legjobb eredményt 80 °C körül lehet vele elérni. 

Kevésnek hangzik ugye? 

Na de miért szeretjük az AeroPresst?

Az AeroPress előnyei

 • végtelenül egyszerű elkészíteni, 
 • gyors, 
 • kis helyen elfér, 
 • könnyű tisztán tartani, 
 • bárhová magunkkal tudjuk vinni, hiszen a súlya jelentéktelen 
 • és a receptúrák tárháza végtelen. 

Pontosan emiatt a végtelen kísérletezés miatt a baristák kedvence: készíthetünk vele sűrű és testes italt, de lágy és selymes filter kávét is. Hőmérséklet, kávé és víz arány, szemcseméret, sima vagy „reverse” receptek, szimpla vagy dupla papír, mind más és más eredményt hoznak. 

World Aeropress Championship, azaz W.A.C

A World AeroPress Championship (W.A.C.) az egyik legközkedveltebb verseny a baristák körében. Évről évre kerül megrendezésre 2008 óta. Az első ilyen bajnokságot Osloban rendezték meg, és összesen 3(!) versenyzője volt. Az akkori szervező pedig nem más, mint Tim Varney, aki egyébként a mai napig is a rendezőbiztoság tagja. 

A bajnokság szépen lassan kezdte kinőni magát és mára az egyik legnépszerűbb világverseny. Már több mint 61 ország versenyzői mérik össze erejüket világszerte, hogy kijuthassanak a döntőre. Az elődöntőre 27 induló jelentkezhet, akik 9 fordulón keresztül versenyeznek egymással. 

A szabályok szerint mindenki ugyanazon versenykávéval dolgozik, amelyet maximum 8 perc alatt kell elkészíteni és 2 decilitert kell belőle felszolgálni. És akkor mi a különbség? Az elkészítési mód! A zsűri pedig egy határozott cupping-kanalas rámutatással választja ki az adott forduló legjobbját addig, ameddig el nem érünk a legfinomabb csészéhez.

Ha szeretnél betekintést nyerni a W.A.C-be vagy megismerni az eszköz feltalálóját érdemes megnézned az AEROPRESS MOVIE-t,  amely egy kis dokumentum film a Europen Coffee Trip csapata rendezésében. 

Az AeroPress kézi kávéfőző felépítése és tartozékai

A kávéfőző két fő elemből épül fel, a csomag tartalmaként a gyártó további eszközökkel könnyíti meg a felhasználó számára a kávékészítés folyamatát:

 • Két áttetsző henger, amely egymásba illeszthetően a fecskendőhöz hasonlítható. A kisebb átmérőjű henger (dugattyú) végén szilikon tömítés található, ennek köszönhetően légmentes közegben készül el a kávéital.
 • A papír filter szűrőként szolgál, amelyen keresztül emberi erő kifejtésével préselhető át a kávé egyenesen a csészébe.
 • További tartozékok: kanál, tölcsér (a kávéőrlemény betöltéséhez), keverőlapát, filter tárolódoboz.
Az aeropress go az aeropress hordozható kistestvére

AeroPress Go az útitárs

2019-ben az AeroPress kiadta az AeroPress Go-t, amely kisebb tartozékainak, csökkentett űrtartalmának és egy fedéllel ellátott utazó pohárnak köszönhetően mára a világ egyik legkisebb és legpraktikusabb kávéfőzője. Segítségével bárhol gyorsan espresso stílusú kávéital készíthető, könnyen tisztítható és hordozható, akár hátizsákban vagy a kabát zsebében. 

Az AeroPress ára

Magyarországon is megvásárolható az AeroPress vagy AeroPress Go, webáruházanként változó 9-12 ezer forintos áron.

Az amerikai gyártótól az eredeti AeroPress 30 USD összegben rendelhető meg, míg az AeroPress Go 62 USD összegben. Ebben az esetben a szállítási költség eléri a 63 USD összeget, míg a szállítási idő 3-5 hét is lehet.

Az AeroPress hosszú távú fenntartása költségkímélő, a termék megvásárlásakor a 350 papírszűrőt tartalmazó csomag 350 csésze kávét jelent. Egy fő számára ez akár egy évi kávé mennyiség. A papírfilter utánrendelhető, 2.500 forint értékben 350 darab.

Az AeroPress kávé elkészítési módja

Bár az AeroPress sok tekintetben hasonlít a többi filteres eszközhöz, de a kézzel előidézett nagyobb nyomás miatt mégiscsak eltér az összestől. Ennek ellenére, természetesen nem egy eszpresszógép, de nem is egy klasszikus dripper. Persze számos recept létezik a tökéletes csésze eléréséhez, és azt is tudjuk, hogy rengeteg változó van. Ha megfelelő kulcsszavakat használunk, még az AeroPress Championship nyertes receptjeit is megtaláljuk az interneten! 

Ha már kísérleteztél az AeroPressel, vagy csak ismerkedtél vele az interneten, észre vehetted, hogy sokan nem a klasszikus összerakási módszert alkalmazzák, ahogy a feltalálója javasolja azt, hanem egy reverse, azaz egy fejjel lefelé brewolási technikát követnek! Mi is ezt a csapatot erősítjük.

Ennek ellenére fontos, hogy kipróbáld mindkettőt és azután tedd le voksodat. Készítsd el ugyanazt a két receptet, először klasszikus, majd reverse módban, majd válaszd ki a neked tetszőt!

Klasszikus AeroPress Recept:

 Hagyományosan az eszköz alsó része a nagyobbik cső, amibe később a másik bele fog csusszanni. Lássuk az elkészítés lépéseit! 

 1.  Helyezd egy mérlegre a kiöntőt vagy a bögrét, amibe lefolyhat a kávéd. 
 2. A hengerre csavard rá a bajonettzáras szűrőt, benne egy vagy két, előre beáztatott papírfilterrel.
 3. Helyezd rá a hengert, majd a tölcsért a bögrére. 
 4. Adagolj bele 15 gramm közepes szemcseméretű frissen őrölt filter kávét. Ha szükségesnek érzed, a dobozban érkező kanalat is használhatod. 
 5. Egyengesd el az őrleményt. 
 6. Tölts rá 250 gramm szűrt vizet. A hőfok és a felöntések száma receptenként változhat, de elsőre elég, ha a legegyszerűbb módon készíted el az italodat. A hőmérsékletet kávétól függően kell megválasztani, mi 90-96 Celsius fok közötti számot javasolunk! 
 7. Felöntés után indíts egy stoppert. Keverd meg a dobozba érkezett kanállal, majd helyezd rá a nyomóhengert. 
 8. Amikor a mutató egy perchez ér, kezd el átpréselni a vizet a kávépogácsán. Ezt körülbelül 30 másodperc alatt kell megtenni. 
 9. Figyelj, hogy sose az érzékeny mérlegen nyomd, és hogy egyenletes legyen a mozdulat! 

Egészségedre!

Aeropress kávékészítés reversed módon

Reverse AeroPress recept

 Az egészet a feje tetejére állítjuk! Na de hogyan is? A hagyományos módszernél “belülre” kerülő cső lesz most az alapunk. Ezt melegítjük elő, majd kiöntjük belőle a vizet. Közben benedvesítjük a műanyag filtertartóba helyezett papírfiltert és előkészítjük a 15 gramm közepes szemcseméretű frissen őrölt kávét. Ha ezzel megvagy, indulhat is az Aeropress kávé elkészítése!

 1. Helyezd bele az őrölt kávét a csőbe és egyengesd el. 
 2. Kezd el felönteni 250 gramm, meleg, szűrt vízzel. A hőfok természetesen a kávétól függ. Sokfajta felöntési módszer létezik, mi az alapreceptnél a legegyszerűbbet, azaz, az egy lépcsőset ajánljuk. 
 3. 45 másodperc után keverd meg az italt a dobozban érkezett pálcával. Keverés után helyezd rá a műanyag szűrőt, amibe ezelőtt a papír is belekerült. 
 4. Csavard be a bajonettzárat, és nyomd ki a “felesleges” levegőt. 1:25-nél fordítsd meg az eszközt (együtt az alatta lévő bögrével). 
 5. Utána azonnal (1:30) kezd el átnyomni a kávét, ez körülbelül 30 másodpercig tartson.

 Utána már élvezheted is a kávéd! A legjobb az AeroPressben, hogy egy egyszerű mozdulattal csak elöblítjük, és már tiszta is!

Reverse AeroPress “Espresso” Recept: 

 1. Tedd össze és melegítsd elő az invert módon álló AeroPresst. Ellenőrizd, hogy megfelelő módon zártad-e le, és hogy meddig csúsztattad össze a két csőszerű részt.
 2. Tegyél bele 18 gramm őrölt kávét. Ha szükséges használd a dobozban érkezett kanalat és tölcsért.
 3. Kezd el a bloomingot, 90 ml meleg vízzel. Mi 96 fokot javaslunk. Keverd meg, és győződj meg róla, hogy minden szemcse egyenletesen átnedvesedett.
 4. Tedd rá a szűrőt, amibe egy előre beáztatott papír filter került. Akár duplát is használhatsz. Csavard be a bajonettzárat. Indíts el egy stoppert és várj 90 másodpercet.
 5. Ha lejárt az idő, fordítsd át az eszközt a feje tetejére, alá pedig azt a csészét vagy dekantálót helyezd, amibe lefolyhat a kávé. Javasolt a csészével együtt fordítani, így elkerülhetjük a baleseteket!
 6. Kezd el lassan és óvatosan lenyomni a szisszenős hangig. Az ital körülbelül 65 gramm lesz, attól függően mennyit szívott fel az őrlemény. Ez tökéletes lehet ha sűrűbb, krémesebb feketére vágyunk, de tejes italok alapja is lehet!  

Még többet szeretnél tudni? Végezd el barista tanfolyamunkat!

Az AeroPress segítségével játszi könnyedséggel készíthetsz finom kávét. De minden titok az alapanyagon és az időzítésen múlik. Ahhoz, hogy kiválaszd a megfelelő kávébabot, szemcseméretet vagy áztatási időt érdemes professzionális kávékészítőktől ellesni a praktikus fortélyokat.

Barista tanfolyamunkon mindezt jó hangulatban, a legmodernebb eszközökkel és a legfelkészültebb oktatóinkkal teheted meg. Nézd meg a barista tanfolyamokat! 

Képek forrása: Freepik és Unsplash

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram