A tökéletes French Press kávé titka

Imádod a testes, ízekben gazdag feketéket? Szeretnél nagyon egyszerűen, gépi kávéfőző nélkül minőségi kávét készíteni? Akkor próbáld ki a French Press módszert! Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan válhatsz a French Press kávék mesterévé, mire van szükséged a tökéletes feketéhez és hogyan használd profin dugattyús kávéfőződet.

A French Press kávéfőző alkatrészei, egy tartály és egy duggatyú

Mi is az a French Press?

A French Press-t dugattyós kávéfőzőnek vagy francia kávéfőzőnek is szokták nevezni.

Az üvegből vagy rozsdamentes acélból készült eszköz nem csak kávéfőzésre alkalmas, hanem teát és cold-brew-t is készíthetünk, sőt tejhabosítóként is kiválóan helytáll.

Egyáltalán nem új találmány, hiszen már a XX. század elején feltalálták.

French Press kávé - egyszerű, de ízgazdag fekete

Miért is szeretjük annyira a French Press kávéfőzőt? Elsősorban azért, mert fantasztikus ízekben gazdag, testes, igazán minőségi feketéket készíthetünk vele. A French Press ugyanis rozsdamentes acélból készült szitával rendelkezik, mely megfelelően átengedi a kávé oldott részecskéit és illóolajait, amelyek ezt az ellenállhatatlan zamatot biztosítják.

Mire van szükséged a French Press kávé elkészítéséhez?

 • French Press kávéfőzőre
 • forró vízre
 • őrölt kávéra

Tipp: Ha igazán minőségi kávét szeretnél, akkor csakis frissen őrölt kávét használj!

És ha igazán profivá akarsz válni, jó ha ezeket is előkészíted:

 • mérleg
 • tárcsás daráló
 • hőmérő
 • stopperóra

A tökéletes French Press kávé elkészítése lépésről lépésre

A French Press kávé ízét számos tényező megváltoztatásával tudjuk befolyásolni. Például, hogy milyen hőmérsékletű vizet használunk, milyen durva a kávéőrlemény, vagy rövidebb, esetleg hosszabb az extrakció. Így kedvünkre kísérletezhetünk az ízekkel.

Nézzük most meg pontról pontra, hogyan érdemes elkészíteni az ideális French Press-t!

Első lépés: a French Press kávéfőző felmelegítése

A harmonikus French Press ízek eléréséhez fontos a megfelelő hőmérséklet. Ezért elő kell készíteni kávéfőzőket, hogy a forró víz ne a hideg felületre érkezzen, ráadásul ezzel a lépéssel kávénk is hosszabb ideig marad majd meleg. 

Forralj fel körülbelül 100 ml vizet, öntsd a kávéfőzőbe és nagyjából 30 mp alatt öblítsd át, hogy felmelegedjen a felülete.

Második lépés: A kávé kimérése és megőrlése

Rögtön felmerül a kérdés, hogy: 

 • Milyen típusú kávét használjunk? 
 • Mennyire durvára őröljük?
 • Hány gramm kávé és hány ml víz szükséges?

A kávé típusa

A zamatos French Presshez érdemes közepes vagy sötét pörkölésű kávét választani,  amire az olajok, ízek és karakter lassabb kioldódása jellemző. Javasolt arabica kávéval használni, de hogy ki, melyik kávét szereti a legjobban, az egyénenként eltérő, ezért a saját ízlésed szerint válassz.

Őrlés

Ami viszont kulcsfontosságú, hogy mindig frissen, közepes vagy picit durvább szemcséjűre őröld a szemeket! A tárcsás daráló a legjobb eszköz ehhez, ugyanis szép egyenletes lesz az őrlemény.

A kávé és víz aránya

Amennyiben erős  feketét szeretnél, akkor a kávé-víz aránya 1:12 legyen. Azaz, ha például 30 gramm kávét főzöl, akkor 350 ml vízre lesz szükséged.

Egy kis segítség a pontos kávé- és vízarányokhoz:

FRENCH PRESS MÉRETE (vízmennyiség)GYENGE (1:17)KÖZEPES (1:15)ERŐS (1:12)
1 CSÉSZE (250 ml)14 g (2,5 tk)16 g (3 tk)20 g/4 tk
2 CSÉSZE (500 ml)28 g (5 tk)32 g (6 tk)40 g (8 tk)
4 CSÉSZE (1 l)56 g (10 tk)64 g (12 tk)80 g (16 tk)
ŐRÖLT KÁVÉ MENNYISÉGE ERŐSSÉG SZERINT

Tipp: A kávé kiméréséhez sokkal jobb mérleget használni, hiszen pontosabban dolgozhatsz, mint a kanállal. 

Negyedik lépés: A víz felmelegítése

Ezután a vizet megfelelő hőmérsékletűre kell melegíteni. A French Press kávé készítéséhez a megfelelő hőmérséklet 90,5-96 fok.

Sokan esnek abba a hibába, hogy forrásban lévő vizet használnak, azonban ezt kerülni kell. Mindenképp alkalmazz hőmérőt, hogy tisztában legyél a pontos hőfokkal. Ha esetleg nincs kéznél, akkor a felforralt vizet nagyjából két percig hagyd még hűlni és csak azután öntsd a French Press-be.

Ötödik lépés: A French Press feltöltése, blooming, keverés

Az előmelegített French Press-be tedd bele a kimért őrölt kávét, majd jöhet a forró víz. Érdemes a vizet körkörös mozdulattal beleönteni, hogy minden szemcsét érjen a víz. Ekkor még ne öntsd rá a teljes mennyiséget. 

Ügyelj arra, hogy ne maradjanak száraz foltok. Ennek azért van nagy szerepe, mert így biztosíthatjuk az egyenletes extrakciót, ami kiegyensúlyozottabbá és ízekben gazdagabbá teszi a kávét. Azt fogod látni, hogy a kávéőrlemény elkezd buborékosodni a forró vízben. Ezután várj kb. 30 mp-et, amíg a kávé “virágzik.” - ezt angol kifejezéssel bloomingnak hívják a szakmában.

Majd öntsd hozzá a maradék forró vizet és alaposan keverd össze egy kanállal.Tipp: A második körben hozzáadott víznek is forrónak kell lennie, ezért ellenőrizd, hogy eléri-e a 95-96 fokos hőmérsékletet.

A French Press kávéfőzővel nagyon egyszerűen készíthetsz minőségi kávét.

Hatodik lépés: Lefedés és 4 perc várakozás

Tedd rá a kávéfőzőre a fedelét, majd állítsd be a stopperórát 4 percre.

Hetedik lépés: Finoman nyomd le a szűrőt

Amikor az időzítő négy percet mutat, elkészült a kávéd! Óvatosan nyomd le a szűrőt a kávéfőző aljáig. Vigyázz, nehogy erősen csináld, különben a kávé túlságosan felkavarodhat és keserűvé teheti a lefőzött feketét.

Ha idáig hímes tojásként bántál vele, tartottad az arányokat, hőmérsékleteket, akkor ne ezen múljon a siker!

A French Press készítéséhez mindössze dugattyús kávéfőzőre, őrölt kávéra és vízre van szükséged.

Nyolcadik lépés: Élvezd a tökéletes French Press-t!

Töltsd át a forró kávét a French Pressből egy bögrébe vagy kancsóba, és már élvezheted is ellenállhatatlan zamatát. 

Fontos, hogy bár a dugattyú elválasztja egymástól a zaccot és a vizet, azonban a szűrőn keresztül valamennyire még érintkeznek, így ha nem öntjük ki időben a kávét, keserűvé válhat.

A French Press tisztítása

Csábítóan hangozhat, hogy miután elkészült a kávénk, picit csak leöblítsük a French Presst és másnap újra használjuk. Azonban a tökéletes minőség érdekében fontos, hogy tisztán tartsuk kávéfőzőnket. Az üvegedényekben hagyott kávé ugyanis foltot, és egy olyan filmréteget hagy maga után, amelyet később nehéz eltávolítani, ráadásul a zamatokat is befolyásolhatja.

Minden használat után alaposan távolítsd el a kávézaccot, majd mosószeres vízzel mosd el az alkatrészeket!

A French Press előnyei

 • minőségi kávék készítésére alkalmas
 • az arányok megváltoztatásával izgalmas ízek csalogathatók elő
 • olcsón megvásárolható
 • környezetbarát
 • tea, cold-brew készítésére is alkalmas
 • kiváló tejhabosító
 • mindennapos használatra és alkalmi kávéfőzésre is kiváló
 • könnyen tisztítható

Tippek French Press vásárlásához

Ha beleszerettél a French Pressbe, akkor nagyon könnyű dolgod lesz, ugyanis egyszerűen beszerezheted, hiszen a boltokban és interneten is számtalan félét kapni.

Milyen szempontok alapján válaszd ki a legjobb French Press-t?

 • Mindig ellenőrizd, hogy a dugattyú tömítése tökéletesen illeszkedjen a kávéfőzőhöz.
 • Mivel a szűrő a legfontosabb eleme a French Press-nek, olyat válassz, ami masszív és több éves használatot is jól fog bírni.
 • Érdemes rákérdezni, hogy lehet-e pótalkatrészeket, például szűrőt kapni hozzá.
 • A rozsdamentes acélból készült kávéfőzők általában jobban bírják a mindennapos használatot, mint az üveg változatok és kevésbé sérülékenyek.

Ha nem csak a French Press mestere akarsz lenni, hanem szeretnél még jobban elmélyülni a kávékészítés művészetében, akkor gyere el barista tanfolyamainkra! Kezdőtől a haladó szintig nálunk megtalálod a legjobban hozzád illőt!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram