Imádod a testes, ízekben gazdag feketéket? Szeretnél nagyon egyszerűen, gépi kávéfőző nélkül minőségi kávét készíteni? Akkor próbáld ki a French Press módszert! Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan válhatsz a French Press kávék mesterévé, mire van szükséged a tökéletes feketéhez és hogyan használd profin dugattyús kávéfőződet.
Mi is az a French Press?
A French Press-t dugattyós kávéfőzőnek vagy francia kávéfőzőnek is szokták nevezni.
Az üvegből vagy rozsdamentes acélból készült eszköz nem csak kávéfőzésre alkalmas, hanem teát és cold-brew-t is készíthetünk, sőt tejhabosítóként is kiválóan helytáll.
Egyáltalán nem új találmány, hiszen már a XX. század elején feltalálták.
French Press kávé - egyszerű, de ízgazdag fekete
Miért is szeretjük annyira a French Press kávéfőzőt? Elsősorban azért, mert fantasztikus ízekben gazdag, testes, igazán minőségi feketéket készíthetünk vele. A French Press ugyanis rozsdamentes acélból készült szitával rendelkezik, mely megfelelően átengedi a kávé oldott részecskéit és illóolajait, amelyek ezt az ellenállhatatlan zamatot biztosítják.
Mire van szükséged a French Press kávé elkészítéséhez?
- French Press kávéfőzőre
- forró vízre
- őrölt kávéra
Tipp: Ha igazán minőségi kávét szeretnél, akkor csakis frissen őrölt kávét használj!
És ha igazán profivá akarsz válni, jó ha ezeket is előkészíted:
- mérleg
- tárcsás daráló
- hőmérő
- stopperóra
A tökéletes French Press kávé elkészítése lépésről lépésre
A French Press kávé ízét számos tényező megváltoztatásával tudjuk befolyásolni. Például, hogy milyen hőmérsékletű vizet használunk, milyen durva a kávéőrlemény, vagy rövidebb, esetleg hosszabb az extrakció. Így kedvünkre kísérletezhetünk az ízekkel.
Nézzük most meg pontról pontra, hogyan érdemes elkészíteni az ideális French Press-t!
Első lépés: a French Press kávéfőző felmelegítése
A harmonikus French Press ízek eléréséhez fontos a megfelelő hőmérséklet. Ezért elő kell készíteni kávéfőzőket, hogy a forró víz ne a hideg felületre érkezzen, ráadásul ezzel a lépéssel kávénk is hosszabb ideig marad majd meleg.
Forralj fel körülbelül 100 ml vizet, öntsd a kávéfőzőbe és nagyjából 30 mp alatt öblítsd át, hogy felmelegedjen a felülete.
Második lépés: A kávé kimérése és megőrlése
Rögtön felmerül a kérdés, hogy:
- Milyen típusú kávét használjunk?
- Mennyire durvára őröljük?
- Hány gramm kávé és hány ml víz szükséges?
A kávé típusa
A zamatos French Presshez érdemes közepes vagy sötét pörkölésű kávét választani, amire az olajok, ízek és karakter lassabb kioldódása jellemző. Javasolt arabica kávéval használni, de hogy ki, melyik kávét szereti a legjobban, az egyénenként eltérő, ezért a saját ízlésed szerint válassz.
Őrlés
Ami viszont kulcsfontosságú, hogy mindig frissen, közepes vagy picit durvább szemcséjűre őröld a szemeket! A tárcsás daráló a legjobb eszköz ehhez, ugyanis szép egyenletes lesz az őrlemény.
A kávé és víz aránya
Amennyiben erős feketét szeretnél, akkor a kávé-víz aránya 1:12 legyen. Azaz, ha például 30 gramm kávét főzöl, akkor 350 ml vízre lesz szükséged.
Egy kis segítség a pontos kávé- és vízarányokhoz:
FRENCH PRESS MÉRETE (vízmennyiség) | GYENGE (1:17) | KÖZEPES (1:15) | ERŐS (1:12) |
1 CSÉSZE (250 ml) | 14 g (2,5 tk) | 16 g (3 tk) | 20 g/4 tk |
2 CSÉSZE (500 ml) | 28 g (5 tk) | 32 g (6 tk) | 40 g (8 tk) |
4 CSÉSZE (1 l) | 56 g (10 tk) | 64 g (12 tk) | 80 g (16 tk) |
Tipp: A kávé kiméréséhez sokkal jobb mérleget használni, hiszen pontosabban dolgozhatsz, mint a kanállal.
Negyedik lépés: A víz felmelegítése
Ezután a vizet megfelelő hőmérsékletűre kell melegíteni. A French Press kávé készítéséhez a megfelelő hőmérséklet 90,5-96 fok.
Sokan esnek abba a hibába, hogy forrásban lévő vizet használnak, azonban ezt kerülni kell. Mindenképp alkalmazz hőmérőt, hogy tisztában legyél a pontos hőfokkal. Ha esetleg nincs kéznél, akkor a felforralt vizet nagyjából két percig hagyd még hűlni és csak azután öntsd a French Press-be.
Ötödik lépés: A French Press feltöltése, blooming, keverés
Az előmelegített French Press-be tedd bele a kimért őrölt kávét, majd jöhet a forró víz. Érdemes a vizet körkörös mozdulattal beleönteni, hogy minden szemcsét érjen a víz. Ekkor még ne öntsd rá a teljes mennyiséget.
Ügyelj arra, hogy ne maradjanak száraz foltok. Ennek azért van nagy szerepe, mert így biztosíthatjuk az egyenletes extrakciót, ami kiegyensúlyozottabbá és ízekben gazdagabbá teszi a kávét. Azt fogod látni, hogy a kávéőrlemény elkezd buborékosodni a forró vízben. Ezután várj kb. 30 mp-et, amíg a kávé “virágzik.” - ezt angol kifejezéssel bloomingnak hívják a szakmában.
Majd öntsd hozzá a maradék forró vizet és alaposan keverd össze egy kanállal.Tipp: A második körben hozzáadott víznek is forrónak kell lennie, ezért ellenőrizd, hogy eléri-e a 95-96 fokos hőmérsékletet.
Hatodik lépés: Lefedés és 4 perc várakozás
Tedd rá a kávéfőzőre a fedelét, majd állítsd be a stopperórát 4 percre.
Hetedik lépés: Finoman nyomd le a szűrőt
Amikor az időzítő négy percet mutat, elkészült a kávéd! Óvatosan nyomd le a szűrőt a kávéfőző aljáig. Vigyázz, nehogy erősen csináld, különben a kávé túlságosan felkavarodhat és keserűvé teheti a lefőzött feketét.
Ha idáig hímes tojásként bántál vele, tartottad az arányokat, hőmérsékleteket, akkor ne ezen múljon a siker!
Nyolcadik lépés: Élvezd a tökéletes French Press-t!
Töltsd át a forró kávét a French Pressből egy bögrébe vagy kancsóba, és már élvezheted is ellenállhatatlan zamatát.
Fontos, hogy bár a dugattyú elválasztja egymástól a zaccot és a vizet, azonban a szűrőn keresztül valamennyire még érintkeznek, így ha nem öntjük ki időben a kávét, keserűvé válhat.
A French Press tisztítása
Csábítóan hangozhat, hogy miután elkészült a kávénk, picit csak leöblítsük a French Presst és másnap újra használjuk. Azonban a tökéletes minőség érdekében fontos, hogy tisztán tartsuk kávéfőzőnket. Az üvegedényekben hagyott kávé ugyanis foltot, és egy olyan filmréteget hagy maga után, amelyet később nehéz eltávolítani, ráadásul a zamatokat is befolyásolhatja.
Minden használat után alaposan távolítsd el a kávézaccot, majd mosószeres vízzel mosd el az alkatrészeket!
A French Press előnyei
- minőségi kávék készítésére alkalmas
- az arányok megváltoztatásával izgalmas ízek csalogathatók elő
- olcsón megvásárolható
- környezetbarát
- tea, cold-brew készítésére is alkalmas
- kiváló tejhabosító
- mindennapos használatra és alkalmi kávéfőzésre is kiváló
- könnyen tisztítható
Tippek French Press vásárlásához
Ha beleszerettél a French Pressbe, akkor nagyon könnyű dolgod lesz, ugyanis egyszerűen beszerezheted, hiszen a boltokban és interneten is számtalan félét kapni.
Milyen szempontok alapján válaszd ki a legjobb French Press-t?
- Mindig ellenőrizd, hogy a dugattyú tömítése tökéletesen illeszkedjen a kávéfőzőhöz.
- Mivel a szűrő a legfontosabb eleme a French Press-nek, olyat válassz, ami masszív és több éves használatot is jól fog bírni.
- Érdemes rákérdezni, hogy lehet-e pótalkatrészeket, például szűrőt kapni hozzá.
- A rozsdamentes acélból készült kávéfőzők általában jobban bírják a mindennapos használatot, mint az üveg változatok és kevésbé sérülékenyek.
Ha nem csak a French Press mestere akarsz lenni, hanem szeretnél még jobban elmélyülni a kávékészítés művészetében, akkor gyere el barista tanfolyamainkra! Kezdőtől a haladó szintig nálunk megtalálod a legjobban hozzád illőt!
Képek forrása: freepik.com