Cortado kávé: a tej és az eszpresszó tökéletes harmóniája

Ha már unod a hagyományos cappuccinót, vagy lattét, de szívesen kipróbálnál egy igazán elragadó eszpresszó alapú tejes kávékülönlegességet, akkor a cortado remek választás. Megtapasztalhatod a tej és a presszó kávé csodálatos egyensúlyát, ahol a karakteresség és a lágyság kéz a kézben jár. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mi az a cortado kávé, és mi emeli ki az eszpresszóitalok közül. Valamint  megismerheted a receptjét, és hogy mire érdemes figyelni, ha otthon készíted.

A cortado egy 100-150 ml-es eszpresszóital, amely egyenlő arányban tartalmaz eszpresszót és gőzölt tejet.

Mi az a cortado kávé?

A cortado kávé eredetileg Spanyolországból, Madridból származik, de mára meghódította a világot. 

Hagyományosan egy 100-150 ml-es ital, amely egyenlő arányban tartalmaz eszpresszót és gőzölt tejet, bár arányai régiónként változhatnak. A tej maga nem habos és textúrázott, mint olasz tejes rokonaié. Eredeti verzióját nem édesítik, ugyanakkor sok helyen szolgálják fel cukor kíséretében.

A cortado egy spanyol kifejezés és "vágottat" jelent, ami arra utal, hogy az eszpresszót tejjel hígítják. A cortadóban a kávé és a tej harmonikusan keveredik és tökéletes egyensúlyban van. A tej lágyságot kölcsönöz az eszpresszónak, egy elragadó italt eredményezve. A cortado szépsége abban rejlik, hogy a tej csökkenti az eszpresszó keserűségét, miközben hagyja, hogy ízei ragyogjanak.

Milyen a cortado pohár?

A cortadót a legtöbbször 130 ml-es hőálló üvegpohárban szolgálják fel.

Sok helyen azonban az ún. gibraltári pohárban érkezik, emiatt előfordul, hogy az italt Gibraltár néven találjuk az itallapon. Ez egy kicsi, közepes peremű, bordákkal díszített pohár, amely alul elvékonyodik és a kávékülönlegesség teljes egészében kitölti, kiemelve a cortado eleganciáját. Hagyománya San Franciscóból indult és a mai napig él. 

A cortado kávé Spanyolországból származik.

Cortado a nagyvilágban

Spanyolországban a café solo corto egy kis mennyiségű feketekávét  - többnyire egy adag eszpresszó - jelent, a cortado kifejezés pedig a tejes alapú kávé- vagy eszpresszóitalokra utal. A café cortado hasonlít az olasz macchiatóra és a francia café noisette-re

A cortadito Kubában kifejezetten a café solo cortóra hajazó kis ital, amely egy 30 ml-es eszpresszóval készül. A solo cortóval ellentétben azonban a kubai cortaditót általában melegített cukrozott sűrített tejjel csinálják és egy speciális pohárban szolgálják fel, mely fémgyűrűs talppal és fém fogantyúval rendelkezik. Több változata is létezik, például a cortado condensada, a café con leche condensada vagy a bombón (eszpresszó sűrített tejjel). 

Ausztráliában egy hasonló ital a piccolo latte, ami egy macchiato pohárba töltött, gőzölt tejjel alkotott ristretto alapú ital. 

Miben más a cortado kávé készítése, mint a többi tejes kávékülönlegességé?

Cortado vs. flat white 

A cortado sokkal erősebb kávé, mint a flat white. Ez annak köszönhető, hogy amíg a cortadóban 1:1 a tej és az eszpresszó aránya, addig a flat white-ban ⅔:⅓.

A flat white arányaiban a lattéhoz hasonlít, csak miniatűr változatban, kb. 35-45 ml espresszóval és 120 ml tejjel főzik, melynek a tetejét vékonyka tejhab réteg díszíti.

Cortado vs. latte

Míg a cortado 1:1 arányú tejből és eszpresszóból áll, addig a lattéban ⅔:⅓ a tej és az eszpresszó aránya. 

Fontos különbség még, hogy a cortado 120 ml és egy kis pohárban szolgálják fel, a latte ugyanakkor nagyobb mennyiségű, 200-250 ml, és bögrében, nagyobb csészében vagy pohárban is találkozhatunk vele.

A tej a latte esetében mikrohabos, textúrázott, a cortado készítésekor ugyanakkor a tejet gőzölik, de nem textúrázzák.

Mivel a cortado kevesebb tejet tartalmaz, az érzéki eszpresszó íze jobban átjön, mint a latté esetében. A cortado kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint a tejeskávé, mivel kisebb mennyiségű tejjel készül.

Cortado vs. cappuccino

Mindkét ital tartalmaz tejet és egy adag eszpresszót, de nagyon különbözőek mind ízben, mind állagban és mennyiségben. 

A cappuccino 150-180 ml, és az eszpresszó mellett egy réteg krémes tej és nagyjából 1 cm vastag tejhab borítja, melyet a legtöbb esetben szép mintázat koronáz.  A cappuccino habosabb és sokkal könnyedebb, mint a cortado.

Cortado vs. macchiato és latte macchiato

Mindhárom különlegesség tejes ital, ugyanakkor lényegi különbségekkel. A macchiatót egy adag eszpresszóból némi gőzölt tejjel készítik. Mivel az olaszoknál egyáltalán nem használnak kávétejszínt, aki tejesebb verzióra szavazna, szívesen választja a macchiatót.

A latte macchiato épp a macchiato fordítottja, ahol inkább a tej dominál, melyet egy kis kávéval foltoznak, ahogy arra neve is utal. A felhabosított tejet egy magas falú üvegpohárba töltik, az eszpresszót pedig egy kanál segítségével szép lassan csorgatják a habos tejbe. Így születik a 3 elkülönülő rétegből álló tejeskávé költemény.  

A cortado, macchiato és latte macchiato hármasából az arányoknak köszönhetően egyértelműen a cortado a legkiegyensúlyozottabb ital, ahol nem dominál a kávé vagy a tej a másik javára.

Cortado recept: a tökéletes cortado készítésének titkai

A cortado kapszulás kávéval is elkészíthető.

A cortadót hagyományosan eszpresszó géppel készítik. Először lehúznak egy adag eszpresszót, sőt sok kávézóban dupla adagot, ami nagyjából 60 ml. Ehhez ugyanekkora mennyiségű tejet melegítenek, ezzel egyidejűleg forró levegővel, gőzzel dúsítják, és így öntik rá az eszpresszóra.

TIPP: A cortadóhoz teljes tejet használnak, de elkészíthető növényi változatokkal is, így például a mandula és a zabtej kiváló hozzá, ha nem fogyasztunk tejtermékeket.

Működik a cortado kapszulás változatban is? 

Igen, akár otthonodban is megteremtheted a kávéházi élményt. Persze jó ha van profi eszpresszógéped, de a cortado kapszulás formában is remekül működik. Egyedül az arányokra kell nagyon odafigyelni, azaz ha lefőzöd az eszpresszót, akkor pont ugyanolyan mennyiségű tejet használj.

Ha gőzpálca nélkül szeretnél házilag gőzölni, használhatsz kézi tejhabosítót, hogy elérje a megfelelő textúrát. A legjobb eredmény érdekében a tejet 55-60 fokra érdemes melegíteni, majd levegőztetni a habosító segítségével, mielőtt hozzáadnád az eszpresszóhoz.

Ha szeretnél még több izgalmas kávé receptet elsajátítani és jobban belemerülnél a kávékészítés fortélyaiba, szívesen tanulnál igazi profiktól, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!

Képek forrása: unsplash.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram