Flat white: kávé és tej tökéletes harmóniája

A kávéházi kultúra újraéledésével ma már Magyarországon is egyre több helyen találkozni a titokzatos flat white nevű kávéitallal, amely már az angolos hangzású neve miatt is kilóg az olasz kávéitalok sorából. De mi is az flat white kávé? Miben különbözik olasz rokonaitól, a cappuccinotól és a lattétől? A cikkből megismerheted a flat white történetét, elkészítését és megtudhatod azt is, mitől más ez a kávéital. 

Mitől más a flat white?

Mi az a flat white?

A flat white a többi tejes kávéitalhoz hasonlóan egy espresso alapú ital, ami felgőzölt tejjel készül. Ha olyan kávéitalra vágysz, ahol igazán kiérzed az espresso ízét, ugyanakkor a tejhab krémességét is élvezheted, akkor a flat white a te italod. Na de honnan származik és mitől más, mint egy latte vagy egy cappuccino? 

A flat white története

Már 1962-ben a Danger by My Side című brit filmben volt szó egy bizonyos “flat white coffee”-ról, ugyanakkor máig nem világos, hogy ez a modern flat white-ra utal-e. Az első biztos hivatkozás az 1980-as évek közepéből, Ausztráliába datálódik, amikor is egy Sydneyben található kávézó  utal a saját “flat white kávé”-jukra. 1984-ben egy szintén sydney-i újság már azt írta, hogy a “flat white az új latte”. Az ital hamarosan óriási népszerűségre tett szert. 

Az ital eredete körül azonban némi vita alakult ki. A dolog pikantériája ugyanis, hogy a flat white feltalálását Új-Zéland is magáénak vallja. Az igazság talán valahol középúton lehet. Akkortájt ugyanis mindkét országban az espressohoz szokott kávéfogyasztók egy része nem rajongott túlzottan a tejhabbal elárasztott cappuccinoért. Éppen ezért a tejhabot kissé laposabban kérték: innen származik a “flat” elnevezés.

Bárhogyan is legyen, a flat white a 80-as évek óta folytatja világhódító útját. Az ital a nemzetközi hírnevet a londoni Soho kerületben található Flat White specialty kávézónak köszönheti, amit 2005-nek nyitottak meg a kávérajongó nagyközönségnek. Majd 2010-ben a Costa Coffee vette fel a flat white-ot a menüjébe azzal a leírással, hogy “gazdagabb, mint a latte, és krémesebb, mint a cappuccino”. Azóta az ital már a specialty kávézók menüjének kötelező szereplőjévé vált.

A flat white kávé feltalálását Ausztrália és Új-Zéland is magáénak vallja

Mitől más a flat white, mint a cappuccino és a latte? 

A flat white tehát espresso felgőzölt tejjel és egy kis tejhabbal. Na de akkor mitől más, mint olasz nagybácsikája, a cappuccino és nagynénikéje, a latte? 

Először is lássuk a cappuccino és a latte közti különbséget! A cappuccino rövidebb és erősebb ital, mint a latte, és az espresson kívül vastag réteg sűrű habból áll. Ezzel szemben a latte hígabb, és felgőzölt tejből készül egy kis habbal a tetején. 

A flat white ilyen szempontból jobban hasonlít a lattéra, hiszen a tejhab réteg ez esetben is vékony, és alatta felgőzölt tej bújik meg. Na de akkor mi a különbség? 

A legnagyobb eltérések eredetileg a következők voltak:

  • Míg a latte egy minimum 2 dl-es pohárban érkezett, addig a flat white-ot tradicionálisan maximum 1,8 dl-es csészében szolgálták fel. 
  • A cappuccino és a latte jellemzően 1 espressobol készült, a flat white pedig kettőből. 
  • Ezen kívül a lattén nagyságrendileg 1 cm magas volt a tejhab, a flat white-on mindössze körülbelül fél centit tett ki. 

Ugyanakkor manapság már eltérnek ezek az arányok, amiből sokszor némi kavarodás származik. Sok helyen már a dupla espresso is opcionális, vagy az erősebb kávéíz elérésének érdekében inkább ristrettot használnak. 

Akkor most hogy van ez? 

Bár a tej-kávé aránya és a pohár mérete a kávéházanként eltérhet, abban közös a megegyezés, hogy a flat white rövidebb, mint a latte és általában több espressot tartalmaz. 

Tehát, ha szeretnéd kiérezni a specialty kávé összetettebb ízeit, de mégis valami tejesre vágysz, akkor inkább a flat white-ot válaszd! Ugyanez igaz akkor, ha szempont az élénkítő hatás: a flat white mindig több koffeint tartalmaz, mint a latte. Extra tipp: ha inkább a növényi tejből készült kávéitalokra szavazol, a flat white akkor is jó döntés: az italhoz pont a kevésbé sűrű, lágyabb, folyékonyabb, mégis krémesebb mikrohab passzol, amelyet még növényi tejből is remekül el lehet készíteni.

A flat white elkészítése hagyományosan

Hogy készítsd el a tökéletes flat white-ot? 

Ahogyan már említettük, a flat white receptje helyszínenként eltérő lehet. Mi szeretjük megőrizni a hagyományokat, ezért a következő tradicionális flat white receptre esküszünk:

  1. Készítsd el a dupla espressot egy maximum 1,8 dl-es kerámia csészébe (az igazi flat white-ot sosem készítik pohárba!) 
  2. Gőzöld fel a tejet 55-62°C-ra! Körülbelül 120 ml tejre lesz szükséged az ital elkészítéséhez. Eleinte érdemes hőmérőt használni, de pár ital elkészítése után már a kezeddel is érezni fogod, mi a megfelelő hőmérséklet
  3. Üsd le a pitchert a pulton, majd a kezedben tartva a pitchert, finoman forgasd benne körbe a tejet. Így a tej bársonyos és sima lesz, a buborékok pedig eloszlanak majd
  4. Végül töltsd a felgőzölt tejet az espressora, és ha valami igazán különlegeset szeretnél, készíts rá latte art mintát! 

Összefoglalva tehát, a flat white egy meglehetősen ellentmondásos kávéital, mind az eredetét, mind a receptjét illetően. De sebaj! Ha biztosra akarsz menni és meg szeretnéd tudni, hogy mit iszol,mindig kérdezd meg a baristát az adott kávéházban arról, hogy hogy készíti el az italod. 

Ha pedig szeretnéd te magad elkészíteni a tökéletes flat white-ot és a többi ínycsiklandozó kávéitalt, akkor jelentkezz barista tanfolyamunkra, ahol tapasztalt és profi oktatóktól garantált jó hangulatú órákon sajátíthatod el a kávékészítés csínját-bínyját!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram