A megrögzött kávérajongók alig várják, hogy munkába menet beugorjanak kedvenc kávézójukba és egy tökéletes lattéval, capuccinóval, melange-zsal, cortadóval vagy a melegebb napokon egy jeges tejes finomsággal adjanak löketet napjuknak. Ma már olyan széles a kávékínálat, hogy aki nem annyira járatos a feketék világában, könnyen elveszhet a kávékülönlegességek birodalmában és néhány specialitásról nem is tudja pontosan, hogy mit takar és hogyan készül. Hogy egy kicsit segítsünk, összeállítottunk egy útmutatót a leggyakoribb tejalapú italokról.
Mi is pontosan az a tejeskávé?
A tejeskávé gyűjtőfogalomként magában foglalja az összes tejjel készült kávéalapú italt. A hollandok kínai nagykövetét, Johan Nieuhofot tartják az első embernek, aki tejjel ivott kávét, amikor 1660 körül kísérletezett vele.
Számos tejeskávé fajta létezik, melyeket minden országban másként készítenek el. Az egyes típusok eltérő arányban tartalmaznak eszpresszót, tejet és tejhabot, valamint különböző nagyságú pohárban, csészében szervírozzák őket.
A legnépszerűbb tejeskávé fajták
Most pedig tekintsük át a legismertebb tejes kávékülönlegességeket, melyek meghódították a világot.
Cappuccino
A cappuccino egy Ausztriából származó, később Olaszországban népszerűvé vált eszpresszó alapú kávéital, kétségtelenül az egyik legismertebb a világon. Dupla adag eszpresszóból és egyenlő arányban gőzölt tejből és tejhabból áll. Az eredmény erősebb, mint a legtöbb tej alapú ital, mivel kevesebb gőzölt tej hígítja az eszpresszót.
Van olyan változata is, ahol tej helyett tejszínt használnak, valamint elkészíthető, növényi tejjel is és gyakran díszíti fahéj vagy kakaópor réteg a tetejét.
Caffé latte
A caffé latte - vagy egyszerűen csak latte -, egy olasz eredetű ital, a nagy klasszikus, amely 1/3 rész eszpresszó, 2/3 rész gőzölt tejből áll, és a tetejére krémes tejhab díszíti.
Ezek együttesen egy kiegyensúlyozott tejes kávét eredményeznek, amely esztétikus megjelenéssel és bézs színű, homogén textúrával rendelkezik.
Macchiato és latte macchiato
A macchiato szintén klasszikusnak számít, az olaszok egyik nagy kedvence. Egy adag eszpresszóból készítik, amelyet némi gőzölt tejjel jelölnek meg. Jelentése foltos, ami a fekete esetében a tejhabot jelenti. Mivel az olaszoknál egyáltalán nem használnak kávétejszínt, aki nem szeretné tisztán inni a kávéját, az szívesen voksol a macchiatóra.
A latte macchiato festett tejet jelent, azaz épp a macchiato fordítottja. Itt a tejet jelölik némi kávéval. Annak idején a gyerekek fogyasztották, hogy szüleiket utánozzák a kávézások során. A felhabosított tejet egy magas falú üvegpohárba töltik, az eszpresszót pedig egy kanál segítségével szép lassan csorgatják a habos tejbe. Ennek eredményeképpen kapjuk meg a 3 elkülönülő rétegből álló tejeskávé költeményt.
Flat White
A flat white eszpresszóból készül felgőzölt tejjel és egy kis tejhabbal. Ez a specialistás erősebb ízvilágáról ismert, mivel a presszókávé koncentráltabb, kevésbé hígítja a tej és a tejhab. Bár a tej-kávé aránya és a pohár mérete kávézóktól függően eltérhet, a flat white rövidebb, mint a latte és általában több espresszót tartalmaz.
Melange
A melange kezd itthon is egyre népszerűbbé válni, de főként Ausztriában, Svájcban és Hollandiában közkedvelt. Sokan hasonlítják lattéhoz és cappuccinóhoz, és akadnak olyanok is, akik kettő keverékeként emlegetik.
Eredetileg a melange a bécsi kávéházakban terjedt el a 18. században, ahol bécsi pörkölésű kávéból készítették. Fele-fele arányban tartalmaz tejet és kávét, a tetejét pedig tejhab díszíti. A magyar kávézókban mézzel készítik ezt a nagyon esztétikus kávékülönlegességet, azonban az eredeti melange receptben nem találjuk meg ezt az összetevő.
Mocha
A mocha tulajdonképpen a café latte édesebb változata, melyet kakaóporral vagy csokisziruppal dobnak fel. Itthon bár találkozni vele, mégsem tartozik a legismertebb kávéspecialitások közé. Egyharmad presszókávéból, egyharmad tejből, és egyharmad kakaóból, vagy csoki szirupból áll.
Cortado
A cortado Magyarországon szintén nem annyira ismert, bár szerencsére már sok itallapon feltűnt hazánkban is. Leggyakrabban 1:1 arányban tartalmaz presszókávét és tejet, melyet vékony réteg tejhab borít. Többnyire üvegpohárban szolgálják fel, melyben gyönyörűen elválnak a rétegek egymástól, így igazán esztétikus látványt nyújt kiváló ízvilága mellett. Éppen annyi tejet öntenek hozzá, ami elveszi az eszpresszó savasságát.
Milyen tejet használjunk a tejeskávékhoz?
A tej alapú eszpresszó italok készítésekor a teljes tej az egyik legfontosabb alapanyag a tökéletes állag eléréséhez. De ha nem iszol tejet, akkor sem kell csüggedni, mert növényi italokkal is szuper kávékölteményeket készíthetsz.
Nézzük meg, hogy melyik tejféle, hogyan viselkedik a kávékészítés során!
Teljes tej
A teljes tej egyértelműen 5 csillagos mind a gőzölést, mind a habosítást tekintve. Kiváló az ízvilága és csodás elegyet alkot a feketékkel. Ez tehát a legnépszerűbb opció a tejes italok készítésekor. Tökéletes konzisztenciájú a latte arthoz és az oly kényes cappuccinóhoz. Megőrzi természetes édességét, és nem nyomja el az eszpresszó ízeit.
2,8%-os tej
Ez sem rossz, azonban az eredmény kicsit vizesebb állag, mint a teljes tej esetén. A 2,8%-os tej is jól gőzölhető és habosítható. A tej és az eszpresszó sokkal jobban elválik, nem elegyedik olyan tökéletesen, mint a teljes tejjel és bár jó italokat készíthetünk vele, konzisztenciájában és természetes édességében is elmarad a teljes tejtől.
Zabtej
A zabtej nagyszerűen gőzölhető és szép habot képez, állagra felveszi a versenyt a teljes tejjel. Hátránya ugyanakkor, hogy elég erőteljes ízvilággal rendelkezik, ami igencsak elnyomja a presszókávé zamatát.
Szójatej
A szójatej az egyik legismertebb és legnépszerű alternatíva, szinte minden kávézóban találkozhatunk vele. Ha igazán jó tejhabot szeretnénk, akkor kifejezetten barista változatot érdemes vásárolni belőle, ugyanis nem minden szójatej verzió működik maximálisan a gőzölés és habosítás során. Ezek a változatok azonban meglepően hosszú ideig tartanak és remek az állaguk.
Ízvilágukban a szójatejjel készült kávékülönlegességek íztelenebbek, mint a tejes változatok, kissé elvesznek az eszpresszó karakteréből, de természetesen remek választás lehet azoknak, akik nem fogyaszthatnak hagyományos tejet.
Mandulatej
A mandulatej szintén gyakori vendég a kávézókban és szép számmal sorakoznak a boltok polcain is. Bár a mandulát nagyon szeretjük, azonban ha tejeskávét készítenénk, nem biztos, hogy ez a legideálisabb választás. Egyrészt nem tudunk vele annyira szép habot kreálni, másrészt a kávéital elég híg lesz. Emellett a jellegzetes ízvilága szinte bekebelezi az eszpresszó zamatait.
Kókusztej
A kókusztej ugyan az egyik legkedveltebb növényi tej, tejeskávé szempontból elég vizesnek mondható. Nagyon híggá teszi a kávét, nem képez szép habot és nem igazán jól gőzölhető. Ráadásul bizonyos fajták némi mellékízt is kölcsönöznek kávénknak, jelentősen rontva a tökéletes presszó ízvilágát.
Rizstej
A rizstej szintén vizessé varázsolja a kávét. Ha tökéletes tejhabot szeretnénk és testesebb tejeskávét szürcsölnénk, akkor biztosan nem ez a legjobb választás. Ugyanakkor ízvilága sokkal semlegesebb, mint például a kókusz- vagy a mandulatejé, ezért jobban hagyja érvényesülni az eszpresszó ízeket.
Tejeskávé készítése: különleges tejeskávé receptek
Most, hogy megismertük a legnépszerűbb tejeskávékat, valamint a tej- és tejhelyettesítőket, jöjjön néhány ínycsiklandó, extrább ízvilágú tejeskávé recept, melyek garantáltan feldobják a legszürkébbb napokat is!
Sütőtökös latte
A sütőtökös latték egyértelműen a hűvösebb idő beköszöntével élik virágkorukat. Már egyre több kávézóban kóstolhatjuk meg az illatos, zamatokban gazdag tejes specialitást.
Hozzávalók:
- 2 bögre tej
- fél bögre eszpresszó
- 2 evőkanál sütőtökpüré
- 1-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 evőkanál vanília kivonat vagy aroma
- 1/2 teáskanál sütőtök fűszerkeverék
- tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
- Egy lábosban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét és a cukrot, közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk.
- Amikor meleg, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a vanília kivonatot, a sütőtök fűszerkeveréket és a kávét.
- Tejszínhabbal díszítjük és megszórhatjuk kevés sütőtök fűszerrel.
Csokis-mogyorós latte
Ha nemcsak kávé, de mogyorókrém függő is vagy, akkor ez a recept egy igazi Jolly Joker lesz számodra.
Hozzávalók:
- 60 ml forró eszpresszó
- 180 ml gőzölt tej
- 1 evőkanál csokis mogyorókrém (nutella)
- kevés vanília aroma
- csipet só
Elkészítés:
- Egy bögrében összekeverjük az eszpresszót a mogyorókrémmel, amíg teljesen eggyé nem olvadnak.
- Ezután hozzáadjuk a vaníliát és a csipet sót.
- Végül tejet adunk hozzá és alaposan összekeverjük.
Fogyaszthatjuk tejszínhabbal a tetején, valamint kakaóval és mogyoródarabkákkal is díszíthetjük.
Fehércsokis latte
Ez a krémes kávéspecialitás garantáltan az egyik kedvenced lesz, ha odavagy a fehércsokiért.
Hozzávalók:
- 1 bögre tej
- fél bögre fehércsoki
- 1 evőkanál instant kávé
- fél teáskanál vanília aroma
- 1/8 teáskanál mandula kivonat
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábosban felmelegítjük a tejet és hozzáadjuk a csokit, valamint az instant kávét. Időnként megkeverve hagyjuk, hogy a csokidarabok teljesen feloldódjanak.
- Hozzáadjuk a vanília- és mandula kivonatot.
Fogyaszthatjuk tejszínhabbal a tetején és díszíthetjük kevés fahéjjal vagy kakaóporral.
Ha szeretnél még többet megtudni a tejeskávékról, vagy egyszerűen csak érdekel a kávézás világa, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakmát, ami garantáltan egy életre szóló szerelem!
Képek forrása: freepik.com