Speciality kávézó: mitől olyan különleges?

Az igazi ínyenc kávérajongók valószínűleg csukott szemmel is meg tudják különböztetni a speciality kávékat az átlagos feketéktől. Már az első kortynál felismerik a kávébab fajtáját, az ízjegyeket és az intenzitást. Egyre többek számára válik fontossá a minőségi kávézás és hajlandóak ezért akár többet is fizetni,  emiatt a speciality kávézók népszerűsége is ugrásszerűen megnőtt. Cikkünkből most megtudhatod, hogy pontosan mik is azok a speciality kávézók és hová is érdemes betérned egy-egy isteni feketére.

A speciality kávézókban speciality kávékat szolgálnak fel.

Mik is azok a speciality kávézók?

A speciality kávézó kifejezés nem olyan szigorúan definiált, mint a specialty kávé. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, azokat a kávézókat takarja, ahol speciality kávék kaphatók. Szokták őket emlegetni úgy is, mint harmadik hullámos kávézó vagy kézműves kávézó. Utóbbi elnevezést valószínűleg a kézműves sör és a kézműves koktélok kulináris mozgalmából kölcsönözték.

Mitől speciality a speciality kávé? 

A specialty kávék egytől-egyig kiváló minőségű, gondosan válogatott és kézzel szüretelt, különlegességek, melyeknek komoly követelményeknek kell megfelelniük. A Specialty Coffee Association (SCA) skáláján a 100 pontból minimum 80-at kell megszerezniük.

A speciality kávékat jellemzően magasan fekvő területeken termesztik, nagy gondossággal és odafigyeléssel. Onnan felárral értékesítik a kávékereskedőknek vagy közvetlenül a pörkölőknek.

A pörkölők ezután egyedi profilokat készítenek minden egyes kávéhoz, amelyek fokozzák és kiemelik a kávék természetes ízét. Majd a baristák minőségi italokat kreálnak, speciális berendezésekkel és különleges szakértelemmel.

Hogyan történik a kávék értékelése?

A kávéknak minden esetben egy szakértői kóstoláson, úgynevezett cuppingon kell átesniük. Mielőtt azonban egyáltalán eljutna ebbe a szakaszba, a kávét zöld, pörköletlen formában értékelik. Az ún. Q-grader kávébírák megvizsgálják a zöld kávét, különböző hibákat keresnek, osztályozzák a színét és az illatát.

A cupping során a zsűri szigorú protokollok alapján határozza meg a kávé íz- és illatminőségét, hogy biztosítsa, hogy mindegyik közel azonos feltételekkel legyen elbírálva. Még a környezetet is szabályozzák, amelyben a kávékóstolás zajlik; a helyiségeknek csendesnek, jól megvilágítottnak, tisztának és olyan környezeti aromáktól mentesnek kell lenniük, amelyek akadályt jelenthetnek a cupping során.  

A kávékat legfeljebb 24 órával korábban kell pörkölni, és legalább nyolc órát pihentetni. A pörkölésnek egy bizonyos szintre kell történnie, meghatározott színt elérnie, és a teljes pörkölésnek 8 és 12 perc között kell lezajlania.

Szabályozzák  továbbá a víz mennyiségét, az összes oldott szilárd anyagot  és a hőmérsékletet, valamint a kávé mennyiségét, őrlési méretét és a főzési időt. A cupping során egy kávéból legalább öt mintát értékelnek. A bírók az illat/aroma, az íz, az utóíz, a savasság, a testesség, az egyensúly, az édesség, az egyenletesség és a tisztaság alapján pontozzák a kávékat. A pontszámokat ezután összesítik, és ha a kávé legalább 80 pontot ér el, akkor speciality-nek minősül. 

A speciality kávé egyáltalán nem új trend

Speciality kávék régóta léteznek, noha hajlamosak vagyunk úgy gondolni rájuk, mint egy új trendre. Pedig már az 1900-as évek elején voltak olyan igényes vásárlók, akik például a párizsi Hotel du Crillonban kikötötték, hogy a kávéjukat kizárólag Guatemala bizonyos régióiban, meghatározott farmokról vásárolhatják. 

A speciality kávé kifejezést először az 1970-es években a Tea and Coffee Trade Journalban használták, alig néhány évvel az első Starbucks üzlet megnyitása után. Az olyan üzleteknek köszönhetően, mint a Starbucks és a Peet's, a kávé modern kényelmi szolgáltatásból igazi ital élménnyé vált. Azóta a mezőgazdasági, pörkölési és főzési technológia fejlődése, valamint a kiváló minőségű kávé iránti megnövekedett kereslet a világon mindenütt előtérbe helyezte a speciality kávékat.

Mikor jelentek meg az első speciality kávézók?

Az első kávézóknak az Egyesült Államok, illetve Ausztrália adott helyet még  2000-2001-ben. Európában néhány évvel később jelentek meg, elsőként Londonban, majd Amszterdamban és néhány skandináv nagyvárosban.

Magyarországon egészen 2012-ig kellett várni az speciality kávézókra. Kezdetben külföldi kávépörkölők kávéival dolgoztak, majd 2013-2014-ben kezdődött el a hazai specialty kávé pörkölés. Szerencsére azóta itthon is egyre több magas minőségű kézműves pörkölőt találni. 

A feldolgozott kávék még a pörkölési szakasz előtt a legnagyobb kávétermelő vidékekről - így pl. Etiópiából, Kolumbiából, Brazíliából, Costa Ricáról stb. - érkeznek hazánkba, hogy aztán hazai pörkölő mestereink előcsalják a legjobb aromákat a szemekből és ne csak hazai, de nemzetközi szinten is elvarázsolják a kávé rajongókat.

Speciality kávézók Magyarországon

A speciality kávéőrület már az egész országot meghódította. Országszerte kiváló kávézók várják az igényes feketézőket

Néhány fantasztikus speciality kávézó Budapesten

Addicted2Caffeine

Az Addicted2Caffeine egy újhullámos kávézó, a Bartók Béla út egyik igazi gyöngyszeme. Egy olyan hely, ahol a nap bármely szakában nyugalomra lelsz, miközben a legjobb minőségű kávébabokból odaadó gondoskodással elkészített feketédet fogyasztod. A titok, a minőségű alapanyagok és a gondos elkészítés. A világos pörkölésű kávék számos európai pörkölőből érkeznek, akik hétről hétre frissen pörkölik az eszpresszó és filter jellegű kávébabokat. Csak single origin kávékkal dolgoznak, és hetente újabb és újabb specialitásokat kóstolhatunk meg náluk.

Madal café

Az első Madal specialty kávézó 2013-ban nyitotta meg kapuit Budapesten, a specialty kávézó forradalom egyik első hazai madaraként érkezett.  Azóta már három helyen élvezhetjük a különleges, minőségi kávézás élményét és a békét. A kávézó maga ugyanis Sri Chinmoy békefilozófusról kapta az elnevezést, akit gyerekként Madalnak becéztek. Kávéikat 2014 óta minden héten saját magunk pörkölik Budapest melletti újhullámos pörkölőjükben, Beyond Within és Beanlight néven. 

Kontakt

A Kontakt megálmodói abban hisznek, hogy csinálj egy dolgot egyszerre, de azt csináld jól. Ezért a fókusz egyértelműen a kávén van, hogy az legyen minél minőségibb és minél jobban elkészítve.

A Kontakt nem édesgetéssel szerzi a vendégeit. Ugyanis sem cukrot, sem édesítőszereket nem tartanak, ellenben olyan kávékat kínálnak,  amik önmagukban édesek és élvezhetők.

Ugyanígy americanót sem érdemes itt keresni. A hosszabb italok elkészítéséhez inkább kézi filterkávé módszert alkalmaznak.

Apricot Coffee

Az Apricot Coffee-t megálmodó házaspár 2012-ben Dublinba költözött, ahol egyikük baristaként, másikuk online marketingesként próbálta ki magát. Írországban a kávékultúra és a feketék iránti szenvedélyük nagyot nőtt és rengeteg tapasztalattal – mind vásárlói, mind szakmai szemmel-, gazdagodtak. Ebből született az Apricot kávézó a Palotanegyed szívében, ahol minőségi kávékkal, finomságokkal és programokkal várják a kávézás szerelmeseit.

Mantra coffee

2014-ben az elsők között nyitott meg a Mantra, majd 2017-ben új helyre költözött a kibővült vendégkör miatt. 2019-ben megvásárolták az ország egyik legjobb specialty kávé mikropörkölő üzemét Kecskeméten.

A Mantra hangulatos, nagyon kényelmes környezetet biztosít mindenkinek: akik csak élvezni szeretnék a minőségi kávézás örömét, vagy akik dolgozni, alkotni vágynak egy-egy fekete és sütemény mellett. 

Bruberi

A Bruberiben saját pörkölésű kávékat találhatunk a gasztropolcokon, illetve kávéörlőikben egy világos és egy közepes pörkölésű arabica kávé szolgál kávéitalaik alapanyagaként. A kávébabok zölden érkeznek, válogatott ültetvényekről, és saját pörkölőgépükben pörkölik őket frissen, minden héten. 

Waycup

A Waycup egy zseniális hely a kikapcsolódáshoz, egy jó beszélgetéshez és a nap gasztronómiai élményéhez.

A betérők minőségi specialty kávét és prémium alapanyagokból készített szendvicseket, süteményeket kaphatnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, környezettudatos eszközöket alkalmaznak. A csapat tapasztalt baristákból áll, akik tökéletes ízvilágot varázsolnak a csészékbe.

A balatoni nyaralás során is érdemes minőségi speciality kávézót választani.

Speciality kávézó Balatonon: mert a kávé nyaralás közben sem maradhat ki

Kaffeine Tihany

2016-ban nyitott meg az első Kaffeine és azóta szinte minden évre jutott egy-egy kávézó. Budai és pesti kávézói után ötödik helyszínként a Balatont is meghódította a speciality kávéjáról híres espresso bar széles kínálatlával.

Rusty Coffee Box

A konténer kávézó már alapból különleges atmoszférával rendelkezik, s ezt a meseszép kilátás csak fokozza. A kávézó teraszáról finomabbnál finomabb kávék társaságában gyönyörködhetünk, melyekhez házi tejet használnak, aminek magas a fehérjetartalma, úgyhogy cukor nélkül is éppen elég édes élményt nyújtanak.

La Téne Desszertműhely & Kávézó

A különleges, kelta eredetű La Téne kávézó Badacsonyban invitálja a vendégeket. Akár kávéról, akár desszertről van szó, a magas minőség és az ínycsiklandó ízek jellemzik.  A sütemények és a Franciaországból szállított bagettből készült szendvicseken túl, a costa ricai ültetvényről származó kávé miatt is érdemes betérni a régi postaépület falai közé.

Pécsett több híres speciality kávézó várja a vendégeket.

Pécs speciality kávézói

LYR

A LYR megálmodói több évig éltek Angliában és Skóciában, ahol kávézókban dolgoztak és hazaérkezésüket követően határozták el, hogy egy minőségi speciality kávézót valósítanak meg Pécsett. Mivel akkoriban lettek vegánok, a különleges kávék mellett egy vegán éttermet is életre keltettek.

I Love Pécs Cafe

Az I Love Pécs Cafe  2018 nyarán nyitott meg  a belváros szívében.  A minőségi kávékon túl teákkal, hideg és meleg ételekkel, szendvicsekkel süteménykülönlegességekkel is várják a vendégeket. 

Ha téged is vonzanak a minőségi kávé különlegességek és szívesen kalandoznál a kávék izgalmas világában, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

[Képek forrása: freepik.com]

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram