Az americano kávé elkészítésének titkai

Ha elmélyedsz napjaink speciality kávéinak kínálatában, egy fantasztikus világ tárul eléd. Felfedezheted, hogy mennyi lehetőséged van kávéfogyasztási szokásaid személyre szabására, és egy gasztro-utazás részesévé válhatsz. Ha kávékészítésről esik szó, ma már csak a csillagos ég szab határt az egyedi igények kielégítésének. Ahhoz viszont, hogy megtaláld a számodra tökéletes kávéitalt, érdemes megismerni a különböző kávétípusokat.

Ha régóta foglalkoztat, hogy mi is az americano kávé, netalántán azon is gondolkozol, hogy otthon elkészíted, ez a cikk neked szól! Hogy mire számíthatsz? Trükköket, tippeket, technikákat osztunk meg veled, miközben az americano karakterjegyeit is sorra vesszük.

Vissza a kezdetekhez: mi az americano kávé?

A kedvenc szuperhőseink eredettörténetei mindig sokat hozzáadnak a karaktereik megismeréséhez. Bár viccesen hangzik, de ez pont így van a kávék esetén is. Ha választanunk kéne a kávéitalok eredettörténetei közül, akkor nálunk egyértelműen az amerikai kávé, avagy az americano megjelenéséről szóló mendemonda lenne a befutó. Lássuk, miért!

Ahhoz, hogy megismerjük az americano történetét, egészen a II. világháborúig kell visszautaznunk. Úgy tartják, hogy ennek a kávénak az elterjedését azoknak az Olaszországban állomásozó katonáknak köszönhetjük, akiknek túl erős volt a klasszikus itáliai eszpresszó. Megoldásként a ‘rövid fekete’ vízzel való hígítását választották, és lám, kész is volt a számukra ideális élénkítő ital. 

Az amerikai kávénak nincs köze a csepegtető eljáráshoz

Itt és most fontos is megjegyezni, hogyha bárki eddig azt hitte, hogy az amerikai kávé csepegtető eljárással készül, tévedett. Ahogyan azt a korábbi történet is mutatja, a kávé különlegességét az eszpresszó forró vízzel való felöntése biztosította, és ez jelenleg sincs másképp. 

A víz mennyiségét illetőleg nincs konszenzus, mindenki saját ízlése szerint dönt afelől, hogy mennyit használ hozzá. Általánosságban viszont azt lehet mondani, hogy a hozzáadott víz a kávéadagnak körülbelül a kétszerese vagy háromszorosa.

Az americano nem egyenlő a hosszú– és a filteres kávé fogalmával

A filteres kávé elkészítésének rövid háttere

Külsejét tekintve az americano nagyon hasonlít a filter kávéra, ezért ezt a két fogalmat gyakran össze is keverik a laikusok. Bár első ránézésre hasonlónak tűnhetnek, a filteres kávé elkészítési módja és ízjegyei merőben eltérnek az amerikai kávéétól. Mind az eszközhasználatában, mind a technikai hátterét tekintve sok különbséget találhatunk. Többek között ebben különbözik a filterkávé az americanotól:

 • készítési idejének hossza (a kávéőrlemény sokkal több ideig ázik);
 • technikája (a végeredményt egy szűrő vagy csepegtető eljárás során kapjuk meg);
 • elkészítéséhez szükséges eszközhasználat (speciális felszerelést igényel)
 • a felhasznált kávé (míg a filterkávét jellemzően világos pörkölésű kávéból készítik, az americanohoz espresso pörkölés szükséges).

Az espresso lungo elkészítési háttere

Ugyanekkora félreértés van az espresso lungo (= közismertebb nevén hosszú kávé) és az amerikai kávé körül is. Tény, hogy itt mindkettő hasonló eljárással készül – tehát a presszó és a víz keverékeként jön létre –, de az arányok mindkettő esetén változnak. Amíg az espresso lungóban a kávé és a víz aránya 1:1 (és legfeljebb 115 ml), addig az americanóban a forró víz mennyisége akár a 175 ml-t is elérheti.

A jó minőségű kávébab fontos a tökéletes amercicano kávé elkészítéséhez

Americano kávé készítése lépésről lépésre

Most, hogy eloszlattuk az amerikai kávéhoz fűződő tévhiteket, lássuk is, hogy mi az a titkos recept, amiért ez a kávékülönlegesség “más, mint a többi”. Persze, azt már idő előtt elárultuk, hogy milyen két fontos összetevőből épül fel az americano alapja, de ez még közel sem minden! Mutatjuk, hogy miért!

Presszó kávé felsőfokon, avagy a tökéletes alap elkészítése

Ahogyan az élet minden területén, úgy az americano kávé elkészítésekor is a jó alap – ez esetben tehát a tökéletes eszpresszó – biztosítja majd a tökéletes eredményt. Igen ám, de ez közel sem olyan könnyű feladat, mint amilyennek tűnik, hiába, hogy “csak” kávébabra és vízre van szükségünk hozzá.

 1. Minőségi presszógép

Először is, ahhoz, hogy egy kiváló minőségű presszó kávét kapjunk, elengedhetetlenné válik egy profi (vagy legalább egy középkategóriás) karos presszógép beszerzése. Ennek az az oka, hogy csak ilyen gép képes akkora nyomás előállítására, ami a jó minőségű espresso elkészítéséhez szükséges. Ha már belevágunk, csináljuk is jól – nem igaz?

 1. Nívós kávémárka

Egy presszókávé akkor lesz igazán megfelelő minőségű, hogyha az eszközhasználaton túl, a kávébabnál is minél jobb, ideális esetben specialty minőséget választunk . Ha ezt megtesszük – és ehhez érdemes elfelejtenünk a szupermarketek polcait –, akkor garantáltan egy sokkal gazdagabb ízvilággal rendelkező kávét kapunk. Mivel a klasszikus eszpresszó a kiindulópont, a közepes és sötétebbre pörkölt kávébabok közül célszerű válogatni, mert így az aromák sokkal testesebbé és karakteresebbé válnak. 

Pro tipp: ha a kávé koffeintartalmán csavarnál egy keveset, akkor a tisztán arabica kávé helyett válassz minőségi arabica-robusta blendet! Míg az előbbi köztudottan sokkal finomabb és minőségibb áru, addig az utóbbi intenzívebb élénkítő hatással bír. A lényeg, hogy a kettő megfelelő keveréke pontosan képes megadni azt az ízvilágot és erősséget, amire a legtöbb americano kávéfogyasztó vágyik.

 1. Finom kávészemcse

Ha már megtaláltuk a megfelelő kávébabot az amerikai kávénk elkészítéséhez, jöhet is a következő lépés. Irány kávét őrölni! Ahhoz ugyanis, hogy az elkészült ital az elvárt ízvilágot hozza, frissen őrölt kávéra lesz szükség. 

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő finomsággal és egyenletességel rendelkező kávészemcsék eléréséhez, ez esetben is szükség lesz egy speciális barista eszközre. Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy síktárcsás, de egy kúpos daráló is; érdemes a neked szimpatikusabb és kézenfekvőbb lehetőséget választani. Egyre azonban figyelj: semmiképp ne az elektronikai üzletek polcain kapható hagyományos késes darálót válaszd! Ha teheted, akkor válassz barista szaküzletből kézi darálót!

 1. Tamper használata

Reméljük, hogy még nem unod, de muszáj felhívnunk a figyelmed még egy alapvető eszközre, a tamperre. A tamper egy kávétömörítő eszköz, aminek köszönhetően az elkészített kávéőrleményt végül egy egyenletes koronggá tudjuk formázni. Az americano alapjául szolgáló espresso esetében ez kiemelten fontos, mert így szabályozhatjuk, hogy a víz megfelelő idő alatt jusson át a kávén. Gyakorlatilag így biztosítjuk, hogy az elkészült ital ízvilága azt a minőséget hozza, amit már megszoktunk és szeretünk. 

Az americano titkos összetevői: a rétegzés és a víz hőfokszabályozása

Vicces, amikor az americano két titkos összetevőjét emlegetjük, hiszen ilyenkor két olyan témát érintünk, amit a hozzáértő szakemberek a mai napig vitatnak. Az egyik a rétegzési technikának, a másik a víz hőfokszabályozásának témakörét érinti. E szerint leggyakrabban a következő utasításokkal találkozhatsz:

 • A forró vizet kell ráönteni az eszpresszóra a tökéletes ízharmónia eléréséhez.
 • A kávét kell hozzátölteni a vízhez, hogy a saját pörkölésű kávészemeken felhalmozódott olaj és a nyomás által keletkező krémes hab – más néven crema –, ne sérüljön.
 • A víz hőfokának 85°C kell lennie.
 • A víz hőfokának minimum 90°C kell lennie.

Persze, konszenzus az nincs, így innentől kezdve rád van bízva, hogy ezek közül neked melyik technika lesz a befutó.

Készíts americano kávét profik segítségével!

Az utolsó bekezdésből tisztán látszik, hogy az americano kávé elkészítése több módon is lehetséges. Az, hogy melyik barista mit javasol neked, nagy valószínűséggel attól függ, hogy a saját tapasztalatai mit bizonyítottak.Ízlésen viszont kár vitatkozni, ezért mi arra biztatunk, hogy te is járd ki magadnak ezt az utat! Szeretettel várunk a Best Barista tanfolyamokon, amiken természetesen az amerikai kávékészítés további rejtelmeibe is beavatunk.

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram