Barista, a kávékészítés mestere: ki ő és mit csinál pontosan?

A vendéglátásban egyre nagyobb a kereslet a  profi kávékészítő, azaz a barista iránt. Ennek ellenére sokan még mindig nem ismerik ezt a kifejezést, mások pedig nem értik, miért kell a kávé elkészítéséhez külön képesítés. A bejegyzésből megtudhatod, mi a barista jelentése, melyek a feladatai és mi az oka a szakma egyre növekvő népszerűségének.

A barista jelentése

A barista szót manapság már kifejezetten a hivatásos kávékészítőre és felszolgálóra használják, eredeti jelentése azonban nem ez volt. Maga a barista szó ugyanis az eszpresszó hazájából, Olaszországból származik, és a pult mögött álló felszolgálót jelentette. Eredetileg a barista azonban nem csak kávét, hanem mindenféle hideg üdítőt, sőt alkoholos italt is készített, illetve szolgált fel. 

A szó akkor kapta mai jelentését, amikor a 70-80-as években Amerikában az eszpresszó szinte kultikus itallá vált. Ebben az időszakban kezdték el megbecsülni azokat a profi kávékészítőket, akik ismerték a tökéletes eszpresszó készítéshez szükséges gépeket és el tudták készíteni az eszpresszóból készült kávéitalokat is.

A barista jelentése a mai szóhasználatban kávékészítő és felszolgáló

A barista szakma története Magyarországon

A virágzó kávéházi kultúrának köszönhetően Magyarországon már a 19. században elismert szakmának számított a kávépincér mesterség, amelynek az elsajátításához külön szakképzés és évek tapasztalata kellett. Az akkori polgári élet kötelező eleme volt a kávéházak látogatása, sőt, Budapest még a “kávéházak városa” címet is kiérdemelte. 

Sajnos az első világháború után ez a fantasztikus szokás elhalványodott, és csak a rendszerváltás után kezdett újraéledni a minőségi kávé iránti igény. Az elmúlt 10-15 évben már hazánkba is eljutottak a nívósabb olasz kávémárkák, napjainkban pedig a specialty kávék és kávézók térhódítása figyelhető meg. A kávépincért pedig már hazánkban is baristának nevezik a nemzetközi trendeknek köszönhetően. 

Mit csinál a barista?

Ha szereted a jó kávét, akkor biztosan tapasztaltad már, hogy milyen óriási különbség tud lenni kávé és kávé közt. A tökéletes ital elkészítése ugyanis rengeteg tényező függvénye. 

Nem mindegy, hogyan termesztették a kávécserjét, hogyan szüretelték le a termést, hogyan dolgozták fel. Fajtától és termőterülettől függően más más pörkölési profilt kell alkalmazni, sőt az is kritikus, hogyan őrlik az adott kávét. Lényeges, hogy a kávé elkészítésénél megfelelő legyen a víz minősége, hőmérséklete, a nyomás, és nem mindegy mennyi ideig tart maga a kivonatolás. 

Egy baristának ismernie kell az egész folyamatot, de ez még csak a kezdet. Lássuk, mi mindent kell tudnia egy kávékészítő mesternek! 

 • Ismernie kell a különböző kávéfajtákat, és ezek felhasználását
 • Tisztában kell lennie a pörkölési módokkal
 • Ki kell tudnia választani a megfelelő szemcseméretet az őrlésnél
 • Tudnia kell szakszerűen használni a kávékészítő gépeket, barista kellékeket
 • Ismernie kell a gépi és kézi kávékészítési módszereket
 • Nem jelenthet problémát a tökéletes tejhab és a tejes kávéitalok elkészítése és ezek díszítése sem
 • Vérbeli vendéglátósnak kell lennie, aki profin kezeli a vendégeket, hiszen nem csak elkészíti a kávét, de fel is szolgálja azt

Ugye, hogy nem olyan egyszerű feladat?

A barista fizetése függ a tappasztalatától, képesítésétől és a munkavégzés helyétől

Mi kell ahhoz, hogy barista legyél? 

Mint minden szakma, a barista mesterség is tanulható. Ahhoz azonban, hogy valaki igazán jó baristává váljon, nem árt, ha rendelkezik bizonyos alap tulajdonságokkal és készségekkel.

Elhivatottság

Ha a kávérajongók népes táborába tartozol, akkor az már félsiker. Hiszen hogyan is készíthetnél igazán finom ha kávét, ha te magad nem szeretnéd? Ráadásul, mint manapság sok más szakma esetében, itt is fontos a folyamatos tanulás, amely csak akkor jön majd könnyedén, ha valóban érdekel a kávékészítés világa. Ha a kávé számodra szerelem, akkor igazán szerencsés vagy: ezzel a szakmával bejárhatod a világot, versenyeken vehetsz részt, és folyamatosan újabb trendeket ismerhetsz meg! 

Fókusz és pörgős személyiség

A tökéletes kávé elkészítéséhez szükséged lesz egy adag koncentrációs képességre és precizitásra is. Ha valami hibádzik a kávé elkészítésénél, az azonnal érezhető az elkészült ital ízén. Ugyanakkor készülj fel, hogy nem lehet sokat pepecselni egy-egy csésze elkészítésekor, hiszen a vendégek türelmetlenül várják majd a kedvenc italukat. 

Jó stressztűrő képesség

A tempós munkavégzés közben koncentrálni már önmagában embertpróbáló feladat. De ne feledd: baristaként nem csupán a kávé elkészítésével kell majd foglalkoznod, hanem a vendégeiddel is! Könnyen előfordulhat, hogy egyszerre több feladatra is kell koncentrálnod, vagy valamilyen kihívásba ütközöl: egy elégedett vagy elégedetlen vendég, vagy valamilyen technikai probléma gyakran merül fel a szakmában. 

Vendéglátós véna 

Mivel baristaként a kávékészítésen kívül a felszolgálást is te végzed, fontos, hogy jól tudj bánni a vendégekkel is. Ehhez jó kommunikációs készség, fejlett empátia, intuíciós képesség és egy adag türelem is kell majd. Sokszor fogsz találkozni azzal a jelenséggel, hogy a vendégek maguk sem tudják, mit szeretnének. Egy jó barista pár kérdéssel és egy kis emberismerettel már sejteni fogja, hogy mi lesz a vendég számára a legjobb. 

Bár a fentiek elsőre kissé ijesztőnek tűnhetnek, ne ijedj meg: egy jó barista képzés és egy kis tapasztalat majd megtanít a szakma fortélyaira.

A barista kellékek ismerete a szakma fontos része

Mennyi egy barista fizetése?

Ha a szakma elsajátításán gondolkozol, nem elhanyagolható kérdés, hogy mennyit fogsz majd keresni. A barista fizetések a következő tényezőktől függnek: 

 • Milyen képesítéssel rendelkezik a barista és hol szerezte azt? 
 • Mennyi tapasztalata van és hol szerezte a tapasztalatát?
 • Milyen egyéb referenciái vannak? (Például vett-e részt versenyen?) 
 • Milyen színvonalú helyen dolgozik? 
 • Melyik országban van a munkahelye?

Magyarországon a jelenlegi fizetések kb 1200 Ft-os órabérnél kezdődnek, egy rangosabb helyen akár 1700-1800 Ft-os órabér is elérhető. Ennél külföldön sokkal jobban lehet keresni: a nyugati országokban havi 6-900.000 Ft-nak megfelelő fizetéssel is lehet számolni. 

Kedvet kaptál? Jelentkezz barista tanfolyamunkra! 

Oldalunkon jelentkezhetsz a több, mint 10 éve működő Best Barista Iskola barista képzéseire. Akár hobbi szinten, akár karrierépítés céljából szeretnéd elsajátítani a kávékészítés mesterségét, nálunk jó helyen jársz! 

Miért válaszd a Best Barista iskola képzéseit? 

 • Magasan képzett, tapasztalt, a szakmában elismert oktatók tartják a képzéseket
 • A képzések jó hangulatúak, gyakorlatorientáltak
 • Már több, mint 20 városban indul képzésünk
 • Kombinált képzéseinkkel akár több szakmát is tanulhatsz egyszerre
 • A tanfolyam elvégzése után magyar és külföldi munkaajánlatok várnak Rád, akár óceánjáró hajóra is mehetsz
 • Már több ezer nálunk végzett szakember dolgozik a világ 90 országában

Várunk szeretettel. Nézd meg a barista tanfolyamainkat!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram