A frappé - görög gyökereinek köszönhetően - a legnépszerűbb kávé Görögországban, igazi nemzeti italnak tekintik. A barátok a legnagyobb hőségben összegyűlnek az árnyas teraszokon és kedvenc görög jegeskávéjukat kortyolgatva beszélik meg az élet nagy dolgait. A frappé egy igazán mennyei, hideg és frissítő kávéital a forró napokra, mely túllépve az országhatárt, mára az egész világon ismert és kedvelt különlegesség lett. Könnyen és gyorsan elkészíthető akár otthon is. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy mi is a frappé és miben különbözik jeges társaitól. Megtudhatod, hogy honnan ered és hogyan készíts frappét házilag.
Mi a frappé kávé? A frappé jelentése
A frappé - vagy ahogy sokszor nevezik görög frappé, Nescafé frappé - egy görög jeges kávéital, amely instant kávéból, jégből, cukorból, valamint vízből és/vagy tejből készül, amit összeráznak. Ezt az alapvetően krémes állagú italt gyakran tejszínhabbal és különböző szirupokkal szolgálják fel.
A frappé Görögországban és Cipruson a legnépszerűbb kávéfajták közé tartozik, és a görög kávékultúra egyik igazi védjegye.
Mi a különbség a frappé, a jegeskávé és a cold brew között?
A frappét sokszor mossák össze a szintén népszerű jegeskávéval, valamint a cold brew-val, pedig három külön specialitásról van szó. De miben is különböznek?
Cold brew
A cold brew zsánerében a filterkávéhoz hasonlít. A kávéőrleményt hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják 12-24 órán keresztül, majd leszűrik. A hosszú elkészítési folyamatnak köszönhetően a savak kevésbé oldódnak ki, ami egy sokkal lágyabb és a forrón készült kávéktól eltérő ízkarakterű feketét eredményez.
Jegeskávé
A hagyományos jegeskávé esetében a pohár aljára jég kerül, majd ezt öntik fel tejjel és ezután jöhet rá a frissen főzött eszpresszó. Sokak kedvence a fagyival megbolondított változat, amelyben a hozzávalók ugyanazok, mint az általános receptnél. Az elkészítésnél azonban mindig figyelni kell a megfelelő sorrendre, azaz, hogy a fagyi kerüljön először a pohárba, amire rátesszük a jeget. Ezután jöhet a hideg tej, rá a dupla eszpresszó, és végül igazi koronaként egy kis tejkrém a tetejére.
Frappé
A frappé általában édesebb és gyakrabban ízesített, mint a cold brew vagy a jeges kávé. Hagyományosan instant kávéból készül, de kaphatók frappé porok is. A hozzávalókat addig kell shakelni vagy turmixolni, amíg krémes állagot nem kapunk.
A Nescafé frappé története
A klasszikus görög frappét, amely instant kávéval készült, 1957-ben fedezték fel a szaloniki nemzetközi vásáron. A Nestlé vállalat egyik alkalmazottja egy új, gyerekeknek szánt terméket mutatott be: egy csokoládéitalt, amelyet tejjel összekeverve és egy shakerben összerázva gyakorlatilag azonnal el lehet készíteni. Mindeközben egy másik munkatárs azon törte a fejét, hogy hogyan ihatná meg a szokásos instant kávéját a szünetben, de nem talált forró vizet, ezért a kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze egy mixerben. Ez a rögtönzött megoldás alapozta meg aztán ezt a kedvelt görög italt. A Nescafé frappé Görögországban a legnépszerűbb italok közé tartozik, és gyakorlatilag minden görög kávézóban kapható.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a világ az elmúlt két évtizedben a frappé eszpresszó változatát fogadta be, amelynél egy shakert 2/3-áig töltenek meg jéggel, és egy dupla eszpresszóval, illetve némi cukorral felrázzák, mielőtt a pohárba kerülne.
A külföldi turisták a frappét magukkal vitték hazájukba, ahol némi változtatással átvették. Bulgáriában például víz helyett sokszor Coca-Colát használnak, Dániában csapvíz helyett gyakran hideg tejet adnak hozzá. Szerbiában a frappé általában szintén tejjel vagy sok helyen fagylalttal készül.
Frappé készítő mixer vagy shaker? Mire van szükség?
Használhatunk hagyományos koktélmixert és elektromos tejhabosítót, valamint kézi habverőt is kedvenc frappénkhoz. A cél az, hogy minél krémesebb legyen a frappé állaga.
Jó, ha van kéznél nagy teljesítményű turmixgép, vagy olyan szerkezet is, amellyel zúzott jég készíthető, hogy minél élvezhetőbbé tegyük kávéitalunkat.
Hagyományos görög frappé recept
A tradicionális görög frappé instant kávé (Nescafé) és víz felhasználásával készül, amelyet felrázva habos, frissítő italt kapunk.
A görög frappé lehet:
- Sketos
- Metrios
- Glykos
- Me gala
Hogy melyik szimpatikus, ez elsősorban ízlésünktől függ. Érdemes mindegyik változatot kipróbálni.
- Sketos - Ez a verzió cukor és tej nélkül készül. 250 ml vízhez 1-2 teáskanál instant kávét adunk attól függően, hogy mennyire erős kávét szeretnék.
- Metrios - Aki a közepesen édes italokat szereti, annak ez a tökéletes recept. A 250 ml vízhez 1-2 teáskanál instant kávét és ugyanolyan mennyiségű cukrot teszünk.
- Glykos - Az édesszájúak kedvence. A 250 ml vízhez 1-2 teáskanál instant kávét és kétszeres mennyiségű, azaz 2-4 kanál cukrot mérünk ki.
- Me gala - A me gala a fentiek tejes verziója, amikor ízlés szerint - min. 1 evőkanál - tejet is adunk a vízhez.
Elkészítés:
- Egy magas falú frappé pohárba tegyünk zúzott jeget vagy 3-4 jégkockát.
- Az instant kávét, a cukrot és egy felespohárnyi vizet habverővel dolgozzuk el, amíg krémes habot nem kapunk. Majd töltsük rá a jégre.
- Ezután öntsük fel hideg vízzel és/vagy tejjel.
Különleges frappé receptek
És akkor lássunk most néhány különlegesebb frappé receptet is a nyári napokra.
Csokis frappé
Hozzávalók:
- 2 kanál instant kávé
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál cukor
- 300 ml tej
- 2 evőkanál csokireszelék (díszítésként)
- zúzott jég
Elkészítés:
- Egy magas falú poharat félig töltsünk meg zúzott jéggel.
- A kávét, a kakaóport, a cukrot keverjük krémesre habverő vagy mixer segítségével, majd öntsük a jégre.
- Ezután töltsük rá a maradék tejet.
- A tetejét csokireszelékkel díszíthetjük.
Vanília frappé
A vaníliás frappé elkészítése pofonegyszerű. Kövessük a hagyományos görög receptet, ám az instant kávé mellett egy vaníliarúd kikapart belsejét is adjuk hozzá az italhoz, ami édesebbé és illatosabbá varázsolja a különlegességet.
Karamellás (caramel) frappé
A karamell szerelmesei imádni fogják ezt a verziót, ami szintén a tradicionális receptből indul ki. Itt díszítésként tejszínhabot használhatunk, és magába a frappébe, valamint a tetejére is karamell szósz kerül.
Te is szívesen készítenél kávékülönlegességeket? Jobban megismernéd a kávézás kultúráját és az egyes italok elkészítésének fortélyait? Akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!
[Képek forrása: freepik.com]