Cascara: a kávé és a tea találkozása

A cascara bár egyáltalán nem számít újdonságnak - hiszen évszázadok óta fogyasztják például Jemenben vagy Etiópiában -, mégis viszonylag ritkán találkozhatunk vele az itallapokon. Nem kávé és nem is tea, hanem a kettő randevúja, amelyet egyedi, édeskés ízvilág jellemez. Egy igazi kuriózum, mely hidegen és melegen egyaránt ínycsiklandó és egzotikus. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a kávécseresznye teáról, többek között, hogy miért is olyan különleges, mennyi koffeint tartalmaz és hogyan készítheted el otthon.

A cascara vagy kaszkara, az arab Qishr szóból származik, ami "héjat" jelent.

Mi az a cascara? Kávé vagy tea?

A cascara vagy kaszkara, az arab Qishr szóból származik és "héjat" jelent. Egész pontosan a kávénövény gyümölcsének, a kávécseresznyének a szárított külső rétegére vonatkozik az elnevezés.

Miután a cseresznyéből eltávolítják a magokat, azaz a kávébabot, a héjakat összegyűjtik és ezt a pépet napon szárítják.

A cascara nem is kávé, és nem is tea a hagyományos értelemben. A camellia sinensis növény helyett a coffea nemzetségből származik, ezért nem sorolható a valódi teák közé. Sokak szerint a legjobb gyümölcsteaként aposztrofálni, többnyire kávécseresznye teaként vagy cascara teaként emlegetik.

Megjelenésében annyiban különbözik a hagyományos tealevelektől, hogy a héj darabok bőrszerűek, leginkább a szárított mazsolához vagy a dió zöld héjához hasonlóak.

ÉRDEKESSÉG: A kávécseresznyét általában a kávékészítés melléktermékének tekintik, és vagy hulladékként végzi, vagy komposztként alkalmazzák. A cascara azonban lehetőséget biztosít az újrafelhasználásra, egyedi italok készítésére. Az egész folyamat szépsége, hogy nemcsak a kávénövény kreatív hasznosításának nyit utat, hanem környezetbarát megoldás is.

A cascara teát Jemenben és Etiópiában évszázadok óta fogyasztják.

A cascara tea története

Bár sokan újdonságként tekintenek a cascarara, a jemeni és etiópiai kávétermelők valójában évszázadok óta szárítják és főzik így a cseresznyét. Sokak szerint már azelőtt ez volt a szokásuk, hogy a kávészemeket először használták volna feketék készítésére.

Ezekben az országokban a szárított cseresznyét gyakran áztatják fűszerekkel, például gyömbérrel, szerecsendióval vagy fahéjjal együtt, hogy egy illatos italt kapjanak, amelyet Etiópiában hashara, Jemenben qisher néven ismernek. Az italok óriási népszerűségnek örvendenek ezekben az országokban,  Jemenben valójában gyakrabban fogyasztják, mint a kávét, mivel olcsóbb.

Míg Jemenben és Etiópiában már régóta a hétköznapok része a cascara, Dél-Amerikában - különösen El Salvadorban és Bolíviában - is kezd egyre népszerűbb lenni, a kávétermelők szintén elkezdték a cascara értékesítését és exportálását. 

A cascara 2022 óta legális az Európai Unióban

A cascara jó darabig nem volt ugyan illegális, de nem is legalizálták. Sok éven át hiánypótló termék volt, amelyet kis mennyiségben értékesítettek, így a szabályozó hatóságok nem fordítottak rá különösebb figyelmet.

2015-ben a legalitás és az élelmiszerbiztonság kérdése akkor került fókuszba, amikor egy osztrák kávétársaság a cascara alapján üdítőitalt akart készíteni.

Az Európai Unió akcióba lendült, és egy 1997-es uniós törvényre hivatkozott, amely kimondja, hogy minden "újszerű" élelmiszer esetén - vagyis amennyiben a törvény hatályba lépése előtt még nem fogyasztották azt széles körben az EU-ban - bizonyítani kell annak biztonságosságát, mielőtt forgalomba kerülhet.

A cascara tehát hirtelen olyan státuszba került, hogy hivatalosan nem volt legalizálva, Európában, ugyanakkor betiltva sem. Ez razziákhoz vezetett a kávézóknál és pörkölőknél, ahol a hatóságok nagyobb cascara készleteket koboztak el.

A bürokráciának 2022-ben szakadt vége, a cascara azóta legális Európában.

Milyen ízvilág jellemzi a cascara teát?

A cascara a kávé és a tea találkozása. Bár a kávénövényből származik, az ital íze egyáltalán nem hasonlít a feketékre.

A cascara teát gyakran édes, gyümölcsös ízűnek írják le, a csipkebogyó, hibiszkusz, cseresznye, vörös ribiszke, a mangó és a dohány jegyeivel.

Mennyi koffeint tartalmaz a cascara tea?

A cascara teában kevés koffein van, sokkal csekélyebb mennyiség, mint a kávéban. Hasonlóan azonban a feketéhez, a cascara és a víz aránya befolyásolja az elkészült ital koffeintartalmát. Érdekesség ugyanakkor, hogy az áztatási idő nincs jelentős hatással az erősségre.

A legerősebb cascara koffeintartalma a vizsgálatok során 111,4 mg/l volt,  szemben a főzött kávé széles, körülbelül 400-800 mg/l-es tartományával.

A cascara receptje egyszerű: a szárított kávécseresznyét forró vízben áztatjuk.

A cascara tea receptje: hogyan készül ez az egzotikus ital?

A cascara más teákhoz hasonlóan úgy készül, hogy a szárított kávécseresznyét forró vízben áztatják. Valójában nincs pontos recept a tökéletes elkészítéséhez. Főzése teret enged a cascara szerelmeseinek, hogy kísérletezzenek a víz-tea arányokkal és a készítési idővel.

Cascara melegen fogyasztva

Általános iránymutatásként elmondható, hogy 1-2 evőkanálnyi, körülbelül 5-7 grammnyi cascarát érdemes használni 250 ml vízhez, amely éppen csak felforrt. Ezután 3-5 percig áztatni, végül leszűrni, eltávolítva a héj maradványokat.

Bár a cascara már eleve elég édes, néhányan azt javasolják, hogy az extra íz érdekében adjunk hozzá egy kis mézet vagy cukrot. Egy másik lehetőség, hogy gyömbérrel, szerecsendióval vagy fahéjjal dobjuk fel az italt.

Cascara, mint jeges tea

A cascara hidegen is elkészíthető, jeges teaként kiváló frissítő a meleg nyári napokon.

A tökéletes ízhatás érdekében használjunk 6 evőkanálnyi teát 300 ml hideg vízhez. A cascarát áztassuk a vízbe, majd hagyjuk állni a hűtőben 24 órán át. Ezután már csak le kell szűrni és fogyasztani. De például French Press-szel is elkészíthető.

A cascara nem azonos a cascara sagradával

Fontos, hogy mindig cascara kávécseresznye teát keressünk, amely nem összetévesztendő a cascara sagradával, a kaliforniai homoktövisfa szárított fakérgével, ami hashajtó hatású.

Az amerikai őslakosok a cascara sagradát székrekedés, továbbá ízületi fájdalmak és epekő esetén is használták. 

Szeretnél még többet megtudni a kávékról?

Amennyiben még jobban elmélyednél a kávézás világában,akkor nézz szét barista tanfolyamaink között! Kezdő szinttől egészen a mesterkurzusokig számos lehetőséged akad arra, hogy velünk szélesítsd a látóköröd!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram