Caffé latte, a klasszikus tejeskávé

A caffé latte, az ikonikus tejeskávé a világ minden táján egyike a kávézók legkedveltebb italainak. A tej és a kávé könnyed táncot jár ebben a különlegességben. A sármját homogén textúrája, selymes ízvilága és a tetejét borító leheletnyi tejhab adja. De mit érdemes tudni a caffé lattéról? Honnan származik és miben különbözik a többi tejes kávéitaltól? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

A caffé latte készítése otthon is nagyon egyszerű.

Mi az a caffé latte?

A latte vagy caffé latte tulajdonképpen a cappuccino nagytestvére. Egy vagy két adag eszpresszóval készítik. Arányaiban úgy néz ki, hogy ⅓ rész kávéhoz, ⅔ rész gőzölt tejet adnak, melyet egy vékony (kb. 1 cm-es) tejhabrétegből fed. Ezek az elemek együttesen egy kiegyensúlyozott ízvilágú, homogén textúrájú kávékülönlegességet eredményeznek. 

A caffé latte története

A caffé latte eredetét sokan Olaszországhoz kötik, azonban más források szerint sokkal inkább az amerikai kontinensről származik. 

A caffé latte nevében a latte egyszerűen a tejet takarja, tehát az olasz forma jelentése "kávé és tej", hasonlóan a francia café au lait-hez, a spanyol café con leche-hez és a portugál café com leite-hez. 

Az Oxford English Dictionary szerint a caffé latte kifejezést angolul először 1847-ben használták (caffé latto néven), 1867-ben pedig William Dean Howells írta le caffé latte néven esszéjében, az Olasz utazásokban.

Kenneth Davids Coffee: A Guide to Buying, Brewing and Enjoying (Útmutató a vásárláshoz, a kávéfőzéshez és az élvezethez) című könyvében az alábbi olvasható: 

"Legalábbis a közelmúltig Olaszországban a "latte" rendelése értetlenkedő pillantásokat és egy pohár forró tejet eredményezett. Az amerikai stílusú caffé latte nem létezett az olasz kávézókban, kivéve talán néhány olyan helyet, ahol az amerikai turisták domináltak. Nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű reggeli italok már generációk óta léteznek Európában, de ennek az italnak a caffé változata amerikai találmány.”

A café lattét az 1950-es években egy kaliforniai barista, Lino Meiorin vezette be. Azoknak a vendégeknek főzte, akik túl kicsinek találták a cappuccinót. 

A caffé latte folyamatos evolúción megy keresztül. Mára népszerű változatai a sütőtökös, karamellás és vaníliás változatok.

ÉRDEKESSÉG: Az olaszok a café lattét általában cukor nélkül vagy kevés cukorral, elsősorban reggelire fogyasztják, míg az amerikaiak a kifejezetten édes változatát szeretik, és a nap bármely szakában örömmel kortyolják.

Miben különbözik a caffé latte más tejes kávéitaloktól?

Nézzünk most meg néhány igazi tejes kedvencet, hogy mi is a fő különbség elkészítésükben!

Caffé latte vs. cappuccino

A cappuccino egyenlő arányban tartalmaz eszpresszót, gőzölt tejet és tejhabot. 

Erősebb, mint a caffé latte, mivel kevesebb gőzölt tej hígítja a jó öreg presszókávét.

A cappuccinót emellett kisebb -  150-180 ml-es - kávéscsészében szolgálják fel, mint a lattét.

JÓ, HA TUDOD: A csésze mérete nagyon fontos ahhoz, hogy az eszpresszó és a megfelelő mennyiségű tej között tökéletes ízegyensúlyt érjünk el.

Caffé latte vs. flat white

A flat white szintén eszpresszóból készül gőzölt tejjel és egy kis tejhabbal. Az italt azonban erőteljesebb ízvilág jellemzi, mivel sokkal jobban dominál benne a presszókávé, kevésbé hígítja a tej és a tejhab, mint a caffé lattét. 

A flat white elsősorban azok kedvence, akik az eszpresszó markánsabb ízvilágát kedvelik. 

Mi a különbség a caffé latte és a latte macchiato között?

A latte macchiato festett tejet jelent, és az oly népszerű macchiato fordítottja. A  tej hangsúlyos benne, melyet némi kávéval jelölnek. 

Azért kerül sokkal több a tej a latte macchiatóban, mert annak idején gyerekeknek készítették, akik nem akartak kimaradni a délutáni kávézásokból. Így született meg ez a számukra is bátran fogyasztható ital.

A caffé lattétól elsősorban abban különbözik, hogy a latte macchiatót magas falú üvegpohárban készítik és a presszót kávét egy kanál segítségével szép lassan csorgatják a habos tejbe. A latte macchiatóban a 3 réteg jól elkülönül és vastagabb habréteggel büszkélkedhet, mint a caffé latte.

A caffé latte ⅓ rész kávéból és ⅔ rész gőzölt tejből készül, melyet vékony tejhabréteg zár.

Caffe latte készítése otthon

Lássuk most, hogy hogyan kreálhatsz otthon tökéletes caffé lattét.

Milyen kávéval készítsd el kedvenc lattédat?

A caffé lattéhoz a legideálisabbak a közepes és a sötét pörkölésű kávék, melyekre enyhe savasság és néhány erős alaptónus jellemző. A lattéban nem működnek jól a világos pörkölésű babok.

Ahhoz, hogy igazán jó tejeskávét készíthess, mindig törekedj arra, hogy minőségi, frissen pörkölt és őrölt kávéból főzd az eszpresszót, hiszen ez a tökéletesség kulcsa.

A legideálisabbak természetesen a profi presszógépek, de egyáltalán nem kell csüggedni akkor sem, ha nem áll rendelkezésedre ilyen. Jól működhet a kotyogós is, az AeroPress, vagy éppen a kapszulás kávék.

Caffé latte recept

A caffé latte receptje 30 ml eszpresszót és 220 ml tejet tartalmaz.

Hozzávalók: 

  • 1 adag eszpresszó (30 ml)
  • 220 ml tej

Elkészítés:

  1. Főzd le az eszpresszót, majd töltsd egy magasabb falú üvegpohárba vagy nagyobb csészébe.
  2. Ezután öntsd fel a gőzöl tejjel.

FONTOS: A lattét egy kis tejhabréteg borítja, ezért fontos, hogy amikor a folyékony, gőzölt tejet az eszpresszóra öntöd, egy kanál segítségével meg kell akadályoznod, hogy összekeveredjen a felhabosított tejjel. A kb. 1 cm vastag habréteg ezután kerülhet rá az italra. 

Érdekességek a caffé lattéról

  • Egyes helyeken a lattét önállóan vagy csészealjra helyezett pohárban szolgálják fel, amelyhez szalvétát is adnak, hogy könnyebb legyen megfogni a fogyasztáskor.
  • Ázsiában és Észak-Amerikában a lattét ázsiai teákkal kombinálják. A kávézók és teázók ma már a chai és a forró vagy jeges latte változatait is kínálják.
  • Dél-Afrikában a piros lattét rooibos teával készítik.
  • Ma már egyre elterjedtebb, hogy a caffé lattét növényi tejjel, például szója-, zab- vagy rizstejjel főzik, így azoknak sem kell lemondaniuk a tejeskávé örömeiről, akik nem fogyaszthatnak állati eredetű tejet.

Ha szeretnél megismerkedni többek között a tejes kávékülönlegességek profi elkészítésének fortélyaival, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram