Bécsi kávé: stílus és elegancia

A kávézás világában a bécsi kávé különleges helyet foglal el, minden kortya gondolatban az osztrák főváros kávéházainak varázslatos világába repít el bennünket. A kávéspecialitás a jellegezetes bécsi pörkölésnek köszönhetően kellemes, lágy ízvilággal rendelkezik, amelyet némi csokival és tejszínhabbal spékelnek meg. Cikkükben most bevezetünk az eredeti bécsi kávé történetébe, elkészítési módjába és megmutatjuk, milyen szerepet játszott a bécsi kávéházak pezsgő életének kialakulásában.

Báj és elegancia: milyen a bécsi kávé?

A bécsi kávé első pillantásra levesz mindenkit a lábáról eleganciájával. Alapja egy hosszú kávé vagy hosszabb eszpresszó (espresso lungo), amit egyenesen az édes csokoládé öntetre csurgatnak. Az ital alján található csoki egyáltalán nem csak díszítőelem, hanem a tökéletes ízhatás fontos összetevője. A bécsi kávét tejszínhabbal koronázzák, melyet a legtöbb helyen kis csokiforgáccsal turbóznak, de kerülhet rá illatos fahéj, illetve reszelt citrom- vagy narancshéj is.

Bécsi pörkölésű kávé, minőségi arabica szemek

A bécsi kávé arabica szemekből készül, amelyek a kávék világában magas minőségükről ismertek. Ezek a kávébabok adják az eredeti bécsi kávé jellegzetes lágy és kellemes ízvilágát. A bécsi kávé különlegessége azonban nem csupán a kávé fajtájában rejlik, hanem a pörkölés módjában is.

Csodás ízeit a világos pörkölés adja. A kávéban megjelenő középbarna szín és az enyhén savanykás, kesernyés jegyek együtt alkotják azt a hatást, amely a bécsi kávét egyedülállóvá és vonzóvá teszi a kávézás szerelmesei számára évszázadok óta. Kiegyensúlyozott ízei kiválóan illeszkednek a kávéházak hagyományos atmoszférájához és Bécs kulturális életéhez.

A bécsi kávé története szorosan kapcsolódik a kávéházak hagyományához és az osztrák főváros, Bécs gazdag kulturális örökségéhez

A kávéházi kultúra kialakulása és a bécsi kávé története

A bécsi kávé eredete szorosan kapcsolódik a kávéházak hagyományához és az osztrák főváros, Bécs gazdag kulturális örökségéhez. A kávé a 17. században hódította meg Európát, és Bécsben is hamar népszerűvé vált. A század végére megnyitottak a városban az első kávéházak, amelyek a 18-19. században váltak igazán a társadalmi élet középpontjává. A városi polgárság nemcsak kávézni jött össze, hanem olvasni, beszélgetni, társasjátékozni, vagy csak élvezni a tartalmas beszélgetéseket. A bécsi kávéházak kulturális központtá váltak, ahol a gondolkodók, írók, művészek és a helyi értelmiségiek találkoztak.

Hogyan lett népszerű Bécsben a kávézás?

A bécsi kávé és a kávéházak története kapcsán fontos megemlíteni Jerzy Franciszek Kulczyckit, lengyel katonatisztet és diplomatát, aki Bécs városában élt, és kiemelkedő szerepet játszott a kávézás népszerűsítésében. 

A legenda szerint Bécs ostroma során, 1683-ban, a törökök elhagyott táborában több zsák kávét találtak, azonban a fekete babokat akkoriban nem ismerték, így nem is tudták pontosan, mihez kezdjenek vele. A király tehát úgy döntött, hogy a szemekkel megajándékozza a korábban a törökök fogságába esett Kulczyckit bátorságáért. A férfi a rabság során elleste a kávékészítés fortélyait, így hát megvásárolta a törökök által hátrahagyott kávébabokat és egyéb kávézáshoz szükséges eszközöket, majd 1685-ben megnyitotta saját kávéházát Blue Bottle néven. 

ÉRDEKESSÉG: Abban nincs teljes egyetértés a történészek körében, hogy valóban Kulczyckié lett volna az első kávéház, többen Diodatónak, egy örmény kémnek tulajdonítják. Az azonban nem elvitatható, hogy Kulczyckinek óriási szerepe van a bécsi kávéházkultúra fejlvirágoztatásában.

Kulczycki kezdeményezésére került sor az eredeti bécsi kávéházi szokások kialakítására, beleértve a kávéfőzés egyedi módját, a különféle kávéitalok kínálatát, valamint a kávéházak társadalmi és kulturális funkcióit. Kávézója a városbeli elit és kulturális élet nagyjainak központjává vált, és hamarosan - példáját követve - más kávéházak is nyíltak a városban.

Az eredeti bécsi kávé recept hosszú kávét, csokiöntetet és tejszínhabot tartalmaz.

Hogyan készül a bécsi kávé? Az eredeti bécsi kávé recept

Ha szeretnénk a bécsi kávéházak hangulatát otthonunkba varázsolni, akkor ezt könnyen megtehetjük, ugyanis nagyon könnyen elkészíthető az osztrák különlegesség. Lássuk a fő alapanyagokat!

Hozzávalók:

 • 1 adag hosszú kávé vagy espresso lungo
 • 10 ml csokoládéöntet
 • tejszínhab

Elkészítés:

 1. Főzzük le a kávét.
 2. A csésze aljára kerüljön csokoládéöntet, majd öntsük rá a kávét.
 3. Tejszínhabbal díszítsük.

TIPP: Az édesszájúak nyugodtan elkészíthetik mézzel a bécsi kávét, sőt ha igazán különleges italt szeretnénk, használhatunk ízesített csokit is, egyszerűen csak olvasszuk fel. Így aztán születhetnek például narancsos, chilis vagy mentás költemények.

Egyéb bécsi kávé receptek

Most pedig lássunk néhány további népszerű változatot az eredeti receptúrán túl.

Bécsi jegeskávé a melegebb napokra

A bécsi kávénak van egy isteni jeges verziója is, ami nagyon üdítő a kánikulai napokon. 

Hozzávalók:

 • 2 adag hosszú kávé vagy espresso lungo
 • 10 ml csokoládéöntet
 • 2 gombóc vaníliafagyi
 • kevés jég
 • tejszínhab
 • csokireszelék

Elkészítés:

 1. Kanalazzuk a fagylaltot egy magas falú pohárba.
 2. Ezután jöhet rá a csokiszirup, majd tegyük rá a jégkockákat.
 3. Öntsük a kávét a jégkockákra.
 4. Díszítsük tejszínhabbal és szórjuk meg csokireszelékkel.

Bécsi melange

 A hagyományos bécsi melange kávé (Wiener melange) egy nagy pohárban fele-fele arányban tartalmaz presszókávét, valamint gőzölt, habosított tejet, melyet sok esetben még extra tejszínhabbal is megspékelnek.

Mária Terézia 

A Mária Terézia szintén egy óriási népszerűségnek örvendő ital, ami klasszikusnak számít a bécsi kávéházak életében. Egyediségét a narancslikőr adja.

Hozzávalók:

 • 2 adag eszpresszó
 • 0,5 dl tej 
 • 1 tk. cukor
 • 1 ek. narancslikőr (Cointreau)
 • 0,75 dl tejszín
 • 0,5 csapott ek. porcukor
 • narancshéj (a tetejére)

Elkészítés:

 1. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük.
 2. Egy üvegpoharat forró vízzel átöblítünk, majd beletesszük a cukrot és a narancslikőrt.
 3. Ráöntjük a forró tejet, majd a frissen lefőtt kávét.
 4. Ezután jöhet rá a tejszínhab, majd narancshéjjal díszítjük.

Ha szeretnél még több kávékülönlegességgel megismerkedni, belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Kiváló oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram