Ristretto: a kicsi, de erős olasz

A ristretto méltán híres kistestvére az espressónak. Kevesebb mennyiségű vízzel és rövidebb extrakciós idővel készül, amely egy gazdagabb ízvilágot eredményez, ráadásul kevesebb koffeint tartalmaz. Cikkünkből most megismerheted az olaszok büszkeségét, a ristrettót. Megmutatjuk, hogy pontosan miben is különbözik a szokásos espressótól. Továbbá azt is megtudhatod, hogyan készül, mennyi koffeint tartalmaz és miért szeretik oly sokan világszerte.

Mi a ristretto jelentése?

A ristretto szó jelentése olaszul, „korlátozni” vagy „szűkíteni”. És hogy hogyan jelenik meg mindez a kávézás világában? Nos, a ristretto a szokásos espressónak a kevesebb vízzel és rövidebb extrakciós idővel készült változata.

Ne tévesszen meg azonban a szerény mennyiség, hiszen a ristrettóban ott lapul a szuperő!  Sokkal koncentráltabb ízvilággal büszkélkedhet ugyanis, mint presszókávé testvére. 

ÉRDEKESSÉG: Ha egy kávézóban ristrettót rendelsz, és azt kanál, valamint cukor nélkül szolgálják fel, az nem véletlen! Ezt a kávét ugyanis hagyományosan édesítés és keverés nélkül fogyasztják, és szakértők szerint étkezés után érdemes elkortyolni. Ahhoz, hogy a ristretto ízét teljes mértékben élvezhesd, ajánlott előtte egy kevés vizet inni.

Ristretto vs. espresso

Az espresso rajongókat szinte kivétel nélkül lenyűgözi a ristretto. Bár mindkét ital espresso géppel készül, számos fontos különbség van köztük, amelyek meghatározzák az ízüket, az elkészítési módjukat és a kávézás élményét. Lássuk most ezeket!

A ristretto és az expresso a víz mennyiségében és az extrakciós időben is különbözik.

Espresso- ristretto: mennyiség, elkészítés, koncentráció

EspressoRistretto
Egy adag kávé mennyisége8-12 g8-12 g
Víz mennyisége30-35 ml15-25 ml
Elkészítési idő25-30 másodperc15-17 másodperc
Koncentrációgazdag és kiegyensúlyozott, amelyben a savasság, édesség és keserűség harmonikus egyensúlyt alkotkoncentráltabb íz, amely édesebb és kevésbé keserű, mint az espresso 

Espresso vs. ristretto: íz és aroma

Espresso: Az espresso ízvilága gazdag és komplex, amelyben a csokoládé, dió, karamell és a fűszeres jegyek dominálnak. Az aromája mély és földes.

Ristretto: A ristretto édesebb és intenzívebb ízű, mivel a rövidebb extrakció során kevesebb keserű anyag kerül a pohárba. Gyakran gyümölcsös és virágos jegyek jellemzik, amelyek friss és élénk aromát eredményeznek.

Az espresso és ristretto koffeintartalma 

Espresso: Egy standard espresso shot körülbelül 50-70 mg koffeint tartalmaz. Az extrakció során a víz hosszabb ideig érintkezik a kávéval, így több koffein oldódik ki.

Ristretto: A ristretto shot valamivel kisebb, 25-30 mg koffeintartalmú. A rövidebb extrakció miatt ugyanis kevesebb koffein kerül a kávéba, bár az ital koncentráltabb ízű.

A ristretto egy koncentráltabb formájú kistestvére az espressónak.

A ristretto története

A café ristretto története mélyen gyökerezik az olasz kávékultúrában, amely az espresso szülőhelye is. Olaszországban a kávézás egy igazi rituálé, egy társadalmi esemény, amely összehozza az embereket. Az olaszok számára a kávé az élet mindennapi részét képezi.

A ristretto először az 1980-as években tűnt fel a  kávéházak itallapján és azonnal belopta magát a szívekbe.  A kávé kapcsán sokszor emlegetik David Schomer nevét, aki az Espresso Vivace kávézók tulajdonosa volt Seattle-ben. A ristretto számára szerelem volt első látásra, ezért szerette volna, hogy az amerikai közönség is megismerhesse ezt az italt. Seattle, az eszpresszó mozgalom amerikai epicentrumaként, tökéletes helyszínt biztosított a ristretto népszerűsítéséhez. Az Espresso Vivace kávézók gyorsan hírnevet szereztek a kiváló minőségű ristretto shotok miatt, és ez a trend hamarosan elterjedt az egész Egyesült Államokban. Az 1990-es évek elején pedig már világszerte fogyasztották.

Manapság a ristretto nem csak egy kávéital, hanem a minőségi kávézás szimbóluma is. Azok számára, akik igazán értékelik a kávé finom ízjegyeit és az intenzív aromákat, a ristretto tökéletes választás. Sok barista művészetének csúcspontjaként tekint a tökéletes ristretto shot elkészítésére.

Ristretto készítése lépésről-lépésre

Most pedig nézzük meg, hogy milyen eszközökre lesz szükséged a tökéletes ristrettóhoz és hogyan készítsd el!

Eszközök:

  • Espressogép
  • Kávéőrlő
  • Tömörítő
  • Shot pohár
  • Ristretto csésze

Jó hír a kapszulás kávé kedvelőinek, hogy többféle ristretto kapszula is elérhető, népszerűek például a Nespresso ristrettói.

Hozzávalók:

  • 7-8 gramm kávé
  • 15-20 ml víz

Elkészítés:

Az őrlemény mennyisége és az eljárás nagyban hasonlít az eszpresszó készítéséhez, de az extrakciót hamarabb befejezik. Általában 15-20 másodperc között kell leállítani, így a kávé édessége és savassága érvényesül. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy olyan anyagok kerüljenek a kávéba, amelyek a mogyorós és csokoládés ízekért felelősek.

  1. Őröld finomra a kávét, mintha espressót készítenél!
  2. Töltsd az őrleményt a portafilterbe!
  3. Egyenletesen oszd el, simítsd le és tömörítsd az őrleményt.
  4. Rögzítsd és zárd a portafiltert a gépbe, majd kezdd el lefőzni a kávét!
  5. Állítsd le az extrakciót 15-20 másodperc után.
  6. Nézd meg a shotot, sötétbarnának kell lennie, és körülbelül ¾ részig megtöltenie a shot poharat. 

Kísérletezd ki a számodra tökéletes ristretto kávét!

A ristretto elkészítése során játszhatsz picit az őrléssel, a vízaránnyal és a tömörítéssel, hogy valóban az ízlésednek legmegfelelőbb ízeket kapd.

Ristretto finomabb őrléssel

Amennyiben a kávét finomabbra őrlöd az espressónál, akkor lassíthatod az extrakciót. Ebben az esetben a presszókávé 30 másodperces lefőzési ideje alatt kb. 20 ml kerül majd a csészébe.

A jobban tömörített ristretto

Erősebb tömörítés esetén a kávé korongja sűrűbb és ellenállóbb lesz a vízzel szemben, ami kissé lelassítja az extrakciót. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kávé lassan csöpögjön ki, de fennáll a veszélye a megégésének is a kávéfőző fejében kialakuló magasabb hőmérséklet miatt. 

Nemcsak a ristrettót, hanem más kávékülönlegességeket is szeretnél profin elkészíteni? El tudnád képzelni az életed baristaként? Gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Kiváló oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram