Nespresso kávéfőző: a legfontosabb tudnivalók

A Nespresso kávéfőzők tökéletesen ötvözik a kiváló minőségű kávé elkészítését a modern technológia és a könnyű használat lehetőségével. Nem csoda, hogy egyre többek szívét hódítják meg világszerte. Cikkünkben most belesünk a Nespresso kávégépek világába, és bemutatjuk, mi teszi őket olyan különlegessé.

A Nespresso kávéfőző a Nestlé kapszulás kávéfőzője.

Miért szeretjük annyira a Nespresso kapszulás kávéfőzőket?

Ha kapszulás kávé, akkor sokaknak egyből a Nespresso jut eszükbe. De miért is váltak annyira szerethetővé a Nespresso kávéfőzők és kapszulák?

 1. Kávéfőzés pofonegyszerűen

A Nespresso kávégépek tervezése során a hangsúlyt a kényelemre és az egyszerű használatra helyezték. Fontos szempont volt, hogy gyakorlatilag egyetlen gomb megnyomásával főzhessünk minőségi kávét, amivel időt és energiát takaríthatunk meg. A készülékek kezelőfelülete könnyen használható, így még azok számára is gyerekjáték, akik amúgy idegenkednek bármilyen géptől, technikai kütyütől.

 1. Kiváló minőségű kávékapszulák

A Nespresso kávégépek gyártója elkötelezett a fenntartható és etikus kávétermelés mellett, így a felhasznált kávébabok minősége és eredete mindig garantált. A kapszulák egyedülálló rendszerrel rendelkeznek, amelyek megőrzik a kávé frissességét és aromáját, így minden egyes csésze tökéletes élvezetet nyújt.

 1. Variációk és személyre szabás

A Nespresso kávégépek széles választéka lehetőséget kínál a kávékedvelőknek, hogy megtalálják a számukra ideális készüléket. Legyen szó kisebb és nagyobb méretű kávéfőzőről, valamint olyan modellekről, amelyek cappuccino vagy latte készítésére is alkalmasak. Emellett a kávéerősség és a különböző kávéfajták kínálata is széles skálán mozog.

 1. Dizájn és elegancia a konyhában

A Nespresso kávégépek nemcsak kiváló funkcionalitással rendelkeznek, hanem stílusos és elegáns megjelenésükkel is kitűnnek a konyhai berendezések közül. A modern és letisztult vonalvezetésű gépek harmonizálnak a legtöbb konyhai környezettel, és prémium anyagokból készült felületeik tökéletesen stílusosak.

 1. Környezettudatosság és újrahasznosítás

A Nespresso elkötelezett a környezettudatosság iránt, és ennek megfelelően kialakította a kávékapszulák újrahasznosítási programját. 

ÉRDEKESSÉG: A Magyarországon eladott kapszulák több mint 50 százaléka újrahasznosításra kerül, ami óriási dolognak számít, nemzetközi viszonylatban ugyanis mindössze 28 százalék az átlag.

A Nespresso kávéfőző története

A kávékapszulák piaca a Nespressóval kezdődött, amelyet a svájci Nestlé 1986-ban indított útjára. Az ötlet akkor született, amikor Eric Favre, a Nestlé mérnöke 1975-ben meglátogatott egy különösen népszerű olasz kávézót. Megfigyelte, hogy a baristák folyamatosan húzzák a karokat a presszógépen, hogy növeljék a nyomást és megváltoztassák a kávé extrakcióját.

A következő tíz év során Favre ezt az ötletet továbbfejlesztette, hogy egy egyszerű kávéfőzőt hozzon létre, amely az eszpresszógép dinamikáját utánozza. A gép a vízbe és az őrölt kávéba nyomott levegőt adagolt, hogy olyan italt hozzon létre, amelyen hangsúlyos crema réteg található. A Nestlé csak 1986-ban jegyeztette be a védjegyet és szabadalmaztatta a gépet, valamint az alábbi kapszulákat:

 • Capriccio
 • Cosi
 • Bolero (ma Volluto)
 • Decaffeinato

A Nespresso innovációjával emberek millióinak kávéfogyasztását alakította át, és egy svájci úttörő ötletből 81 országban jelen lévő globális márkává fejlődött.

A fő előnyük az volt, hogy a kávézás szerelmesei mindössze egyetlen gombnyomással élvezhették otthonaikban, irodákban, szállodákban, éttermekben és kávézókban a kiváló minőségű, fenntartható módon előállított kávé csodás ízeit. 

A Nespresso a kávégépeket kezdetben ugyan csak irodákba szánta, de nem nem volt elég nagy az érdeklődés. 1988-ban Jean-Paul Gaillard csatlakozott a Nespressóhoz, aki úgy döntött, hogy megváltoztatja a kávéfőzők forgalmazását. Ahelyett, hogy a terméket vállalkozásoknak szánta volna, inkább az otthoni fogyasztóknak akarta luxuscikként eladni. Az egyes kapszulák árát mintegy 50%-kal megemelte.

Az eladások elkezdtek fellendülni. Ugyanebben az időben Gaillard létrehozta a "Club Nespresso" vagy "Le Club" nevet, amellyel a vásárlók úgy érezhették, hogy egy exkluzív "életstílus" részeseivé váltak.

A Nespresso kapszulás kávéfőző szabadalmát a Nestlé csak 1986-ban jegyeztette be.

A Nespresso kávéfőző típusai

A Nespresso széles kínálatában mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb gépeket, legyen szó rövid vagy hosszú kávéról, intenzívebb vagy enyhébb ízjegyekről.  

De honnan tudhatjuk, hogy melyik kávégép a legjobb számunkra?

A Nespresso kapszulás kávéfőzők között két irányvonalat találunk:

 • Original
 • Vertuo

Original kávégépek

A tökéletes csésze kávé nem a véletlen műve. A kézművesség és a technológia finom egyensúlya szükséges ahhoz, hogy csészéről csészére minőségi feketét készíthessünk.

Az Original gépek 19 bar nyomással hozzák ki a kávé ízeit, aromáit. Több fajta is rendelkezik beépített tejhabosítóval, így kiváló nemcsak a ristretto, az eszpresszó és a lungo szerelmeseinek, de a cappuccino, latte imádóknak is.

Vertuo kávégépek

A Nespresso Vertuo kávéfőzők innovatív megközelítést kínálnak a kávékészítéshez. A termékcsalád minden egyes gépe a Centrifusion technológiaként ismert intelligens extrakciós rendszert használja, amely a kávékapszulákat egyedileg olvassa le, és ennek megfelelően alakítja az extrakciós szintet.

A vonalkódok testreszabott extrakciós paramétereket tartalmaznak, amelyek szabályozzák a víz áramlását és mennyiségét, valamint a hőmérsékletet, az infúziós időt és még a kapszula forgásának sebességét, valamint a crema réteget is.

A Vertuo kínálatában több mint 30-féle egyedi kávékeverék és 5 csészeméret található. Mindenki az ízlésének megfelelő méret és ízvilág közül választhat.

A Vertuo kávéméretek:

 • 40 ml (eszpresszó)
 • 80ml (dupla eszpresszó)
 • 150 ml (gran lungo)
 • 230 ml
 • 535 ml

Melyek a legnépszerűbb Nespresso kávéfőzők?

A Teszt Plussz Magazin hazai és nemzetközi tesztek figyelembevételével, valamint vásárlói visszajelzések alapján letesztelte a gépeket, ahol a Delonghi Nespresso kávégépek bizony előkelő helyet foglalnak el, ahogy a Nespresso Krups kávéfőzők is ott vannak az első ötben. Lássuk most a helyezéseket!

 1. DeLonghi Nespresso Lattissima One
 2. DeLonghi Nespresso Citiz 
 3. Krups Nespresso Vertuo Next
 4. Krups Nespresso Essenza Mini
 5. Krups Nespresso Vertuo Pop 
A Delonghi Nespresso kávéfőző a legnépszerűbb a piacon.

A Nespresso kávéfőző használata 

Most pedig nézzük meg, milyen pofonegyszerűen működik egy Nespresso gép!

 1. Bekapcsolás
 • Csak nyomd meg a bekapcsoló gombot a készülék elindításához.
 • Amíg a gombok villognak, a gép még melegszik. Várj, amíg egyfolytában világítanak (kb. 25 msp).

NEM ÁRT TUDNI: Géptípustól függően a pirosan világító gomb jelezheti, hogy a víztartály nincs feltöltve, a narancssárga szín pedig azt, hogy a gép tisztításra szorul.

 1. Kapszula behelyezése
 • Nyisd fel a kapszulakart, és helyezd be egy Nespresso kapszulát a megfelelő nyílásba.
 • Ezután zárd a kart.
 1. Kávéfőzés
 • Helyezz egy csészét a kifolyó alá. Válaszd ki, hogy milyen típusú kávét szeretnél főzni, például espressót (40 ml), lungót (110 ml), vagy ha a Nespresso kávéfőző tejhabosítóval is rendelkezik, lattét vagy cappuccinót.
 • A gép automatikusan megkezdi extrakciót, majd leáll, amikor elkészült a kávé.
 1. A kapszula eltávolítása
 • Nyisd ki a kart és vedd ki a használt kapszulát, tedd gyűjtőzacskóba újrahasznosítás céljából.

A Nespresso kávéfőző tisztítása és karbantartása

A kávé képes felébreszteni, feltölteni, és segít abban, hogy minden napot mosolyogva kezdjünk. De ahhoz, hogy tényleg mindig a legjobb minőségű feketét fogyaszthassuk, fontos odafigyelni a Nespresso kávéfőző megfelelő karbantartására. Mert sajnos még a legnagyobb kávérajongók esetében is előfordul, hogy heteket, hónapokat, sőt akár éveket is kihagynak. A kávéfőzőgép tisztítása és vízkőtelenítése fontos lépés a finom kávéhoz, ezért nem szabad elhanyagolni.

Mindennapos tisztítási teendők

 • Minden nap ürítsd ki a csepptálcát és a használt kapszula tárolót. Mindkettő alkalmas gépi mosogatásra, rendszeresen mosd el őket.
 • Fordíts figyelmet a víztartályra is. Öblítsd el melegvízzel.
 • A kávéfőző alkatrészeit és a gép belsejét alaposan töröld szárazra, valamint a kifolyót is tisztítsd meg. 

Nespresso kávéfőző tejhabosítóval: fontos a higiénia

A fentieken túl ne hanyagold el az alábbiakat sem, ha tejjel készíted a kávédat.

 • Győződj meg róla, hogy minden használat után megtisztítottad a gőzpálcát. Fontos, hogy a tejet alaposan eltávolítsd a pálca belsejéből és külsejéről, mivel hamar romlásnak indul és teljesen tönkreteheti a kávézás örömét.
 • Minden használat után mosd el a tejes tartályt akár kézzel, akár mosogatógéppel.

Nespresso kávéfőző vízkőtelenítése

A megfelelő működéshez nem elegendő az alapos tisztítás, hanem 6-12 havonta vízkőmentesítésre is szükség van, hogy eltávolítsd a lerakódó ásványi anyagokat. Ezek ugyanis hatással lehetnek a gép teljesítményére, valamint a kávé ízére.

Érdemes a Nespresso saját vízkőmentesítő szettjét használni, amely minden géptípushoz ideális, és kíméletesen szabadítja meg a kávéfőzőt a lerakódásoktól.

Milyen gyakran kell elvégezni a vízkőmentesítést?

Mennyi csészét fogyasztasz?Beépített tejhabosító eseténTejhabosító nélkül
Napi kb. 2-3 csésze4 havonta8 havonta
Napi kb. 4-5 csésze2,5 havonta5 havonta
Napi kb. 6-7 csésze1,5 havonta3 havonta
Napi kb. 8-10 csészehavonta2 havonta

Hogyan végezd a vízkőtelenítést?

A folyamat mindössze 15 percet vesz igénybe. Lássuk, hogy hogyan csináld!

 • Miután eltávolítottad a kapszulákat, valamint megtisztítottad a csepegtető tálcát és a használt kapszula tartályt, önts egy adag Nespresso vízkőoldót a víztartályba, majd töltsd fel fél liter vízzel.
 • A kifolyócső alá helyezz egy nagyobb edényt.
 • Kapcsold be a kávéfőzőt és nyomd meg egyszerre az Espresso és Lungo gombot min. 5 mp-ig, amíg a gombok villogni kezdenek.
 • Ezután nyomd meg a Lungo gombot és hagyd, hogy a víztartály kiürüljön.
 • Majd a vízkőoldós folyadékot újra töltsd vissza a tartályba és ismételd meg.
 • Ezután öblítsd ki a víztartályt és tiszta vízzel  ismételd meg ezt a lépést, hogy átmosd az egész gépet.
 • Ha végeztél a művelettel, megint tartsd nyomva min. 5 mp-ig az Espresso és Lungo gombot.
 • Végül ürítsd ki a csepegtető tálcát.

A Nespresso kávéfőző víztelenítése

Ha valamiért hosszabb ideig nem használod a gépet, az alábbi műveletet célszerű elvégezni. 

 • Kapcsold ki a kávéfőzőt.
 • Szedd le a víztartályt és nyisd fel a kapszulakart, tegyél egy edényt a kifolyó alá.
 • Nyomd meg egyszerre az Espresso és Lungo gombot, míg felváltva kezdenek villogni.
 • Ezután a gép elkezdi kiüríteni a vizet, végül kikapcsol. Ekkor visszazárhatod a kapszulakart, majd tisztítsd meg a csepegtető tálcát, a kapszula- és csészetartót.

Nespresso kávéfőző javítása: milyen megoldások vannak a Nespresso kávéfőző hibákra?

A Nespresso kávégépek nagyon megbízhatóak, így akkor sem kell kétségbeesni, ha éppen valami gond adódik a kávéfőzéssel, célszerű az alábbiakat ellenőrizni.

#1. hiba: Nem jön a kávé

Ez például akkor fordulhat elő, ha üres a víztartály. Célszerű tehát ellenőrizni a szintet, és ha szükséges, újratölteni. Ezen kívül a vízkő is okozhat problémát, tehát ajánlott vízkőmentesíteni. 

#2. hiba: Hideg vagy langyos a kávé

Ez szintén adódhat a nem megfelelő karbantartásból, ha vízköves a gép. De olyankor is előfordulhat, ha például a csészébe nagyobb mennyiségű hideg tej került, ami lehűti a kávét. 

#3. hiba: Kávé helyett víz folyik

Ez akkor tapasztalható, ha elfelejtettél kapszulát behelyezni. Ha a kapszula ellenére víz folyik a gépből, mindenképp keresd a Nespressót.

#4. hiba: Túl sok vagy túl kevés kávét főz a gép

A Nespresso kávéfőzőkön állítható az elkészíteni kívánt fekete mennyisége. 

Hogyan teheted meg? Miután feltöltötted a víztartályt és betetted a kapszulát a helyére, valamint előkészítetted a csészét, nyomd meg azt a kávéscsésze gombot, amelyiknek a mennyiségén akarsz állítani. Csak akkor engedd el, amikor lefőtt annyi, amennyit szeretnél. Ezt a gép meg fogja jegyezni. Digitális kijelzők esetén a menü utasításait kövesd.

#5. hiba: Lassan fő le a kávé

Hogy mennyi idő alatt készül el a fekete, ez elsősorban a típusától függ. Ugyanakkor például ha vízköves a gép, az okozhat ilyen problémát.

Ha szeretnél megismerkedni a kávékészítés fortélyaival, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram