Kávékapszula fajták: hogyan válasszak?

A mai világban egyértelműen a minőségi, gyors és időhatékony megoldások a befutók. Legyen szó a mindennapi teendők intézéséről (pl.: csekkek befizetése, bevásárlás, stb.), de akár az olyan élményalapú kikapcsolódásról is, mint a kávézás.

Nem meglepő, hogy emiatt a kapszulás kávéfőzők rendkívül elterjedtek lettek. Akármennyire is imádjuk a klasszikus kotyogóst vagy a filterkávét, az elkészítésük biztos, hogy több lesz fél percnél.

Így azonnal be is zárul a kör: a kapszulás kávé győzedelmeskedik a reggeli rohanásban. Viszont amint választani szeretnénk közülük, egy egész kérdéssor fogalmazódik meg a fejünkben:

 • Milyen típusú kávéból készül a kapszulás kávé?
 • Melyik géphez melyik kapszula kompatibilis?
 • Mik a legnépszerűbb kávékapszula fajták?
 • Átlagosan mennyibe kerül egy kapszula?
 • Milyen erős a kapszulás kávé; van-e koffeintartalma?

Ha még te is keresed a válaszokat, akkor most segítünk eligazodni a kávékapszulák útvesztőjében!

A kapszulás kávé is “igazi kávé”?

Kezdjük az elején! Ha eddig azt hitted, hogy a kapszulás kávé csak placebo, akkor tévedtél. A gyártók a kapszulákba ugyanúgy pörkölt és őrölt kávét tesznek, amiket hermetikusan lezárnak. Így az összetevők és az ízek hosszú távon védve vannak a fény, a levegő vagy a pára negatív hatásától. 

A kapszulás kávé jelenthet minőséget

Emellett azt is érdemes tudni, hogy a kapszulákban tárolt kávé természetes olaj– és zsírtartalma szinte évekkel később is változatlan. Ennélfogva a kapszulás kávéra nemcsak azt mondhatjuk, hogy “igazi”, de akár a minőségi jelzőt is társíthatjuk hozzá.

Persze, a kapszulás kávék aromáitól mindig lesz feljebb, de azt akkor sem állíthatjuk róluk, hogy ne lenne köztük egy-egy elismerésre méltó fajta.

A kapszulás kávé és a klasszikus őrölt kávé hasonló minőséget képvisel

Kávékapszula fajták és méretek

A kávékapszula értékesítési jogait több mint egy évtizeden keresztül a Nespresso birtokolta. 2012-ben, a szabadalmak lejártával viszont több cég is felismerte a kávékapszulák gyártásában rejlő potenciált, így rövid időn belül hatalmas piac épült köré.

Hirtelen mindenki elkezdte gyártani a saját márkás kávéfőzőit, és az ahhoz tartozó, egyedi méretekkel kialakított kapszuláit. Emiatt már a kapszula formájáról azonnal meg lehet mondani, hogy egy termék melyik brandhez tartozik.

A legnépszerűbb kapszulás kávéfőzők és kapszulafajták

Időközben több szupermarket és híres kávémárka is beállt a sorba. Ennek köszönhetően, jelenleg végtelen mennyiségű kávékapszula van forgalomban. 

A következő táblázatban összegyűjtöttük, hogy napjainkban melyek:

 • a legnépszerűbb kapszulás kávéfőzők,
 • illetve, hogy azokhoz milyen más márkájú kapszulák kompatibilisek.*

*A különböző márkájú kávékapszulák közül a legkönnyebben elérhető típusokat tüntettük fel a táblázatban.

Kapszulás kávéfőző fajtájaKompatibilis kávékapszula fajták
Nespresso- Douwe & Egberts
- Jacobs 
- Lavazza
- Classico és Bellarom (Lidl)
- Amaroy Bar Italia (Aldi)
- Pitti Caffé/Pittissima (TESCO)
- Espresso Capsules (SPAR)
- Laudatio Kaffeekapseln (Rossmann)
- Starbucks
- Cafe Frei
- Costa
Tchibo- Caffé Barbaro
- Il Caffé Italiano Firenze
- Neronobile Qualita Oro
Dolce Gusto- Starbucks
- Costa
- Segafredo
- Auchan Nívó
- Neronobile Qualita Oro
- Dolce Vita
- Amaroy Bar Italia (Aldi)
- Bella Caffé (Lidl)
Martello - Yespresso
- Italian Coffee
- Pop Caffé

Univerzális kávékapszula nem létezik

Bár az ember azt gondolná, hogy a tengernyi lehetőség között ott lapul egy univerzális méretű kapszula is, de sajnos nem így van. A vállalatoknak a kapszulák árusításából van a legnagyobb nyereségük, ezért nem érdekük, hogy egy kávégéphez túl sok lehetőséget kínáljanak a fogyasztó számára.

Costa, Cafe Frei és Starbucks kapszulák is elérhetők a kávépiacon

Ahogyan azt a táblázatban is láthattad, az elmúlt években a különböző szupermarketeknek is jelentek meg pl. Tchibo és Nespresso kompatibilis kapszuláik. Ezt követte később a Costa, Cafe Frei és a Starbucks.

Utóbbiakról elmondhatjuk, hogy általában egyforma mérettel rendelkeznek, és leggyakrabban a Nespresso-gépekbe passzolnak. Persze, akad köztük kivétel is – a Starbucks például a Dolce Gustónak is készít saját márkajelzésű kapszulát.

Dolce Gusto kompatibilis kávékapszulák is megvásárolhatóak

A kávékapszula árát befolyásoló tényezők

A különböző kávékapszulák árai nagyon sok mindentől függhetnek. Egyértelműen ide tartozik: 

 • a márkanév,
 • a származási ország,
 • a kávé előállítása (termesztés, készítési eljárás, stb.),

de az is, hogy a kapszula mekkora mértékben tartalmaz robusta vagy arabica kávét – utóbbi egy magasabb minőséget képvisel.

Ezért például, ha a kávékapszula fajták közül egy olyat választasz, aminek 70%-a arabica, biztos lehetsz benne, hogy többet fogsz fizetni. Egyszerűen drágább összetevőnek számít, aminek ezért el is kérik az árát. 

A kapszulás kávék átlagára

Általánosságban viszont azt lehet mondani, hogy a kávékapszulák árai (a fenti tényezők szerint), napjainkban 100-250 Ft/db közé esnek. Ezért mielőtt vásárolsz egy kapszulás kávéfőzőt, győződj meg arról is, hogy a bele való kapszulára mennyit vagy hajlandó szánni!

Azt is vedd figyelembe, hogy mennyire gyakran kávézol, hiszen ez is nagyban befolyásolhatja a heti vagy havi kiadásaid!

A kávékapszulák árát befolyásolja több tényező befolyásolja

A legnépszerűbb kávékapszula fajták összehasonlítása

A teljesség igénye nélkül, megnéztük, hogy napjaink legismertebb és legnépszerűbb kávékapszula fajtái között mekkora méret– és árkülönbségek vannak. Válogatásunk teljesen véletlenszerű, és csakis azt a célt szolgálja, hogy még könnyebben el tudj igazodni a rengeteg típus között.

(Az árak egy átlagos értéket mutatnak, tehát nem térnek ki egy-egy brand prémium kategóriás termékeire.)

MárkaMéret (mm)Egységár (1 db kapszula)
Nespresso kapszula37x30155 Ft
Starbucks kapszula (Nespresso)37x30149 Ft
Cafe Frei kapszula (Nespresso)37x30155 Ft
Tchibo Cafissimo kapszula45x26115 Ft
Nescafé Dolce Gusto kapszula37x54112 Ft
Lidl Nespresso kapszula (=Bellarom kávékapszula)37x3070 Ft

A kávékapszulák fő összetevője: robusta és arabica kávé

Ha már többször is nézelődtél a különböző kávékapszulák között, láthattad, hogy egy brandhez 10, de akár 20 más ízű és típusú termék is tartozhat. Ezeket általában a legnépszerűbb kávéfajtákról nevezik el, de a köztük lévő különbség több ennél. 

A kávékapszula tartalma a robusta és az arabica keveréke

Ahogyan arról már szó volt, a kapszulákba őrölt – arabica és robusta – kávé kerül. Végeredményben a kettő típus keverékének aránya adja meg a kapszulás kávé egyedi ízét és karakterét.

Köztudott, hogy a robusta aromái sokkal intenzívebbek, testesebbek, ezáltal savasabbak is. Ezzel szemben az arabica finomabb, lágyabb és krémesebb élményt biztosít, de koffeintartalma már jóval alacsonyabb.

A gyártók ezért is vegyítik a két kávétípust, mert így hatásban és ízvilágban is ki tudják elégíteni a legfőbb fogyasztói igényeket.

robusta és arabica kávé arányok a kapszulákban

Robusta-arabica arányok

A gyártók a kapszulákba vagy fele-fele arányba kevernek mindkettő típusú kávéból, vagy a 30-70 illetve 70-30 arányokkal kísérleteznek. 100% Arabica kapszula is létezik, de csak robustából készült kapszulát nem - ez önmagában túl keserű lenne.

Ha nem tudod milyen kapszulát válassz, akkor választás előtt érdemes megnézned annak a kávénak a csomagolását, amit a hagyományos kávéfőződbe szoktál venni. Hamar ki fog derülni, hogy jobbára melyik ízvilágot preferálod.

Koffeintartalom és intenzitás

A kapszulás kávék csomagolásán (illetve a brandtől függően lehet, hogy a kapszulán is) található egy skála, amiről a legtöbben azt hiszik, hogy a koffeintartalmat jelzi. Ne tévesszen meg!

Bár az arabica és a robusta kávéban valóban van koffein – utóbbiban nem is olyan kevés –, valójában az apró rajz az íz intenzitását mutatja.

A kisebb érték mindig a krémesebb, lágyabb aromákra hívja fel a figyelmet, a magasabb pedig pont fordítva, a keserűbb, karakteresebb ízekre. Gyakorlatilag ebből már előre tudni fogod, hogy a kapszula robusta-arabica keverékében melyik kávé dominál. 

A kapszulás kávé előnyei

Finom ízvilág

A köztudott “gyors és finom” tulajdonságai mellett, a kapszulás kávénak több pozitívuma is van. Egyik legnagyobb előnye, hogy a formája lehetővé teszi, hogy a víz szabályosan jusson át rajta. Annak ellenére tehát, hogy a kávé pillanatok alatt elkészül, nem megy az ízvilág rovására. 

Egyszerű elkészítési mód

Szintén a kapszulás kávé érdeme, hogy az elkészítése semmilyen fejtörést nem okoz. Például nem kell azon gondolkodnod, hogy melyik géphez milyen kávé lesz a megfelelő. Amíg egy Martello kávéfőzőhöz Martello kapszula, addig egy Dolce Gusto géphez Dolce Gusto kompatibilis kapszula lesz a legoptimálisabb választás. Ennyire egyszerű! (Minden más esetben memorizáld a cikk első táblázatának tartalmát!)

Pontos adagolás és tömörítés

Emellett az otthoni kávékészítés során gyakori probléma szokott lenni a kávé pontos adagolása és tömörítése is. Ebben az esetben viszont ugyancsak nem kell túl sokat gondolkodni, mert a kapszulák minden szempontból optimalizálva vannak. Neked csupán annyi a dolgod, hogy megkeresd a számodra legszimpatikusabb márkát és aromát. 

A kapszulás kávé legnagyobb előnye a gyors és egyszerű elkészítési mód

3 érdekesség, amit érdemes tudni a kávékapszula történetéről

 1. A kávékapszula eredete: a kapszulás kávéra gondolva szinte mindenki azt hiszi, hogy a mai kor vívmánya. Való igaz, hogy a 2000-es években lett igazán elterjedt és népszerű, de az ötlet először a 70-es években fogalmazódott meg.
 2. A kávékapszula feltalálója: a kapszulás kávé gondolata Eric Favre, a Nestlé egykori alkalmazottjának fejéből pattant ki, de eleinte csődöt mondott.
 3. Az értékesítési rendszer kialakulása: az ötlet akkor vált sikeressé, amikor Favre megalkotta a kávékapszula értékesítési rendszerét. A Nespresso azonnal levédette. Megközelítőleg 1700 szabadalom védte a brandet a gyártási módtól kezdve egészen az árusítási folyamatig.

Túl a kapszulás kávékészítésen

A kapszulás kávé tagadhatatlanul egy szuper találmány, hogyha a mindennapokban gyorsan és egyszerűen szeretnél koffeinhez jutni. Ha viszont a kávékészítés ennél sokkal nagyobb szerelem számodra, akkor tudunk egy jó lehetőséget!

A Best Barista tanfolyamokon alapos tudást szerezhetsz ahhoz, hogy igazi profi legyél! Azt előre garantálhatjuk, hogy a nálunk töltött idő alatt egy olyan versenyképes szakma specialistájává válsz, amivel itthon, de külföldön is elboldogulsz majd. Ha tehát szívesen kipróbálnád magad hivatásos kávékészítőként, nézz szét a csapatunk által biztosított tréningek és képzési formák között!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram