Ha behunyjuk a szemünket és képzeletben magunk elé idézzük a kávé és a narancs ízpárosát, akkor elsőre talán nehéz elképzelni, hogy ebből egy ígéretes házasság lehet. Pedig a narancsos kávé egy igazán különleges találkozás. Valódi ínyencség, tele gyümölcsös ízekkel, illatokkal, melyek mediterrán pezsgéssel töltik meg a kávézás perceit. Mi is az a narancsos kávé? Milyen összetevők szükségesek hozzá? Milyen módszerrel készíthető a legjobb narancsos fekete? Jöjjön egy izgalmas randevú története!
Miért is olyan egzotikus a narancsos kávé?
Nagyon sokan két itallal kezdik a napjukat: kávéval és narancslével. A fekete a felébredésben óriási segítség, míg a narancslé biztosítja egész napra a C-vitamin bombát. De mi van, ha a kettőt kombináljuk?
A narancsos kávé első hallásra egy szokatlan kombó. Az édes, citrusos narancslé azonban kiválóan harmonizál a merész és karakteres eszpresszóval, valódi egzotikus élményt adva. Jéggel szervírozva frissítő, igazán ízgazdag különlegesség, különösen üdítő a nyári napokon.
Valódi narancsot vagy aromát használjunk?
Ha vérbeli kávérajongó vagy, akkor már biztosan jópár ízesített kávét kóstoltál, köztük akár narancsos specialitásokat is. A valódi narancsos kávé azonban azért olyan elragadó, mert nem aromát tartalmaz, hanem igazi gyümölccsel készül, melynek zamatai átjárják minden egyes kortyát.
Egyes receptek a narancs frissen facsart levét használják, míg mások a kávébabhoz adják az illatos narancs reszelt héját, de létezik olyan elkészítési módja is, amikor a blooming előtt, a kávéőrleményre helyezik a narancskarikákat.
A 3 legjobb narancsos kávé recept
Az ízletes narancsos kávé természetesen minden esetben egy kiváló minőségű kávébabbal kezdődik, ami célszerű, ha arabica vagy egy remek arabica-robusta keverék. A kávébabot elkészítési módtól függetlenül érdemes magad őrölnöd, hogy a legjobb aromát hozhasd ki a szemekből.
És akkor most nézzünk meg néhány receptet, hogy te is megtalálhasd a személyiségedhez legjobban illő narancsos feketét.
Jéghideg narancsos kávé friss narancslével
Könnyen kitalálható, hogy a recept elkészítéséhez mire lesz szükséged: természetesen kávéra és narancslére. A kávé receptben mi most eszpresszót használunk, de készíthetsz cold brew-t is, vagy bármilyen típusú feketét, ami nagyjából eszpresszó erősségű és intenzitású.
Hozzávalók:
- 60 ml eszpresszó
- ½ bögre frissen facsart narancslé
- jég
Elkészítés:
- Főzd le az eszpresszót, majd hagyd kihűlni. Érdemes a kávét minél erősebbre készíteni, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb ízvilágot kapd.
- Egy magas poharat ⅔-ig tölts meg jéggel, majd öntsd rá a narancslevelet.
- Ezt követően a kihűlt kávét csorgasd rá a narancsos-jeges alapra és csodáld meg gyönyörű színeit és rétegeit.
+1 ÖTLET: Ha szeretnéd még egyedibbé tenni ezt a könnyed nyári italt, akkor kevés tonikkal még felturbózhatod, valamint narancs szelettel díszítheted.
Kávé reszelt narancshéjjal
A reszelt héjas verzió nagyon intenzív ízélményt ad. Itt érdemes arra odafigyelni, hogy narancs reszeléskor a gyümölcshéj élénksárga részét add a kávéhoz, a belső fehér rétegetből ne kerüljön az őrleménybe. Bio narancsot használj, aminek a héja nincsen vegyszerrel kezelve. Így az ízeket is megőrzöd és az egészségedet is.
Ennek a verziónak az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen mindössze annyi a specialitása, hogy a lefőzni kívánt darált kávészemekhez 2-3 gramm reszelt narancshéjat teszel. Készítsd el napi rutinod és ízlésed szerint akár presszó kávéfőzőben, akár kotyogósban vagy French Pressben.
Kávé narancskarikával
Hozzávalók:
- 15 g őrölt kávé
- 250 ml víz
- 1 narancskarika
Elkészítése:
Ehhez a verzióhoz célszerű V60-at használni. A mi receptünk szerint a narancskarikát az ún. blooming után adjuk hozzá az őrleményhez. V60 imádóként azonban biztosan te is kísérletező kedvű vagy, így bátran kipróbálhatod azt a verziót is, amikor már az elején, a buborékosodás előtt kerül a kávéra a gyümölcs.
És akkor jöjjenek most a lépések:
- Töltsd bele a kávét a tölcsérbe és kopogtasd meg, hogy le tudjon ülepedni.
- Önts rá nagyjából az őrlemény mennyiségéhez képest dupla annyi vizet és hagyd 30 másodpercet ázni. Ez a folyamat a blooming, vagy előáztatás, amely azért szükséges, hogy a kávé megnyíljon, kivirágozzon.
- Ekkor jöhet a narancskarika, majd a maradék vizet a kávé közepétől körkörös mozdulatokkal öntsd rá több részletben. A teljes lefolyási idő áztatással körülbelül 2,5-3 perc kell, hogy legyen.
- Végül a filtert és a zaccot dobd ki és mosd el az eszközt.
ÉRDEMES TUDNI: Fontos, hogy a narancsszelet minél jobban illeszkedjen a V60 filterébe, annak érdekében, hogy minél egyenletesebb lehessen a felöntés és a kávéőrleményt a lehető legnagyobb felületen járja át a víz.
Ha szeretnél még többet megtudni a Hario V60-ról, itt írtunk róla korábban >>
Mennyi a narancsos kávé koffeintartalma?
Ez elsősorban attól függ, hogy milyen kávébabból készíted el feketédet és milyen módszerrel. Míg az arabica kávé nagyjából 1,2-1,8% koffeintartalommal bír, addig a robusta koffeinértéke ennek majdnem a duplája (2,4-2,7%).
A kávébab típusán kívül az alábbiak határozzák meg a narancsos kávé koffeintartalmát:
- a kávé pörkölés módja
- az elkészítési módszere (eszpresszó, filterkávé stb.)
- az őrlés finomsága
Extra tippek a tökéletes narancsos kávé elkészítéséhez
- A kávét boltban kapható 100%-os narancslével is elkészítheted, de a frissen facsart - szűrt - nedű sokkal gazdagabb ízélményt ad.
- Mindig minőségi kávét és szűrt vizet használj, hogy a legfinomabb zamatokat élvezhesd.
- Ha barátaidat is szeretnéd elbűvölni egy narancsos kávé különlegességgel, akkor szervírozhatod narancs pohárban is. Ehhez vágd félbe a narancsot, vájd ki a belsejét és ezután töltsd bele az isteni feketét.
- A narancsos kávékészítés során kiélheted kreativitásodat és olyan fűszerekkel is próbára teheted citrusos feketédet, mint a fahéj, a szerecsendió vagy a szegfűszeg.
Ha szeretnél még több kávékülönlegességet megismerni és ellesni a legjobb barista fortélyokat, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol tapasztalt oktatóink vezetne be a kávézás varázslatos világába.
Képek forrása: freepik.com