Narancsos kávé: gyümölcsös ízek és a tökéletes fekete találkozása

Ha behunyjuk a szemünket és képzeletben magunk elé idézzük a kávé és a narancs ízpárosát, akkor elsőre talán nehéz elképzelni, hogy ebből egy ígéretes házasság lehet. Pedig a narancsos kávé egy igazán különleges találkozás. Valódi ínyencség, tele gyümölcsös ízekkel, illatokkal, melyek mediterrán pezsgéssel töltik meg a kávézás perceit. Mi is az a narancsos kávé? Milyen összetevők szükségesek hozzá? Milyen módszerrel készíthető a legjobb narancsos fekete? Jöjjön egy izgalmas randevú története!

A narancsos kávéban lágyan keverednek a kávé zamatai a citrusos aromákkal.

Miért is olyan egzotikus a narancsos kávé?

Nagyon sokan két itallal kezdik a napjukat: kávéval és narancslével. A fekete a felébredésben óriási segítség, míg a narancslé biztosítja egész napra a C-vitamin bombát. De mi van, ha a kettőt kombináljuk? 

A narancsos kávé első hallásra egy szokatlan kombó. Az édes, citrusos narancslé azonban kiválóan harmonizál a merész és karakteres eszpresszóval, valódi egzotikus élményt adva. Jéggel szervírozva frissítő, igazán ízgazdag különlegesség, különösen üdítő a nyári napokon. 

Valódi narancsot vagy aromát használjunk?

Ha vérbeli kávérajongó vagy, akkor már biztosan jópár ízesített kávét kóstoltál, köztük akár narancsos specialitásokat is. A valódi narancsos kávé azonban azért olyan elragadó, mert nem aromát tartalmaz, hanem igazi gyümölccsel készül, melynek zamatai átjárják minden egyes kortyát. 

Egyes receptek a narancs frissen facsart levét használják, míg mások a kávébabhoz adják az illatos narancs reszelt héját, de létezik olyan elkészítési módja is, amikor a blooming előtt, a kávéőrleményre helyezik a narancskarikákat.

A 3 legjobb narancsos kávé recept

Az ízletes narancsos kávé  természetesen minden esetben egy kiváló minőségű kávébabbal kezdődik, ami célszerű, ha arabica vagy egy remek arabica-robusta keverék. A kávébabot elkészítési módtól függetlenül érdemes magad őrölnöd, hogy a legjobb aromát hozhasd ki a szemekből.

És akkor most nézzünk meg néhány receptet, hogy te is megtalálhasd a személyiségedhez legjobban illő narancsos feketét.

A narancsos kávé legegyszerűbb elkészítése módja, ha kávét és narancslevet használunk.

Jéghideg narancsos kávé friss narancslével

Könnyen kitalálható, hogy a recept elkészítéséhez mire lesz szükséged: természetesen kávéra és narancslére. A kávé receptben mi most eszpresszót használunk, de készíthetsz cold brew-t is, vagy bármilyen típusú  feketét, ami nagyjából eszpresszó erősségű és intenzitású.

Hozzávalók:

  • 60 ml eszpresszó 
  • ½ bögre frissen facsart narancslé
  • jég

Elkészítés:

  1. Főzd le az eszpresszót, majd hagyd kihűlni. Érdemes a kávét minél erősebbre készíteni, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb ízvilágot kapd.
  2. Egy magas poharat ⅔-ig tölts meg jéggel, majd öntsd rá a narancslevelet.
  3. Ezt követően a kihűlt kávét csorgasd rá a narancsos-jeges alapra és csodáld meg gyönyörű színeit és rétegeit.

+1 ÖTLET: Ha szeretnéd még egyedibbé tenni ezt a könnyed nyári italt, akkor kevés tonikkal még felturbózhatod, valamint narancs szelettel díszítheted.

Kávé reszelt narancshéjjal

A reszelt héjas verzió nagyon intenzív ízélményt ad. Itt érdemes arra odafigyelni, hogy narancs reszeléskor a gyümölcshéj élénksárga részét add a kávéhoz, a belső fehér rétegetből ne kerüljön az őrleménybe. Bio narancsot használj, aminek a héja nincsen vegyszerrel kezelve. Így az ízeket is megőrzöd és az egészségedet is.

Ennek a verziónak az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen mindössze annyi a specialitása, hogy a lefőzni kívánt darált kávészemekhez 2-3 gramm reszelt narancshéjat teszel. Készítsd el napi rutinod  és ízlésed szerint akár presszó kávéfőzőben, akár kotyogósban vagy French Pressben.

Kávé narancskarikával

Hozzávalók:

  • 15 g őrölt kávé
  • 250 ml víz
  • 1 narancskarika
A Hario V60-ban az őrleményre narancskarikát teszünk.

Elkészítése:

Ehhez a verzióhoz célszerű V60-at használni. A mi receptünk szerint a narancskarikát az ún. blooming után adjuk hozzá az őrleményhez. V60 imádóként azonban biztosan te is kísérletező kedvű vagy, így bátran kipróbálhatod azt a verziót is, amikor már az elején, a buborékosodás előtt kerül a kávéra a gyümölcs.

És akkor jöjjenek most a lépések:

  1. Töltsd bele a kávét a tölcsérbe és kopogtasd meg, hogy le tudjon ülepedni.
  2. Önts rá nagyjából az őrlemény mennyiségéhez képest dupla annyi vizet és hagyd 30 másodpercet ázni. Ez a folyamat a blooming, vagy előáztatás, amely azért szükséges, hogy a kávé megnyíljon, kivirágozzon.
  3. Ekkor jöhet a narancskarika, majd a maradék vizet a kávé közepétől körkörös mozdulatokkal öntsd rá több részletben. A teljes lefolyási idő áztatással körülbelül 2,5-3 perc kell, hogy legyen.
  4. Végül a filtert és a zaccot dobd ki és mosd el az eszközt.

ÉRDEMES TUDNI: Fontos, hogy a  narancsszelet minél jobban illeszkedjen a V60 filterébe, annak érdekében, hogy minél egyenletesebb lehessen a felöntés és a kávéőrleményt a lehető legnagyobb felületen járja át a víz.

Ha szeretnél még többet megtudni a Hario V60-ról, itt írtunk róla korábban >>

Mennyi a narancsos kávé koffeintartalma?

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen kávébabból készíted el feketédet és milyen módszerrel. Míg az arabica kávé nagyjából 1,2-1,8% koffeintartalommal bír, addig a robusta koffeinértéke ennek majdnem a duplája (2,4-2,7%). 

A kávébab típusán kívül az alábbiak határozzák meg a narancsos kávé koffeintartalmát:

  • a kávé pörkölés módja
  • az elkészítési módszere (eszpresszó, filterkávé stb.)
  • az őrlés finomsága

Extra tippek a tökéletes narancsos kávé elkészítéséhez

  • A kávét boltban kapható 100%-os narancslével is elkészítheted, de a frissen facsart - szűrt - nedű sokkal gazdagabb ízélményt ad.
  • Mindig minőségi kávét és szűrt vizet használj, hogy a legfinomabb zamatokat élvezhesd.
  • Ha barátaidat is szeretnéd elbűvölni egy narancsos kávé különlegességgel, akkor szervírozhatod narancs pohárban is. Ehhez vágd félbe a narancsot, vájd ki a belsejét és ezután töltsd bele az isteni feketét. 
  • A narancsos kávékészítés során kiélheted kreativitásodat és olyan fűszerekkel is próbára teheted citrusos feketédet, mint a fahéj, a szerecsendió vagy a szegfűszeg.

Ha szeretnél még több kávékülönlegességet megismerni és ellesni a legjobb barista fortélyokat, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol tapasztalt oktatóink vezetne be a kávézás varázslatos világába.

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram