Melyik a legjobb szemes kávé? Tippek a kávézás szerelmeseinek!

Nem számít, milyen tökéletes egy kávéfőző, milyen kifinomult a főzési technika, egy isteni csésze kávé a jó kávébabbal kezdődik és végződik. De hogyan válasszuk ki a legjobb szemes kávét? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Hogyan találjuk meg az igazit a boltok polcain sorakozó különlegességek között? Ehhez adunk most néhány jó tanácsot!

A kávé márkák között nagyon sok minőségi készítményt találunk, egyéni, hogy kinek, melyik a legfinomabb kávé.

Létezik olyan, hogy legjobb kávé?

Egyértelműen igen és egyértelműen nem! Ugyanis nagyon egyéni, hogy ki, milyen szempontok, ízjegyek alapján ítél legjobbnak egy kávét. Vannak, akik kifejezetten szakértői szempontok alapján mélyednek el a zamatokban, és kizárólag prémium feketéket, minőségi kávékat tüntetnek ki pozitív jelzővel. Mások ugyanakkor évek óta ragaszkodnak szupermarketek saját márkás készítményeihez, amelyeket a legjobb kávéként aposztrofálnak. 

Ha szeretnénk mégis rangsort felállítani, nézzük meg, hogy milyen objektív tényezők alapján osztályozhatjuk a kávékat.

 A prémium arabica jellegzetessége, hogy ízekkel és illatokkal telt.

A legjobb szemes kávé teszt szempontjai

#1 A szemes kávé fajtái - arabica vagy robusta

A kávéfajták két alapvető csoportját alkotja a robusta és az arabica kávé. A szemes kávék között népszerűek a 100% arabicák, ritkábbak a 100% robusták, viszont az arabica-robusta keverék rengeteg formában feltűnik a kínálatban.

A jó minőségű, megfelelő pörkölésű arabica jellegzetessége, hogy gazdag ízekkel és illatokkal telt. Találkozhatunk gyümölcsös, csokis, karamellás, virágos aromákkal, de felfedezhetők zamataiban fűszeres felhangok is, ahogyan az édeskés jelleg szintén jellemző erre a fajtára.

A robustából készült feketék  íze fanyarabb, kevésbé gazdag, inkább zabpehelyre, földre emlékeztet, és az arabicánál sokkal erőteljesebb és kesernyésebb. Elsősorban olcsó kávék töltőanyagának használják. Markáns jellege és magas koffeintartalma miatt, valamint hogy jól áll neki a sötét pörkölés, fontos szerepet kapott az olasz kávékultúrában is.  Bár önmagában ritkán használják, megfelelő arányban keverve az arabicával nagyszerű eszpresszó alapanyag.

Az arabica  és robusta kávékról itt olvashatsz még többet >> 

#2 A szemes kávé pörkölése

A kávé a pörkölés során nyeri el a végső savasságát, keserűségét és aromaprofilját, így a legjobb kávé kiválasztásakor kulcsfontosságú.

Pörkölés szerint három típust különböztetünk meg:

 • világos
 • közepes
 • sötét

A kávék fajtajellege a világos pörkölésűeknél jön ki leginkább, itt egyben savasság is tapasztalható. Ahogy sötétebbé válik a pörkölés, úgy jelenik meg egyre jobban a keserűbb ízvilág.

Ugyan a legtöbben a sötét pörkölésű feketéket részesítik előnyben, ezek a kávék nagyrészt már elveszítik fajtajellegüket.

A kávé valójában egy gyümölcs, pontosan ezért akkor a legjobb, ha friss.  A pörkölt babok a levegő hatására öregedni kezdenek, így aroma- és ízanyagaik villámgyorsan elillannak. Emiatt egészen más ízvilága van egy frissen pörkölt kávénak, mint azoknak, amelyek heteken keresztül utaznak, majd hónapokig sorakoznak a boltok polcain. Ha csomagolt kávét veszünk, nem tehetünk mást, minthogy a gyártó precíz vákuumcsomagolására bízzuk magunkat.

#3 Single origin vagy blend kávé?

A single origint többnyire termőterület szerint szelektált kávénak szoktak aposztrofálni. Ezek alatt azokat a kávébabokat értjük, amelyek egy konkrét farmról vagy ültetvényről származnak, és ugyanolyan módon dolgozzák fel őket. Az ilyen kávék sokszor szezonális jelleggel érhetők csak el. Nagy odafigyeléssel pörkölik őket, hogy előhozzák  természetes íztulajdonságaikat, többek között erős savasságukat is, amelyet azonban nem mindenki kedvel.

A blend egy kávékeveréket rejt, mely különböző fajtájú vagy típusú kávébabokból áll és  különleges ízprofilt alkot. Fontos, hogy az egyes kávétípusok harmonikusan egészítsék ki egymást mind ízben, mind koffeintartalomban. A blendekre jellemző, hogy egy állandó és tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágot nyújtanak.

A single origin kávék elsősorban azoknak ajánlottak, akik a feketék szerelmesei, míg ha a tejes verziókat szeretjük, akkor a blendek bizonyulhatnak jó választásnak.

#4 A szemes kávé származási helye

A kávéövezeten belül nagyon sokféle ízvilággal találkozunk.

A kávék ízvilága országonként eltérő. Ez elsősorban a kávétermesztés feltételei és a gazdasági tényezők miatt van. Ahogy borkedvelőként más elvárásaink vannak a francia, olasz, spanyol vagy épp magyar borok íz- és illatjegyeivel kapcsolatban, ugyanígy megkülönböztetjük a kávékat is.

A kávét a Ráktérítő és a Baktérítő között termesztik, ahol az egyenletes meleg jellemző. Ezt kávéövezetnek is szokták hívni. Ezen a sávon belül rengeteg változó létezik, beleértve a tengerszint feletti magasságot, a csapadékot, a talajviszonyokat és a napfényt, amelyek mind-mind megváltoztatják a kávé ízét.

Melyik területre mi a legjellemzőbb ízjegy?

 • Kakaós ízjegy: a kakaóbabok keserűségét idéző ízek jellemzik,  mely a magas kakaóbab-tartalmú étcsokoládékban fedezhetők fel és gyakran ízlelhetjük a dél-és közép-amerikai kávék kortyolgatásakor
 • Gyümölcsös ízjegy:  a gyümölcsöket, virágokat megjelenítő ízvilággal sűrűn találkozni az afrikai különlegességek között
 • Mogyorós karakter: Brazília jól ismert a nehezebb testű és mogyorós karakterű kávéiról

#5 A kávé feldolgozása

Hogy biztosítva legyen a legjobb minőségű kávébab, a kávécseresznyéket a szüretelést követően azonnal fel kell dolgozni.  A világ különböző tájain a helyi adottságoknak és lehetőségeknek megfelelően különböző módszerek alakultak ki erre. Sok országban kevés és drága a víz, van ahol olcsó az emberi munkaerő, van ahol az egész folyamat gépesített. 

Háromféle feldolgozási eljárás létezik:

 • száraz
 • mosott/nedves
 • félig mosott/nedves

A száraz feldolgozás a cukrok által igazi gyümölcsbombát eredményez, nagyszerű aromákkal és borjellegű karakterekkel megtöltve a kávészemeket.

A mosott/nedves feldolgozás nagy előnye, hogy nagyon tiszta ízvilágú, ugyanakkor élénk, összetett savasságú kávék születnek.

+1 A szemes kávé íze és zamata

A legfinomabb szemes kávét illatintenzitása, testessége és ízharmóniája alapján találhatjuk meg.

Most, hogy kicsit szakmaibb szempontok alapján néztük meg a kávékat, jöjjön a kávé valódi próbája, az illatának, testességének, ízének tesztelése a gyakorlatban. 

Az alábbi szempontok segítenek megtalálni a tökéletes kávét:

 • Milyen a kávé illata, illatintenzitása?
 • Milyen a pörkölés illata?
 • Milyen a testessége?
 • Milyen az íze, mennyire gazdag aromákban?
 • Milyen a keserű íz intenzitása?
 • Milyen az ízharmónia?

Mennyibe kerülnek a szemes kávék?

A kávék árát minőségük, eredetük és kiszerelésük határozza meg. Megnézzük most néhány 1 kg-os szemes kávé fajta árát, ami szintén szempont lehet a legjobb kávé kiválasztásánál.

ÁrkategóriaPörkölt szemes kávé (1kg)
2000-3000 Ft- Aldi szemes kávé (Amaroy)
- Dallmayr Prodomo
- Bravos ClassicLidl szemes kávé (Bellarom)
- Douwe Egberts Omnia Silk
- S-Budget Caffè Classico
3000-4000 Ft- L´OR Espresso Onyx s
- Pellini n°82 Vivace
- Segafredo Intermezzo
- Tchibo Family 
4000-5000 Ft- Segafredo Zanetti Intermezzo
- Tchibo Barista Caffe Créma
5000 Ft felett- Dallmayr Crema d'Oro
- Douwe Egberts Omnia Espresso
- Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony 
- Pellini Break Rosso
- Segafredo Zanetti Selezione Crema
- Starbucks Espresso Roast 
- Tchibo Espresso Milano Style

A legjobb szemes kávé márkák

Lavazza – A Lavazza kávék az egyik legnépszerűbbek a piacon, minden kortyukkal Itália ízeit hozzák el otthonunkba. A pörkölés minden egyes arabica és robusta szemből egyedülálló ízvilágot és harmóniát csal elő.

Illy – Az Illy az egyetlen kávés cég a világon, aki kizárólag 100% Arabica kávékeveréket készít, mely 3 kontinenst és 20 országot átszelve zárja csomagolásaiba a legtökéletesebb aromákat. A brazíliai arabica markáns ízvilágát, Costa Rica csokoládés-karamelles, Etiópia virágos-gyümölcsös és India fűszeres ízeit.

DeLonghi –   A cég elsősorban a kávégépek terén szerzett hírnevet, hiszen a szegmens vezető márkája. Emellett jópár ízletes szemes kávé is található a kínálatában, például a DeLonghi Kimbo.

Dallmayr – A német kávémárka Promodo nevű prémium kávéjával zsebelt be elismeréseket, mely egy nagyon gazdag ízvilágú, illatos fekete. 

Pellini – A Pellini Olaszország egyik leghíresebb kávépörkölő vállalata. A Pellini kávék elsősorban intenzív, savmentes ízük és gyönyörű habjuk miatt nagyon népszerűek.

Tchibo – A német márka nagy múltra tekint vissza  német piacon. A zamatos kávék emellett kiemelkedően jó árukról is híresek. 

Segafredo – A Segafredo szemes kávéi egyaránt lenyűgözik mindazokat, akik a ristrettók, illetve az eszpresszók rajongói. A kávéik már régóta nemcsak az éttermek kiváltságai, hanem könnyen elkészíthetők otthon vagy az irodában is.

Szeretnél jobban elmélyülni a kávézás csodálatos világában? Kezdőtől haladó szintig elsajátítani a kávészakma rejtelmeit? Akkor nézz szét barista tanfolyamaink között!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram