Legjobb instant kávé? Így találd meg!

Bár a minőségi kávék szerelmesei megvető pillantásokat vetnek, ha instant kávékról esik szó, mégis sokan akadnak olyanok, akik a zsúfolt hétköznapok forgatagában szabályosan rajonganak a porított feketékért. Olcsók, sokoldalúak és kényelmesek. De mikre figyeljünk, ha instant kávét vásárolunk és hogyan készítsük el, hogy igazi élmény legyen a kávézás? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

A legjobb koffeinmentes instant kávék azok számára is kiválók, akik imádják a feketéket, de érzékenyek a koffeinre.

Mi az az instant kávé?

Sokan az instant kávét valami mesterséges dolognak gondolják, valójában azonban igazi kávébabból készül. Az eljárás során kivonják a kávészemek oldható és illékony tartalmát és eltávolítják a vizet, így keletkezik az a koncentrált oldható kávépor, amiből aztán villámgyorsan elkészíthetjük feketénket. Lényegében dehidratálják a babokat a kényelmünk érdekében, hogy némi víz hozzáadásával fogyasztható főzetet kapjunk.

Instant kávékkal többféle elnevezés alatt találkozhatsz:

 • azonnal oldódó kávé
 • porított kávé
 • granulált instant kávé

A legtöbb más kávéhoz hasonlóan az instant kávé is többféle pörkölésben kapható: 

 • sötét
 • közepes
 • világos

ÉRDEKESSÉG: A COVID-19-nek és a karantén időszaknak köszönhetően 2020 első negyedévében az instant kávé fogyasztása exponenciálisan megnőtt, mivel a kávéfogyasztók a kávézók bezárásával elkezdtek otthoni készleteket felhalmozni, és az azonnal oldódó kávék sokkal inkább a figyelem központjába kerültek.

7 szempont alapján érdemes kiválasztani a legjobb minőségű instant kávét.

Az instant kávé története

Az instant kávé története meglepően nagy múltra tekint vissza és sok fázison ment keresztül. 1771-ben az Egyesült Királyságban készítettek először instant kávét, ami akkor kávékeverék néven indult hódító útjára, piacát azonban csak a XX. században találta meg igazán.

Többféle változata látott napvilágot. Az új-zélandi David Stang 1890-ben kifejlesztett egy "oldható instant kávét", amit 1901-ben Satorio Kato chicagói vegyész találmánya követett. Az instant kávé azonban csak 1909-ben, Constant Louis Washington révén került a nagyközönség elé. Akkoriban ez nagyszerű találmánynak tűnt, de mai szemmel nézve csak egy kellemetlen ízű ital volt.

Az első világháború idején a katonák számára szánt fejadagként vezették be az instant kávét. 

Az ezt követő időszakban a világgazdasági válság miatt Brazíliában kávéfelesleg keletkezett, mivel nem lehetett exportálni. Ennek volt köszönhető, hogy a Nestlé és a Brazil Kávé Intézet a felesleg hasznosítása érdekében kifejlesztett egy instant kávét, amely a második világháború alatt vált igazán népszerűvé.

Az elmúlt 70 évben az instant kávé egy könnyen hozzáférhető és nagyon népszerű ital lett világszerte.

A legjobb minőségű instant kávé kiválasztása: milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Nem is gondolnánk, de az instant kávék között is óriási különbségek lehetnek. Alapvetően - akárcsak a hagyományos kávék esetében - az alábbi szempontok szerint érdemes kiválasztani a legínycsiklandóbbat:

 • aroma, illat
 • íz
 • testesség
 • keserűség
 • édesség
 • savasság
 • utóíz
 1. Az instant kávé aromája

Ez az instant kávé elkészítés előtt illatára, valamint arra az élményre utal, amikor vízzel keveredik. A kávé aromája a kávéélmény lényeges része, és meghatározza a kávé ízét. Jól mutatja például a kávé általános frissességét és minőségét. 

A kávé aromáját befolyásolhatják a sérült kávébab szemek, valamint a pörkölés. A frissebb pörkölés erősebb aromát eredményez. Az elkészített kávé illata lehet például virágos, diós, citrusos, karamelles stb.

 1. Az instant kávé íze

Az instant kávé ízvilága lehet egyszerű és összetett. Rendelkezhet sokféle ízjeggyel, mint például a speciality kávék. Amennyiben nincs jelen ez az ízgazdagság, az például utalhat a kávébabok nem megfelelő feldolgozására vagy tárolására. A kávé ízét meghatározhatja a kávébab szerves összetétele, a cukrok karamellizálódása a bab pörkölése során, a pörkölési szintek és még sok minden más. A kávékban fellelhetők lehetnek a gyümölcsös, csokoládés, virágos és fűszeres ízek.

 1. Az instant kávé testessége

A kávé teste arra a textúrára utal, amit fogyasztása közben tapasztalunk. Itt tehát nem elsődlegesen az ízek vizsgálata a cél, hanem hogy milyen érzést kelt a szánkban. Például lehet kissé nehezebb vagy könnyed, finom érzés.

 1. Az instant kávé keserűsége

A kávé keserűsége csak egy a négy különböző érzékszervi ízélmény közül, amelyeket a száj hátsó részén tapasztalhatunk. A keserűség bizonyos mértékig kívánatos a kávéban, például az eszpresszóban vagy a sötétebb pörkölésű kávékban, mivel hozzájárulhat az íz teltségéhez. A túl sok keserű íz azonban kellemetlen. A keserűséget például a felhasznált kávébab típusa befolyásolhatja. A hagyományos instant kávék többnyire kesernyések, mivel legtöbbjük robustát tartalmaz. Találni azonban olyan kiváló, prémium minőségű változatokat is, amelyek  100% arabicából készülnek, és egyáltalán nincs keserű ízük.

 1. Az instant kávé édessége

Az édesség a második ízérzet, amelyet kávéfogyasztás közben tapasztalhatunk és egyfajta lágyságot kölcsönöz. Az édes minőséget gyümölcsösként, csokoládésként vagy karamellásként jellemezhetjük a kávékban.

 1. Az instant kávé savassága

A savasság nem a valódi savtartalom, hanem egy ízjegy, a nyelvünk hegyén érzett fanyar íz. A savasság leírható például olyan jelzőkkel, hogy lágy, fanyar, gyümölcsös stb.

 1. Az instant kávé utóíze

Ez az az íz, amely a kávéfogyasztás után a nyelven marad, és amelyet az utóíz mellett "orrnak" is neveznek. Az, hogy mennyi ideig marad meg, a kávétól függ, és a testesebb kávék általában erősebb utóízzel rendelkeznek. Ez lehet száraz vagy tiszta, sima érzés is. Az utóízeket gyümölcsös, füstös, csokoládés ízként is szokták jellemezni.

Hogyan készítsd el a legjobb instant kávét?

Az instant kávé elkészítése pofonegyszerű, mindössze néhány apró trükkre érdemes odafigyelni. Miután kiválasztottad a kedvenc kávésbögrédet, már csak a következőket kell tenni:

 1. Tegyél 1 teáskanál instant kávét a bögrébe.

TIPP: Hogy a kávé igazán jól tudjon oldódni, ennél a lépésnél adj hozzá 1 teáskanyálnyi hideg vizet és alaposan keverd el. Ez nem csak az állaga miatt fontos, hanem az íze is sokkal finomabb lesz.

 1. Forralj 1,4 dl forró vizet vagy melegíts ugyanennyi tejet, ha inkább ezt a verziót szereted.
 2. Öntsd rá a kávéra a vizet vagy a tejet, alaposan keverd össze és már el is készült az italod.

És persze ha instant kávét készítesz, akkor sem kell lemondanod az extrákról. Fogyaszthatod például tejszínhabbal a tetején, vagy használhatsz szirupokat (pl. vaníliát vagy karamellt), hogy még tökéletesebbé varázsold a napot.

A legjobb instant kávé arabica szemekből készül.

Mit érdemes tudni a legjobb koffeinmentes instant kávékról?

A koffeinmentes instant kávék egyre népszerűbbek. A hagyományos kávékkal ellentétben az instant változatok olyan eljárással készülnek, melyek során a kávébabból a pörkölés és őrlés előtt távolítják el a koffeint. Ez segít megőrizni a kávé ízét és aromáját, miközben a koffeinre érzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik.

Bár a koffeinmentes instant kávé kényelmes és könnyen elkészíthető, egyesek szerint hiányzik belőle a frissen főzött kávé íze és aromája.

Íme néhány tipp, hogy még élvezetesebbé tedd a koffeinmentes instant kávé fogyasztását:

 • A legjobb íz érdekében mindig válassz olyan márkájú koffeinmentes instant kávét, amelyik kiváló minőségű - elsősorban arabica - kávébabból készült.
 • Adj hozzá - hagyományos vagy növényi - tejet vagy tejszínt, ezzel krémesebbé teheted kávédat.
 • Egy csipetnyi só segíthet a kávé keserűségének és egyéb ízjegyeinek kiegyensúlyozásában.

A koffeinmentes kávéról itt olvashatsz további érdekességeket >>Ha szeretnél elmélyülni a kávékészítés rejtelmeiben, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram