Bár a minőségi kávék szerelmesei megvető pillantásokat vetnek, ha instant kávékról esik szó, mégis sokan akadnak olyanok, akik a zsúfolt hétköznapok forgatagában szabályosan rajonganak a porított feketékért. Olcsók, sokoldalúak és kényelmesek. De mikre figyeljünk, ha instant kávét vásárolunk és hogyan készítsük el, hogy igazi élmény legyen a kávézás? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!
Mi az az instant kávé?
Sokan az instant kávét valami mesterséges dolognak gondolják, valójában azonban igazi kávébabból készül. Az eljárás során kivonják a kávészemek oldható és illékony tartalmát és eltávolítják a vizet, így keletkezik az a koncentrált oldható kávépor, amiből aztán villámgyorsan elkészíthetjük feketénket. Lényegében dehidratálják a babokat a kényelmünk érdekében, hogy némi víz hozzáadásával fogyasztható főzetet kapjunk.
Instant kávékkal többféle elnevezés alatt találkozhatsz:
- azonnal oldódó kávé
- porított kávé
- granulált instant kávé
A legtöbb más kávéhoz hasonlóan az instant kávé is többféle pörkölésben kapható:
- sötét
- közepes
- világos
ÉRDEKESSÉG: A COVID-19-nek és a karantén időszaknak köszönhetően 2020 első negyedévében az instant kávé fogyasztása exponenciálisan megnőtt, mivel a kávéfogyasztók a kávézók bezárásával elkezdtek otthoni készleteket felhalmozni, és az azonnal oldódó kávék sokkal inkább a figyelem központjába kerültek.
Az instant kávé története
Az instant kávé története meglepően nagy múltra tekint vissza és sok fázison ment keresztül. 1771-ben az Egyesült Királyságban készítettek először instant kávét, ami akkor kávékeverék néven indult hódító útjára, piacát azonban csak a XX. században találta meg igazán.
Többféle változata látott napvilágot. Az új-zélandi David Stang 1890-ben kifejlesztett egy "oldható instant kávét", amit 1901-ben Satorio Kato chicagói vegyész találmánya követett. Az instant kávé azonban csak 1909-ben, Constant Louis Washington révén került a nagyközönség elé. Akkoriban ez nagyszerű találmánynak tűnt, de mai szemmel nézve csak egy kellemetlen ízű ital volt.
Az első világháború idején a katonák számára szánt fejadagként vezették be az instant kávét.
Az ezt követő időszakban a világgazdasági válság miatt Brazíliában kávéfelesleg keletkezett, mivel nem lehetett exportálni. Ennek volt köszönhető, hogy a Nestlé és a Brazil Kávé Intézet a felesleg hasznosítása érdekében kifejlesztett egy instant kávét, amely a második világháború alatt vált igazán népszerűvé.
Az elmúlt 70 évben az instant kávé egy könnyen hozzáférhető és nagyon népszerű ital lett világszerte.
A legjobb minőségű instant kávé kiválasztása: milyen szempontokat vegyünk figyelembe?
Nem is gondolnánk, de az instant kávék között is óriási különbségek lehetnek. Alapvetően - akárcsak a hagyományos kávék esetében - az alábbi szempontok szerint érdemes kiválasztani a legínycsiklandóbbat:
- aroma, illat
- íz
- testesség
- keserűség
- édesség
- savasság
- utóíz
- Az instant kávé aromája
Ez az instant kávé elkészítés előtt illatára, valamint arra az élményre utal, amikor vízzel keveredik. A kávé aromája a kávéélmény lényeges része, és meghatározza a kávé ízét. Jól mutatja például a kávé általános frissességét és minőségét.
A kávé aromáját befolyásolhatják a sérült kávébab szemek, valamint a pörkölés. A frissebb pörkölés erősebb aromát eredményez. Az elkészített kávé illata lehet például virágos, diós, citrusos, karamelles stb.
- Az instant kávé íze
Az instant kávé ízvilága lehet egyszerű és összetett. Rendelkezhet sokféle ízjeggyel, mint például a speciality kávék. Amennyiben nincs jelen ez az ízgazdagság, az például utalhat a kávébabok nem megfelelő feldolgozására vagy tárolására. A kávé ízét meghatározhatja a kávébab szerves összetétele, a cukrok karamellizálódása a bab pörkölése során, a pörkölési szintek és még sok minden más. A kávékban fellelhetők lehetnek a gyümölcsös, csokoládés, virágos és fűszeres ízek.
- Az instant kávé testessége
A kávé teste arra a textúrára utal, amit fogyasztása közben tapasztalunk. Itt tehát nem elsődlegesen az ízek vizsgálata a cél, hanem hogy milyen érzést kelt a szánkban. Például lehet kissé nehezebb vagy könnyed, finom érzés.
- Az instant kávé keserűsége
A kávé keserűsége csak egy a négy különböző érzékszervi ízélmény közül, amelyeket a száj hátsó részén tapasztalhatunk. A keserűség bizonyos mértékig kívánatos a kávéban, például az eszpresszóban vagy a sötétebb pörkölésű kávékban, mivel hozzájárulhat az íz teltségéhez. A túl sok keserű íz azonban kellemetlen. A keserűséget például a felhasznált kávébab típusa befolyásolhatja. A hagyományos instant kávék többnyire kesernyések, mivel legtöbbjük robustát tartalmaz. Találni azonban olyan kiváló, prémium minőségű változatokat is, amelyek 100% arabicából készülnek, és egyáltalán nincs keserű ízük.
- Az instant kávé édessége
Az édesség a második ízérzet, amelyet kávéfogyasztás közben tapasztalhatunk és egyfajta lágyságot kölcsönöz. Az édes minőséget gyümölcsösként, csokoládésként vagy karamellásként jellemezhetjük a kávékban.
- Az instant kávé savassága
A savasság nem a valódi savtartalom, hanem egy ízjegy, a nyelvünk hegyén érzett fanyar íz. A savasság leírható például olyan jelzőkkel, hogy lágy, fanyar, gyümölcsös stb.
- Az instant kávé utóíze
Ez az az íz, amely a kávéfogyasztás után a nyelven marad, és amelyet az utóíz mellett "orrnak" is neveznek. Az, hogy mennyi ideig marad meg, a kávétól függ, és a testesebb kávék általában erősebb utóízzel rendelkeznek. Ez lehet száraz vagy tiszta, sima érzés is. Az utóízeket gyümölcsös, füstös, csokoládés ízként is szokták jellemezni.
Hogyan készítsd el a legjobb instant kávét?
Az instant kávé elkészítése pofonegyszerű, mindössze néhány apró trükkre érdemes odafigyelni. Miután kiválasztottad a kedvenc kávésbögrédet, már csak a következőket kell tenni:
- Tegyél 1 teáskanál instant kávét a bögrébe.
TIPP: Hogy a kávé igazán jól tudjon oldódni, ennél a lépésnél adj hozzá 1 teáskanyálnyi hideg vizet és alaposan keverd el. Ez nem csak az állaga miatt fontos, hanem az íze is sokkal finomabb lesz.
- Forralj 1,4 dl forró vizet vagy melegíts ugyanennyi tejet, ha inkább ezt a verziót szereted.
- Öntsd rá a kávéra a vizet vagy a tejet, alaposan keverd össze és már el is készült az italod.
És persze ha instant kávét készítesz, akkor sem kell lemondanod az extrákról. Fogyaszthatod például tejszínhabbal a tetején, vagy használhatsz szirupokat (pl. vaníliát vagy karamellt), hogy még tökéletesebbé varázsold a napot.
Mit érdemes tudni a legjobb koffeinmentes instant kávékról?
A koffeinmentes instant kávék egyre népszerűbbek. A hagyományos kávékkal ellentétben az instant változatok olyan eljárással készülnek, melyek során a kávébabból a pörkölés és őrlés előtt távolítják el a koffeint. Ez segít megőrizni a kávé ízét és aromáját, miközben a koffeinre érzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik.
Bár a koffeinmentes instant kávé kényelmes és könnyen elkészíthető, egyesek szerint hiányzik belőle a frissen főzött kávé íze és aromája.
Íme néhány tipp, hogy még élvezetesebbé tedd a koffeinmentes instant kávé fogyasztását:
- A legjobb íz érdekében mindig válassz olyan márkájú koffeinmentes instant kávét, amelyik kiváló minőségű - elsősorban arabica - kávébabból készült.
- Adj hozzá - hagyományos vagy növényi - tejet vagy tejszínt, ezzel krémesebbé teheted kávédat.
- Egy csipetnyi só segíthet a kávé keserűségének és egyéb ízjegyeinek kiegyensúlyozásában.
A koffeinmentes kávéról itt olvashatsz további érdekességeket >>Ha szeretnél elmélyülni a kávékészítés rejtelmeiben, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!