Kávé körkép: a világ legdrágább kávéi

A kávézás hagyománya évezredekre nyúlik vissza, nem véletlen tehát, hogy a kávérajongók száma évről évre egyre csak növekszik. Sorra nyílnak a különleges, dekoratívabbnál dekoratívabb, szemkápráztató hideg és forró italokat kínáló kávézók a világ nagyvárosaiban, ez is azt bizonyítja, hogy a kávézásnak komoly kultúrája van. Szinte nincs olyan ember – ha kávérajongó, ha nem – akit ne nyűgözne le egy gyönyörűen, ízléses elkészített habos kávé. A magyar fiatalok körében is népszerű a kávézás; főleg a külföldi kávéláncok megjelenésével nőtt egyre nagyobb mértékben a kávézási kedv. 

Azonban nem csak a kávézás maga, hanem a kávékészítés is egyre több embert érdekel. A barista tanfolyam iránt érdeklődők között sok olyan lelkes amatőr is van, akik nem szakmaszerzés céljából járnak a szakképesítést adó kurzusokra, hanem pusztán kíváncsiságból: érdekli őket a kávézás, a kávékészítés világa, és szeretnének elmélyedni a kávé rejtelmeiben. Az alábbi cikkben a világ legdrágább kávéfajtái közül veszünk górcsó alá néhányat: igyekszünk átfogó képet nyújtani a luxuskávékról, külön kiemelve a méltán népszerű cibetmacska kávé ikonikus tulajdonságait.

A VILÁG LEGDRÁGÁBB KÁVÉFAJTÁI – ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK ÉS ÍZ MUSTRA

Minden embernek megvan a saját ízlésének megfelelő „kedvenc” kávéja. Sokan a lágyabb, krémes ízeket kedvelek, mások viszont az intenzív ízű, karakteres kávékért rajonganak. Ahogy mondani szokás, nincs két egyforma ember és természetesen nincs két egyforma kávé sem. A drága kávékat mindig is nagy érdeklődés övezte, hiszen egyediségük teszi őket különlegessé. Sokan a bakancslistájukra is felvették egy (vagy több) drága kávéfajta megkóstolását. Viszont annak, aki a világ legdrágább koffeindús finomságait szeretné kóstolgatni, jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis az úgynevezett „luxuskávék” ára közel sem tartozik a „bárki által megfizethető” kategóriába.

BLACK IVORY (TÖBB MINT 240.000 FT / KILOGRAMM)

Ez a kávéfajta biztosan szerepel a lelkes kávékalandorok bakancslistáján. Nem véletlen, hiszen az Arabica kávészemeket elefántok tápcsatornájában erjesztik. A különleges, lágy ízélményért egy bizonyos enzim és az elefántok lassú emésztése felel. Az „elkészült” kávészemeket nem könnyű begyűjteni, ugyanis az elefántok a kávészemek nagy részét összerágják. A Thaiföld északi részén található elefánt-menedék évente 200 kg kávét állít elő és forgalmaz. A bevételt a 20 mentett elefánt egészségügyi ellátására fordítják.

HACIENDA EL ROBLE (KÖZEL 60.000 FT / KILOGRAMM)

A kávéfajta egyik legnagyobb érdekessége, hogy évente csupán 22 kilogrammot szüretelnek belőle. Az eredetét máig titok övezi. A tulajdonos eredetileg a híres Geisha kávéfajta termelésével kísérletezett, a végeredmény viszont teljesen más volt. Így született meg a HR61 kávé, ami Kolumbia déli részén, szerves szárnyas komposzt által táplált kávécserjéken terem. A feldolgozás során a kávészemeket napon szárítják, majd különleges erjesztési eljárás alá vetik. A pörkölés kizárólag Ausztráliában, a Proud Mary elnevezésű pörkölőüzemben történhet, az eljárás teljes egészében titkosított. Egy kiváltságos kóstoló krémes mangó és barack ízjegyeket vélt felfedezni a kávéban, enyhe virágos aromával.

HACIENDA LA ESMERALDA (KB. 60.000 – 200.000 FT / KILOGRAMM)

A Panama Bouquete régiójában termő ínyencség a világ talán legtöbbször díjazott kávéfajtája. A Geisha fajtából nemesített kávécserjék 1500 méteres tengerszint feletti magasságban nőnek. Az árát több tényező is befolyásolja: a kis mennyiségű éves termés, a rövid termőidőszak és a magas munkaerőköltség. Az íze intenzív mégis könnyed, határozottan citrusos, és a citromos keksz ízére hasonlít.

ST. HELENA (TÖBB MINT 40.000 FT / KILOGRAMM)

A kávéfajta nevét adó St. Helena vagy Szent Ilona-sziget sokaknak ismerősen csenghet: ide száműzték a britek 1815-ben Bonaparte Napóleont a vesztes waterlooi csata után. Napóleon imádta a kávét, különösen a szigeten termő Bourbon fajtát, melyet letisztult, kiegyensúlyozott ízek, és erős virágos, főleg hibiszkuszra hasonlító jegyek tesznek ellenállhatatlanná.

BLUE MOUNTAIN COFFEE (NAGYJÁBÓL 26.000 FT / KILOGRAMM)

Jamaica méltán híres kávéja közel 2300 méteres magasságban terem, a Karib-térség legmagasabb hegyvonulatain. A vulkanikus talaj, a magas páratartalom és az állandó esőzés ideális környezetet teremt az Arabica kávénak. A megtermelt Blue Mountain kávé 80%-át Japánba exportálják. Mély aroma, cseresznyés-csokoládés jegyek jellemzik, enyhe banán és dió beütéssel.

HAWAII KONA COFFEE (TÖBB MINT 26.000 FT / KILOGRAMM)

A Hawaii-szigetek legdrágább kávéja, melyeket apró, családi tulajdonú ültetvényeken termesztenek, ellentétben Brazília és Kolumbia hatalmas ültetvényeivel. A Nagy szigeten a Kona kávét a Hualalai vulkán lankáin termesztik. A tápanyagban gazdag vulkanikus talaj, a sok csapadék és a meleg hőmérséklet ideális kávétermelő környezetet biztosít. Kiegyensúlyzott, földes, letisztult íz jellemzi, csokoládés és fűszernövényekre jellemző ízjegyekkel.

MAMUTO AA (KB. 20.000 FT / KILOGRAMM)

A Mamuto kávé a Kenya-hegy lankáin, 1500 méteres magasságban terem sötét, vulkanikus talajon. A sok csapadék és a magas páratartalom tökéletes körülményeket bizotsít a kávécserjék növekedéséhez. A Mamuto kávé íze igazán különleges: testes, selymes ízében csonthéjas gyümölcsök és feketeribizli ízjegyei érezhetők.

A CIBETMACSKA KÁVÉ TITKAI

Sokan furcsálhatják, hogy a fenti felsorolásból miért maradt ki a híres cibetmacska kávé, másnéven a Kopi Luwak.

Sokan furcsálhatják, hogy a fenti felsorolásból miért maradt ki a híres cibetmacska kávé, másnéven a Kopi Luwak. Természetesen nem maradt ki, sőt, egy külön szegmenst szánunk ennek a különleges kávéfajtának a bemutatására.

A csészénként akár 30.000 Ft-ba is kerülő Kopi Luwak egyedisége az előállítási módjában rejlik. A kávészemeket a cibetmacska tápcsatornájában „erjesztik”, innen ered a kávé elnevezése. Ez a különleges – Indonéziában „luwak” néven ismert –  állat a gyümölcshúst igen, viszont a kávébabot nem emészti meg. 

A tápcsatornában végbemenő erjedés egyedülálló, semmire sem hasonlító ízt kölcsönöz a kávénak. Az állat beleiben levő enzimek mérséklik a kávébabok savasságát, kesernyésségét és koffein-, valamint fehérjetartalmát. 24-36 óra elteltével a cibetmacska ürülékével együtt a kávébabok is távoznak az állat tápcsatornájából. 

A Délkelet-Ázsiában (Indonéziában és a Fülöp-szigeteken) található ültetvényeken a kávébabokat begyűjtik, mossák, szárítják, dörzsölik, a sérült szemeket kézzel kiválogatják és végül pörkölik. 10 kg nyers Kopi Luwakból csupán 2 kg pörkölt kávé lesz. A cibetmacska kávé ugyanúgy készül, mint bármilyen másik kávé. A cukor, a tej és a tejszín használata kerülendő, mert ezek módosíthatják a kávé jellegzetes ízét. Fogyasztása biztonságos, a feldolgozott Kopi Luwak szemek baktériumszintje alacsonyabb, mint más kávészemeké.

Sajnos a megnövekedett igény miatt egyre több „hamis” cibetmacska kávé jelent meg a piacon. A befogott, ketrecekben tartott cibetmacskák szörnyű körülmények között élnek, szinte gépként „termelik” a kávét. A Kopi Luwak hagyományosan a legjobb minőségű, legéretebb kávégyümölcsökből „készül”, melyek a vadon élő cibetmacska kiválogat. A vélhetően rosszabb minőségű gyümölcsöket nem fogyasztja el ellentétben a ketrecben tartott állatokkal, akik fő táplálékként tekintenek a kávégyümölcsökre. A kávébabok erjedése mindkét esetben megtörténik, azonban a késztermék ízében lényeges különbségek vannak. Kizárólag autentikus forrásból származó cibetmacska kávét vásároljunk!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram