Kapszulás kávéfőzők: miért olyan vonzóak?

Az utóbbi évtizedet bátran nevezhetjük a kapszulás kávék forradalmának. Míg 2005-ben még elvétve, az otthonok mindössze 1%-ban voltak megtalálhatók a színes kapszulák, addig 2020-ra már 10-ből 4 háztartásban kapszulás kávéfőzővel készültek a feketék.  A siker titka pedig nem más, mint a gyorsaság és a könnyű kezelhetőség. Csak helyezz be egy kis kapszulát a gépbe, töltsd fel a tartályt vízzel, nyomj meg egy gombot és már élvezheted is kedvenc kávédat. Cikkünkből most megtudhatod, hogyan születtek meg a kapszulás kávéfőzők, melyek a legfőbb előnyei, valamint megismerheted a legnépszerűbb gépeket.

A kapszulás kávéfőzők lehetővé teszik, hogy egy gombnyomással készítsünk tökéletes eszpresszót vagy hosszúkávét.

Miért lettek olyan népszerűek a kapszulás kávéfőzők?

A kapszulás kávék meghódították a világot, noha sokan úgy emlegetik a kis kapszulákat, mint a klasszikus eszpresszó és a barista művészet halálát, ami némiképp túlzás. A kapszulás kávézás ugyanis egyértelműen a kényelemről szól, és nem helyettesítheti a valódi szaktudást.

A kapszulás kávéfőzők lehetővé tették, hogy egy átlagember, nulla barista tudással egyszerűen kiválaszthassa a számára kedves főzési módot, lefőzze a feketét, minden egyes gombnyomással pontosan ugyanazt a minőséget és ízt kapja. 

A kapszulás kávéfőzés előnyei

1. Időhatékonyság

Az egyadagos kávék talán legfontosabb előnye, hogy rengeteg időt takaríthatsz meg velük. A kapszulás kávéfőző 1-2 perc alatt elkészíti kedvenc feketédet. Nincs szükség hosszas előkészületekre, csak beteszed a kapszulát és már folyik is ki kedvenc kávéitalod.   

2. Mindig ugyanazt az ízt kapod

A kávékapszulákkal a legkülönbözőbb típusú kávékat készítheted el, legyen az ristretto, eszpresszó, lungo, latte, cappuccino stb. És függetlenül attól, hogy melyik a kedvenced, biztos lehetsz benne, hogy minden egyes csésze esetében egyforma ízt élvezhetsz. Akár otthon, akár az irodában vagy egy partin kávézol, mindig ugyanazt a minőséget kapod. 

3. Egyszerű kávékészítés

A kávékapszulák ideálisak, ha gyors megoldást keresel. Nagyszerűek, ha azt szeretnéd, hogy a kávéd azonnal elkészüljön, de mégsem akarsz valami vacakot inni.

Egy hagyományos presszógéppel rengeteg lépésen kell végigmenned, és meg kell tanulnod, hogy hogyan kell kezelni a masinát, elsajátítani a technikát, mielőtt képes lennél egy egyszerű eszpresszó elkészítésére. Ki kell választanod a neked tetsző kávéfajtákat, meg kell őrölnöd őket, a kívánt mennyiséget tömöríteni, elkészíteni a tejhabot, meghatározni a víz hőmérsékletét stb.

Még az automatikus programokkal együtt is sok a rizikófaktor, az őrlési szint, a víz- és tejpótlás, valamint a - néha hosszadalmas és nehézkes - tisztítási folyamat miatt. A kapszulás kávéfőzőnél sokkal kevesebb dologra kell odafigyelni. Elegendő számontartani, hogy a tartályban sok víz legyen, betedd a kávékapszulát, és már indulhat is a móka!

4. A kávé frissebb marad az egyedi csomagolásnak köszönhetően

A kávékapszulák esetében frissebb a kávézacc, de ez nem általános érvényű. Csak azokkal a kávéfőzőkkel szemben van előnyük, amelyek hagyományos őrölt kávét használnak.

Ugyanis abban a pillanatban, hogy felnyitjuk a kávé csomagolását, annak olajai és aromái kezdenek elillanni. A kávékapszulák ezeket igyekeznek megtartani. 

5. Egy vagy több adag is főzhető

Igaz, hogy a legtöbb kapszulás kávéfőző egyadagos, de léteznek többadagos modellek is, amelyek ideálisak lehetnek nagyobb háztartások vagy irodák számára.

6. Könnyű használni és tisztítani

Bár az egyes kapszulás kávéfőzők különböző rendszereket és szabadalmaztatott technológiákat használhatnak, fogyasztói szemmel mégis nagyjából ugyanúgy működnek.

Csak a víztartály újratöltésére és a kapszula behelyezésére kell figyelni. A víztartályok könnyen kezelhetők, maguk a gépek pedig nedves ruhával egyszerűen áttörölhetők, legtöbbjük alkatrészei mosogatógépben tisztíthatók.

A gyártók meg szokták továbbá adni, hogy milyen időközönként vagy lefőzött kávémennyiségenként érdemes speciális folyadékkal tisztítani és vízkőmentesíteni a gépeket. 

Hogyan született meg a kapszulás kávéfőző?

Ma a kávékapszulák széles választéka kapható, el vagyunk kényeztetve a hatalmas kínálattal. A hagyományos kávéktól kezdve, a forró csokoládén és az ízesített változatokig, rengetegfélét kipróbálhatunk. Sok kapszula különböző géptípusokkal is kompatibilis, de nagy utat tettek meg a kezdetek óta. Lássuk, hogyan kezdődött minden!

Eric Favre olasz kalandjai és kávékapszula feltalálása

A kapszulás kávé ötlete 1975-re nyúlik vissza, amikor Eric Favre svájci mérnök és feltaláló be akarta bizonyítani feleségének, Anna-Mariának, hogy a legjobb eszpresszót tudja elkészíteni. A lelkes mérnök ezért nejével Olaszországba utazott, hogy inspirálódjon és megtalálja a legínycsiklandóbb presszókávét.

A kíváncsi házaspár útja során észrevette, hogy sok helyi lakos látogat egy bizonyos kávézót, és elhatározták, hogy szóba elegyednek a személyzettel és ellesik a szakma fortélyait. A kávézó baristája nagylelkűen beavatta őket a kávéfőzés rejtelmeibe. Kiderült, hogy a tökéletesek ízek titka abban keresendő, ahogyan az eszpresszót pumpálják, hiszen ez kulcsfontosságú a végső eszpresszó íz- és illatanyagainak felszabadításához. Favre ezután készítette el az eszpresszógép prototípusát, leutánozva a folyamatot.

Majd arra következtetésre jutott, hogy a tökéletes eszpresszó egy vékony habréteggel rendelkező fekete. Favre ekkor készített el egy légmentesen záródó kávékapszulát, amelyen a vizet átnyomva habos presszókávét kapott.

1986-ban dobták piacra Nespresso kapszulát

Eric Favre akkoriban a Nestlénél dolgozott, ám a cégnél nem aratott osztatlan sikert forradalmi újítása. Mindössze 10 évvel később, 1986-ban engedélyezték a Nespresso kapszula piacra dobását.

2006-ra a Nespresso bevétele már meghaladta az 500 millió fontot, és számos versenytárs lépett a piacra, köztük a Keurig.

A szabadalmaik 2012 körül kezdtek lejárni, és ez lehetővé tette, hogy más kávéipari szereplők is felfedezzék a kapszulás kávék piacát. A kapszulás gépek már annyira népszerűek voltak, hogy olyan versenytársak is porondra léphettek, akik csak kapszulákat kínáltak. Nem volt szükség arra, hogy egy saját, költséges gép kifejlesztésébe fektessenek be.

A Nespresso eredetileg mintegy 1700 szabadalmat jegyeztetett be, és megpróbálták beperelni a hasonló termékeket gyártó cégeket, de már túl késő volt. 2010-re például az amerikai tulajdonú Sara Lee bevezette saját kapszuláit Franciaországban. Hónapokon belül milliókat adtak el, olcsóbban, mint a Nespresso kapszulák.

A kapszulás kávéfőzők szerelmesei általában otthonukban szeretnék megteremteni a kávéházi élményt. Ezt a nagyobb kávézó- és áruházláncok is felismerték, így ma már a kapszulás kávék széles választéka érhető el a piacon.

 A kávéfőző kapszulás változata egyre inkább meghódítja a világot.

Melyik a legjobb kapszulás kávéfőző? Nézzük most meg a legnépszerűbbeket!

Nespresso kapszulás kávéfőző

Ahogy azt már az előbbiekben megismerhettük, a Nespresso az abszolút úttörő. Kínálatunkban  mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb gépet: a legegyszerűbb és olcsó kapszulás kávéfőző modellektől a prémium minőségig, beleértve a profi tejhabosítós változatokat is.

TIPP: Ha az eszpresszók vagy a hosszú kávék szerelmese vagy, akkor például a Essenza Mini egy remek választás lehet. Ki lehet fogni olyan akciókat, amikor bizonyos mennyiségű kapszula vásárlásakor ingyen elviheted a gépet. A komolyabb gépek és a tejhabos csodák híveinek a Delonghi kapszulás kávéfőzőkből a Latissima család tökéletes választás lesz. 

A Nespresso kapszulás kávéfőzők előnye, hogy nagyon széles a saját kapszulák palettája, emellett egyre több Nespresso kompatibilis, utángyártott kapszula érhető el, akár a legjobb minőségű kézműves kávékból is.

A legjobb kapszulás kávéfőző kiválasztásakor érdemes  mérlegelni, hogy milyen kapszulákkal kompatibilis, tud-e tejet habosítani és milyen az ára a kávéfőzőnek.

Dolce Gusto kapszulás kávéfőző

A Dolce Gusto rendszerű kávéfőzők több gyártó kínálatában is szerepelnek, és meleg, illetve hideg italokat is készíthetünk velük. 

A kínálatban megtalálhatók a manuális és az automata kapszulás kávéfőzők egyaránt, amelyek beállított csészeméret alapján főzik le kávét. 

A Dolce Gusto kapszulák között vannak kifejezetten tejes változatok, amelyek tepjporral készültek, ezek azonban nem mindig a legtökéletesebb minőséget képviselik.

TIPP: A Krups kapszulás kávéfőző, a Nescafe Dolce Gusto Mini Me az egyik legnépszerűbb modell. Rendkívül vonzó árú, ugyanakkor minőségi feketék készítésére alkalmas. Kompakt méretével, valamint minimalista dizájnjával bármely konyhában tökéletes. Ráadásul a Dolce Gusto kompatibilis kapszulák választéka egyre nagyobb.

Tchibo kapszulás kávéfőző

A Tchibo kapszulás kávéfőzők nagyon könnyen kezelhetők és a konyha igazi ékességei. Kaphatók tejhabosítóval vagy anélkül. Rendkívül praktikusak, könnyen tisztán tarthatók és valódi minőséget képviselnek. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a gépek a Tchibo Cafissimo kapszulákkal használhatók, így jóval kisebb kínálatból válogathatunk, mint a Nespresso vagy Dolce Gusto gépek esetén.

Aldi kapszulás kávéfőző 

Az Aldi korábban kivezette kínálatából a Martello kapszulás kávéfőzőt és segített vásárlóinak áttérni az Amaroy márkanévvel ellátott kapszulákra és gépekre. 2021 őszén dobták piacra saját márkás Amaroy termékeket, melyek Nespresso kompatibilis gépekben is használhatóak, illetve szezonálisan, évente több alkalommal új készüléket kínálnak.

Lavazza kapszulás kávéfőző

Ha isteni olasz eszpresszó, akkor sokaknak a Lavazza jut eszébe. Nos, nem véletlenül, hiszen a Lavazza számára fontos a minőségi kávé, annak testessége, aromája és ízvilága. 1895-ben Luigi Lavazza megkezdte kidolgozni a tökéletes kávé pörkölés teknikáját és napjainkban is a Lavazza készíti a legjobb minőségű arabica és robusta kávékeverékeket. Nemcsak a szemes kávékban kiválóak, hanem minőség kapszuláikban is. A Lavazza kapszulás kávéfőzők hagyományainkhoz híven a legmagasabb színvonalat képviselik.

A gépek egytől-egyig kompaktak és könnyen használhatók. Egy gombnyomással néhány másodperc alatt tökéletes eszpresszót vagy hosszú kávét főznek.

Bosch kapszulás kávéfőző

A Bosch kapszulás kávéfőzők rendkívül nagytudásúak és dizájnosak, azért nagyon kedveltek. Szupererejük, hogy beolvasható velük a kapszulák vonalkódja, így a gépek automatikusan beállítják az adott kávé típusához megfelelő főzési módot. Továbbá automatikus vízkőoldó funkció is található rajtuk. Gyönyörű crema réteget képesek varázsolni a kávék tetején.

Akár eszpresszóról, cappuccinóról vagy akár latte macchiattóról van szó, minőségi végeredményt kapunk. A gépek a Tassimo kávékapszulákkal használhatók.

Ha érdekel a kávékészítés világa, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé, valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram