Espresso tonic: ha igazi pezsgésre vágysz

Az espresso tonic hivatalosan kávéital, de egyben egy nagyszerű frissítő is, tele élénk, keserűen citrusos ízekkel. Könnyen és gyorsan elkészíthető, a nap bármely szakában remek választás, ha a jól megszokott feketénket valami izgalmasabbra cserélnénk és egy kis pezsgésre vágyunk. De hogyan is készül pontosan az espresso tonic? Mitől lesz tökéletes a tonikos kávé? Hogyan tehetjük egyedivé pezsgő feketénket? Jöjjenek a részletek!

Az espresso tonic különlegessége, kesernyésen citrusos ízvilága.

Mi is az az espresso tonic és honnan származik?

A specialty kávézók itallapján ma már törzsvendégnek számít az espresso tonic. Bármerre is járunk a világban - de Európában biztosan - találkozhatunk ezzel a különlegességgel, amely jó pár éve belopta magát a kávéimádók szívébe. 

Espresso tonic, Espresso & Tonic, Tonic Espresso, Kaffe & Tonic, Coffee & Tonic - számos elnevezéssel illetik. Az alap összetevők azonban mindegyik esetében ugyanazok:  dupla eszpresszó, tonik és jég.

Így született a tonic espresso

Az espresso tonicot sokan a helsingborgi Koppi Roasters kávézóhoz kötik, születésével kapcsolatban azonban a cég alapítója, Anne Lunell azt mondja, hogy még abban az időben készült először, amikor munkatársaival Oslóban dolgozott.

Mint meséli, egyik kollégájuk még 2007-ben egy cégesi buli másnapján készített egy kávéitalt a maradék tonikból, amit eszpresszóval és némi sziruppal kevert össze. A “koktél” nagyon finomra és frissítőre sikerült, ezért néhány hónappal később, amikor megnyitották kávézójukat és pörkölőjüket Helsingborgban, továbbfejlesztették az ötletet, és az étlapra felvették a Kaffe & Tonic-ot. Tíz éven át - a kávézó 2017 decemberi bezárásáig - szolgálták fel az italt, amely ez idő alatt egyre népszerűbb lett Skandináviában, Európában, de meghódította az Egyesült Államokat és a világ számos más pontján is sikert aratott.

A jó tonic espresso titka

A titok természetesen a jó kávé és a minőségi tonik, valamint a jég aránya. Nézzük is most meg, hogy mikre érdemes odafigyelni!

Tonik

A boltok polcain nagyon sokféle tonikot találni, azonban ezek nem csak ízvilágukban, de bizony árban is jelentősen különböznek. Ahogy a gin tonikhoz sem szokás a legolcsóbb verziót használni, úgy az espresso tonichoz is a minőségi italok között válogassunk inkább. Célszerű olyat választani, amelyben jobban dominálnak a világosabb és savasabb jegyek, ettől ugyanis még üdítőbb lesz az ital.

Eszpresszó

Az eszpresszónál fontos, hogy olyan kávébabból készüljön, amelyikben sok természetes sav van. Világos pörkölésű kávét ajánlott használni, ez a fajta rendelkezik ugyanis leginkább citrusos jegyekkel. A  legtöbb etiópiai és kenyai kávé jól működik ebben a italban.

Jég

A leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem használnak elég jeget az espresso tonichoz. A jég mennyisége különbözteti meg a mennyei és a rossz espresso tonicot. 

Érdemes nagyobb, legalább 350 ml-es poharakat beszerezni, amiben bőven elfér a jég, ami itt valóban egy kulcsfontosságú összetevő.

Az espresso tonic receptje eszpresszót, tonikot és jeget tartalmaz.

Espresso tonic recept 

Az espresso tonic 3 egyszerű lépésben elkészíthető. Lássuk is, hogy hogyan!

Hozzávalók:

  • 200 ml tonik
  • 30-40 ml eszpresszó
  • jég

Elkészítés: 

  1. Tölts meg egy nagy - 350 ml-es - poharat  egészen a pereméig jéggel.
  2. Öntsd rá a tonikot, és hagyd állni, amíg elkészíted az eszpresszót. Így a toniknak van ideje lehűlni. 
  3. Készítsd el az eszpresszót, majd óvatosan csurgasd rá a jégre és azonnal szolgáld fel.

TIPP: Tetszés szerint díszítheted például narancs, citrom vagy lime szeletekkel.

Mit tegyél, ha nem elég édes a tonikos kávé?

Bár az espresso tonic sármja épp kesernyésen savanykás ízvilága, vannak azonban olyanok, akik mégis édesen szeretik ezt az italt. De hogyan érhetjük el ezt úgy, hogy az ital ne veszítsen fess megjelenéséből?

Nos, erre mindössze egyetlen mód van, az eszpresszót kell édesíteni, mielőtt a tonikhoz adnánk. Ez történhet akár cukorral, akár mézzel vagy más édesítőszerrel.

Az espresso tonic csakis eszpresszóval készülhet?

Hivatalosan igen, azonban sok esetben a kávézók cold brew-t használnak eszpresszó helyett, így ezeket az italokat technikailag nem is illethetnék ezzel a névvel.

Természetesen van különbség a kétféle verzió között mind állagában, mind pedig kinézetében. Ha a tonik tetejére eszpresszót öntünk, egy kis selymes habréteg keletkezik, amit sokan az ital legjobb részeként értékelnek. Ez az első korty, ami a legfinomabb ízű. 

A cold brew nagyon jól keveredik a tonikkal, gazdag és sima italt hozva létre, de a tetejéről hiányzik az a bizonyos isteni crema. Ugyanakkor jó megoldás arra, hogy a tonikos kávé gyorsabban elkészüljön, mivel a cold brew-t könnyű előkapni a hűtőből.

Az espresso tonic 3 egyszerű lépésben elkészíthető.

Turbózd fel espresso tonicodat!

Az espresso tonicból sokféle remek mixet készíthetsz, így épp napszak vagy hangulatod szerint alakíthatod kedvenc italodat. Íme néhány szuper tipp!

Espresso tonic friss gyümölcsökkel

Az alapreceptnél már említettük, hogy a kávéital jól harmonizál a citrusfélékkel, így gyakran találkozhatsz vele úgy, hogy naranccsal, citrommal lime-mal szolgálják fel. 

De itt még nem ért véget a kínálat, ugyanis kedved szerint bármilyen friss gyümölccsel feldobhatod. A málna, a gránátalma és az áfonya különösen jól áll neki. 

Espresso gin tonic és egyéb alkoholfélék

A gin tonicot nem kell bemutatni, hiszen egyike a legkedveltebb italoknak. Nos, a jó hír az, hogy kávés változatban is elkészíthető, mindössze 0,4 dl gint kell hozzáadni.

Ha azonban nem vagyunk kifejezett gin rajongók, akkor vodkával vagy whiskyvel is kiváló párosítás.

Espresso tonic sziruppal

Különböző ízesítésű szirupokkal egészen új ízeket csalhatunk elő kávénkból, valódi koktélokat készíthetünk. A szirup mindig azután kerül bele a különlegességbe, hogy a jégre rátöltöttük a tonicot. A gyömbér szirup kifejezetten egzotikussá teszi az espresso tonicot, de a málna, narancs vagy a levendula is nagyszerűen harmonizál a tonikos kávéval.

Ha téged is vonzanak a kávé különlegességek és szívesen kalandoznál a kávék izgalmas világában, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

[Képek forrása: freepik.com]

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram