Doppio: a fekete dupla élvezete

Aki szereti az eszpresszót, és egy igazi koffeinbombára vágyik, ráadásul azt sem bánja, ha feketéjét kicsit hosszabban élvezheti, mint egy hagyományos presszókávét, annak tökéletes választás a doppio. De mi is pontosan a doppio espresso? Hogyan készül és miben különbözik eszpresszó testvéreitől? Cikkünkben most az olaszok kedvenc dupla kávéját mutatjuk be!

A doppio jelentése, dupla eszpresszó.

A doppio jelentése

A doppio espresso egy olasz kifejezés, amely egyszerűen azt jelenti, hogy dupla eszpresszó. 

A dupla méretű kávé 18-20 g-os kosárral rendelkező portafilterrel készül eszpresszó gépben. Ideális ital mindazok számára, akik szeretik az eszpresszót, de kedvenc feketéjüket nagyobb mennyiségben, tovább szeretnék élvezni. 

Espresso vs. doppio vs. ristretto

A doppio ugyanolyan gazdag ízvilágú,  mint a hagyományos eszpresszó, tetején ékességével, a cremával. A kávé és a víz aránya is pontosan megegyezik, csak a doppio nagyobb adag. Míg egy hagyományos eszpresszó körülbelül 30 ml, addig a doppio nagyjából 60 ml. 

A ristretto és a doppio is az eszpresszó kategóriába tartozik. A ristretto általában 20-25 ml és rövidebb idő alatt készül, mint az eszpresszó és a doppio. Ennek köszönhetően az íze a főzési folyamat első néhány másodpercében kivont gyümölcsös jegyeket tartalmazza.

Az ízprofilt tekintve a ristretto erősebb, mint a doppio. Koncentráltabb és édesebb. A keserűség csökkenése annak köszönhető, hogy kevesebb vizet használnak hozzá.

A kávé koffeintartalma tekintetében 30 ml eszpresszó kb. 47-64 mg koffeint tartalmaz, a 60 ml-es doppio ennek dupláját, vagyis 94-128 mg-ot. 20 ml ristretto, mivel kevesebb benne a víz, körülbelül 33 mg-ot.

Doppio vs. lungo

Vannak, akik a  doppiót nemes egyszerűséggel összekeverik a hosszúra eresztett espresso shottal, azaz a lungóval. Erre az jellemző, hogy a kávét a hagyományos 25-27 másodperc helyett több, mint 40 másodperc extrakciós idővel készítik, és emiatt sajnos keserű ízek is keverednek a kávéba. A dupla eszpresszónál nem nyúlik így ki ez a főzési idő, ami sokkal harmonikusabb ízvilágot eredményez.

Az eszpresszók és a doppio története

Az eszpresszók története a 19. század végéig - egészen pontosan 1884-ig - nyúlik vissza. Bár a kávé már a 18. század végén megérkezett Olaszországba, azonban a katolikus egyház kezdetben ördögtől valónak tartotta a kávéfogyasztást, eltántorítva ezzel a vallásos polgárokat a feketék élvezetétől.

Angelo Moriondo volt az első, aki szabadalmaztatta gőzzel működő kávéfőzőt, azonban mégsem ő vált annyira híressé, mint két lelkes feltaláló utóda, Luigi Bezzerra és Desiderio Pavoni. A fiatalemberek zseniális marketingesek voltak, és 1906-ban egy milánói vásáron állították ki a világ első egyadagos eszpresszógépét. Továbbfejlesztették Angelo Moriondon találmányát, és masinájuk keserű, gazdag eszpresszót készített, ami igazi unikumnak számított. Teltebb ízek jellemezték ezt az erős kávét, amely ráadásul lényegesen gyorsabban is készült el. Ez a hatékonyabb főzési módszer érzékenyebb volt  a kávébabok minőségére, ellentétben a korábban használt technikákkal.

Miután a két kávéipari vállalkozó nyomot hagyott az eszpresszógéppel, Pier Arduino a nyomdokaikba lépett, és a koffeines italt az előkelő társaságok termékeként forgalmazta.

Végül 1938-ban egy Achille Gaggia nevű milánói barista fejlesztette a presszókávét a ma ismert eszpresszóvá, és hozta el  a mai is használt népszerű eszpresszó gépek elődjét.

A doppio az 1980-as évektől lett egyre népszerűbb és ma már a világ szinte minden kávézójában találkozni vele.

Mikre érdemes figyelni a doppio kávé készítésénél?

A doppio kávé készítéséhez karos eszpresszó gépre van szükség és dupla portafiltert használunk.

A doppio készítéséhez karos eszpresszó gépre van szükség és dupla portafiltert használunk. A titok, hogy ha a két kifolyós filter alá két csésze kerül, akkor két sima eszpresszót főzhetünk, míg ha egy nagyobb méretű csészét rakunk, akkor doppiót kapunk.

Mennyi kávéra kell a doppióhoz és milyen típust válasszunk?

Míg egy egyszerű eszpresszónál 7-10 g őrölt kávét használunk, a doppiónál a dupláját. Ha igazán tökéletes dupla kávét szeretnék, akkor 18-20 g ideális.

Az eszpresszóhoz hasonlóan a doppio is friss, sötét pörkölésú kávébabokból készül, amelyeket nagyon finomra kell őrölni.

Minden esetben 100% arabica szemeket válasszunk. A doppióhóz nagyon jól illenek azok a kávéfajták, amelyekre a nem túl erős savasság jellemző, ugyanakkor például kakaós ízjegyekben gazdagok.

Az etiópiai, a tanzániai, a hondurasi és kenyai kávébabok nagyszerű ízeket kölcsönöznek a doppiónak.  

Mire figyeljünk a víz esetében?

Sose használjunk csapvizet. A víz mindig legyen klórmentes, kalcium tartalma 17-85 mg/l közötti, pH értéke 6.5-7.5 közötti. A nem megfelelő víz ugyanis jelentősen ronthat a kávé ízvilágán. A kávéfőzéshez érdemes szűrt vizet választani.

Milyen csészét válasszunk?

Csakúgy, mint a hagyományos eszpresszót, a doppiót is vastag falú kerámia csészében szervírozzuk. Mivel itt dupla mennyiségről van szó, legyen nagyobb térfogatú, ideálisan 90-100 ml-es. És minden esetben melegítsük elő.

A doppio kávé 18-20 g kávéból készül.

A tökéletes doppio készítése lépésről lépésre

A doppio kávé készítése ugyanúgy történik mint a hagyományos eszpresszóé.

  1. Kapcsoljuk be a kávégépet, töltsük fel a víztartályt, mossuk át a szűrőt és töröljük tisztára a portafiltert, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.
  2. Őröljük finomra a kávét és mérjük ki a szükséges mennyiséget (18-20 g).
  3. Tömörítsük a kávét tamper segítségével, hogy minél tökéletesebb legyen az extrakció.

TIPP: Úgy ellenőrzihetjük, hogy megfelelően oszlik-e el az őrlemény, hogy megnézzük a szűrőkosár peremén található bemélyedést. Itt látható, ha egyenetlenség van, és ilyenkor még igazíthatunk rajta.

  1. Helyezzük a kart a fejbe, alatta a csészével és adjuk rá a nyomást. Indítsuk el a stoppert és 23-26 másodperc után állítsuk le a gépet. 

FONTOS: Ha túl hosszú ideig főzzük, akkor a végeredmény kesernyés lehet.

Ha szeretnéd Te is elsajátítani a tökéletes doppio készítés fortélyait, szívesen kalandoznál a kávézás világában és igazi profivá válnál, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram