Újratölthető kávékapszula: megéri vesződni vele?

Az otthoni kávéfogyasztók körében a kapszulás kávéfőzők nagyon népszerűek.  A legtöbbjük szívesen és örömmel választja ezt a praktikus és könnyed kávéfőzési módot. Bár ma már számos gyártótól vásárolhatunk kompatibilis kávékapszulát, de a kávé ára még így is igen borsos, ráadásul rengeteg szemét termelődik. Nem véletlen tehát, hogy egyre népszerűbbek az újratölthető kávékapszulák is. 

De mit is jelent pontosan az, hogy újratölthető kávékapszula és hogyan működik? És vajon megéri-e az otthoni újratöltést választani? Az alábbiakban összefoglaltunk mindent, amit érdemes tudnod az újratölthető kávékapszulákról.

Az újratölthető kávékapszulák története 

A Nespresso egyértelműen forradalmasította az otthoni kávézást, amikor piacra dobta a kapszulás kávéfőzőit. A gépek a nagyon könnyű használhatóságuk mellett finom kávét készítenek és még dizájnosak is. Mivel a kávé szerelmesei nagyon gyorsan rászoktak erre a kényelmes, új és izgalmas megoldásra, hamarosan megjelentek a piacon a konkurens cégek kapszulás kávéfőzői és a hozzájuk használható kompatibilis kávékapszulák is. 

Azonban, mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Egyrészt nem egy olcsó mulatság, másrészt a rengeteg elhasznált kapszulának a környezetünkre is igen káros hatásai vannak. Amit leginkább az a 29.000 db műanyag és alumínium kapszula okoz, ami percenként a szemetesekben landol.

percenként 29000 kapszula landol a szemetesben - az utántölthető kapszula jóval környezetbarátabb megoldás

Egy kis változtatás is nagy különbség 

2019-ben több, mint 50 milliárd kapszulát dobtak ki, ami több, mint 4000 millió kilogramm szemetet jelentett. Ezeket az elképesztő számokat és környezetszennyezést látva a kapszulás kávéfőző gyártók elindultak a “reuse movement” vagyis az újrahasznosítás irányába. 

Elsőként itt is a Nespresso tett lépéseket, majd őket követve a többi gyártó is bevezette a kapszulák újrahasznosítását és elkezdték begyűteni az elhasznált kapszulákat. A kezdeményezés alapvetően jó ötlet, és bár ezidáig is szép eredményeket értek el a visszagyűjtéssel, az elhasznált kapszulákból keletkezett szemét mennyisége még így is nagyobb, mint amit vissza tudnak gyűjteni. Ennek több oka is van: 

 • a visszagyűjtés csak személyes leadással a boltokban lehetséges 
 • sokan online rendelik a kapszulákat és egyáltalán nem mennek be a kávéboltokba 
 • ha nem csak saját márkás kapszulát vásárolunk akkor külön kell válogatni az elhasznált kapszulákat (a Nespresso is csak a saját márkás kapszuláit gyűjti)
 • a nem sajátmárkás elhasznált kávékapszulák gyűjtésére és úrjhasznosítására még nem igazán lett megoldás kitalálva
 • ha valaki mégis kávé boltban vásárol ezt gyakran ad hoc teszi, és nem biztos, hogy nála vannak az elhasznált kapszulák, így nem tudja leadni

Minden kapszula számít 

A fenti problémára hamar megérkezett megoldásként - a hogyan tudunk pénzt spórolni miközben óvjuk a természetet jeligére -  az újratölthető kávékapszula. 

Nem mindegy, milyen újratölthető kávékapszulát vásárolsz

Tudtad? Az újratölthető kávékapszuláknak köszönhetően a kávézásra szánt költségeid közel 85%-át tudod megspórolni! 

Természetesen akkor, ha figyelsz arra, hogy milyen újratölthető kapszulát választasz. Mert mint mindenből, ebből is van olcsó műanyag és van a drága rozsdamentes acél is. És bár az olcsóbb műanyagot is tudod legalább 200 alkalommal használni, mégis sok kárt és kellemetlenséget okoz. 

Előfordulhat ugyanis, hogy a sok használat során a műanyag kapszula deformálódik, így nehézkesen lehet kiszedni a kávéfőzőből, rosszabb esetben még a kávéfőződ is tönkremehet a sérült kapszula miatt. Így nemhogy nem spórolsz de még busásabb többlettköltséged is keletkezik, hiszen vehetsz új kávéfőző gépet is. 

Ezért talán egy jobb megoldásnak ígérkezik a rozsdamentes acélból készült újratölthető kapszula. Ami az egy darabra jutó költséget illeti, valóban borsosabb az ára, mint a műanyagé, viszont nem fogja tönkretenni a kávéfőzőket. Az acél kávékapszulából létezik olyan, amit egyszer használatos fóliával tudsz lezárni az újratöltés után, illetve elérhető már a fix tetővel rendelkező változata is. Ami negatívumként említhető, hogy használat közben igencsak felmelegszik, így amikor tisztítod, megégetheti a kezedet. Ezért nem árt odafigyelni, amikor kiveszed az elhasznált kapszulát a kávéfőzőből. 

Nespresso és Dolce Gusto újratölthető kapszula választék

Nespresso fém utántölthető kapszula

fém Nespresso újratölthető kávékapszula

Műanyag és fém Dolce Gusto utántölthető kapszulák

Műanyag és fém Dolce Gusto utántölthető kapszulák

Újratölthető kávékapszulák pro és kontra 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy most akkor megéri-e újratölthető kapszulát vásárolni vagy sem? Valóban spórolunk vele és közben a környezetünkre is odafigyelünk? Ugyanolyan minőségű kávét lehet vele főzni, mint az egyszer használatossal? Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy milyen érvek szólnak az újratölthető kávékapszulák mellett és ellen.

Az újratölthető kávékapszula előnyeiAz újratölthető kávékapszula hátrányai
Környezetbarát Pont a kapszulás kávézás egyszerűsége veszik el vele, mert el kell mosni, újra kell tölteni
Újrahasznosítható Figyelni kell arra, milyen az őrlemény szemcsenagysága, amit beletöltünk valamint, hogy mennyire tömörítjük azt össze
Bármilyen kávéval használható Őrölt kávé esetében aromavesztés fordulhat elő
Akár a kedvenc kávénkat is beletölthetjük Ha mi őröljük otthon a kávét akkor egy jó kávédarálóra is be kell ruházni
Pontosan tudni fogjuk milyen kávé van a kapszulákban Pontosan mérni kell, hogy mennyi kávét teszünk a kapszulába
Gyorsabban megtérül az ára, olcsóbban kávézhatunk Égési sérülést is okozhat, mivel használat közben a rozsdamentes acél felmelegszik
Praktikus Az utántöltött kapszula minősége biztosan alulmarad a bolti kapszulától
Otthon frissen őrölt kávét is tölthetünk bele Ha több ízű kávét szeretnénk fogyasztani, több zacskót kell otthon tartunk. A tárolás során viszont elvesztik az aromájukat 

Mire figyelj újratölthető kávékapszula vásárlásakor ?

 • Mindenképpen fontos tudnod, hogy milyen kávéfőződ van és azzal milyen kapszula kompatibilis. 
 • Emellett az újratölthető kapszulák különböző méretekben léteznek, érdemes ennek is utána nézni vásárlás előtt. 
 • Ma már az internet és az ott található vélemények, visszajelzések nagy segítségedre lehetnek a vásárlás előtt a döntés meghozatalában, ne légy rest elolvasni ezeket.
 • Gondold át, hogy rövid- illetve hosszú távon melyik a kifizetődőbb a számodra, az olcsóbb műanyag vagy a drágább fém kapszula. Mi az utóbbit javasoljuk. 

Az utántölthető kapszula használata

Az utántölthető kapszula használata

 1. Vásárolj finom szemcseméretű őrölt kávét vagy ha igazán finom kávét szeretnél készíteni, daráld le otthon!
 2. Figyelj arra, hogy a kávé egyenletesen és finomra legyen darálva 
 3. Mérd ki pontosan a mennyiséget - fontos: ha túltöltöd, az nagyobb koffein adagot is jelenthet 
 4. Töltsd meg a kapszulát és tömörítsd. Figyelj arra, hogy ne tömd tele a kapszulát, amúgy is kevesebb fér az újratölhetőbe. Ne nyomkodd nagyon bele a kávét a kapszulába, mert akkor a víz nem fog tudni átfolyni rajta 
 5. Ezután főzd le a kávét
 6. Majd ürítsd ki a zaccot a kapszulából és mosdel a kapszulát
 7. Érdemes a kávékapszulát is időnként vízkőteleníteni 

A fent leírtakból egyértelműen látszik, hogy számos előnye és hátránya is van az újratölthető kapszuláknak. Talán az egyik legfontosabb mégis az, hogy egy újratölthető kapszulából sosem főzöl majd olyan minőségű espressot, mint egy minőségi karos presszógéppel. Természetesen nincs mindenkinek lehetősége beruházni a legmodernebb és legdrágább otthoni kávéfőzőre és lehet, hogy valaki szívesen szán időt az újratöltésre. Nekik jó megoldás lehet az újratölthető kapszula.

Legyél a saját baristád!

Ha szeretnéd magad az otthonodban baristának érezni és elkészíteni a lehető legjobb minőségű kávét, akkor a barista tudás és egy barista tanfolyam ebben nagy segítség lehet. Gyere el az egyik barista tanfolyamunkra, ahol megtanítjuk mit jelent a tömörítés, hogy a túltöltés hogyan belyásolja a koffein mennyiségét vagy akár azt, hogyan kell megfelelő őrleményt létrehozni. Jelentkezz és legyél a saját otthonod baristája!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram