Török kávé: az autentikus keleti varázs

Akik szeretik az erős, ízekben gazdag feketéket, azok szívét biztosan megdobogtatja a török kávé, amely minden egyes kortyával a kelet varázsát hozza el otthonunkba. Török kávét fogyasztani valódi szertartás, Törökországban nincs családi vagy baráti összejövetel török kávé nélkül. De mi is pontosan a török kávé? Mitől olyan különleges? Hogyan készítsük el és mikre figyeljünk? Cikkünkben most a török feketék titkait fedezzük fel.

A török kávé eredete közel 500 éves múltra tekint vissza.

Mi is az a titokzatos török kávé?

A török kávé eredete közel 500 éves múltra tekint vissza. Ez nem egy egyszerű ital, hanem egy életstílus. A világ legrégebbi kávéfőzési módszere, amelyet a 16. században az Oszmán Birodalom idején kezdtek használni. Elbűvölő illatának és jellegzetes ízének köszönhetően a török kávé csakhamar az oszmán udvar szertartásainak, és később a hétköznapi emberek mindennapi életének főszereplője lett. 

A török kávé, vagy türk kahvesi szabad fordításban bódító hatású italt jelent, és nem volt ritka, hogy az otthonokban külön kijelölt helyiségben fogyasztották.

A török kávé tehát nem egy kávébabfajtát rejt, hanem magát a főzési technikát, amikor szűrés nélkül készül el és kerül csészébe a kávé. A Közel-Keleten és a Balkánon évszázadok óta kortolyják a speciális eljárással készült tradicionális feketét. Technikája és a török kávé arányok azonban régiónként és háztartásonként kissé eltérnek.

A török kávét és fogyasztásának hagyományait az UNESCO 2013-ban a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánította.

Török kávé vs. olasz kávék

A török fekete titka, hogy mivel a szemek a csésze aljára süllyednek, a kávét nagyon finomra kell őrölni, még finomabbra, mint az eszpresszót. Az italt több vízzel készítik, mint olasz társait. A török kávé fogyasztásában is más: inkább kortyolgatni kell, mint gyorsan meginni, mint egy shotot. 

ÉRDEKESSÉG: A török kávé jóslás a taszéográfia nevet viseli. A csésze alján lévő őrleményből való jövendőmondás szintén több évszázados múltra tekint vissza.

Hogy készül a török kávé?

A török kávét általában ónból és rézből készült, hosszú nyelű edényben főzik, amelyet dzsezvének, törökül cezvének neveznek. A tradicionális török feketét forró szénen vagy homokon, de van, ahol közvetlenül a tűzön készítik.

A speciális török kávé készítőt ibriknek, kanakának, brikinek vagy rakwának is szokták hívni. Az edény mérete attól függ, hogy hány személy fog kávézni. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy négy személyes edényben nem lesz olyan szép habos egy két személyes kávé. 

A finomra darált kávét többnyire cukorral főzik fel, és forrás előtt leveszik a tűzről, majd ezt egyszer vagy kétszer megismétlik. Ezután a zaccal csészékbe öntik. 

NEM ÁRT TUDNI: Törökországban, amikor török kávét rendelünk, már előre meg kell mondanunk, hogy mennyire édesen isszuk a  kávét: cukor nélkül (sade), kis cukorral (az şekerli), félédesen (orta şekerli) vagy édesen (şekerli). Ennél a módszernél ugyanis nem utólag kerül a kávéba a cukor, hanem már a főzés során.

Milyen kávébabot használjunk a török kávéhoz?

Mivel a török kávé nem egy specifikus kávébabot, hanem magát a módszert jelenti, tulajdonképpen bármelyik kávé jó lehet hozzá. Mindössze arra kell figyelni, hogy rendkívül finomra legyen őrölve. 

A jók között is akadnak azonban még jobbak. Ha igazán ínycsiklandó különlegességet szeretnénk, érdemes közepes pörkölésű, összetettebb ízvilágú arabica kávébabot választani. Az afrikai készítmények különösen jól illenek ehhez az elkészítési metódushoz. 

Török kávé készítése otthon

Török kávét készíteni nem nehéz, de gyakorlatot igényel, hogy az erős főzet jellegzetes habját a tetejére varázsoljuk.

A legjobb török kávé recept

Hozzávalók: 

  • 90-100 ml hideg víz
  • 1-2 púpozott kávéskanál finomra őrölt kávé
  • ízlés szerint cukor (bármilyen kristálycukor megfelelő)
  • 1/8 teáskanál kardamom

TIPP: Mindig szűrt vizet használj, hiszen a kemény, kémiai anyagoktól hemzsegő víz jelentősen ronthatja az ízeket. 

Török kávé elkészítése:

  1. A megfelelő mennyiségű hideg vizet az ibrikbe öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk.
  2. Ezután jöhet őrölt kávé és a kardamom. Ekkor még nem szükséges megkeverni, hanem engedjük, hogy a kávé ússzon a víz felszínén.
  3. Miután az őrlemény süllyedni kezd, néhányszor megkeverjük.
  4. Amikor a hab elérte a cezve tetejét, levesszük a tűzről. Sose forraljuk fel, mert akkor elvész a török kávé titka, az értékes hab. (Ha nincs hab, nincs török kávé sem.)
  5. Ezt utána megismételjük még 2-3 alkalommal mindaddig, míg kellően vastag hab nem képződik. Minél sűrűbb ez a réteg, annál finomabb lesz a kávé. 
  6. Ezt követően szűrés nélkül a csészébe öntjük a zaccal együtt.

Török kávé szett

A készítéshez használt réz edényről már beszéltünk, most ejtsünk szót a kávéscsészékről. Ezek kicsik, az eszpresszó csészékhez hasonló méretűek, amelyeknek  történelmük van. A porcelán csészék réz tálcán kapnak helyet, sokszor réz tartókban, hogy a forró ital ne bántsa a kezet. Eredetileg a csészék nem rendelkeztek fülekkel, de a mai változatoknál már találkozhatunk fogókkal. A pohárkák többnyire vékony porcelánból vannak, így a kávé forró tud maradni mindaddig, amíg a kávéőrlemény leülepszik.

A török kávé elkészítése speciális réz edényben történik.

A török kávé fogyasztása

Míg sokan útközben isszuk a kávét, a török kávét nem arra való, hogy egy sietős reggelen gyorsan legurítsuk. 

Török kávét fogyasztani igazi rituálé. Dukál mellé egy kis pohár víz, és egy darabka török édesség. Ez nem egy egyszerű fekete, hanem maga a tradíció és az elegancia, mely összehozza az embereket. 

Bizony a víznek is funkciója van a szertartás során, megtisztítani a szájat, miközben arra várunk, hogy a kávé hűljön, és a zacc leülepedjen a csésze aljára. 

A török kávét többnyire étkezés után szolgálják fel. A kávézás során a barátok és a család minőségi időt tölthetnek együtt, beszélgethetnek, miközben megemésztik az ételt és élvezik az italt.

A török kávé koffeintartalma 250 ml esetén nagyjából 200 mg.

Mennyi a török kávé koffeintartalma?

Ez elsősorban attól függ, hogy hány csészét fogyasztunk. Azt azonban fontos tudni, hogy a török kávé minden esetben töményebb, mint például egy csepegtetett kávé, ráadásul nincs szűrve, így mindenképp nagyobb arányban fog koffeint tartalmazni, mint egy ugyanakkora csésze csepegtetett kávé.

250 ml esetén ez nagyjából 200 mg, ami összehasonlítva például egy azonos mennyiségű French Press-szel, dupla mennyiség.

Ha szereted a kávékülönlegességeket és szívesen vennél részt valódi ízutazáson, érdekel a kávézás világa és te magad is szeretnél profivá válni, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram