Sommelier tanfolyam

Ára: 75.000.-Ft

 

Ki a borpincér?

A borpincér más néven sommelier, egy izgalmas szakma, ami a gasztronómia a borászat és a vendéglátás határán helyezkedik el. A borpincér feladata a bor ételekhez való párosítása, illetve azok felszolgálása.

Milyen ismeretekkel rendelkezik egy borpincér?

Ismeri a borok fajtáját, tudja, hogy melyik bor, melyik ételekhez illik. Ismeri bor életciklusát a szőlőműveléstől egészen a borfogyasztás etikettjéig. Tanfolyamunkon átfogó képet kapsz a bor-, pezsgő- és egyéb szeszes italok készítésének művészetéről, a borvidékekről, a kóstolás szempontjairól és a bor ajánlásáról.

Kinek ajánljuk?

  • kalandvágyó fiataloknak, akik külföldön szeretnék kamatoztatni a megszerzett tudást
  • vérbeli háziasszonyoknak - akik nem csak az ételekkel, de a jól megválasztott italokkal is el akarják kápráztatni vendégeiket
  • üzletembereknek - manapság szinte az alapműveltséghez tartozik a borok ismerete

Miért jársz jól a BestBarista Iskolával?

  • Nálunk sajátíthatod el legnagyobb óraszámban a szakma fortélyait
  • A legkedvezőbb áron kapod meg a tanfolyamot
  • Sikeres vizsga után jól fizető külföldi munkát biztosítunk
  • Nemzetközi bizonyítványt kapsz

Sommelier tanfolyam tematikája                                                                                              

1. Szőlészeti alapismeretek

  • Bevezetés
  • A szőlőtőke
  • A termő szőlő munkái
  • A szőlő növényvédelme

2. Szőlőfajták rendszerezése és csoportosítása

  • Rendszerezés
  • Csoportosítás
  • „Ősi” kárpátmedencei szőlőfajták
  • Magyar nemesítések
  • „európai” szőlőfajták
  • Világfajták

3. A szőlő és a bor minőségét befolyásoló tényezők   

  • A szőlő életműködése
  • Klimatikus tényezők
  • Fiziografikus tényezők
  • Edafikus tényezők
  • Az évjárat időjárási viszonyai

4. Borászati alapismeretek

  • A szőlőbogyó érése
  • A szüret
  • A feldolgozás
  • Sajtolt frakciók
  • A tölgy szerepe

5. Magyarország borvidékei       

  • Badacsonyi borvidék
  • Balatonboglári borvidék
  • Balaton-felvidéki borvidék
  • Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Bükki borvidék
  • Csongrádi borvidék
  • Egri borvidék
  • Etyek-Budai borvidék
  • Hajós-Bajai borvidék
  • Kunsági borvidék
  • Mátrai borvidék
  • Móri borvidék
  • Nagy-Somlói borvidék
  • Neszmélyi borvidék
  • Pannonhalmi borvidék
  • Pécsi borvidék
  • Soproni borvidék
  • Szekszárdi borvidék
  • Tokaji borvidék
  • Tolnai borvidék
  • Villányi borvidék
  • Zalai borvidék

6. Vezérfonal a borkóstoláshoz

  • Látvány (vizuális vizsgálat)
  • Tisztaság
  • Szín
  • Intenzitás
  • színárnyalat (fehérborok színárnyalatai, rosé borok színárnyalatai, vörös borok színárnyalatai)
  • Viszkozitás
  • Illat
  • Illat tisztaság
  • Illat intenzitás
  • Illatjelleg (fajtajelleg)
  • Íz
  • Cukor
  • Savak
  • Tannin
  • Alkohol
  • Utóíz

7. Az ízérzetek kibontakozása a kóstolás során

8. Étkeink és illő boraink harmóniája - Hogyan találjuk meg a megfelelő ételhez a megfelelő bort?

  • "Levesbor"?
  • Vegetáriánus bor
  • A szabály
  • Étkezés elött
  • Libamáj
  • Halborok
  • Szárnyas húsból készült ételek borai
  • Ha kacsa, akkor vörösbor
  • Sertéshúsból készült ételek borai
  • Marhahúsból (borjúból) készült ételek borai
  • Vadhúsok
  • Desszerthez desszertbor?
  • Bor és sajt
  • Friss sajtok
  • Félkemény sajtok
  • Füstölt sajtok
  • Kecskesajtok
  • A kékpenészes sajtok
  • Nemes penésszel érlelt lágy sajtok
  • Rúzsos sajtok

9. Borhibák, borbetegségek, egyik vagy másik csoportba nem sorolható kémiai vagy kémiai – fizikai elváltozások

  • Kocsány íz, zöld íz
  • Fémíz
  • Dugóíz
  • Papír íz
  • Kénes íz
  • Penész íz, doh
  • Levegő íz, darab íz
  • Egér íz ( 2 – acetil – tetrahidropiridin)
  • Ecetsav baktériumos romlás
  • Kénhidrogén szag
  • „Brett” jelleg

10. A pezsgőgyártás

  • A pezsgő története
  • Pezsgőkészítés
  • A pezsgők csoportosítása

11. Tokaji borkülönlegességek

  • Eszencia
  • Aszú borok
  • Fordítás
  • Máslás
  • Szamorodni

12. Italok szervirozása

  • fehérborok
  • rosék/sillerek
  • vörösborok
  • tokaji borok
  • pezsgők
  • párlatok

 

Jelentkezz MOST!

Biztonsági kérdés: Mi a hét első napja?
A képzés időtartama: 2 hónap
Tanfolyam indul: 2019-11-25
Tanfolyam ára: 75.000.-Ft
Részletfizetés: lehetséges
További információ: +36 30 708 2422