Milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek? Szempontok, összehasonlítás

Napjainkban egyre inkább elterjedt a praktikus, divatos, és egyszerűen használható kapszulás kávéfőzők használata. Számos gyártó dobott a piacra különböző modelleket, melyek közül kedvére válogathat mindenki, kezdve az espresso szerelmeseitől a különleges kávéreceptúrák kedvelőin át. 

Összehasonlítva a jó öreg Szarvasival vagy kotyogóssal, a kapszulás megoldás egy jóval egyszerűbb megoldás: nincs zacc, csak a friss kávé illat, isteni crema, Te és a napindító italod! 

Sokfajta kapszulás kávéfőző áll rendelkezésre a piacon, ezért összeszedtünk néhány támpontot, amik segítséget nyújthatnak a vásárláshoz

Milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek? A legfontosabb szempontok

A kapszulás kávéfőző különleges kávét készít, otthonod kényelméből

Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanod kapszulás kávéfőző vásárlásnál? 

Általában elmondható, hogy a mai modern kávéfőzők gyorsak és praktikusak. Azonban vannak olyan funkciók, amik még komfortosabbá tehetik a kávézást. 

Érdemes megvizsgálni a következőket: 

Ár: 

 • kávégép ára
 • a kompatibilis kávékapszulák költsége
 • elérhető akciók

Kompatibilitás:

 • csak az adott márka kapszuláival használható a gép vagy más gyártó is készíthet kapszulát hozzá? A más gyártó által készített kapszula előnye lehet a kedvezőbb ár, vagy éppen az, hogy akár kézműves pörkölők termékeit is megrendelheted. 

Hangerő

 •  egy-egy gép igen zajosan működik, ami zavaró lehet, főleg ha a család ébredése előtt szeretnénk elfogyasztani a kávénkat

Használat mennyisége 

 • ha otthonra keresed a legjobb gépet, akkor feltehetően más igényeid vannak, mint amikor például a munkahelyedre vásárolsz; utóbbinál ezért érdemes egy strapabíróbb darabot vásárolni, nagyobb víztartállyal

Programozhatóság 

 • automatikusan beállítható-e a kávé mennyisége, erőssége

Nyomás 

 • ha a habos kávé szerelmese vagy, akkor nem mindegy, hány bárral készül a kávéd, nagyban ettől függ ugyanis a hab/crema minősége és vastagsága. 

Csészetartó állíthatósága 

 • ha a gép készít hosszú kávét vagy cappuccinot, akkor nagyobb csészeméret lesz szükséges
 • van, aki kifejezetten nagy bögréből szereti inni a kávéját, míg a család többi tagja a kicsi kávéscsészére esküszik -  érdemes mindenki igényét figyelembe venni

Fenntarthatóság 

 • újrahasznosítható-e az elhasznált kapszula

Takaríthatóság 

 • praktikus és egyszerű összeszerelhetőség  

Természetesen ezek alapján mindenki maga választhatja meg a számára legfontosabb szempontokat, de általában az ár és a kompatibilitás alapján hozhatod meg a legjobb döntést. 

A legjobb kapszulás kávéfőzők összehasonlítása 

Készítettünk egy praktikus áttekintő listát, amelyben bemutatjuk a piacvezető márkákat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felsorolt gyártók számos modellt dobtak a piacra, amik a különböző igényeknek megfelelően lettek megalkotva, tehát a táblázatunk egy kiindulási pont, de vásárlás előtt érdemes bővebben tájékozódni a készülékek saját honlapján.

Nespresso kapszulás kávéfőzők

Nespresso kapsulás kávéfőzők
(forrás: nespresso.hu)

A marketingnek és a minőségnek köszönhetően a Nespressot általában mindenki ismeri. Számos kávégép közül választhatsz, amelyek árai közt a modelltől függően nagy különbségek lehetnek. 

 • ha feketén iszod a kávét, akkor bátran választhatsz belépő modellt, például az Essenza Minit vagy a Delonghi Inissiát, amelyek ára nagyságrendileg 35.000 Ft körül mozog
 • amennyiben tejes kávéitalokat szeretnél készíteni, a Latissima gépekkel ezt profi szinten teheted meg - ugyanakkor ezek a gépek jóval magasabb áron érhetőek el.

A Nespresso gépek előnye, hogy működésük viszonylag halk, és a legtöbb utángyártott kapszula érhető el hozzájuk, akár kézműves pörkölők termmékei is. Hatalmas mennyiségű pozitív vélemény szól mellettük, negatívumként a magasabb árat lehet megemlíteni. 

Dolce Gusto kapszulás kávéfőzők

Dolce Gusto kapszulás kávéfőző
(forrás: dolce-gusto.hu)

Dolce Gusto rendszerű kávéfőzőt több gyártó is gyárt. A rendszer előnye, hogy nem csak meleg, de hideg italok készítése is lehetséges vele. A kávéfőző magas nyomásának köszönhetően (akár 15 bar) kiváló minőségű kávét készíthetsz, sűrű cremaval. Energiatakarékos, ugyanis 30 másodperc alatt eléri az ideális hőmérsékletet, 5 perc tétlenség után kikapcsol.

Ezen kívül bizonyos kapszulák eleve tartalmaznak tejport, így tejes kávéitalok elkészítése is lehetséges anélkül, hogy drágább készülékre kellene beruházni. Az már más kérdés, hogy a tejporból készült ital mennyire fogja hozni a kávéházi minőséget…

Hátrányként sokan azt említik meg, hogy a kávé hosszúságát manuálisan kell állítani, tehát neked kell megállítani a gépet, akkor, amikor úgy látod, hogy elegendő ital lefolyt a csészédbe.   

A Dolce Gusto kapszulás kávéfőzők ára  25.000 Ft környékén mozog. A legkedveltebb modell a Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS és a Krups által gyártott Mini Me. A kávékapszula ára: 10 db kb. 1100 Ft.

Tchibo kapszulás kávéfőzők

Tchibo kapszulás kávéfőző
(forrás: tchibo.hu)

A Tchibo kapszulás kávéfőzők könnyen szétszerelhetőek és tisztíthatóak, azonban kompatibilis kapszulát csak saját márkán belül találunk. A készülékek ára 10.000 és 50.000 ft között mozog. Kávékapszula ára: 10 db kb. 1200 Ft. 

Ez a kávéfőző sem marad el pozitív véleményekben a többitől, extra előnye viszonylag nagy, 1 literes víztartálya, ami tökéletesen alkalmassá teszi akár munkahelyi használatra is. További előny, hogy az eszköz könnyen szétszerelhető és tisztítható. 

Hátrányként azt hozzák fel a legtöbben, hogy hangos, illetve, hogy csak a saját márkás kávékapszuláját lehet benne használni.

Bosch kapszulás kávéfőzők

Bosch kapszulás kávéfőzők
(forrás: kapszulashop.hu)

A Bosch gépei szintén nagyon kedveltek,mivel extra magas tudással rendelkeznek. Különlegességük, hogy még a kapszulák vonalkódját is be tudják olvasni, így a berendezés automatikusan beállítja az adott kávé típusához megfelelő főzési módot. További előnyük az automatikus vízkőoldó funkció. 

Áruk jelenleg 15.000 környékén mozog. Kávékapszula ára: 10 db kb. 1600 Ft. 

Rengeteg pozitív vélemény szól mellettük – az egyetlen hátrány, hogy a kapszula beszerzése a többihez képest nehézkesebb, mivel nem mindenhol lehet kapni.

Martello kapszulás kávéfőzők

Martello kapszulás kávéfőző
(forrás: martello-shop.com)

Az Aldi saját márkás kávégépe rendelkezik automatikus kikapcsolás funkcióval, 20 bar szivattyú nyomással,emellett programozható is. Ára 14.000 Ft környékén mozog. Kávékapszula ára: 10 db kb. 800 Ft. Közkedvelt gép ára és praktikussága miatt. Negatívumként az hozható fel, hogy az Aldi kivezette kinálatából, és legegyszerűbben online tudunk kompatibilis kapszulát vásárolni.  

Kapszulás kávéfőző vélemények: melyiket vegyem? 

A leggyakrabban az a kérdés hangzik el, hogy Nespresso vagy Dolce Gusto gépet vegyünk. A Nespresso termékekhez van a legtöbb utángyártott, kompatibilis kávékapszula.  A gépek, a kapszulák, és a kávék minősége azonban hasonló, mivel a Dolce Gusto márkanév, akárcsak a Nespresso is, a Nestlé-é. Jó hír, hogy mindkét termékhez rendelhetsz online is kiegészítőket a legváltozatosabb ízekben és fajtákban. 

Tipp: vásárolj akciós kapszulás kávéfőzőt olcsón! 

Kapszulás kávéfőző vásárlásnál mindig érdemes figyelni a különböző akciókat, hiszen ezzel sokszor tízezreket spórolhatunk. 

A kiszemelt gép beszerzése előtt mindig érdemes akár online , akár személyesen utánanézni a kedvezményeknek, ugyanis miénk lehet egy kávégép ingyen!

Olyan esetet is láttunk, ahol 200 kávékapszula megvásárlásánál ajándék kapszulákat kaptunk a gép vásárláshoz.

Ajándék kapszula kávégép vásárlás mellé!

Mivel erős a verseny a gyártók között, számos lehetőség közül válogathatunk. 

Tipp: ha megvettük a számunkra legmegfelelőbb univerzális kapszulás kávégépet, akkor se feledkezzünk meg a karbantartásról és megfelelő tisztításáról, ugyanis ez a megfelelő működés kulcsa. Ha szeretnél elmélyülni a kávékészítés világában, esetleg szeretnéd megörvendeztetni magad vagy környezeted különleges kávéspecialitásokkal, akkor látogass el egy barista képzésre ahol akár középfokú végzettséget is szerezhetsz a képzés végén.

(Képek forrása:  freepik.com)

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram