Melyik ország termeli a legtöbb kávét? Íme a TOP 25-ös lista!

Akármelyik földrészen is járunk, a nagyobb városokban szinte minden utcasarkon egy kávézóba botlunk. Nem is csoda, hiszen a kávé a leggyakrabban fogyasztott italok közé tartozik. Bár a víz és a tea után csak bronzérmes, mégis az egyik legfontosabb árucikknek számít, ami iránt óriási a kereslet. A legnagyobb kávétermelő országok több, mint 9 milliárd kilogramm kávéval látják el a világot évente. Cikkünkben most megnézzük, mely országok az éllovasok és milyen hagyományokra nyúlik vissza a kávétermesztés.

A világon évente összesen 9 milliárd kilogramm kávét termesztenek.

Néhány szó a kávétermelésről

A kávé a világ második legnagyobb kereskedelmi árucikke, amely a népesség mintegy 30-40%-át tette lelkes kávérajongóvá. Évente közel 9 milliárd kilogrammot termesztenek belőle. 

A legnagyobb kávétermelő országok folyamatos harcot vívnak a lehető legnagyobb kávéhozam érdekében, hiszen világszinten egyre nő a kávé iránti kereslet.

A termelőknek azonban számos kihívással kell szembenézniük nap mint nap, hogy lépést tudjanak tartani mindezzel. Többek között meg kell küzdeniük:

 • a kávécserjéket megtámadó betegségekkel, kártevőkkel,
 • az olykor hektikusan ingadozó árakkal,
 • a szállítási kihívásokkal.

Melyik ország termeli a legtöbb kávét?

A kávébabot a kávé cseresznyéből nyerik, mely nem terem meg mindenhol, így a kávétermesztés az ún. kávéövezetre korlátozódik. Azaz a világ legnagyobb  kávéültetvényeit a Ráktérítő és Baktérítő közötti területen találjuk. 

A világ top kávétermelő országai földrajzi területüket tekintve nagyjából hasonló jellemzőkkel rendelkeznek. A kávécserje a melegebb helyeken érzi jól magát, így a szélsőségesebb időjárású területek nem alkalmasak a kávé termesztésére. 

Ma a világon nagyjából hetven országban találkozhatunk kávécserjékkel, azonban mindössze ötven exportálja is kávébabjait.

Nézzük is most meg a világ 25 legjobb arabica és robusta kávét termelő országának listáját!

OrszágÉves kávétermelés
Brazília3,558 tonna
Vietnám1,830 tonna
Kolumbia0,858 tonna
Indonézia0,642 tonna
Etiópia0,441 tonna
Honduras0,390 tonna
India0,329 tonna
Mexikó0,273 tonna
Peru0,270 tonna
Uganda0,255 tonna
Guatemala0,216 tonna
Nicaragua0,140 tonna
Kína0,138 tonna
Malajzia0,120 tonna
Elefántcsontpart0,108 tonna
Costa Rica0,0825 tonna
Tanzánia0,075 tonna
Pápua Új-Guinea0,054 tonna
Thaiföld0,042 tonna
El Salvador0,039 tonna
Kenya0,039 tonna
Venezuela0,036 tonna
Laosz0,028 tonna
Fülöp-szigetek0,027 tonna
Kamerun0,021 tonna

A világ 10 legnagyobb kávétermelő országa

A legtöbb kávét termelő országok élén Brazília áll.

És akkor nézzük is meg részletesebben az első tíz helyezettet!

 1. helyezett: Brazília 

Brazília az éllovas, és a legismertebb kávétermelő, ahol a 18. század óta foglalkoznak a kávécserjékkel. Mára mintegy 300.000 kávétermelő biztosítja a világ ellátásának közel 40%-át. Az exportbevételek 3%-a származik a kávébabból.

A dél-amerikai országban közel 1,8 millió hektáron ültetnek kávét. Minas Gerais államban gondozzák a kávécserjék mintegy 53%-át.

Brazíliában az arabica dominál, a kávébabok 70%-át adja. A Rondônia termőterület azonban kifejezetten a robusztára specializálódott.

A brazilok nagyon büszkék nemzeti italukra, és egész nap fogyasztják, általában feketén és édesítve.

 1. helyezett: Vietnám

Vietnám Brazíliához képest igazi zöldfülűnek számít a kávétermesztében. Ennek ellenére az előkelő ezüstérmes helyet foglalja el.

A kávé az 1800-as években került az országba, bár akkoriban még nem exportra termesztették. Vietnám az 1990-es évek elején fordult a kávétermesztés felé, hogy erősítse gazdaságát.

Az ágazat az 1990-es években ugrásszerűen növekedett, és ma már közel 3 millió embert foglalkoztat, akik többnyire 2-3 hektáros kis gazdaságokban termesztik a kávét.

A vietnami kávétermelés nagy része a kevésbé kedvelt robusta fajtából származik, mindössze kevesebb, mint 5% arabica. Emiatt a Vietnamban termesztett kávébabokból többségében keverékek és instant kávék készülnek.

 1. helyezett: Kolumbia

Kolumbia tekintélyes múltra tekint vissza a kávézásban. Egyedi hagyományok és életstílus alakult ki az iparág körül. A kávé az 1700-as évek elején került az országba és az 1800-as évek végére már meghatározó termény volt.

Kolumbiában csaknem 2,3 millió hektáron ültetnek kávét. Az 1960-as években a kolumbiai export közel 90%-át tette ki. Bár ez a szám ma már jóval alacsonyabb, a kávé még mindig a legfontosabb mezőgazdasági exportcikk.

Kolumbiában körülbelül 555.000 kávétermelő van. A kávéültetvények többsége (95%) családi tulajdonú.

A kolumbiaiak egy kis csésze fekete kávéval kezdik a napjukat, amelyet többnyire panelával, a Kolumbiában elterjedt nyerscukorral édesítenek. Emellett fahéjjal vagy más fűszerekkel ízesítik kedvenc italukat.

 1. helyezett: Indonézia

Indonéziában szintén nagy hagyományai vannak a kávé termesztésnek. Történetük egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, amikor Jáván virágoztak az arabica ültetvények. 

Bár ma Indonézia az előkelő 4. helyet foglalja el a toplistán, nem volt ez mindig így. A 19. század végén a rettegett kávé levélrozsda betegség kiirtotta a kiváló minőségű kávéültetvények nagy részét, emiatt emberek milliói maradtak hirtelen jövedelem nélkül.

Szerették volna elkerülni, hogy ez az eset megismétlődhessen, emiatt a betegségnek sokkal ellenállóbb robustával pótolták az elpusztult cserjéket. Azért az arabica kávébabokról sem mondtak le teljesen, ma a termesztés  25%-át teszi ki ez a fajta.

 1. helyezett: Etiópia 

Noha Etiópia a TOP 10-es listán a középmezőnyben foglal helyet, az arabica kávé eredeti hazájának tartják. Az igazi kávéőrületet ugyanis Káldi, az etióp kecskepásztor legendája indította, aki a történet szerint figyelmes lett a kávécserje piros bogyóinak élénkítő hatására. 

Etiópia kávé kultúrája nemcsak hosszú, hanem hagyományokban gazdag is. Kávészertartásukat generációkon át örökítették és fontos társadalmi eseménynek számított, a barátságot és a vendégszeretetet jelképezte. 

Manapság Etiópiában 12 millió ember él a kávé ágazatból, az ország délnyugati, nyugati és keleti részén termesztenek kávébabot. 28% kerül exportálásra.

Az etióp kávék elsősorban virágos jegyeik és kellemes savasságuk miatt népszerűek. Az új feldolgozási módszerek, köztük a szénsavas maceráció népszerű az Etiópiában termesztett kávébabok esetében.

 1. helyezett: Honduras

Hondurasban 50 évvel ezelőtt még alig volt kávé. Az, hogy ma ilyen szép eredménnyel büszkélkedhetnek, egy óriási sikertörténetnek köszönhető, nevezetesen, hogy 1970 és 1996 között a nemzeti termelés 200%-kal nőtt. 

Honduras adottságai kitűnőek,  domborzata és talaja egyaránt jól alkalmazkodik a különleges kávébabok termesztéséhez, amely ma már a teljes kávéexport mintegy 30%-át teszi ki. A hondurasi kávékat a hihetetlen sokszínűség jellemzi. A nyugati régió alacsony hőmérséklete miatt  a kávék csokoládés, karamellás vagy citrusos jegyekeket hordoznak. Míg a legnagyobb termelő régió az ország közepén, édes és gyümölcsös kávéiról ismert.

A Hondurasi Kávé Intézet folyamatosan támogatja a kávétermesztést és a gazdákat, így lehet virágzó ez az ágazat az országban még olyan drámai körülmények között is, mint  a különböző természeti katasztrófák, a kávé árának összeomlása és a kávé levélrozsda betegsége, mely gyakran szedi áldozatait. Hondurasban mintegy 100.000 ember foglalkozik kávétermesztéssel.

 1. helyezett: India

A kávé az 1600-as években került Indiába és a 18. században a britek megnövelték a kereskedelmi kávéültetvények számát az országban.

Nagyjából 210.000 kistermelő foglalkozik arabica és robusta kávébabokkal, főként India déli részén, Karnataka, Tamil Nadu és Kerala államokban.

Az indiai kávék elsősorban fűszeres, szegfűszeges vagy kardamomos ízvilágukról ismertek és alacsony savtartalmúak.

A termesztést az India Coffee Board szabályozza. A kávét elsősorban exportálják, mivel az országban a legnépszerűbb ital, a tea.

 1. helyezett: Mexikó

A mexikói kávétermelés főként az ország középső és déli régióira koncentrálódik. Az arabica kávé számára különösen jó terep a guatemalai határhoz közeli Soconusco, Chiapas tengerparti régiója.

A 18. század végén a kávét először a mexikói Veracruz államban kezdték művelni. 1954-ben, amikor a kávé ára a nemzetközi piacon való megjelenésével elérte a csúcsot, a termesztést Mexikóba telepítették át költségcsökkentés céljából. 

A kávétermelés az 1970-es és 1980-as években jelentős szerepet játszott a nemzetgazdaságban. A kávéültetvények nagy mennyiségű devizával járultak hozzá a mexikói export kereskedelemhez és a kávéipar számos munkalehetőséget kínált az országban.

 1. helyezett: Peru

A peruiak életében a kávé már az 1700-as évek végétől fontos szerepet játszik, az első exportra azonban csak a 19. század végén került sor. Az országban a kávétermelés 3 hektáros kis gazdaságokban történik és nagyjából 100.000-en dolgoznak az ágazatban.

Olyan elterjedt fajtákat termesztenek, mint a Bourbon, a Typica, a Catuai, a Caturra és a Mundo Novo. Peru a bio kávék előállításában is jeleskedik.

 1. helyezett: Uganda

A kávé Uganda legfontosabb exportterméke. A kávétermesztés elsősorban - 87%-ban -  az őshonos robusta fajtára fókuszál, az arabica mindössze 13%-ot tesz ki. Az ország Afrika legnagyobb robusta exportőre. Mindezek ellenére nincs nagy hagyománya a kávézásnak, mivel a tea a legnépszerűbb ital.

A kávétermesztés Uganda nyugati, keleti és délkeleti területein zajlik.

Összefoglalva

Mint láthatjuk tehát a kávétermesztés tekintélyes múltra tekint vissza világszerte. Ahány vidék, annyiféle ízvilág, feldolgozási technika. Szerencsére az értékes kávébabok jó része exportálásra kerül, aminek egyértelműen mi, kávéfogyasztók vagyunk a legnagyobb nyertesei.

Ha szeretnél még többet megtudni a különböző kávéfajtákról és alaposabban megismerni a kávékészítés titkait, szívesen lennél profi barista, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol tapasztalt oktatóinktól tanulhatod meg a szakma fortélyait.

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram