Hogyan válasszuk ki a legjobb kotyogós kávéfőzőt?

A kotyogós kávéfőzőben készült kávé gondolatban a napfényes Olaszországba repít bennünket. Ízvilága merész és élénk, tele csodás zamatokkal, így nem nehéz elképzelni, ahogy egy kis római kávézóban kortyoljuk kedvenc feketénket. De melyik a legjobb kotyogós kávéfőző? Milyen szempontokat érdemes figyelembe, ha új kotyit vásárolunk? Ezt fogjuk most körbejárni!

A legjobb kotyogós kávéfőző kiválasztásánál fontos tényező lehet a méret, az ár és a dizájn.

Mióta ismerjük a kotyogós kávéfőzőt és mi a titka?

A kotyogós kávéfőzőt - nyers fordításban mokkás kannát - az 1930-as években fedezte fel Alfonso Bialetti olasz mérnök, mint a tűzhelyes eszpresszó kávé készítésére alkalmas eszközt. A speciális nyolcszögletű dizájnjával hódító kotyogós a mai napig óriási népszerűségnek örvend. Nevét a jemeni Mokka városáról kapta.

A kotyogósok eladása ugyan a II. világháború idején visszaesett, 1946-ban azonban Bialetti fia vette át a cég vezetését, aki új marketing szemlélettel látott hozzá a mokkás kannák eladásához és tette népszerűvé őket Olaszországban. Ez meg is látszott az eredményeken, hiszen az első hat évben 70.000 darabot értékesítettek belőlük. Mára pedig már Guinness-rekorderekké váltak, 330 millióan vásárolták meg világszerte. A cég logója, a vicces, bajuszos figura az 1950-es évektől vált szimbólummá és azóta is megtalálható a Bialetti kávéfőzőkön.

És hogy miért is ennyire népszerűek? 

A kotyogósok titka, a könnyen elkészíthető és valóban gazdag ízvilágú fekete. Azok számára, akik nem szeretnének minden egyes presszóért elmenni kedvenc kávézójukba, ugyanakkor nem  engedhetik meg maguknak egy profi eszpresszógép otthoni beszerzését, a kotyogós kávéfőző egyszerű és megfizethető alternatíva. 

Ráadásul ma már nem csak a hagyományos, tűzhelyen használt alumínium modellt vásárolhatjuk meg, hanem rengeteg különböző típus és stílus közül választhatunk. 

Hogyan működik a kotyogós?

A kotyogós kávéfőzők mindegyike azonos felépítésű. Általában egy kancsó formájú kis eszköz, amely két részre csavarható. Az alsó részt a jelzett vonalig vízzel kell megtölteni, a felső tölcsérbe őrölt kávét helyezni, majd szorosan visszacsavarni, és a tűzhelyen felmelegíteni. Ahogy a víz felforr és gőzölög, a kávézacc és a víz egyesül, és egy merész, gazdag ízvilágú kávé születik.

Az a jó a kotyogósokban, hogy erős kávét tudnak készíteni, még világosabb pörkölésű kávékból is. A kávét közepesen finomra kell őrölni, és a tölcsér tetejéig megtölteni, de nem szabad tömöríteni, mint az eszpresszó gépeknél, elég csak ujjal besimítani.  

A forró víz használata segíti a jobb extrakciót, és megakadályozza, hogy savanyú kávét kapjunk. 

Fontos, hogy a kávéfőzőt le kell venni a tűzről, amint elkezd kotyogni, mivel ha ebben a szakaszban túl sokáig melegszik, keserű ízű lesz a kávé. 

Hogy melyik a legjobb kotyogós kávéfőző, azt az egyedi igények határozzák meg.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kotyogós kávéfőzőt? 

Lássuk most azokat a fontos szempontokat, amelyek alapján érdemes meghoznunk a döntésünket.

Hány személyes?

Ha a családban egyedül kávézunk, akkor az 1 személyes kotyogós lehet ideális választás. Ha azonban a partnerünkkel szeretnénk élvezni a mennyei zamatokat, akkor hasznos egy 2 személyes kávéfőző, így egyszerre készíthetjük el mindkét adagot.

A kotyogósokból létezik sokféle családi verzió, lássuk most ezeket:

Hány személyes?Elkészült kávé ml-ben
3150 ml
4200 ml
6300 ml
9550 ml
12775 ml

TIPP: A választásnál nem csak a személyek száma számít, hanem az is, hogy milyen típusú kávét szeretnénk inni. Hosszabb, gyengébb kávé esetén ajánlott például eggyel nagyobb méretű kávéfőzőt vásárolni.

Alumínium vagy rozsdamentes acél?

A jó kotyogós kávéfőző hosszú élettartamra, minőségi anyagból készül. Alumínium és rozsdamentes acél változatban is gyártják őket, sőt hibrid verziókkal is találkozni, amelyeknek az alja rozsdamentes acél, míg a többi részük alumínium. 

A rozsdamentes acélnak van néhány előnye, mint például:

  • indukciós lapon is használható
  • mosogatógép kompatibilis
  • egészségbarátabb, mint az alumínium

Ha a rozsdamentes acél minden jó tulajdonságát élvezni szeretnénk, akkor nem érdemes hibrid változatot vásárolni, mert bár kerámia főzőlapon is használhatjuk, mosogatógépben már nem mosható.

Milyen főzőlapon használhatjuk?

Az előbbiekben már szó esett arról, hogy indukciós főzőlapra csakis rozsdamentes acél kotyogóst szabad választani. Szerencsére a gáz- és villanytűzhelyek kevésbé finnyásak, ezekre bármelyik  kotyit rátehetjük.

TIPP: Indukciós főzőlap esetén jó megoldás lehet az indukciós adapter, hogy az alumínium kotyogós se legyen akadály. 

Már beszerezhetünk elektromos kotyogót is, amelyeket csak be kell dugni  a konnektorba, így tűzhely nélkül is bármikor készülhet egy ínycsiklandó fekete.

Milyen a dizájnja?

A választásnál fontos szempont lehet, hogy hogy néz ki a kávéfőzőnk. Vannak, akik csakis a nyolcszögletes fazonra esküsznek, és akadnak olyanok is, akik teljesen szeretnék elfelejteni az eredeti dizájnt és inkább az egyediségre utaznak. Ízlésünknek megfelelően vásárolhatunk kecsesebb és teltebb darabokat, valamint igazi dizájner szupersztárokat.  A kotyogósok mára igen színes egyéniségekké váltak, így a konyhához legjobban passzoló árnyalatok alapján is dönthetünk.

Hol gyártották?

Egyáltalán nem mindegy a kotyogós választásakor, hogy melyik országban gyártották. Bár egyesek azt állítják, hogy a legjobb kotyogós kávéfőzők Olaszországban készülnek azért ez nem teljesen igaz. Gondoljunk csak a hazánkban is oly népszerű szarvasi kávéfőzőkre, melyeket sokan a mai napig nem cserélnének másra. Ha tehát hazait vásárolnánk, akkor az is remek választás, ugyanakkor az olasz verziónak is kétségkívül megvan a maga varázsa. A boltok polcain számos kínai termékkel is találkozhatunk, ezekkel azonban érdemes óvatosabbnak lenni, mert a kávéfőzés végeredménye csalódást okozhat, összehasonlítva az itáliai ízekkel.

Mennyibe kerül?

Természetesen az ár is nagyon fontos tényező a választásnál. Ha betérünk a nagyobb hipermarketekbe, akkor a kínai darabokat akár már 5-6.000 forintért is hazavihetjük. Azonban fontos, hogy inkább a minőségre menjünk, ha kávéfőzőbe beruházunk, ezért mindenképp érdemesebb a 10.000 forint feletti kategóriában szétnézni.

Melyek a legjobb kotyogós kávéfőzők?

Nézzük most meg a TOP 3 kotyogóst, amelyekkel garantáltan élvezni fogod a kávézás minden egyes percét.

A híres Bialetti kotyogós kávéfőzők

A Bialetti verhetetlen, ha kotyogósról van szó, egyrészt olasz gyökerei miatt, másrészt azért ha kotyiról beszélünk, a név kötelez. 

Kicsi, nagy, hagyományos és elektromos, alumínium és rozsdamentes acél, mini express két csészével - egyszerűen nincs olyan Bialetti, amit nem találnánk. 

Alessi kotyogós kávéfőzők

Az Alessi kotyogósai igazi prémium darabok, ami miatt kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ha azonban szeretjük a különlegességeket, mindenképpen megéri. A Pulcina az Alessi legnépszerűbb, bestseller kotyogósa, mely amellett, hogy külsejében teljesen eltér a jól megszokott formáktól, rendkívül intelligens is. Például automatikusan megállítja a kávé kifolyását a legmegfelelőbb pillanatban, még a kotyogást megelőzően, megakadályozva, hogy megégjen a kávé, elkerülve a keserű utóízt. 

Szarvasi kotyogós kávéfőzők

A híres szarvasi kotyik már-már hungarikumnak számítanak, igazi retro darabok, melyek hagyományos alumínium változatban készülnek. Többféle dizájnnal is találkozhatunk velük. Így választhatjuk a kissé behemótabb kivitelezésű eredeti Kalifát, a hímzett porcelánkiöntővel rendelkező Seherezádét, és a slankabb, kancsóra hajazó változatokat. Sőt, már megjelent az elektromos szarvasi is. Közös tulajdonságaik, hogy elképesztően finom kávét készítenek.

A kotyogós kávéfőzőt az 1930-as években fedezték fel.

A legjobb kotyogós kávéfőző titka: a helyes használat

Ahhoz, hogy kotyogós kávéfőzőnk valóban hosszú élettartamú legyen és mindig kifogástalan kávét főzzön, elengedhetetlen, hogy helyesen használjuk és tisztán tartsuk.

Mindig figyeljünk arra, hogy csakis a biztonsági szelep magasságáig töltsük meg vízzel. A szűrő megtöltésekor pedig csak annyi kávéőrleményt tegyünk a szűrőbe, amennyi belefér és ne tömörítsük. 

Minden használat után, amikor a kávéfőző kihűlt, szedjük szét és távolítsuk el a tölcsérből a kávézaccot. Végül alaposan öblítsük át folyó forró vízzel az összes alkatrészét. Ezután egy tiszta ruhával szárítsuk meg a megtisztított kotyogóst. Fontos, hogy addig ne szereljük össze újra, amíg minden darabja teljesen meg nem szárad, mert ezzel növeljük az oxidáció esélyét.

Ezekre érdemes még odafigyelni:

  • Soha ne használjunk szappant vagy kemikáliákkal teli mosogatószert a tisztításnál. Ezek a termékek ugyanis túl agresszívek, és igazán kellemetlen ízt hagyhatnak a kotyogósban.
  • Az alumínium kotyogóst tilos mosogatógépben mosni, ez ugyanis megváltoztathatja az anyag felületét.
  • Ne használjunk súrólószert, dörzsi szivacsot, mert sérülhet a kotyogós bevonata.

Megismertük tehát a legjobb kotyogós kávéfőzőket, de ha érdekel a kávézás világa és szeretnél még többet megtudni a kávékészítésről, igazi profivá válnál, akkor látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Tapasztalt oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram