Hasznos útmutató a kotyogós kávéfőző tisztításához

Aki szereti az eszpresszók gazdag ízvilágát és nem akar túl sokat költeni egy komolyabb kávéfőzőre, annak nem hiányozhat a háztartásából a jó öreg kotyogós. Ahhoz azonban, hogy mindig isteni kávé kerülhessen a csészénkbe, fontos figyelmet fordítani a kotyogós kávéfőző tisztítására. Ellenkező esetben ugyanis a kávéőrlemény keserűvé válhat, a megbújó olajmaradványok megavasodhatnak és tönkretehetik a kávé ízét, de akár robbanást is okozhat konyhánkban egy elhanyagolt masina. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy miért és hogyan érdemes tisztán tartani kedvenc kotyogósodat, hogy még sokáig hű társad lehessen az álmos reggeleken.

A kotyogós kávéfőző tisztítása elengedhetetlen, hogy tökéletes ízvilágú feketéket készítsünk.

Mitől robbanhat fel a kotyogós kávéfőző?

A kotyogós kávéfőzőben bár alacsonyabb a nyomás, mint egy magasnyomású eszpresszó kávégépben, mégis problémát okozhat, amennyiben nincs megfelelően tisztán tartva.

A kotyogósokat egy biztonsági szeleppel látják el, amelyet úgy terveztek, hogy megakadályozza, hogy “begőzöljön” a készülék. Ha a szükségesnél mégis nagyobb nyomás keletkezik, az gőz formájában kiáramlik a szelepen. 99%-ban ez pontosan úgy működik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De mi a helyzet a maradék 1%-kal? Nos, ilyenkor jön a robbanás, amikor a kávé a konyha plafonján landol.

Mi lehet a baj a biztonsági szeleppel?

Több ok is szerepet játszhat abban, ha nem működik megfelelően a kotyogós biztonsági szelepe. Mik is lehetnek ezek?

 • Eltömődött kávézaccal - Ha a kávézacc véletlenül bekerül a szelepbe, nagy valószínűséggel észre sem vesszük és rendszeres tisztítás hiányában eltömítheti azt.
 • Eltömődött vízkővel  - Amennyiben kemény - magas kalcium- és magnézium tartalmú -  vizet használunk a kávéfőzés során, vízkő halmozódhat fel és zárhatja el a biztonsági szelepet.
 • Túl sok vizet használtunk - A túlzott vízadagolás eltakarhatja a szelepet, ami megakadályozza, hogy gőzt engedjen ki. Ezért mindig csak a megjelölt szintig töltsük fel vízzel a kotyogóst!
 • Tömörítve lett a kávé - Gondot okozhat a kotyogósoknál, ha az eszpresszó gépekhez hasonlóan tömörítjük a kávéőrleményt a kiegyensúlyozottabb extrakció érdekében. Erre ugyanis nincs semmi szükség, viszont túlnyomást okozhat a gépezetben.

Ahogy láthatjuk, a robbanás sokszor a nem megfelelően tisztítással függ össze. Úgyhogy nézzük meg, hogyan is tarthatjuk makulátlanul tisztán kedvenc kávéfőzőnket!

Miért fontos a kotyogós kávéfőző tisztítása?

Szerencsére a kotyogós tisztítása nagyon egyszerű folyamat. Mindössze néhány percet vesz igénybe, viszont megakadályozhatjuk az alábbiakat: 

 • Ihatatlan, rossz ízű kávé - Idővel a  kávéolajok, valamint a mikro őrlemény maradékok felhalmozódnak a kotyogós belsejében. És bár ezek a szennyeződések ártalmatlannak tűnnek, cseppet sem azok, hiszen baktériumok és penészgombák táptalajai lehetnek. Emellett nagyban befolyásolják lefőzött feketénk zamatait. Az olajmaradványok megavasodhatnak és a főzetekben túlsúlyba kerülhetnek a kesernyés ízek.
 • Csatatér a konyhában - Az előbbiekben már részletesen beszéltünk a biztonsági szelep problémáiról. Rendszeres tisztítással azonban minimalizálhatjuk a robbanásveszélyt a kávéfőzés során.

A kotyogós kávéfőző tisztítása lépésről lépésre

A kotyogós kávéfőző tisztítása minden használat után fontos.

Alapaszabály: A kotyogóst minden kávéfőzés után alaposan meg kell tisztítani. Nézzük is, hogy hogyan!

Első lépés: Miután a főzést követően kihűlt a kotyi, szereld szét és vedd ki a tölcsér alakú szűrőkosarat.
Második lépés: Dobd ki - vagy ha szeretnéd másra felhasználni, tedd félre - a kávézaccot.
Harmadik lépés: Forró vízzel alaposan öblítsd ki, majd szárítsd meg a szűrőt és a kávéfőző többi darabját. 

Ezekre is érdemes még odafigyelni:

 • A kotyogós tisztítására nem alkalmasak a hagyományos mosogatószerek. Ezek ugyanis elszínezhetik az alumínium kávéfőző külsejét, és olyan foltokat hagyhatnak maguk után, amelyeket szinte lehetetlen eltávolítani. Emellett több főzés is szükséges lehet, mire a vegyszer maradványok teljesen kiürülnek a kotyogósból, ami hatással van a lefőtt feketék ízére is. A tisztításhoz ezért célszerű sima csapvizet használni.
 • A kotyogóst soha ne tedd mosogatógépbe.
 • Ne használj súrólószert, dörzsi szivacsot, mert azzal megsérted a kávéfőző bevonatát, amelynek célja, hogy feketédtől távol tartsa a fémes ízeket.
 • Tisztítást követően csak akkor szereld újra össze kávéfőződet, ha tökéletesen száraz.

A kotyogós kávéfőző vízkőtelenítése

A rendszeres tisztítás mellett a kotyogóst előbb-utóbb vízkőteleníteni is kell. Ha keményebb a víz az otthonodban, akkor sűrűbben, azonban lágy víz esetén is sajnos egy idő után felhalmozódnak a vízben található ásványi anyagok. És akkor jön a dugulás!

Milyen módszereket használhatsz?

Kotyogós kávéfőző vízkőtelenítése ecettel és citrommal

Ehhez az alábbiakra lesz szükséged: 

 • 1 evőkanál ecet
 • 1 evőkanál citromlé

A két sav elég erős ahhoz, hogy lebontsa a megkeményedett kalcium lerakódásokat, ugyanakkor biztonságosan használható mind rozsdamentes acél, mind alumínium kotyogósok esetében. 

A kotyogós kávéfőző vízkőtelenítésének menete:

 1. A kávéfőző víztartályát töltsd fel vízzel úgy, hogy kivételesen a biztonsági szelepet is elfedje és elérje a tölcsért. Így minden területről eltávolítható a vízkő, valamint a lerakódott olajszennyeződés. 
 2. A vízhez add hozzá az ecetes-citromos keveréket és hagyd állni 1-2 órát, hogy a savak elvégezhessék a dolgukat.
 3. Öntsd ki a víz egy részét és bizonyosodj meg róla, hogy a biztonsági szelepet nem éri víz.  
 4. Ezután főzd át a kotyogóst az ecetes-citromos vízzel.
 5. Végül öblítsd el a kávéfőzőt és alkatrészeit töröld szárazra.

Kotyogós kávéfőző tisztítása ecettel

Az ecetes tisztítást 2:1 arányú oldattal érdemes elvégezni. Azaz két rész ecetet és egy rész vizet használj. Miután betöltötted az egyveleget a víztartályba, hagyd állni 20-30 percig.

Ezt követően öntsd ki az ecetes vizet és 2-3 alkalommal főzd át a kotyogóst tiszta vízzel. Végül jöhet az öblítés és szárítás.

Kotyogós kávéfőző tisztítása szódabikarbónával és citromsavval

Használhatsz szódabikarbónás keveréket is a tisztításhoz. 2 rész szódabikarbónához adj 1 rész citromsavat, majd a száraz egyveleget tedd a tölcsér alakú szűrőbe, a tartályt teljesen töltsd fel forró vízzel  és hagyd állni 25-30 percig.

Ezt követően 2-3 alkalommal főzd át tiszta vízzel és végül szintén öblítéssel és szárítással zárd a procedúrát.

Hogyan kerülheted el a gyakori vízkőtelenítést?

Nagyon egyszerűen, felejtsd el a csapvizet! A lefőtt kávé ízvilága amúgy is sokkal teljesebb lesz, ha szűrt vagy speciális kávévizet használsz és lényegesen kevesebb problémád lesz a vízkővel is. Természetesen, időről-időre érdemes alaposabb tisztítást végezni, de semmiképp sem lesz rá szükség olyan sűrűn, mint csapvíz esetén.

képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram