Kotyogós kávéfőző: így lesz tökéletes benne a kávé!

Bár a kotyogós kávéfőzőben elkészített kávéról elsőre valószínűleg a keserű, méregerős kávé jut eszedbe, egy kis odafigyeléssel és pár tanács betartásával még barista szemmel is tisztességes kávé főzhető a segítségével. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent a kávéfőzésről kotyogóval! 

Kávéfőzés kotyogóssal

Kotyogós kávéfőző, ami meghódította a világot

A kotyogós kávéfőző ötlete Alfonso Bialetti fejéből pattant ki 1933-ban, akit az akkori mosógépek működési elve ihletett meg. Célja az volt, hogy egy olyan, könnyen használható kávéfőzőt alkosson, amely minden háztartásba eljuthat. Ez lett a híres Moka Express, amely aztán minden idők talán legsikeresebb kávéfőzőjévé vált. A világháború után ugyanis Bialetti fia, Renato egy sikeres marketing stratégiával tette népszerűvé a remek kis készüléket, amelyből azóta már több, mint 200 millió darabot gyártottak. És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg utánzatról. 

Bár mára már az automata, félautomata kávéfőzők átvették az unalmat, tartalékosként, vagy kempingezéshez még mindig szuper eszköz a régi kotyogós kávéfőző.

Kempingezésnél jöl jön az öreg kotyogós kávéfőző

A kotyogós kávéfőző működése

A kotyogós kávéfőző egy 3 részből álló eszköz: a kazánból avagy alsó tartályból, szűrőből és a kiöntőből áll. Ha az alsó tartályban felforr a víz, akkor nagy nyomású gőz keletkezik. A gőz a tartályban található vizet átpréseli a szűrőbe töltött kávérétegen, amelyből íhgy felszabadulhatnak a finom ízek és aromák. Végül a kávéital egy csövön át kifolyik a felső tartályba. 

A csőben egy kis súly található, amely a folyamat közben felemelkedik, a nyomás visszaesésével pedig visszaesik. Ez a súly okozza a jellegzetes, kotyogó hangot. Egyébként a kotyogós elnevezés a leleményes magyar nyelv találmánya. 

A kotyogós kávéfőzőben a termelődő gőz nyomása nyomja át a vizet a kávén

A tökéletes kotyogós kávé lelke: megfelelő összetevők

Mielőtt belekezdenél a kávé elkészítésébe, rendkívül fontos, hogy gondoskodj a megfelelő hozzávalókról! Nem mindegy ugyanis milyen kávét és vizet használsz! 

Milyen kávé való a kotyiba? 

Először is kezdjük azzal, mit NE tegyél a jó öreg kotyiba, ha decens kávét szeretnél készíteni. Ez a kávékészítési mód jellegénél fogva nem alkalmas a világos pörkölésű kávé elkészítésére, ezek citrusos, gyümölcsös ízei nem fognak kijönni, akárhogy kísérletezel. Meglepő módon azonban a sötét pörkölésű kávé sem alkalmas a feledatra, mivel ez eleve keserű, és a kotyi csak még keserűbbé tenné.

A tökéletes választás tehát a közepes pörkölésű kávé, amelyet őrölj az espresso szemcseméreténél 1-2 fokozattal durvábbra. Azt mondanunk sem kell, hogy ha igazán jó kávét szeretnél, akkor közvetlen a főzés előtt őröld meg a szemes kávét. 

A víz is nagyon fontos

Sima csapvízből nem lehet igazán jó kávét készíteni. Már az is óriási előrelépés, ha egy víztisztító kancsóban megtisztítod a csapvizet, megszabadítva ezzel a klór és nehézfém tartalmától. A palackozott ásványvíz is jó lehet, amennyiben nem rendelkezik túl magas ásványi-anyag tartalommal és a PH-ja is rendben van. Az ideális értékek:

  • 6,5-7 közti PH 
  • 40-80 mg/l közti kalcium-oxid tartalom
  • 10 mg/l körüli nátriumtartalom
A kotyogós kávéfőző szűrőjében ne tömürítsd le a kávét

A kotyogós kávéfőző használata

Első lépésben mérd ki a hozzávalókat. A helyes kávé-víz arány 200g kávé 1 liter vízhez. Fontos tudnivaló, hogy a kotyogóssal mindig annyi kávét kell készíteni, ahány személyes, tehát kevesebbet, többet nem lehet! Mérd ki, pontosan mennyi kávé fér a filterbe, és számold ki mennyi vízre lesz szükséged. 

  1. Közvetlen a kávé elkészítése előtt őröld meg a kávét! Ahogy már említettük, az espresso szemcseméretnél 1-2 fokozattal durvább méretet válassz!
  2. Töltsd bele a kávét a filterbe - a kávét hagyd lazán, ne tömörítsd, különben a víz vagy nem tud majd teljesen átfolyni, vagy ha rés marad a szűrőben a kávé felett, akkor ott megáll a víz, és keserűbb lesz az italod
  3. Forralj előre vizet egy kancsóban, vagy csak az alsó tartály részben forralj vizet. A lényeg, hogy hideg vízzel ne szereld össze az eszközt, mert a kávé tartója és a kiöntő túlmelegszik, ami szintén a kávé keserűségéhez fog vezetni
  4. Töltsd bele az alsó tartályba a forró vizet, majd egy konyharuhával/sütőkesztyűvel csavard össze az eszközt jó szorosan! Arra figyelj, hogy minden alkatrész tökéletesen száraz és tiszta legyen!
  5. Tedd közepes lángra a kotyit, és kezdődhet maga a kávé készítése. A cél, hogy a kávé ne túl lassan, és ne túl gyorsan follyon át! 
  6. Ha már úgy látod, hogy a vízmennyiség 80%-a kifolyt, vagy az első kotyogó hangot meghallottad, azonnal vedd le az eszközt a tűzről és tartsd az alját hideg víz alá vagy merítsd azz alját hideg vízbe. Így megakadályozhatod, hogy a keletkező gőz keserűbbé tegye az italt
  7. A kávét azonnal töltsd csészékbe és fogyaszd ízlés szerint feketén vagy ízesítve!

A kotyogós kávéfőző karbantartása

A kotyogós kávéfőző szinte elpusztíthatatlan eszköz, főleg, ha rendesen karban van tartva. Ez azt jelenti, hogy minden használat után várd meg hogy kicsit kihűljön, majd folyó víz alatt mosogasd el. Így mosószert sem kell használnod. 

Mi nem javasoljuk, hogy mosogatógépbe tedd a kávéfőzőt, ugyanis ez kikezdheti a készüléket, főleg a benne található gumitömítést. Amennyiben az eszköz nagyon szennyezett, barista boltokban kapható kifejezetten erre a célra szánt tisztító tabletta. 

Milyen kotyogós kávéfőzőt válassz?

Végszóként szeretnénk pár tippet adni ahhoz, hogy milyen a jó kotyogós kávéfőző. Ebben az esetben is érdemes neves gyártótól származó készüléket venni, hiszen ebben az esetben még a drágább kávéfőzők sem kerülnek sokba. Válassz aluminium eszköz helyett inkább rozsdamentes acélból, inoxból készült változatot, annyi személyre, ahány személynek egyszerre fogsz leggyakrabban kávét készíteni.

Amennyiben indukciós főzőlapod van, figyelj arra, hogy speciális, erre a főzőlapra is alkalmas eszközt vegyél! 

Ha szeretnél megtudni Te is mindent a kávézás és kávéfőzés világáról, akkor gyere el hozzánk barista tanfolyamaink egyikére! Budapesten és számos vidéki nagyvárosban is megtalálsz minket, saját, modern berendezésű tantermekben, profi baristáktól tanulhatsz! 

Megnézem a barista tanfolyamokat! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram