Kopi Luwak: az exkluzív és aranyárú cibetmacska kávé

A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja, ami egyfajta státuszszimbólumnak számít. Magas ára nem mindennapi előállítási módszerének köszönhető, a cibet által megemésztett és ürülékként hátrahagyott kávébabokból készül ugyanis, amit megtisztítanak, majd magas hőmérsékleten pörkölnek. Cikkünkből megismerheted a Kopi Luwak titkait. Megtudhatod, hogy honnan származik, hogyan készül és miért is annyira különleges.

A Kopi Luwak kávét cibetmacska kávéként is szokták hívni.

Mi az a Kopi Luwak?

A Kopi Luwak a közhiedelemmel ellentétben nem egy kávéfajta, hanem egy előállítási módszer. 

A Kopi, az indonéz kávét jelenti, míg a Luwak egy kis vadászgörény szerű állatot, amely macskához hasonló külsővel rendelkezik, ezért sokan cibetmacskaként ismerik. Valójában azonban az ázsiai pálmacibet nem egy cica, hanem a mongeokkal és a menyétekkel áll szoros kapcsolatban. Délkelet-Ázsia olyan országaiban honos, mint Indonézia, a Fülöp-szigetek és Vietnam. A cibetkávé az állatok által ürülék formájában hátrahagyott kávébabokból készül. A szemek külső felületén apró kis gödröcskék találhatók, melyeket az emésztés során a cibetek gyomrában lévő savak marnak ki, amelyek egyben a különleges ízvilágot is eredményezik.

A Kopi Luwak cibetkávéként, cibetmacska kávéként vonult be a köztudatba, de van, ahol ‘macska kaki kávéként’ aposztrofálják.

Így születik a Kopi Luwak kávé

  1.  A pálmacibetek egyfajta minőség ellenőrként átválogatják a kávécseresznyéket, és kiselejtezik a gyenge minőségű vagy sérült gyümölcsöket. Csak a legérettebb, legfinomabb kávébabokat fogyasztják el.
  2. A kávé csodálatos ízének záloga, hogy a babok 24 óra leforgása alatt egészben haladnak át az állatok emésztőrendszerén. Gyomrukban egy különleges enzim folyamat zajlik, ahol a savak kölcsönhatásba lépnek a kávébabokkal. Ennek hatására a babok kevésbé savas és lágyabb ízvilágot kapnak.
  3. Miután a kávébabok ürülékkel távoznak a cibetek szervezetéből, kézzel összegyűjtik őket, megmossák, kiszárítják, majd mozsárban megtörik és eltávolítják a héjukat. Ezután jöhet a pörkölés 200-220 fokon, amely biztosítja azt is, hogy a kávé teljesen tiszta és biztonsággal fogyasztható legyen bizarr eredete ellenére.

A Kopi Luwak íze és aromája

A cibetkávét cukor és tej nélkül szokás fogyasztani azért, hogy ne vesszen el jellegzetes egyedi ízvilága. A cibetmacska kávé íze jelentős eltéréseket mutathat a kávébabok forrásától és a pörkölési eljárástól függően. 

Sokak szerint a szemek kissé dohos szagúak, majd főzéskor isteni kávéillatot árasztanak. A Kopi Luwak ízvilágát többnyire nehéz, testes, krémes kávéként írják le, karamelles és földes beütéssel.

A Kopi Luwak coffee a világ legexkluzívabb és legdrágább kávéja.

Az eredeti Kopi Luwak kávé: honnan származik?

A Kopi Luwak kávé története az 1700-as évekre nyúlik, amikor a hollandok először telepítettek kávéültetvényeket Szumátrán és Jáván. A legenda szerint a helyiek észrevették, hogy a vadon élő állatok megeszik az érett kávécseresznyéket, és a kávébabok egészben jelennek meg az ürülékben. Éppen ezért nem szüretelték a kávébabot, hanem a hátramaradt babokból kezdtek kávét főzni.

A Kopi Luwak az 1990-es kezdett elterjedni az amerikai ínyencek körében. Ez Anthony Wild híres Coffee: A Dark History című könyvének köszönhető, ahol szó esik a cibet kávéról. A különleges kávébabok hamarosan megjelentek az Oprah Winfrey Show-ban és Jack Nicholson filmjében, a Bakancslistában is.

ÉRDEKESSÉG: A cibetkávé kereskedelme nagyon jót tett a pálmacibeteknek, ugyanis az állatok kereskedelmi gyümölcs farmokon portyáztak és sok helyen tekintették őket irtandó kártevőknek. A Kopi Luwak iránti igény növekedése azonban arra ösztönözte a helyi lakosságot, hogy védjék a cibeteket értékes ürülékük miatt. 

Szomorú tény viszont, hogy mivel a cibetkávé egyre népszerűbbé válik, sok turista áhítozik arra, hogy testközelből láthassa az amúgy vadon élő állatokat. Emiatt egyre több cibetet zárnak ketrecekbe a kávéültetvényeken. Ez részben a kávétermelés érdekében történik, de azért is, hogy sokan turisztikai céllal jelentős haszonra tegyenek szert.

A Kopi Luwak ára akár többszázezer forint is lehet.

A Kopi Luwak ára: miért a világ legdrágább kávéja?

A cibetkávé begyűjtése egy munkaigényes folyamat és mivel a rendelkezésre álló kávé mennyisége nagyon korlátozott, ezért nem csoda, hogy a Kopi Luwak világszerte méregdrágán kapható és nagyon exkluzív különlegességnek számít.

Egy csésze Kopi Luwak ára nagyjából 12.000 és 35.000 forint között mozog. Kilónkénti ára pedig 35.000 fonttól indul és akár több százezer forintot is elkérhetnek érte. Nagyjából 20-60-szor drágább, mint egy átlagos kávé!

Kopi luwak kávé Magyarországon és a nagyvilágban: egzotikum és státuszszimbólum

Több oka is van annak, hogy az emberek a Kopi Luwak kávé mellett döntenek: az egyedi íz, a státuszszimbólum, az egzotikum vonzereje és az újdonság varázsa.

Nem minden cibetkávénak egyforma az íze, mivel ez függhet az alábbiaktól:

  • az elfogyasztott kávécseresznye fajtája
  • a cibet étrendje
  • a régió, ahol a kávébab terem stb.

Mindez ez a változatosság tovább növeli a kávé exkluzivitását. 

Sokan úgy vélik, hogy a Kopi Luwak esetében inkább hipe-ról, egy kiváló marketing fogásról van szó, mint minőségi kávéról, ugyanis sok esetben a cibetek rosszabb minőségű robusztát fogyasztanak, ami aztán aranyáron kerül a boltok polcaira. Ugyanakkor aki megkóstolta - és egy vagyont fizetett érte -, úgy véli, hogy élete kávéját kapta.

Ha szeretnél igazi kávékülönlegességekkel megismerkedni, szívesen belesnél a kávékészítés kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram