A kávéfőző vízkőtelenítésének legjobb praktikái

A jó kávénak számos titka van, kezdve magától a kávébabtól, a kávéfőző kategóriáján át, a felhasznált vízig, na és persze a megfelelő arányok. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy a kávéfőző karbantartása is óriási szerepet játszik a tökéletes ízek és zamatok kinyerésében. Egy vízköves masina például jelentősen ronthatja gőzölgő feketénk élvezeti értékét. Cikkünkben most megnézzük, hogy miért is annyira fontos a kávéfőző vízkőtelenítése? Milyen módszerek léteznek erre? Milyen gyakran kell elvégezni? Jöjjenek a részletek!

A kávéfőző rendszeres vízkőtelenítése elengedhetetlen a jó kávéhoz.

Miért fontos a kávéfőző vízkőtelenítése?

Sajnos nagyon sok helyen kemény a víz, ami azt jelenti, hogy magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalcium- és magnéziumsókat.

Ezek az ásványi anyagok idővel felhalmozódhatnak a kávéfőzőben és nemcsak a kávé ízére lehetnek hatással, hanem eltömíthetik az egyes alkatrészeit, így megfelelő karbantartás nélkül az élettartamát is rövidíthetik. Ezért nagyon fontos ezeknek a lerakódásoknak a rendszeres eltávolítása.

Honnan tudhatjuk, hogy eljött az ideje a kávéfőző vízkőtelenítésének?

A modernebb kávéfőzőkön már találunk olyan lámpát, amely jelzi, ha elérkezett a karbantartás ideje és a gépnek vízkőtelenítésre van szüksége. Régebbi modelleken ezek sajnos hiányoznak és természetesen a kotyogós kávéfőzőknél vagy épp a French Press-nél sem figyelmeztet semmi, hogy teendőnk van.

Azaz mégis! Hiszen a vízkövesedésnek vannak jelei, például:

 • krétafehér maradványok a kávéfőzőn
 • túl hosszú főzési idő
 • szokatlan zajok kávéfőzés közben
 • nem megfelelő ízű kávé

Hogy kinek, milyen sűrűn érkezik el ez az időpont, ez elsősorban attól függ, hogy milyen gyakran készítünk kávét és mennyire kemény a víz. Általánosságban elmondható, hogy havonta körülbelül egyszer kell vízkőmentesíteni a kávéfőzőt, ha naponta készítünk kávét, de természetesen lehetnek eltérések.

Például:

 • nagyon kemény víz esetén (20°dH felett): havonta
 • közepesen kemény víz esetén (10-20°dH): 2 havonta
 • lágy víz esetén (10°dH alatt): 3 havonta

TIPP: A vízszűrő kancsók többnyire aktívszenes technológiával megkötik a csapvízből származó mikro- és makroszennyeződéseket, az ún. ioncserélő gyantával pedig a víz keménysége is csökkenthető. A szűrt víz sokkal kellemesebb, lágyabb ízt ad a kávénak és óvja a kávéfőzőt. A vízkőtelenítést időről időre szűrt víz esetén is el kell végezni, csak lényegesen kevesebbszer.

Hogyan vízkőtelenítsd az egyes kávéfőző típusokat?

Automata kávéfőző vízkőtelenítése

Automata kávéfőzők esetén mindig érdemes elolvasni a gyártók használati utasítását. Mindegyikhez elérhetők különböző vízkőtelenítő szerek, folyadékok, porok, melyek pontos alkalmazását célszerű követni. Ellenkező esetben ugyanis elveszíthetjük a garanciát.

Nespresso kapszulás kávéfőző vízkőtelenítése és egyéb kapszulás gépek tisztítása

A kapszulás kávégépek szerencsére könnyen szétszedhetők és tisztíthatók. Itt is a speciális tisztító kapszulák és folyadékok jelenthetnek megoldást. Szűrt víz használatakor azonban viszonylag ritkán van velük probléma.

Ezeknél a masináknál szintén igaz, hogy kövessük a gyártók utasítását, mert a házi megoldások többnyire nem megengedettek.

Kotyogós kávéfőző vízkőtelenítése

A kotyogós kávéfőzőket minden használat után alaposan el kell öblíteni. Fontos, hogy mindig tiszta vizet használjunk, ne alkalmazzunk semmilyen tisztítószert vagy dörzsi szivacsot, mert azzal kárt tehetünk a kotyiban. 

Ha szűrt vízzel készítjük a kávét, akkor szerencsére a vízkő is ritkán fog ki a kis szerkezeten. Ha azonban megjelennek a vízkő jelei, akkor használhatjuk például a citromsavas tisztítást.

Kávéfőző vízkőtelenítése házilag

Nagyon egyszerű házi módszerek léteznek a kávéfőző vízkőtelenítésére, melyeket kis költségvetésből pikk-pakk elvégezhetünk. Nagyon fontos, hogy mindig olvassuk el figyelmesen a kávéfőző használati utasítását és csakis a gyártó által javasolt metódust kövessük. 

Kávéfőző vízkőtelenítése ecettel

Az egyik legjobb házi módszer, a kávéfőző vízkőtelenítése ecettel.

Az ecetes vízkőtelenítés az egyik legegyszerűbb módszer, csak ecetre és vízre van hozzá szükség.

Hogyan végezzük?

 1. Ürítsük ki a kávéfőzőt, győződjünk meg róla, hogy nem maradt benne kávéőrlemény és öblítsük át.
 2. Ezután készítsük el a tisztítóoldatot. Használjunk fele-fele arányban ecetet és vizet.
 3. Az elkészült oldattal töltsük tele a víztartályt.
 4. Kezdjük el lefőzni az oldatot. Automata kávéfőző esetén a főzés közepén állítsuk le a gépet és hagyjuk állni 5 percet, majd folytassuk a főzést.
 5. Végül két-háromszor mossuk át a kávéfőzőt sima vízzel, eltávolítva az ecetes oldat maradványait. Az egyes főzések között hagyjuk kihűlni.

NEM ÁRT TUDNI: Bár sokan esküsznek az ecetes tisztításra, azonban a maró anyag megrongálhatja a tömítéseket, ezért mi nem javasoljuk ezt a megoldást.

A kávéfőző vízkőtelenítése citromsavval nagyon hatékony és illatmentes.

Kávéfőző vízkőtelenítése citromsavval

Vannak, akik idegenkednek az ecettől, nem szeretik, ha otthonukat az átható erőteljes szag lengi be. Nekik lehet jó alternatíva a citromsav, mely hatékonyságában abszolút felveszi a versenyt az ecettel. Teljesen illatmentes, könnyen elöblíthető, nem marad utána semmilyen kellemetlen szag vagy mellékíz.

Hogyan végezzük?

 1. Tegyünk 1 evőkanál citromsavat a víztartályba és töltsük meg 3/4 részéig vízzel.
 2. Várjuk meg, míg a citromsav feloldódik, majd kapcsoljuk be a kávéfőzőt. 
 3. Automata kávéfőző esetén, mikor a gép már felfűtött és elkezd csepegni a víz, kapcsoljuk ki és várjunk 5 percet. Majd kapcsoljuk be újra, és amikor elindul a csepegés, ismét kapcsoljuk ki. Ezt a folyamatot mindaddig ismételjük meg, míg ki nem fogy a tartályból a víz.
 4. Ezután 2-3-szor főzzük át a gépet tiszta vízzel.   

TIPP: A citromsavas tisztítás egy jó módszer, de sose hagyjuk ki a gép hivatalosan engedélyezett tisztítási eljárását sem!

Ha Te is szeretnéd elsajátítani a kávékészítés fortélyait, utazást tenni a kávézás világában, igazi profivá válni, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram