A jó kávénak számos titka van, kezdve magától a kávébabtól, a kávéfőző kategóriáján át, a felhasznált vízig, na és persze a megfelelő arányok. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy a kávéfőző karbantartása is óriási szerepet játszik a tökéletes ízek és zamatok kinyerésében. Egy vízköves masina például jelentősen ronthatja gőzölgő feketénk élvezeti értékét. Cikkünkben most megnézzük, hogy miért is annyira fontos a kávéfőző vízkőtelenítése? Milyen módszerek léteznek erre? Milyen gyakran kell elvégezni? Jöjjenek a részletek!
Miért fontos a kávéfőző vízkőtelenítése?
Sajnos nagyon sok helyen kemény a víz, ami azt jelenti, hogy magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalcium- és magnéziumsókat.
Ezek az ásványi anyagok idővel felhalmozódhatnak a kávéfőzőben és nemcsak a kávé ízére lehetnek hatással, hanem eltömíthetik az egyes alkatrészeit, így megfelelő karbantartás nélkül az élettartamát is rövidíthetik. Ezért nagyon fontos ezeknek a lerakódásoknak a rendszeres eltávolítása.
Honnan tudhatjuk, hogy eljött az ideje a kávéfőző vízkőtelenítésének?
A modernebb kávéfőzőkön már találunk olyan lámpát, amely jelzi, ha elérkezett a karbantartás ideje és a gépnek vízkőtelenítésre van szüksége. Régebbi modelleken ezek sajnos hiányoznak és természetesen a kotyogós kávéfőzőknél vagy épp a French Press-nél sem figyelmeztet semmi, hogy teendőnk van.
Azaz mégis! Hiszen a vízkövesedésnek vannak jelei, például:
- krétafehér maradványok a kávéfőzőn
- túl hosszú főzési idő
- szokatlan zajok kávéfőzés közben
- nem megfelelő ízű kávé
Hogy kinek, milyen sűrűn érkezik el ez az időpont, ez elsősorban attól függ, hogy milyen gyakran készítünk kávét és mennyire kemény a víz. Általánosságban elmondható, hogy havonta körülbelül egyszer kell vízkőmentesíteni a kávéfőzőt, ha naponta készítünk kávét, de természetesen lehetnek eltérések.
Például:
- nagyon kemény víz esetén (20°dH felett): havonta
- közepesen kemény víz esetén (10-20°dH): 2 havonta
- lágy víz esetén (10°dH alatt): 3 havonta
TIPP: A vízszűrő kancsók többnyire aktívszenes technológiával megkötik a csapvízből származó mikro- és makroszennyeződéseket, az ún. ioncserélő gyantával pedig a víz keménysége is csökkenthető. A szűrt víz sokkal kellemesebb, lágyabb ízt ad a kávénak és óvja a kávéfőzőt. A vízkőtelenítést időről időre szűrt víz esetén is el kell végezni, csak lényegesen kevesebbszer.
Hogyan vízkőtelenítsd az egyes kávéfőző típusokat?
Automata kávéfőző vízkőtelenítése
Automata kávéfőzők esetén mindig érdemes elolvasni a gyártók használati utasítását. Mindegyikhez elérhetők különböző vízkőtelenítő szerek, folyadékok, porok, melyek pontos alkalmazását célszerű követni. Ellenkező esetben ugyanis elveszíthetjük a garanciát.
Nespresso kapszulás kávéfőző vízkőtelenítése és egyéb kapszulás gépek tisztítása
A kapszulás kávégépek szerencsére könnyen szétszedhetők és tisztíthatók. Itt is a speciális tisztító kapszulák és folyadékok jelenthetnek megoldást. Szűrt víz használatakor azonban viszonylag ritkán van velük probléma.
Ezeknél a masináknál szintén igaz, hogy kövessük a gyártók utasítását, mert a házi megoldások többnyire nem megengedettek.
Kotyogós kávéfőző vízkőtelenítése
A kotyogós kávéfőzőket minden használat után alaposan el kell öblíteni. Fontos, hogy mindig tiszta vizet használjunk, ne alkalmazzunk semmilyen tisztítószert vagy dörzsi szivacsot, mert azzal kárt tehetünk a kotyiban.
Ha szűrt vízzel készítjük a kávét, akkor szerencsére a vízkő is ritkán fog ki a kis szerkezeten. Ha azonban megjelennek a vízkő jelei, akkor használhatjuk például a citromsavas tisztítást.
Kávéfőző vízkőtelenítése házilag
Nagyon egyszerű házi módszerek léteznek a kávéfőző vízkőtelenítésére, melyeket kis költségvetésből pikk-pakk elvégezhetünk. Nagyon fontos, hogy mindig olvassuk el figyelmesen a kávéfőző használati utasítását és csakis a gyártó által javasolt metódust kövessük.
Kávéfőző vízkőtelenítése ecettel
Az ecetes vízkőtelenítés az egyik legegyszerűbb módszer, csak ecetre és vízre van hozzá szükség.
Hogyan végezzük?
- Ürítsük ki a kávéfőzőt, győződjünk meg róla, hogy nem maradt benne kávéőrlemény és öblítsük át.
- Ezután készítsük el a tisztítóoldatot. Használjunk fele-fele arányban ecetet és vizet.
- Az elkészült oldattal töltsük tele a víztartályt.
- Kezdjük el lefőzni az oldatot. Automata kávéfőző esetén a főzés közepén állítsuk le a gépet és hagyjuk állni 5 percet, majd folytassuk a főzést.
- Végül két-háromszor mossuk át a kávéfőzőt sima vízzel, eltávolítva az ecetes oldat maradványait. Az egyes főzések között hagyjuk kihűlni.
NEM ÁRT TUDNI: Bár sokan esküsznek az ecetes tisztításra, azonban a maró anyag megrongálhatja a tömítéseket, ezért mi nem javasoljuk ezt a megoldást.
Kávéfőző vízkőtelenítése citromsavval
Vannak, akik idegenkednek az ecettől, nem szeretik, ha otthonukat az átható erőteljes szag lengi be. Nekik lehet jó alternatíva a citromsav, mely hatékonyságában abszolút felveszi a versenyt az ecettel. Teljesen illatmentes, könnyen elöblíthető, nem marad utána semmilyen kellemetlen szag vagy mellékíz.
Hogyan végezzük?
- Tegyünk 1 evőkanál citromsavat a víztartályba és töltsük meg 3/4 részéig vízzel.
- Várjuk meg, míg a citromsav feloldódik, majd kapcsoljuk be a kávéfőzőt.
- Automata kávéfőző esetén, mikor a gép már felfűtött és elkezd csepegni a víz, kapcsoljuk ki és várjunk 5 percet. Majd kapcsoljuk be újra, és amikor elindul a csepegés, ismét kapcsoljuk ki. Ezt a folyamatot mindaddig ismételjük meg, míg ki nem fogy a tartályból a víz.
- Ezután 2-3-szor főzzük át a gépet tiszta vízzel.
TIPP: A citromsavas tisztítás egy jó módszer, de sose hagyjuk ki a gép hivatalosan engedélyezett tisztítási eljárását sem!
Ha Te is szeretnéd elsajátítani a kávékészítés fortélyait, utazást tenni a kávézás világában, igazi profivá válni, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!
Képek forrása: freepik.com