A kávécserje gondozása, a kávé termesztése a lakásban

Első hallásra talán furán hangzik, de a kávécserje dísznövényként is megállja a helyét. Ha kávénövényt megfelelően gondozzuk, mutatós dísze lehet a lakásnak. Sőt, ha ügyesek vagyunk, akár termést is hozhat, amit megpörkölve és ledarálva saját termesztésű kávébabból készíthetünk egy ízletes feketét. 

Milyen fajta kávénövényt válasszunk?

A kávécserje gondozása hálás feladat, a Coffea arabica kávécserje termése akár le is szüretelhető.

Bár több mint 120 féle kávébab cserje létezik, ezek közül kettő terjedt el széles körben. A csészénkbe kerülő kávé alapanyaga a robuszta (Coffea canephora), illetve az arabica (Coffea arabica). Ha kávécserjét keresünk, Magyarországon a legtöbb helyen az utóbbit vásárolhatjuk meg. A kávécserje ára pedig jellemzően 1000-3000 forint között alakul. 

A neten természetesen külföldről is vásárolhatunk kávécserjét. Ennek előnye, hogy többféle kávéfajta közül választhatunk, és esetleg az ára is kedvezőbb. Ugyanakkor, mivel egy élő növényről beszélünk, biztonságosabb itthon beszerezni. Ráadásul  arabica tökéletes választás az otthoni termesztésre, hiszen dekoratív, mutatós, dús, zöld lombú dísze lesz a lakásunknak. 

A kávécserje földje

A kávénövény az enyhén savas talajt kedveli, amelynek pH-értéke 5,5-6,5 között van. A lazább, tőzeges, kevésbé tömör, levegős föld ideális a számára. Ezek alapján nyugodtan használhatunk általános virágföldet a kávécserje el- vagy átültetéséhez. 

A kávécserje fény- és hőigénye

Bár a Coffea arabica alapvetően a trópusi égöv alatt érzi jól magát, ezen belül a magasabb területeket kedveli. Ez azt jelenti, hogy minimum 900, de akár 2000 méteres magasságban termesztik. Ebből következően a direkt napsütést, főleg nyáron nem szereti, mert megéghetnek a levelei. Ki lehet tenni a balkonra vagy akár a kertbe is, de arra ügyeljünk, hogy soha ne érje közvetlen napfény. A legjobb egy félárnyékos hely a számára, ahol a hőmérséklet 20-25 fok körül alakul. 

A lakáson belül is ugyanez érvényes: tartósan direkt napsütésnek ne tegyük ki, de figyeljünk oda, hogy azért elegendő fényt kapjon. A kávénövénynek ugyanis a félhomályos, sötét környezet sem ideális. 

Amire még ügyelni kell, hogy a kávécserje számára télen is legalább 15 fokos hőmérsékletet biztosítsunk. A hidegre ugyanis kimondottan érzékeny. Ha azonban ez teljesül, a kávécserje gond nélkül áttelel.  

A kávénövény vízigénye, öntözése

Általánosságban elmondható, hogy a kávécserje gondozása szempontjából az az optimális, ha sem túl sok, sem túl kevés vizet nem kap. Tehát érdemes arra törekedni, hogy ne áztassuk el a földjét, de ne is hagyjuk teljesen kiszáradni. Az a legjobb, ha a földjének a fedőrétege már száraz, de alatta még nedves a talaj - ilyenkor adhatunk neki egy kis vizet újra. 

További szempontok a kávécserje megfelelő öntözéséhez:

  • A fiatal, fejlődésben lévő növény vízigénye nagyobb. 
  • Nyáron kaphat egy kicsivel több vizet a növény, télen pedig kevesebbet. 
  • Az első évben egyáltalán ne tápoldatozzuk a növényt. Később kéthetente kaphat tápoldatot, márciustól szeptemberig. 

A kávécserje ültetése, szaporítása

A kávé termesztése, a kávé növény gondozása a mi éghajlatunkon is lehetséges.

A kávénövény szaporítása dugványozással 

A kávécserjét szaporíthatjuk dugványozással vagy magról. Az előbbi úgy történik, hogy a növényről levágunk egy fiatal hajtást. Megtisztítjuk az alsó leveleitől, majd vízbe tesszük, amibe egy kis tápoldatot öntünk. Amikor láthatóvá válnak a gyökérkezdemények, a dugványt elültetjük egy jó áteresztőképességű, tőzeges földdel - például általános virágfölddel - töltött cserépbe. 

A kávécserje szaporítása magról

Ha vetőmagot használunk, néhány centis mélységbe vessük őket, és közepes mennyiségű földdel takarjuk be. Fontos, hogy a virágföld nedves legyen. A cserepet tegyük minimum 15 fokos, napsütötte helyre, kezdetben le is fedhetjük. Általában 2-3 hét elteltével előbukkannak a fiatal kávénövénykék. 

A kávécserje átültetése

Ha a kávécserjénk szépen fejlődik, előfordulhat, hogy kinövi a cserepet, amiben eredetileg növekedett. Ilyenkor ültessük át a kávénövényt. 

A kávé virág enyhén jázminillatú, a kávébab cserje dísze.

Vigyázzunk, hogy óvatosan emeljünk ki a helyéről, ügyelve a gyökerek épségére, de a beteg vagy sérült gyökérrészeket távolítsuk el.  A nagyobb cserepet kb. félig töltsük meg virágfölddel, majd tegyük bele a növényt. Ezután finom mozdulatokkal tegyünk rá annyi virágföldet, hogy megteljen a cserép. Végül enyhén öntözzük meg. 

A szaporításra és az átültetésre egyaránt a kora tavasz a legjobb időpont. Leginkább február vége, március eleje erre az ideális. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kávécserjét véletlenül se tegyük ki 15 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek. 

A kávénövény kártevői, betegségei

A Coffea arabica valamivel érzékenyebb a betegségekre és a kártevőkre, mint a Coffea canephora, vagyis a robuszta.  Ha azonban rendszeresen figyelemmel kísérjük a növény fejlődését, és gondosan választjuk meg a helyét, megelőzhetjük a betegségeket, illetve időben védekezhetünk a kártevők ellen. 

Mitől barnul a kávé levele? Levélbetegségek

A kávécserje betegségének, nem megfelelő állapotának jellegzetes tünete a levelek elszíneződése, lehullása. Az alábbi felsorolásból kiderül, hogy az egyes elváltozások mögött milyen betegség vagy probléma húzódhat meg. 

A kávécserje leggyakoribb levélbetegségei:

  • Levélhullatás 

A levelek lehullása a leggyakoribb levélbetegségek közé tartozik. A levélhullás bizonyos mértékig normális, ha azonban felgyorsul az üteme, illetve túl sok levelet veszít a növény, biztosan nincs rendben valami. A levélhullás oka általában a rossz elhelyezés, vagyis az, hogy a kávécserje nem jut elegendő fényhez. Ez könnyen orvosolható azzal, ha áthelyezzük a növényt. A másik lehetséges ok, hogy a kávécserje túl sok vizet kapott. Ha erre gyanakszunk, egyszerűen öntözzük ritkábban, illetve adjunk kevesebb vizet a növénynek. 

  • A levelek széle bebarnul, a levelek elszáradnak 

A barnulás rendszerint annak a jele, hogy a növényt túl sok napfény éri. A száraz levelek pedig arra utalnak, hogy a kávécserje az optimálisnál magasabb hőmérsékletnek van kitéve. Mindkét problémára megoldás, ha árnyékosabb, hűvösebb helyre költöztetjük a kávécserjét. 

  • Fakuló, sárgás levelek

A fakó, sárgás elszíneződés tápanyaghiányról árulkodik. A sárga levelek esetén valószínűleg nem jut elég vashoz és magnéziumhoz a növény. Ilyenkor érdemes tápoldatot használni, illetve emelni a mennyiségen. Persze egyszerre csak kis mennyiségben, nehogy túladagoljuk a tápanyagokat. 

A kávécserje kártevői

A kávécserjét a mi éghajlatunkon rovarkártevők veszélyeztetik. A pajzstetvek valamivel gyakrabban fordulnak elő, de a takácsatkafélék is kedveli a kávénövényt. 

  • Pajzstetvek

Ezek az apró, néhány milliméteres rovarok szúró-szívó szájszervükkel csapolják meg a növény nedveit. A cserje lassabban fejlődik, ha pedig a tetvek igazán ellepik, akár el is száradhat, elpusztulhat. A pajzstetvek jelenléte az apró, barnás vagy világos pontokról, szívásnyomokról is felismerhető. Árulkodó lehet még a ragadós mézharmat, illetve az azt gyorsan belepő, sötétebb színű korompenész jelenléte. A védekezés történhet szappanos vízzel való átdörzsöléssel. Komolyabb fertőzés esetén pedig virágboltokban, áruházakban kapható, tetvek elleni rovarirtó szerekkel. 

  • Takácsatkafélék

Ezek az élősködők nagyon aprók, még az 1 millimétert sem éri el a nagyságuk. Zöldes, barnás, pirosas színűek is lehetnek, és szintén szúró-szívó szájszervükkel szívják ki a növény éltető nedveit. A levelek fonákján tanyáznak, egy laza szövedéket készítenek, amely alatt folyamatosan táplálkoznak és szaporodnak. A leveleken először halvány foltok jelennek meg, majd a levél deformálódik. Végül besötétül és lehullik. Érdemes rögtön növényvédőszerrel próbálkozni ellenük. 

Mikor szüretelhetjük a kávét?

A kávécserje termése a kávé növény gondozása végső jutalma.

A kávé termesztése kitartást igényel, legalábbis, ha szeretnénk termést is betakarítani. Mivel a kávécserje odaadó gondoskodás mellet is csak a 4. évben fordulhat termőre. A kávécserje virága kb. 2 centiméteres, fehér színű. A kávévirág a levélhajlatban nyílik, illata emlékeztet a jázmin illatára. 

A kávécserje termése kezdetben zöld színű. A beporzást követő 9. hónapban válik teljesen éretté, ekkor már piros a színe. A termést ekkor szüretelhetjük, ezt hívják kávécseresznyének. Ezután a piros burkot el kell távolítani, ekkor bukkan elő a halványsárga színű kávébab. A kávébabokat meleg, szellős helyen teljesen meg kell szárítani, lehetőség szerint forgassuk is őket. A kávécserje termése néhány nap alatt kiszárad, ekkor készen áll a pörkölésre. 

Reméljük, cikkünkben hasznos tanácsokkal szolgáltunk a kávécserje termesztését, gondozását illetően. Az otthoni kávétermesztésbe mindenképpen érdemes belevágni, mert egy különleges és dekoratív növénnyel gazdagodhat a lakásunk. Sok sikert kívánunk hozzá!

Ha szeretnél megtudni Te is mindent a kávézás és kávéfőzés világáról, akkor gyere el hozzánk barista tanfolyamaink egyikére! Budapesten és számos vidéki nagyvárosban is megtalálsz minket, saját, modern berendezésű tantermekben, profi baristáktól tanulhatsz! 

Megnézem a barista tanfolyamokat! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram