Ír kávé: a whiskey, a kávé és a tejszín szívet melengető találkozása

Az ír kávé tökéletes kávéspecialitás azoknak, akikben ott van a szenvedély, a kreativitás és némi romantika. A kávéitalban ugyanis harmonikusan keverednek a frissen főzött fekete zamatai, a whiskey karaktere és mindezt körülöleli a tejszín lágysága. Cikkünkben most az ír kávé titkait fedjük fel. Megnézzük, hogyan született, és milyen alapanyagokkal készül az eredeti változat, illetve milyen variációkban találkozhatunk vele a világot járva.

Mi az az ír kávé? A legfontosabb ír kávé összetevők

Az ír kávé (angolul: Irish Coffee, írül: Caife Gaelach) egy alkoholos kávéital, mely négy fő hozzávalóból áll:

 • kávé
 • ír whisky
 • cukor
 • tejszín

Az ír kávé elkészítésekor fontos, hogy a kávé erős legyen, a whisky pedig ír, mivel a skót whisky nem ugyanazt az ízvilágot kölcsönzi a kávékoktélnak. Ezen kívül a tejszínnek lebegnie kell a kávé tetején, ez adja egyik jellegzetességét.

ÉRDEKESSÉG: Az ír kávét alkoholtartalma miatt elsősorban este, vacsorát követően szokták fogyasztani, ezért gyakori, hogy koffeinmentes kávéval készítik.

Az ír kávé összetevők közé tartozik a kávé, a whiskey, a cukor és a tejszín.

Az ír kávé története

Az ír kávét 1943 telén Joe Sheridan, az írországi Limerick közelében található Foynes Port séfje alkotta meg. Foynes a második világháború alatt Európa egyik legnagyobb polgári repülőtere, majd a transzatlanti járatok légibázisa lett, melyeken gyakran utaztak politikusok és hollywoodi szupersztárok. 

A reptér többnyire csak a hosszabb útvonalon közlekedő járatok tankolását végezte, valamint az időjárás miatt gyakori volt, hogy az utasoknak itt kellett éjszakázniuk, ezért egy olyan új éttermet nyitottak, amely tökéletesen ki tudja szolgálni a jó anyagi helyzetben lévők igényeit is. Egyik este egy járatnak az út felénél vissza kellett fordulnia a Foynes légibázisnál. Joe Sheridan séf, aki együttérzett a fázó és fáradt utasokkal, úgy döntött, hogy valami különleges italt készít nekik. A legendák szerint az ír kávé olyan fantasztikusra sikerült, hogy a helyiségben teljes csend lett, amikor a vendégek a kávékülönlegességet kortyolták.  Az ír kávé ezután igazi repülőtéri specialitássá nőtte ki magát. 

Az Egyesült Államokban a háború után, 1952-ben, Stanton Delaplane író mutatta be. Ő hívta fel Jack Koeppler -  a San Franciscó-i Buena Vista Hotel csaposa - figyelmét az italra, és győzte meg, hogy készítsen ír kávét.

Amikor Koeppler megpróbálkozott vele, akkor gondjai akadtak a tejszínnel, ami nem maradt meg a kávé tetején, ezért elutazott Limerickbe, Joe Sheridanhez, hogy elsőkézből tanulja meg, hogyan kell helyesen megalkotni ezt a specialitást.

Nem az ír kávé volt az első kávékoktél

Kávékoktélok már legalább 100 évvel korábban is léteztek a ma klasszikusnak számító ír kávé előtt.

A 19. század közepétől kezdve a bécsi kávéházakban a Pharisäer és a Fiaker kávékoktélt szolgálták fel. Mindkettőt pohárban szervírozták tejszínhabbal megkoronázva. Az előbbit Észak-Németországban és Dániában is ismerték ebben az időben. 1900 körül a bécsi kávéházak menüjében szerepelt még a Kaisermelange, a Mária Terézia, a Biedermeier kávé, valamint  néhány más variáció. 

A 19. századi Franciaországban a kávé és szeszes italok keverékét gloriának nevezték.

Az eredeti ír kávé recept Joe Sheridan nevéhez fűződik.

Az ír kávé variációi

A kávéitalnak számos változata létezik, amelyek ugyanazon név alatt futnak az itallapokon, de egyáltalán nem biztos, hogy ha külföldre megyünk, akkor ugyanazt kapjuk, mint amit otthon megszoktunk, vagy akár Írországban szolgálnak fel.

1988-ban az Ír Nemzeti Szabványügyi Hatóság közzétette az I.S. 417 ír szabványt: Irish Coffee elnevezéssel, ezt azonban 2020-tól törölték.

Bár minden ír kávé alapösszetevője a whisky, a kávé és a tejszín, az elkészítésben vannak eltérések: a kávé kiválasztása és a főzés módja jelentősen különbözhet. Vannak, akik tejszínhab spayt használnak, mások óvatosan rázzák a friss tejszínt, hogy sima réteget kapjanak a kávé tetején.

 • Spanyolországban úgy szolgálják fel az ír kávét, hogy alul egy réteg whisky van, majd egy különálló kávéréteg, a tetején pedig tejszín.
 • Délkelet-Ázsiában ír kávé néven jegeskávéból és whiskyből álló, néha tejszín nélkül felszolgált koktélokkal találkozhatunk. 
 • Bár kifejezetten ír whisky az alapja az ír kávénak, készítik skót whiskys változatban is. Oroszországban vodkával, Jamaicában rummal, Mexikóban tequilával szolgálják fel.
 • Az Irish Cream kávé (más néven Baileys kávé) az ír kávé egyik változatának tekinthető, de itt a whisky, a tejszín és a cukor "előkevert" helyettesítőjeként használják a krémlikőrt.

Ír kávé készítés: az eredeti ír kávé recept

Aki igazán kíváncsi az eredeti Sheridan féle verzióra, a róla elnevezett bárban még ma is megkóstolható ez a változat. Sőt, a Flying Boat múzeumban megtekinthető az ír kávé atyjának pontos receptúrája is, ami így hangzik:

Hozzávalók:

 • Tejszínhab – gazdag, mint az ír nyelvjárás,
 • Kávé – erős, mint a baráti kéz,
 • Cukor – édes, mint a zsivány nyelve,
 • Whiskey – sima, mint a föld szelleme.

Módszer: 

Melegítsünk elő egy tiszta, talpas poharat nagyon forró vízzel. Öntsük ki a vizet, és adjunk hozzá 2 teáskanál barna cukrot. Majd adjunk hozzá frissen főzött, erős kávét, és keverjük össze. Amint a cukor elolvadt, adjunk hozzá egy bőséges adag ír whiskyt (kb. 2,5 cl). Keverjük el megint, majd várjuk meg, amíg a főzet kisimul. Most fogjunk egy forró teáskanalat, és lassan öntsük rá a kanál hátuljára a finoman felvert friss tejszínt. A tejszínnek "félig felvertnek" kell lennie, azaz nem túl keménynek és nem túl folyósnak. A tökéletes ír kávénak nagyjából úgy kell kinéznie, mint a másik híres ír italnak, a Guinnessnek!

Egy modernebb változat: hogyan készíts ír kávét házilag?

Ír kávét készíteni egyáltalán nem bonyolult, ezért otthon is érdemes nekiállni, ha valami különlegességre vágyunk. A recept nem tér el jelentősen az eredetitől, de ezt a verziót ma már sokkal gyakrabban készítik.

Hozzávalók:

 • 20 ml tejszín
 • 1 kocka barna cukor
 • 4 cl ír whiskey
 • 160 ml hosszú kávé

Elkészítés:

 1. Főzzük le a kávét.
 2. Egy talpas ír kávé poharat öblítünk át forró vízzel.
 3. Ezután a whiskeyt töltsük pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük el. 
 4. Majd adjuk hozzá a cukrot, és ezt is keverjük addig, míg tökéletesen fel nem oldódik. Ez fogja segíteni, hogy a tejszínhab az ital tetején tudjon maradni.
 5. Végül jöhet a tejszín! Egy kanalat helyezzünk a kávé felszínére és óvatosan csurgassuk a tejszínt a kanálra, hogy az a kávé tetején tudjon maradni, egy szép réteget alkotva.

TIPP: A kávét különböző szirupokkal is felturbózhatjuk, de nem szükséges, mert önmagában is nagyon kellemes élményt ad. Fontos viszont, hogy a habot soha ne keverjük bele a kávéba, hanem azon keresztül kortyoljuk el a whiskys feketét.

Ha szeretnél további kávékülönlegességekkel is megismerkedni, belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Kiváló oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram