Forró csoki: a legjobb receptek és trükkök

Egy csésze forró csoki szívet, lelket és testet melengető a hidegebb napon, de nagyon sokan még nyáron is örömmel fogyasztják, mert felér egy kiváló desszerttel. Önmagában kortyolgatni mennyei, de az igazi ínyencek különböző fűszerekkel, naranccsal, Bailey’s-zel, sós karamellel is megspékelik ezt a sűrű csokis élvezetet. Hogyan készül a forró csoki? Mi a különbség egy hagyományos kakaó és a forró csoki között? Hogyan készítsünk forró csokit házilag? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

A forró csoki csokoládé darabokkal víz vagy tej hozzáadásával készül.

Mi az a forró csoki?

A forró csoki egy sűrű, meleg ital, amely úgy készül, hogy csokoládét - például csokoládé forgácsot vagy tábla csokit - olvasztunk fel vízben vagy tejben. 

A különböző országoknak megvan a maguk forró csokoládé készítési hagyománya, többek között a következők nagyon népszerűek:

  • Mexikói forró csokoládé - A mexikói forró csokihoz chocolate de mesát, azaz étcsokoládét használnak, amely cukrot, fahéjat és kakaót tartalmaz.
  • Európai stílusú - Az európai forró csokoládé  rendszerint édesítés nélküli kakaóporból, ét- vagy keserű csokoládéból készül.
  • Párizsi chocolat chaud - Ez a francia forró csokoládé szintén ét- vagy keserű csokoládét kever teljes tejjel, melynek eredménye egy sűrű és kevésbé édes csokoládéital.
  • Kolumbiai forró csokoládé - A kolumbiai forró csoki olyan ízeket tartalmaz, mint az őrölt fahéj, a szegfűszeg és a méz, valamint sajtkockákat is használnak, ami krémesebb textúrát kölcsönöz, valamint tartalmaz egy csipetnyi sót is.
  • Olasz forró csokoládé - A cioccolata calda néven is ismert olasz stílusú forró csokoládé hasonló a hagyományos forró csokihoz, de a keverék sűrítése érdekében kukoricakeményítő is kerül az italba.

Mi a különbség a forró csoki és a kakaó között?

Mivel gyakori, hogy összemossák a kétféle italt, érdemes néhány szót ejteni a kakaós italok közötti különbségről. 

ITALFORRÓ CSOKIFORRÓ KAKAÓ
ÖSSZETEVŐKOlvasztott csokoládéval készül. Vizet vagy tejet adnak hozzá, hogy az ital folyékony legyen. Kakaóporból, cukorból és hozzáadott aromákból főzik.
ÁLLAGSűrűHígabb
HOZZÁADOTT CUKORNem tartalmaz semmilyen hozzáadott édesítőszert, csak a csokoládéban természetesen előforduló cukrot. Emiatt kevésbé édes.A forró kakaóhoz többnyire cukrot adnak, hogy elég édes legyen.
ÍZVILÁGErőteljes csokoládés ízvilág jellemzi.Édes ital, amelyben inkább a  hozzáadott cukor íze dominál, mint a kakaóé.

A sűrű forró csoki recept titka

A forró csoki akkor a legjobb, ha igazán sűrű. Ehhez pedig csakis kiváló minőségű csokoládé dukál. Ahogyan egy epertorta sem lesz az igazi, ha ízetlen, téli eperből készítjük, ugyanez igaz a krémes forró csokira is.

Azt gondolhatnánk, hogy a csokoládé a hígítás által kissé veszít eredeti gazdag ízvilágából, azonban ez közel sincs így. Sőt, a csokoládé egyedi ízei még jobban érvényesülnek, ha meleg tejet vagy vizet adunk hozzá.

Minél magasabb százalékban tartalmaz kakaót a választott csoki, annál gazdagabb lesz az ital íze. Nem szabad azonban túlzásba sem esni. 

A forró csoki alapanyaga esetén 60%-63% és 75%-80% kakaótartalom közötti tartományban kell gondolkodni, ezek biztosítják a legkiegyensúlyozottabb ízvilágot. Ugyanakkor akkor sem kell kétségbeesni, ha 50%-os csoki van otthon, ebből is még finom ital készíthető. 

A forró csokoládéhoz sosem adunk cukrot. Amennyiben az édesebb ízvilág áll hozzánk közelebb, az étcsoki egy részét tejcsokira lehet cserélni. Érdemes is kísérletezni ezek arányával, hogy megtaláljuk az ízlésünknek legmegfelelőbb receptet.

A legjobb forró csoki receptje kiváló minőségű csokoládéból készül

Hogyan készül a forró csoki házilag?

Bár léteznek profi forró csoki gépek, szerencsére otthon nem lesz szükségünk ilyenre. A forró csoki készítése pofonegyszerű és nagyon hamar megvan, elég hozzá egy egyszerű lábos is.

Lássuk is a receptet:

Hozzávalók:

  • 400 ml teljes tej
  • 50 g tejcsoki
  • 150 g étcsoki
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • csipet só

A tetejére:

  • 100 ml frissen felvert tejszín
  • fahéj vagy kakaópor

Elkészítés:

  1. Ha táblás csokit használunk, a csokoládét apró darabokra törjük.
  2. Felmelegítjük a tejet és ráöntjük a csokira. Csipet sóval és vanília kivonattal ízesítjük.
  3. Miután a csoki felolvadt, elkeverjük. 
  4. Egy nagy kanál friss tejszínhabot kanalazunk a tetejére és kakaóporral és/vagy fahéjjal díszítjük.

Különleges forró csoki receptek

És ha nem csak a csoki arányokkal, hanem különböző receptekkel is kísérleteznénk, jöjjön most 3 igazán elragadó forró csokoládé.

Fehércsokis forró csoki 

Aki a lágyabb ízeket szereti, az garantáltan azonnal belebolondul a fehércsokis változatba.

Hozzávalók:

  • 400 ml teljes tej
  • 200 g fehércsoki apróra darabolva
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 100 ml frissen felvert tejszín
  • fahéj vagy (sós) karamell szósz

Elkészítés:

  1. Felmelegítjük a tejet és ráöntjük a fehércsoki darabokra, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot.
  2. Amint a csoki felolvadt, elkeverjük.
  3. Tejszínhabot kanalazunk a tetejére és fahéjjal vagy karamell szósszal öltöztetjük fel. 

TIPP: A fehércsokis változatnak nagyon jól áll a szerecsendió és a kardamom is.

Forró csoki pillecukorral 

Bár a forró csokit általában nem édesítjük, bizony sok lurkó és gyermek lelkű felnőtt szereti a cukros változatot, mégpedig a pillecukros verziót.

Ehhez az alap forró csoki receptet kell elkészíteni, majd a tetejére tejszínhab helyett, pillecukor darabkák kerülnek. A család legkisebb tagjai egyszerűen rajongani fognak érte.

Karácsonyi forró csoki

Ebben az ünnepi hangulatot varázsoló desszertitalban a narancsos forró csoki találkozik a mézeskalács fűszerkeverék elragadó ízgazdagságával.

Hozzávalók:

  • 400 ml teljes tej
  • 75 g tejcsoki
  • 125 g étcsoki
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 dl narancslé
  • csipet só

A tetejére:

  • 100 ml frissen felvert tejszín
  • csipet fahéj

Elkészítés:

  1. Felmelegítjük a tejet és ráöntjük a csoki darabokra. Csipet sóval ízesítjük.
  2. Miután a csoki felolvadt, hozzákeverjük a narancslevet és a mézeskalács fűszerkeveréket.
  3. Egy nagy kanál friss tejszínhabot kanalazunk a tetejére és meghintjük egy kis fahéjjal.
Forró csoki por helyett érdemes házilag elkészíteni a forró csokit.

Miért éri meg bolti forró csoki por helyett otthon elkészíteni az italt?

Bár sokkal egyszerűbb egy forró csoki port elkeverni kevés forró vízzel, azért az otthon, minőségi alapanyagokkal készülő verziónak nincs párja.

Nézzük meg néhány fontos előnyét:

  • Ugyanolyan gyors és egyszerű igazi csokiból megfőzni, mint forró csoki port használni, de sokkal finomabb az íze.
  • Biztosan nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat.
  • Összességében olcsóbb, mint a boltban kapható forró csoki porok.
  • Kedvedre kísérletezhetsz az arányokkal.
  • Akkora adagot készíthetsz, amekkorát szeretnél.
  • Sokféle változatot kipróbálhatsz, legyen szó Bailey’s forró csokiról, sós karamellás változatról, fehér forró csokiról vagy narancsos forró csokiról.

Ha nem csak a forró csoki készítés rejtelmeiben szeretnél elmélyülni, hanem rajongsz a kávékért és a feketék világáért, szívesen tanulnál igazi profiktól, akkor örömmel várunk barista tanfolyamaink egyikén. Nálunk nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram