Mi is az eszpresszó? - 3. rész: lefolyási idő azaz brew time

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe.

Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espressoról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt olvashatod el: 

Számít az idő? 

Az előző részekben tisztáztuk már, hogy ahol csak tehetjük, mérleget és stoppert fogunk használni, hogy egy az egyben reprodukálhassuk az italt, amit készítünk. 

Amikor receptúrát állítunk, az idő csak egy változotó, amely attól függően változik, hogy mekkora adagot és milyen szemcseméretet használunk. Mégis érdemes róla beszélni! 

A lefolyási időt, brew time kifejezésként is megtalálod majd. Pontosan attól a pillanattól indul, hogy megnyomtad a start gombot, és egészen addig tart,  amíg rá nem nyomsz a stopra. Ez a brewtime. Érdemes lehet még pár kifejezést ismerni, mint:

  • first drop, azaz az első csepp kávé, amely leérkezik a csészébe, 
  • pre infusion, azaz az előáztatást
  • és az előzőekben tanult extrakcióról se feledkezz meg! 

Ha felcsapjuk a “nagykönyvet” biztos, hogy azt találjuk benne, hogy 25-30 másodperc alatt érdemes elkészíteni a presszót, és ez egy kezdőnek valóban tökéletes kiindulópont. Később pedig úgyis az ízérzékelésünkre kell hagyatkozni. 

Ha egy recepten változtatsz, a lefolyási idő egyértelmű visszajelzést ad

Mit mutat meg a brew time? 

Az idő azt mutatja meg, hogy a fix nyomásnak, amit használunk, mennyire volt nehéz áttörnie azon az adagon és szemcseméreten, amit használunk. 

  • Ha több a kávé, vagy kisebb a szemcseméret, akkor nagyobb az ellenállás, tehát hosszabb ideig kell dolgoznia, hogy ugyanazt a kijövő adagot megkapjuk. 
  • Ha pedig kevesebb a kávé, vagy durvább a szemcseméret, akkor kisebb az ellenállás, tehát kevesebb ideig kell dolgoznia, hogy ugyanazt a kijövő adagot megkapjuk.

 Így ha egy fix receptúrán egy változtatást viszünk végbe, egyértelmű visszajelzést kapunk a stoppertől. Csak azért mert 25-30 másodperc alatt készült el az ital, nem biztos, hogy jó lett: mindennek stimmelnie kell. 

Ez az időintervallum nem azért van, mert a kávénak és a víznek ennyi ideig kell találkoznia, hogy megfelelő ital készüljön belőlük. Annak a bemenő adagnak és szemcseméretnek körülbelül ennyi időre lesz szüksége, hogy egy megfelelő kijövő adagot kapjunk, ami állagában és ízében espresszónak nevezhető. 

Összefoglalva: Az idő inkább csak egy tényező, amely egy tökéletes visszajelzést ad nekünk arról, hogy a nap folyamán, hogyan változik a receptúránk. Ha kezdő vagy használd nyugodtan ezt a 25-30 másodperces időintervallumot, és kóstolj sokat! 

Következő cikkünkből a kávé őrlés finomság beállításáról, szemcseméretről lesz szó. Olvass tovább!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram